Οι εξ ανατολών γείτονες

21/04/2017 - 12:49 Ενημερώθηκε 22/04/2017 - 18:13

Μετά το Δημοψήφισμα τι;


120 κάτοικοι στο Αϊβαλί προσήλθαν στα δικαστήρια για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

Όλη αυτή την εβδομάδα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κυριάρχησε - κυριαρχεί στην καθημερινή ειδησεογραφία ακόμη και στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν κέρδισε -όπως κέρδισε- και συνεχίζει με έπαρση να επιμένει με ρητορική αντιχριστιανική και αντιευρωπαϊκή. Όπως εύστοχα σχολίασε η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»: «Ο ελεύθερος κόσμος έχει μείνει άναυδος, αλλά ο οικονομικός κόσμος είναι ικανοποιημένος». Χαρακτηριστικά, ο γνωστός και στην Λέσβο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, δήλωσε αμέσως μετά το δημοψήφισμα: «Τώρα πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά να αυξήσουμε την παραγωγή και τις θέσεις απασχόλησης. Ελλοχεύουν κίνδυνοι στην οικονομία, που δεν μας επιτρέπουν να μπούμε σε μακρά προεκλογική περίοδο ως το 2019». Με ορίζοντα λοιπόν τον Οκτώβριο του 2019, οπότε θα γίνουν τριπλές εκλογές, για πρόεδρο, Βουλή και Αυτοδιοίκηση, στοιχίζονται όλοι. Ο Ερντογάν σχεδιάζει να κάνει πράξη και τις 18 αλλαγές, που επέρχονται με το δημοψήφισμα στο Σύνταγμα, για να καταστεί μονοκράτορας. Η Ευρώπη εκβιαζόμενη κυρίως για το μεταναστευτικό, θα ταλανίζεται αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις -βλέπετε, η Τουρκία είναι και μια μεγάλη αγορά! Οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, που έσπευσαν πρώτες να συγχαρούν για το δημοψήφισμα, προτάσσοντας τα συμφέροντα τους στην Μ. Ανατολή, ανάλογα και κατά περίπτωση πότε θα συγκλίνουν και πότε θα αποκλίνουν στην φιλία τους με Ερντογάν. Τέλος, η αντιπολίτευση στην Τουρκία, φαίνεται ότι τώρα κάπως αφυπνίζεται. Με την προσφυγή του CHP (κεμαλικό κόμμα) και παρακινούμενους μεμονωμένους πολίτες στη δικαιοσύνη, για επανακαταμέτρηση των ψήφων, μολονότι γνωρίζουν ότι δεν «ιδρώνει το αυτί» της διορισμένης απ’ τον Ερντογάν, Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ελπίζουν πως έτσι και με παραπομπή αργότερα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, θα διαμορφώσουν κλίμα διαρκούς αμφισβήτησης. Επιδιώκουν να κρατήσουν κοντά τους πολίτες, ιδιαίτερα τους δυναμικούς νέους, που στην πλειοψηφία τους φαίνεται να τάχθηκαν υπέρ του «Όχι». Αυτές τις μέρες στα δικαστήρια πολλών πόλεων, πλήθος πολιτών (στο Αϊβαλί τουλάχιστον 120 άτομα) κατέθεσαν ενστάσεις για το δημοψήφισμα. Να υποθέσει λοιπόν κανείς πως αυτή η διεύρυνση της λαϊκής έκφρασης (οργής;) θα δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης και παρατεταμένης δυσφορίας κατά του προέδρου Ερντογάν, οπότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα τού γίνει μπούμερανγκ; Ή μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών, «θα περάσει και αυτό!»; Ίδωμεν.

 

 

Τα αποτελέσματα στη γειτονιά μας

Στις πλησιέστερες σε μας περιοχές, υπερίσχυσε με διαφορά το «Όχι», όπως άλλωστε σ’ όλη την δυτική παραλιακή Τουρκία απ’ την Αδριανούπολη (Edirne) ως την Αντιόχεια (Antakya), όπου στον Δήμο Defne Hatay καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ του «Όχι» στην χώρα, 93,5%! Αντίθετα το μεγαλύτερο ποσοστό 97.17% υπέρ του «Ναι», καταγράφηκε στον Δήμο Harran Şanlıurfa.

ΝΑΙ (Evet)

ΟΧΙ (Hayir)

ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

51,41%

48,59%

ΝΟΜΟΣ ΜΠΑΛΙΚΕΣΙΡ

45,50%

54,50%

Αϊβαλί

26,10%

73,90%

Μοσχονήσι

16%

84%

Αδραμύτι

34,10%

65,90%

Μπουρχάνια

35%

65%

ΝΟΜΟΣ ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ

39,50%

60,50%

Αϊβατζικ

41,10%

58,90%

(Κοτσούκουγιού)

32%

68%

Ίμβρος

38,50%

61,50%

Τένεδος

24,60%

75,40%

ΝΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

31,20%

68,80%

Δικελί

23,30%

76,70%

Αλίαγα

4,40%

65,60%

Πέργαμος

40,60%

59,40%

Φώκια

21,30%

78,70%

Τσεσμές

23,80%

76,20%

 

Συμβαίνει στη Σμύρνη

Αυτές τις μέρες πέρα από τις διαμαρτυρίες για το δημοψήφισμα, έχουν προγραμματιστεί πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις. Με την ευκαιρία των εκδρομών που διοργανώνουν τουριστικά πρακτορεία της Μυτιλήνης για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ίσως κάποιοι που ενδιαφέρονται θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν συγκοινωνιακά:

- Olivtech 2017 «Gurme İzmir»: 26 - 29 Απριλίου στο «Φουάρι» στο κέντρο, διεθνής έκθεση για την ελιά το ελαιόλαδο, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σχετικές τεχνολογίες.

- 22η Έκθεση Βιβλίου (Kitap Fuari): 22 έως 30 Απριλίου επίσης στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης «Φουάρι». Στην έκθεση συμμετέχει και το γνωστό μας Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης (Lozan Vakfi) με τις εκδόσεις του, οι περισσότερες των οποίων έχουν σχέση με την Ελλάδα (29- 30 Απριλίου).

- Διεθνές συμπόσιο «International Symposium on Immigration and Population Exchange»: Διοργανώνεται στο πλαίσιο της Έκθεσης βιβλίου στις 27 - 28 Απριλίου με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, για να καταδειχθεί η ιστορικότητα της πόλης, στο οποίο θα συμμετέχουν και ελληνικές οργανώσεις. Σχετικό με την μετανάστευση είναι και το αφιέρωμα στον μικρό Ιρακινό Κούρδο Αϊλάν, που πνίγηκε στο Αιγαίο. Διοργανώνεται (29-30 Απριλίου) στο συνεδριακό κέντρο «Τεπέκουλε» από την δραστήρια ανθρωπιστική οργάνωση της Σμύρνης «Γέφυρες Λαών» (Halkarin Koprusu).

- 3ο Eginar sakiz festival (Φεστιβάλ Αγκινάρας): Για τρίτη χρονιά φέτος από 28 έως 30 Απριλίου στα Βουρλά. Πρόκειται για την προβολή και την κατοχύρωσή ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, της αγκινάρας που φύεται στην χερσόνησο του Καράμπουρούν, γι’ αυτό την αποκαλούν Χιώτικη (sakiz). Οι αγκινάρες αυτές φημίζονται για την γεύση τους και τους πολλαπλούς τρόπους κατανάλωσής τους, από ωμές έως και μαρμελάδα! Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια τους έχει αυξηθεί κατά 42%, καλύπτοντας 8 χιλ. στρέμματα, με ετήσια παραγωγή 7 χιλ. τόνους. Οι διοργανωτές προσδοκούν οι επισκέπτες της έκθεσης να ξεπεράσουν το 1 εκατ..

 

 

Το Πάσχα γιορτάστηκε σε πολλά μέρη της Τουρκίας

Οι περίπου 150.000 Χριστιανοί (όλων των δογμάτων) που πιστεύεται ότι ζουν στην Τουρκία, γιόρτασαν και φέτος το Πάσχα στις εκκλησίες τους. Ιδιαίτερη λαμπρότητα και συρροή πιστών υπήρξε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Πόλης χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Οι Συρορθόδοξοι που ζουν στο Ντιγιάρμπακιρ γιόρτασαν το Πάσχα με λειτουργία στην Εκκλησία της Παναγίας, ενώ θρησκευτικές τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες νότιες επαρχίες, όπως στο Χατάι (Αντιόχεια), Μερσίνα και στην νοτιοανατολική επαρχία Μαρντίν, στην ιστορική συνοικία Midyat. Με κατάνυξη γιόρτασαν το Πάσχα οι λιγοστοί Έλληνες της μειονότητας στην Τένεδο με την παρουσία του συμπατριώτη μας, επισκόπου Ερυθρών, Κύριλλου, στην Ίμβρο αλλά και στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης. Επίσης πολλοί Χριστιανοί προσήλθαν στον βουλγαρικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη. Η σύμπτωση του Πάσχα με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προκάλεσε ευγενικές δηλώσεις των κυβερνώντων. Πασχαλινά μηνύματα εξέδωσαν ο υπουργός Τουρισμού, ο πρωθυπουργός Μπιναλί αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που λησμόνησε -λόγω της ημέρας- τα περί Σταυροφόρων! Αφού και οι χριστιανοί Τούρκοι …ψηφίζουν!

 

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι

Η προσέγγισή μέσα στη βδομάδα, του πρώτου πλοίου της φετινής σεζόν, έδωσε ελπίδες στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό, μετά την κρίση που βίωσαν πέρυσι. Ήταν το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 3» της «TUI» με σημαία Μάλτας και 2.739 επιβάτες, οι περισσότεροι Γερμανοί, απ’ τους οποίους άλλοι κατευθύνθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου και άλλοι παρέμειναν για ψώνια στο Κουσάντασι. Καθώς ανακοίνωσε η εταιρεία, το πλοίο θα πραγματοποιεί δύο προσεγγίσεις εκεί και μετά θα συνεχίζει προς Αττάλεια πιάνοντας στη διαδρομή άλλα τρία λιμάνια του Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey