Οι εξ ανατολών...γείτονες

05/05/2017 - 19:06 Ενημερώθηκε 05/05/2017 - 12:03

Ο Πατριάρχης στην Σμύρνη

Τηρώντας την παράδοση των τελευταίων ετών, τέτοια εποχή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της, για να βρεθεί κοντά στο λιγοστό, η αλήθεια, ποίμνιό του, να συζητήσει εκκλησιαστικά ζητήματα αλλά και να λειτουργήσει σε ιστορικές εκκλησίες, μνημεία του Χριστιανισμού. Μολονότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το επίσημο πρόγραμμα, ο Πατριάρχης φθάνει στην Σμύρνη στις 6 το απόγευμα μεθαύριο, όπου θα τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας και θα παραμείνει έως τις 10 Μαΐου. Στις 8 του μήνα, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, θα λειτουργήσει στην ομώνυμη εκκλησία της αρχαίας Εφέσου, ενώ στις 9 Μαΐου, στην εκκλησία των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Μενεμένη. Παράλληλα θα πάρει μέρος στις εργασίες του Γ΄ Διεθνούς Αγιολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης σε Σμύρνη και Έφεσο, με θέμα «Οι αποστολικοί πατέρες και η εποχή τους». Ακόμη, λίγες ημέρες μετά, στις 17 του μήνα, θα παραστεί στην τελετή των εγκαινίων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια της Ίμβρου, οι οποίες κατασκευάστηκαν με την χορηγία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Turkcell».

 

Συνέδριο για τον Αινεία στο Αδραμύτι

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Κυριακή, το εργαστήριο για την «Πορεία του Αινεία», που διοργανώνεται από τον Δήμο Αδραμυτίου με την συμμετοχή συνέδρων από διάφορες πόλεις της Μεσογείου. Ο Αινείας, ήρωας των Τρώων, γνωστός στην ελληνική μυθολογία ως πρόσωπο της «Ιλιάδας», αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της «Αινειάδας» του έπους που έγραψε ο Ρωμαίος Βιργίλιος συγκεντρώνοντας διάσπαρτες ιστορίες και θρύλους για τις περιπέτειές του κατά το ταξίδι του προς την Ιταλία μετά την πτώση της Τροίας. Ο Δήμος Αδραμυτίου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η αρχαία Άντανδρος, όπου ναυπήγησε πλοίο και ξεκίνησε το ταξίδι του ο Αινείας, επιχειρεί την αναβίωση της πορείας του Αινεία στα πέντε σημερινά κράτη (Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία - Τυνησία). Στόχος να συσταθεί ένα δίκτυο των 22 πόλεων που αναφέρονται από τον Βιργίλιο, να προβληθεί το Αδραμύτι για τουριστικούς βέβαια λόγους, αλλά και ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου, που αποτελεί το κύριο παραγόμενο προϊόν της περιοχής.

 

Η κρίση στην Ελλάδα, «βλάπτει» και το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί!

Το ομογενειακό ίδρυμα που διαχειρίζεται το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί στην Πόλη, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που μαζί με τα νοσοκομειακά κτίρια και τα νεκροταφεία, αποτελείται από 265 ακίνητα και 235 συμβόλαια μισθώσεων. Μέχρι πέρσι τα έσοδα από την περιουσία αυτή επαρκούσαν για τις ανάγκες του ιδρύματος. Από πέρσι όμως τον Μάιο, άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα αρχικά λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών, των ιδιαίτερα σχολαστικών ελέγχων και απαιτήσεων του Υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια της επελθούσας ύφεσης στην κτηματαγορά με συνέπεια αναπροσαρμογές προς τα κάτω, των μισθωμάτων. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία του ιδρύματος στην Ελλάδα, όλα τα διαμερίσματα στο Χαλάνδρι και τα καταστήματα και γραφεία στην Οδό Βαλαωρίτου, εξακολουθούν μεν, προς το παρόν, να είναι μισθωμένα, αλλά οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των ενοικίων, έχουν αυξηθεί. Για το ‘15, ‘16 και 2017 κατεβλήθησαν φόροι στην Ελλάδα 175 χιλ. ευρώ! Που σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία του ιδρύματος στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να αποφέρει αξιόλογα κέρδη. Όλα τούτα είχαν ως αποτέλεσμα η χρήση του 2016 να κλείσει με έλλειμμα 3,4 εκ. λιρών. Η οικονομική δυσπραγία απειλεί και το τρέχον έτος με αναμενόμενη ακόμη μεγαλύτερη ζημία. Επιβλήθηκε αναγκαστικά «λιτότητα», που σημαίνει αναπροσαρμογή των τιμών των νοσηλίων, αναθεώρηση του μισθολογίου των γιατρών, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του συμβολαίου εργασίας με το εργατικό συνδικάτο. Φαίνεται ότι άρχισαν κάπως να αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποιούν ότι η επίμονη σε «κεκτημένα» δικαιώματα, μπορεί να επιφέρει οικονομική καταστροφή στο ίδρυμα με ολέθριες επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι στο Μπαλουκλί δεν περιθάλπονται μόνοι Ρωμιοί αλλά και πολλοί Τούρκοι. Ακόμη παρέχεται δωρεάν περίθαλψη και γηροκόμηση σε απόρους, ενώ συνεχίζεται και η μηνιαία αρωγή προς το Ζάππειο Λύκειο.

 

Σχεδόν καθολική η απαγόρευση αλκοόλ στην Αττάλεια

Με απόφαση του οικείου νομάρχη (διορισμένου κρατικού λειτουργού), στην Αττάλεια απαγορεύτηκε η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσια πάρκα, κήπους και ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπάρχουν καφενεία, σε κατοικημένες περιοχές, στους δρόμους, σε χώρους πικ-νικ, σε σταθμούς, χώρους στάθμευσης, πλατείες, σε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους, σε εγκαταλειμμένες κατασκευές, σε ΑΤΜ τραπεζών, κάτω από γέφυρες, σε νεκροταφεία κλπ., δηλαδή σχεδόν παντού υπαίθρια, όπου κάποιος θα μπορούσε να ενοχληθεί βλέποντας τους γύρω του να πίνουν! Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολλές, κυρίως από ξενοδόχους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, από τον οποίο βιοπορίζονται οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττάλειας, της αποκαλούμενης και «ατμομηχανής» του τουρκικού τουρισμού, αν υπολογίσει κανείς ότι το 2013 την περιοχή επισκέφθηκαν 12 εκατ. τουρίστες! Τα κατασταλτικά αυτά μέτρα που λαμβάνονται στο όνομα της ευπρέπειας και την ασφάλειας, όπως και οι διαρκώς αυξανόμενοι φόροι κατανάλωσης, πολλοί τα αποδίδουν σε ισλαμιστική ιδεοληψία και αυταρχισμό και όχι στο πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και τουριστών (που δεν είναι βέβαια …αλκοολικοί) με τις απαγορεύσεις και την αύξηση των φόρων, στερείται ακόμη και την απόλαυση μιας παγωμένης μπύρας στην παραλία ή κάπου αλλού δημόσια! Σήμερα οι τιμές αγοράς, από το ράφι, των αλκοολούχων ποτών στη γειτονική χώρα είναι:

Μπύρα μπουκάλι: αξίας 7 λιρών, φόρος 4,01 λίρες.

Ρακί μπουκάλι λίτρου: αξίας 117 λιρών, φόρος 78,12 λίρες.

Κρασί μπουκάλι ¾ λίτρου: αξίας 43 λιρών, φόρος 25,96 λίρες.

Πακέτο τσιγάρα: αξίας 10 λιρών, φόρος 8,16 λίρες.

Το καθεστώς αυτό ευνοεί συχνές επισκέψεις Τούρκων των παραλίων στα νησιά μας, αφού με πρόχειρο υπολογισμό, επιστρέφοντας από την εκδρομή τους, όπου αγόρασαν τα νόμιμα για να εισάγουν ποτά και τσιγάρα, καλύπτουν τα έξοδα των εισιτηρίων και τους «μένει» η βόλτα! Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν για τους δικούς μας φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τις εισφορές κλπ., για τους Τούρκους γίναμε «φορολογικός παράδεισος»!!!

 

Φεστιβάλ Γεύσης στο Αϊβαλί

Το παραπάνω Σαββατοκύριακο, από 18 ως 21 Μαΐου, διοργανώνεται από τον Δήμο και άλλους φορείς, το Ayvalik Tatlari Festival, που αποσκοπεί να προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη, προβάλλοντας την γαστρονομία και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της περιοχής. Ήδη από όσα έγιναν γνωστά κατά το 4ήμερο του Φεστιβάλ, που συμπίπτει με τις αργίες της εθνικής γιορτής (19/5, επέτειος απόβασης του Κεμάλ στη Σαμψούντα το 1919,) από τώρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία αγγίζουν το 80%. Στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, περιλαμβάνονται συναυλίες, χοροί, εκθέσεις, σκάκι κ.ά.. Μάλιστα έχουν προσκληθεί και δύο μουσικά σχήματα από την Λέσβο, ενώ το Σάββατο 20 Μαΐου, που διοργανώνεται ο διαγωνισμός μαγειρικής, θα υπάρξουν και συμμετοχές από την Μυτιλήνη. Αναμένεται κοσμοσυρροή στο Αϊβαλί, ιδιαίτερα από επισκέπτες της Πόλης, εκτός πια κι αν το Final Four της EuroLeague του μπάσκετ, αλλάξει τα σχέδια των Κωνσταντινουπολιτών, για να μην χάσουν την αναμέτρηση Ολυμπιακού - Φενέρμπαχτσε!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey