Οι εξ ανατολών γείτονες

07/07/2017 - 15:59

Δύο μέρες απ’ τον τερματισμό της πορείας για τη δικαιοσύνη

Μεθαύριο Κυριακή, εκτός απροόπτου, καταλήγει στο Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η πορεία των 450 χλμ. για την Δικαιοσύνη (Adalet), που ξεκίνησε από την Άγκυρα ο αρχηγός του Κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Καθώς το πλήθος που συμπορεύεται μαζί του, αυξάνεται από σταθμό σε σταθμό, η πορεία γιγαντώνεται και αναμένεται η προσέλευση ενός και πλέον εκατ. ανθρώπων μεθαύριο στην Πόλη. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά του δημοψηφίσματος του Απριλίου, το οποίο προσέφερε υπερεξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνησή του, χαρακτήρισαν εξαρχής «αστεία» την πορεία. Έδωσαν κατεύθυνση στα ΜΜΕ να μην την προβάλλουν, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές του χλεύαζαν τον Κιλιτσντάρογλου. Όσο όμως άρχισε να μαζικοποιείται, καθόσον πέρα της συμμετοχής μελών - οπαδών του CHP, της επίσημης υποστήριξης απ’ το HDP (φιλοκουρδικό κόμμα) και της θερμής υποδοχής που τυγχάνει από χιλιάδες πολίτες, τόσο εθνικιστές και θρησκευόμενους, όσο και κοσμικούς και φιλελεύθερους, ο λόγος του Ερντογάν άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός. Κατηγορεί τώρα το CHP ότι τάσσεται με το μέρος των «τρομοκρατών» και ότι η «Πορεία για την Δικαιοσύνη» ενδέχεται να είναι μια νέα απόπειρα ανατροπής του!!

Σήμερα κι αύριο ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Γερμανία για την σύνοδο κορυφής των G20, όπου ήδη ξεκίνησαν διαδηλώσεις εναντίον του, οι δε γερμανικές αρχές τού απαγόρευσαν να εκφωνήσει δημόσια ομιλία σε Τούρκους πολίτες και έγινε έξαλλος. Να δούμε τι μέλλει γενέσθαι όταν την Κυριακή επιστρέψει κι αυτός στην Πόλη!

 

Έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα

Όπως επισημαίνεται στον «EUobserver» (ηλεκτρονική εφημερίδα των Βρυξελλών), που φιλοξενεί άρθρο του φιλελεύθερου ευρωβουλευτή, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Guy Verhofstadt, τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία έχουν σημειωθεί πάνω από 50.000 συλλήψεις, 100.000 απαγωγές, 138.000 απολύσεις υπαλλήλων, 2.100 σχολεία έκλεισαν, 234 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, περισσότεροι από 4.400 δικαστές και εισαγγελείς και 8.270 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής αναρωτιέται πού πάνε τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ε.Ε., ενώ ο Ερντογάν ετοιμάζεται από 11 έως 16 Ιουλίου με εκδηλώσεις σ’ όλη την χώρα, να τιμήσει την επέτειο του πραξικοπήματος και την εδραίωση της δημοκρατίας!!!! Μόλις προχθές, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου «Dokuz Eylul University» της Σμύρνης, απέλυσε 12 ακαδημαϊκούς με το αιτιολογικό ότι πέρυσι τον Γενάρη, μαζί με άλλους 1.128 συναδέλφους τους, είχαν συνυπογράψει ένα κείμενο - έκκληση για την ειρήνη στις Ν.Α. περιοχές της χώρας, που από τότε βρίσκονται σε καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Μεταξύ των απολυθέντων είναι και ο γιατρός Τζεμ Τερζί, προσωπικότητα του ανθρωπιστικού ακτιβισμού, πρόεδρος της οργάνωσης «Γέφυρες Λαών» (Halk Koprusu), που έχει αφιερώσει την ζωή του στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες - μετανάστες και κάθε αναγκεμένο άνθρωπο στην περιοχή της Σμύρνης. Τι αδικία! Από προχθές καθημερινά η είσοδος του Πανεπιστημίου κατακλύζεται από διαμαρτυρίες πολιτών και συλλόγων που εναποθέτουν μαύρα στεφάνια.

 

Η Σμύρνη έλκει διευθυντικά στελέχη απ’ την Κωνσταντινούπολη

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση εγκατάστασης στη Σμύρνη, μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών εταιρειών, ηλικίας άνω των 40 ετών, απ’ την Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζεται ότι το 40% των στελεχών αυτών που εργάζονται στην Πόλη, συζητούν την μετεγκατάστασή τους στην Σμύρνη. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, 17.000 περίπου στελέχη μετακόμισαν με τις οικογένειές τους στην Σμύρνη. Οι λόγοι που προκαλούν αυτήν την «μετανάστευση εγκεφάλων», είναι η αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής σε μια πόλη με λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο. Η Πόλη θεωρείται ότι είναι πια υπερπλήρης με δυσκολίες μετακίνησης, με αργή κοινωνική αλληλεπίδραση, με αυξημένη μισαλλοδοξία, με υψηλό κόστος διαβίωσης και επίσης πολύ ακριβές υπηρεσίες στην εκπαίδευση των παιδιών. Η Σμύρνη καθίσταται δημοφιλής με το σκεπτικό ότι είναι στο Αιγαίο, με εγγύτητα στη φύση και στην θάλασσα, με την αντίληψη ότι εκεί υπάρχει ένας πιο ειρηνικός και ανεκτικός τρόπος ζωής. Επίσης συντελεί και το ότι πολλές μεγάλες εταιρείες, ξένες και τουρκικές, για να μειώσουν το κόστος τους και να επωφεληθούν από ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, πραγματοποιούν στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, μεγάλες επενδύσεις, όπως στα πετροχημικά στο Αλίαγα, στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στο Τίρε κλπ..

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τένεδο

Στις 25 και 26 Ιουλίου, όπως έχει ανακοινωθεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Τένεδο κατά την εορτή της Αγίας Παρασκευής, όπου απ’ τον καιρό των Ελλήνων γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Τενέδιοι από την Πόλη και την Ελλάδα και οι σύλλογοί τους από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται τις ημέρες αυτές στο νησί για το ετήσιο αντάμωμα τους και να συνεορτάσουν με τους λιγοστούς εναπομείναντες Έλληνες μειονοτικούς. Τον Πατριάρχη θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος καθώς και ο άλλος Κύριλλος, ο συμπατριώτης μας, Επίσκοπος Ερυθρών. Στο πανηγύρι έχει προσκληθεί από την Λέσβο το μουσικό συγκρότημα της Γιώτας Μιχαλέλλη, για να πλαισιώσει με τα νησιώτικα και τα δημοτικά τραγούδια τη γιορτή στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Αγιάσμα. Στο μεταξύ την κοινή γνώμη του νησιού απασχολεί το ζήτημα του καμπαναριού στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο κέντρο του οικισμού, στο οποίο εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα και επικινδυνότητα. Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο γίνονται αλλεπάλληλες αυτοψίες από τεχνικά κλιμάκια δημοσίων υπηρεσιών του Τσανάκαλε και της Προύσας. Τούτες τις μέρες περιμένουν την δημοσιοποίηση άλλης μιας τεχνικής έκθεσης του Απριλίου ΄17, ώστε να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας ιδιαίτερα μάλιστα την θερινή περίοδο, όπου στο νησί συγκεντρώνονται πολλοί παραθεριστές και οι σεισμοί ελλοχεύουν. Από ό,τι γράφεται στον Τύπο, η λύση που άμεσα θα δοθεί είναι η κατεδάφιση των δύο υψηλότερων ορόφων του καμπαναριού από τους τέσσερις που έχει συνολικά. Το καμπαναριό έχει ύψος 24 μέτρα, έχει ανεγερθεί το 1869 και ανακαινίστηκε το 2007.

 

Φεστιβάλ και εκδηλώσεις παντού

Καθώς όλο τον Ιούνιο αποφεύγονταν οι γιορτές λόγω της νηστείας του Ραμαζάν, ο μήνας Ιούλιος είναι γεμάτος ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζουν:

- Φεστιβάλ Σμύρνης, στην Αρχαία Έφεσο: στις 13 Ιουλίου με την Χορωδία Νέων της Βιέννης και στις 17 του μηνός συναυλία με τον Elton Jhon, ενώ στις 16 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο του Τσεσμέ, συναυλία του Sting.

- Στο Αϊβαλί στις 18, 19, 20 και 21 Ιουλίου, στον χώρο της εκκλησίας του Ταξιάρχη, η ΑΙΜΑ (Ayvalik International Muzic Academy) έχει προγραμματίσει ρεσιτάλ κλασικής μουσικής. Επίσης για τις 14 Ιουλίου ανακοινώθηκε η συναυλία του μουσικού συγκροτήματος «Balkan Journey» με τον πιο φημισμένο ακορντεονίστα της Τουρκίας, Muammer Ketencoğlu. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Προστασίας του βουνού Καζ-νταγ στο αμφιθέατρο του Κουτσούκ-κουγιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey