FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

«Καίγεται»... η Σμύρνη, η Goztepe στην Α΄ εθνική!

Όλη την εβδομάδα δεν σταμάτησαν στη Σμύρνη οι πανηγυρισμοί για την άνοδο της τοπικής ομάδας Goztepe στην πρώτη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η σμυρναίικη ομάδα νίκησε στα πέναλτι την περασμένη Κυριακή στην Εσκί Σεχίρ και πήρε το εισιτήριο για την πρώτη εθνική.

Η μεγαλούπολη της Σμύρνης είχε πολλά χρόνια να εκπροσωπηθεί στην Α΄ εθνική. Πριν από αρκετά χρόνια συμμετείχε η «Αλτάι», ενώ η Goztepe, που είναι ένα απ’ τα ιστορικά σωματεία ποδοσφαίρου της Σμύρνης, είχε 14 χρόνια να παίξει Α΄ εθνική. Έτσι φέτος το τουρκικό πρωτάθλημα θα κυριαρχείται απ’ τις κιτρινοκόκκινες φανέλες, αφού εκτός απ’ τη δημοφιλή Γαλατά Σεράι και τη Γκιοζτεπέ, κιτρινοκόκκινο είναι το χρώμα της Yeni Malatyaspor και της Kayseri.

Με τη λήξη του φετινού τουρκικού πρωταθλήματος, τις τέσσερις πρώτες θέσεις, που θα συμμετάσχουν και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καταλαμβάνουν η Μπεσίκτας, η Μπαχτσέ Σεχίρ, η Φενέρ Μπαχτσέ και η Γαλατά Σεράι, όλες απ’ την Κωνσταντινούπολη. Στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος η ομάδα της Προύσας, περσινή πρωταθλήτρια Τουρκίας, κατάφερε να διασωθεί, ενώ υποβιβάζονται η Adanaspor, η Gaziantepspor και η Rizespor και ανέρχονται η Sivasspor και η Yeni Malatyaspor.

 

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την προστασία των ελαιώνων

Τελικά, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων ελαιοκαλλιεργητών, το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των ελαιώνων πέρασε απ’ τη Βουλή. Η κυβέρνηση, εν μέσω ισχυρής αντίστασης από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, προέβη σε κάποιες υποχωρήσεις, αλλά οι βασικές διατάξεις παρέμειναν οι ίδιες κι έτσι, όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι και η αντιπολίτευση, «τα ελαιόδεντρα δεν θα υπόκεινται πλέον σε νομική προστασία».

Προς τούτο προχθές εκπρόσωποι της ελαιοπαραγωγής και ελαιοβιομηχανίας της Τουρκίας, ανάμεσά τους κι απ’ το Αϊβαλί και το Αδραμύττι, μετέβησαν στην Άγκυρα και συναντήθηκαν με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, προκειμένου να σταματήσουν την αμφισβητούμενη νομοθεσία με την οποία θα επιτρέπεται η κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων στους ελαιώνες αν το «δημόσιο συμφέρον» το επιτάσσει»! Εν αναμονή της συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν να μετατεθούν οι οριστικές αποφάσεις για την επόμενη βουλευτική περίοδο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Ξηρασία και το 2017 στην Τουρκία

Μπορεί την περασμένη βδομάδα με τις μαγιάτικες νεροποντές να «πνίγηκαν» η Προύσα, η Σμύρνη και το Μπόντρουμ, αλλά συνολικά η χώρα συνεχίζει να διανύει παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Αρχή (TEJAS), το πρώτο πεντάμηνο του 2017 η ποσότητα νερού στα μεγάλα φράγματα της χώρας εμφανίζεται μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Λαμβανομένου υπόψη ότι σχεδόν το ¼ της συνολικά παραγόμενης στη χώρα ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται απ’ τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, η ξηρασία θα επιφέρει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή, η οποία ίσως και να ξεπεράσει το 20%.

 

Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τους γείτονες

Επίσημες ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα επισημαίνουν: Η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση με τις νέες εξαμηνιαίες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη αναθεώρηση (0,5) στις προβλέψεις. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η ανάπτυξη στην Τουρκία αυξήθηκε στο 3,5% από το 3,0 που ήταν για το 2017, ενώ στο 3,9 και 4,1 για το 2018 και 2019. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επίσης στην από 7 Ιουνίου έκθεσή του αναθεώρησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για το 2017 από 3,3% σε 3,4 % και για το 2018 σε 3,5% από 3,8%, με την παρατήρηση ότι πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Και ενώ οι αριθμοί στον οικονομικό τομέα φαίνεται να «ευημερούν», στα κοινωνικά μεγέθη σημειώνεται υστέρηση, που οφείλεται είτε στην παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ’16, όπως συμβαίνει με τη φίμωση και τις διώξεις του Τύπου, είτε σε εγγενείς κοινωνικές παθογένειες (μισογυνισμός κ.ά.) αλλά και στη λειτουργία του συνδικαλισμού, που απέχει απ’ τις διαχρονικές κατακτήσεις των εργαζομένων στην Ευρώπη. Η Διεθνής Οργάνωση «We Stop Femicide» για τα δικαιώματα των γυναικών κατέγραψε 173 φόνους γυναικών από άνδρες κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2017, σύμφωνα με δημοσιευθείσα έκθεσή της στις 5 Ιουνίου. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ειδήσεις σχετικά με τη δολοφονία γυναικών στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μειώνονται, παρόλο που ο αριθμός τους αυξάνεται! Η Συνέλευση για την Υγεία και την Ασφάλεια Εργασίας (ISIGM), ΜΚΟ που απαρτίζεται από εργαζόμενους, συγγενείς εργαζομένων, γιατρούς, μηχανικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους ασχολούμενους με θέματα εργασίας, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της καταγράφει ότι τουλάχιστον 741 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 σε ατυχήματα στον χώρο εργασίας, με τουλάχιστον 146 θανάτους εργαζομένων μόνο τον περασμένο Μάιο. Οι τομείς στους οποίους έχασαν τη ζωή τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι τον Μάιο ήταν στη γεωργία και στις κατασκευές.

 

Αγώνες «Εντούρο» στην Πέργαμο και ποδηλατοδρομίες στ’ Αϊβαλί

Το φετινό πρωτάθλημα «Super Enduro» της Τουρκίας θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Πέργαμο το επόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουνίου. Την πρώτη ημέρα οι μοτοσικλετιστές θα πάρουν μέρος σε προκριματική διαδικασία κατάταξης και την επόμενη στους αγώνες που περιλαμβάνουν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες (Super Enduro Grand Prize, Prestige, Master, Hobby, Young, Female, Veteran και Trial). Ήδη ο Δήμος Περγάμου κατασκεύασε τις διαδρομές (Extreme Racing Track) εξοπλισμένες με 19 διαφορετικά εμπόδια, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, αθλοθετεί τα μετάλλια και τα χρηματικά έπαθλα, που για κάθε κατηγορία νικητών είναι αντίστοιχα 800, 600 και 400 λίρες. Ακόμη αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου ο φυσιολατρικός σύλλογος του Αϊβαλιού (Ayvalık Nature Platform) διοργανώνει ποδηλατοδρομία (17 χλμ). Η εκκίνηση θα γίνει στις 10 π.μ. απ’ τη μαρίνα Αϊβαλιού, με διαδρομή ως την πλαζ Μπαταβούτ, στην περιοχή του Σαρμουσάκ και επιστροφή, με ενδιάμεση στάση στο Camlık Kır Bahcesi

 

Απούλητα τα ψάρια στο Τσανάκκαλε

Απ’ τις 15 Απριλίου ξεκινά η απαγόρευση αλιείας με τράτες στη θάλασσα της Προποντίδας και στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι ισχύει στις ακτές της υπόλοιπης χώρας, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τα ψάρια απ’ τη Μαύρη Θάλασσα, για να γεννήσουν στα θερμότερα νερά της Μεσογείου.

Παρ’ όλα αυτά, τούτες τις μέρες υπάρχει μεγάλη προσφορά ψαριών στα ψαράδικα του Τσανάκκαλε, που όμως λόγω της περιόδου του Ραμαζανιού δεν έχουν ζήτηση και γι’ αυτό πολλά μαγαζιά κατέβασαν ρολά ως το τέλος Ιουνίου. Δεν απαγορεύεται η κατανάλωση ψαριών κατά το Ραμαζάνι, αλλά οι Τούρκοι δεν τα προτιμούν γιατί ως ελαφρύ γεύμα δεν τους «πιάνει» και δεν τους βοηθά στην πολύωρη νηστεία τους. Ενδεικτικά οι τιμές των ψαριών στο Τσανάκκαλε αυτές τις ημέρες έχουν ως εξής: γαρίδες 30, μπακαλιάρος 35, λαβράκι 30, σαυρίδια 15 και σαρδέλες 10 λίρες το κιλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 11:37
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top