Οι εξ ανατολών...γείτονες

14/07/2017 - 17:55 Ενημερώθηκε 14/07/2017 - 12:03

Ειρηνικό το τέλος της πορείας του Κιλιτσντάρογλου

Σ’ ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα πλήθος (πάνω από1 εκατ. πολίτες) στο Μάλτεπε της Πόλης, μίλησε ο αρχηγός του CHP, τερματίζοντας την 450 χλμ. πορεία του, με μοναδικό σύνθημα: «Δικαιοσύνη». Συνοψίζοντας τις δέκα προϋποθέσεις-προτεραιότητες του κόμματός του, επεσήμανε:

  1. Καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, πρέπει όμως η έρευνα να συμπεριλάβει και να αποκαλύψει και το πολιτικό σκέλος.
  2. Θεωρούμε πολιτικό πραξικόπημα την κατάσταση «Έκτακτης Ανάγκης» που κήρυξε η κυβέρνηση διότι έχει ως αποτέλεσμα η νομοθετική εξουσία και η Δικαιοσύνη να συγκεντρωθούν στα χέρια ενός ατόμου.
  3. Η παράδοση της Δικαιοσύνης στα χέρια της πολιτικής, αποτελεί εσχάτη προδοσία.
  4. Τα θύματα των μέτρων έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
  5. Υπάρχουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν και όμως έχουν χάσει τις θέσεις τους. Πρέπει να επιστρέψουν. Πρέπει επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι βουλευτές.
  6. Να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι που κρατούνται.
  7. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα είναι παράνομες, το δημοψήφισμα επίσης. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να κυβερνάται με παράνομο Σύνταγμα.
  8. Να σταματήσουν οι κηδεμονίες στο κοινοβουλευτικό σύστημα εργασίας
    και να παύσει η καταστρατήγηση της αρχής της ανεξιθρησκίας.
  9. Έλλειψη δικαιοσύνης υπάρχει και στην κοινωνία. Φτώχεια, βία, τρομοκρατία... Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί κοινή αντίσταση απέναντι σε όλα αυτά. Και το χειρότερο από όλα είναι η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα της γυναίκας.
  10. Η εξωτερική μας πολιτική, την οποία χαρακτηρίζει η επιθετικότητα, παγιοποιεί και τα εσωτερικά μας προβλήματα. Θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στον γεωγραφικό μας χώρα, ισότιμα.

Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος με «δυτικού τύπου» δημοκρατικό πολίτευμα, όλα αυτά θα ήσαν αυτονόητα, στην σημερινή Τουρκία όμως, δεν θέλει και πολύ για όποιον τα ασπάζεται, να βρεθεί ακόμη και στην φυλακή.

 

Εγκαινιάστηκε στην Πέργαμο το εργοστάσιο ανεμογεννητριών

Μέσα στην βδομάδα εγκαινιάστηκε επίσημα το εργοστάσιο παραγωγής ελίκων (πτερύγια) για ανεμογεννήτριες, που εγκαταστάθηκε στην Πέργαμο από την καναδέζικη εταιρεία «LM Wind Power», θυγατρική της «General Electric». Όπως ανακοινώθηκε, η επένδυση ανήλθε στα 50 εκατ. δολ. και κατά την πλήρη ανάπτυξη της, όταν ολοκληρωθεί και το δεύτερο τμήμα του εργοστασίου, θα απασχολεί 450 εργαζόμενους, θα κατασκευάζει δε υλικό για ετήσια ηλεκτροπαραγωγή 500 megavat. Ήδη σήμερα λειτουργεί το πρώτο τμήμα του εργοστασίου όπου εργάζονται 287 τεχνικοί εκ των οποίων οι 24 γυναίκες. Η όλη παραγωγή διατίθεται στην εσωτερική αγορά, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

 

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και διαμαρτυρίες

Στο Αϊβαλί, οι ευαισθητοποιημένοι στην οργάνωση «Πλατφόρμα Προστασίας της Φύσης» (Ayvalik Tabiat Platformu) χαιρετίζουν ως πρώτη νίκη, την προχθεσινή απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Balikesir, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του νομάρχη, κατά την οποία δεν κρίθηκε απαραίτητη η ύπαρξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές του Αϊβαλιού. Ο αγώνας τους με την υποστήριξη του Δήμου και άλλων φορέων, ξεκίνησε την άνοιξη του περασμένου έτους για την απομάκρυνση των δύο ιχθυοτροφικών εκμεταλλεύσεων μπροστά από τη γειτονιά Sahilkent, την περιοχή Engürü στη βόρεια πλευρά της πόλης.

Στο Γκιουλπινάρ (κοντά στην αρχαία Άσσο), οι αγρότες αντέδρασαν στην κατασκευή γεωθερμικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας «Pınarkale Inc». Η «Pınarkale» με την βεβαιότητα ότι θα περάσει από την Βουλή ο νέος νόμος για εγκατάσταση βιομηχανιών μέσα στους ελαιώνες (που όμως αναβλήθηκε), ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, αποψιλώνοντας από τα ελαιόδεντρα μεγάλη περιοχή και δημιουργώντας τεράστιες χαβούζες. Αγανακτισμένοι που δεν έβρισκαν κανέναν υπεύθυνο, οι κάτοικοι του Gulpınar πήραν τα τρακτέρ και τα αυτοκίνητά τους και μπλόκαραν τις εργασίες των γεωτρήσεων. Να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

 

Επέτειος του περσινού πραξικοπήματος

Σε όλη την Τουρκία από προχθές διεξάγονται λογής - λογής εκδηλώσεις για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, με σαφείς κυβερνητικές κατευθύνσεις αλλά και με συμμετοχή tης αντιπολίτευσης (CHP και ΜΗΡ τουλάχιστον). Ο πρόεδρος Ερντογάν παρέστη στο «μνημόσυνο» στο νεκροταφείο της Πόλης, όπου τάφηκαν πολλοί από τους 249 νεκρούς την βραδιά του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε δε ότι στο μέλλον …θα αρθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που από τότε επεβλήθησαν. Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης της τουρκικής υπηκοότητας από 130 φυγόδικους, μεταξύ αυτών και του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και στελεχών της Κουρδικής μειονότητας. Ο ίδιος ο Γκιουλέν από την Πενσυλβανία των ΗΠΑ, δηλώνει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με το πραξικόπημα και διέψευσε τις φήμες ότι πρόκειται να μετακομίσει στον Καναδά αν αποφασιστεί η έκδοσή του, όπως πιέζει η τουρκική κυβέρνηση. Στο μεταξύ παγκόσμια κατακραυγή έχει προκληθεί από την σύλληψη της ηγετικής ομάδας του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με την κατηγορία της συνεργασίας τους με τον Γκιουλέν! Εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο, Οργανισμοί αλλά και κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, διαμαρτυρήθηκαν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες.

 

Και η Αφροδισιάδα στη λίστα της UNESCO

Στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλήφθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Αφροδισιάδας με απόφαση της 41ης Συνέλευσης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη βδομάδα στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η Αφροδισιάς είναι μία από τις πιο επιβλητικές πόλεις της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής εποχής που βρίσκεται στο Νομό Αϊδινίου, 200 χλμ. Ν.Α. της Σμύρνης και άκμασε ιδιαίτερα από τον 1ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.. Αποτελεί σήμερα μια από τις πληρέστερα γνωστές πόλεις της Μικράς Ασίας, για λόγους που οφείλονται στο ιστορικό των ανασκαφικών ερευνών, αλλά και στις 12.000 περίπου επιγραφές που έχουν βρεθεί εκεί. Στον έξω κόσμο πρωτοέγινε γνωστή χάρη στη σειρά έξοχων φωτογραφιών το Αρμένιου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ, που δημοσίευσε το 1958 το περιοδικό «Time». Οι ανασκαφές αν και ξεκίνησαν από τις αρχές το 19ου αι. συστηματοποιήθηκαν το 1961, μετά την απομάκρυνση από το χώρο των τελευταίων σπιτιών του χωριού Geyre, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Τούρκου αρχαιολόγου Kenan Erim. Πρόκειται για το 17ο μνημείο της Τουρκίας που συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Οι Πεχλιβάνηδες της Ανατολικής Θράκης

Η πάλη με λάδι (yağlı güreş) είναι είδος Ελληνορωμαϊκής/Ελεύθερης Πάλης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Στη συγκεκριμένη πάλη, όταν οι ώμοι του αντιπάλου ακουμπήσουν στο έδαφος, αυτός χάνει. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες και φοράνε στενά δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια. Η συγκεκριμένη πάλη θεωρείται εθνικό - παραδοσιακό σπορ της Τουρκίας και ένα τα παλαιότερα πρωταθλήματα πάλης με λάδι, είναι της πόλης Κιρκπινάρ (Σαράντα πηγές) κοντά στην Αδριανούπολη όπου γίνεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι, συνεχώς από το 1361. Γι’ αυτό η UNESCO, από το 2010, συμπεριέλαβε τους αγώνες αυτούς στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Περισσότεροι από 2.000 παλαιστές αναμένεται να πάρουν μέρος φέτος, 62 από τους οποίους έχουν νικήσει σε προηγούμενες διοργανώσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες, αυτοί οι «Kırkpınar Chief Wrestlers» αν κερδίσουν για τρίτη συνεχή χρονιά λαμβάνουν την «Χρυσή Ζώνη», τίτλο που κατέχουν ισόβια. Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, καλλιτέχνες και διασημότητες από την Τουρκία και όλο τον κόσμο, καθώς και χιλιάδες τουρίστες και Τούρκοι θεατές, θα παραστούν στις φετινές εκδηλώσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey