FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Ανησυχούν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου με την απαγόρευση των πλόων

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει απ’ τις 12 Οκτωβρίου τα δρομολόγια απ’ τα τουρκικά λιμάνια στα νησιά του Αιγαίου αναμφισβήτητα αποτελεί πισωγύρισμα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ασφαλώς και θα έχει δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ήρθε ως απάντηση στα επιβαλλόμενα πρόστιμα, στις κατακρατήσεις και στην κατάσχεση τουρκικών πλοιαρίων από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως κι άλλοι λόγοι επέβαλλαν τα μέτρα, όπως η χαμηλή τουριστική κίνηση στα τουρκικά παράλια, ο περιορισμός του συναλλάγματος που ξοδεύουν οι Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμη και πιο ακραία όπως η «τιμωρία» των κατοίκων των παραλιακών στο Αιγαίο περιοχών της Τουρκίας, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης!

Η απόφαση, πέραν των δυσάρεστων συνεπειών που θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες των παραλιακών τουρκικών πόλεων και των ελληνικών νησιών, αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς και την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κουτσίκος στην επιστολή που απέστειλε προχθές στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η ανωτέρω απόφαση θεωρούμε ότι είναι αποτέλεσμα των κακών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που επηρεάζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών και εσείς προσωπικά θα πρέπει να ασχοληθείτε με το ανωτέρω ζήτημα διότι θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας και έτσι θα πρέπει να εκληφθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενεργώντας άμεσα για την εξεύρεση λύσης».

Σημειώνεται ότι, παρά το ότι ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα, στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Στο Αϊβαλί, που χθες κυριολεκτικά κατακλύστηκε από επισκέπτες της μιας ημέρας απ’ τη Μυτιλήνη, σαν να ήταν «η τελευταία φορά» (!), ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην τοπική οικονομία η εφαρμογή της απόφασης. Στο Μπόντρουμ έχουν καθηλωθεί εκατοντάδες μικρά σκάφη αναψυχής, ενώ για πρώτη φορά στα 29 χρόνια της ιστορίας του το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Ανοιχτής Θάλασσας που θα διεξαχθεί εκεί από 16 έως 21 Οκτωβρίου δεν θα προσεγγίσει λιμάνια της Δωδεκανήσου.

 

Σμύρνη: Εντυπωσιακή η συναυλία Νταλάρα

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην προχθεσινή συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Σμύρνη, που δόθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης εκεί αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης Αθήνας και των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο πόλεων. Η Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης με τον διακεκριμένο Τούρκο μαέστρο Hakan Sensoy και ο Έλληνας ερμηνευτής καθήλωσαν το κοινό ιδιαίτερα με τα τραγούδια απ’ τον περίφημο, ιστορικό πια, χρυσό δίσκο «Μικρά Ασία». Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν από νωρίς, γι’ αυτό οι διοργανωτές τοποθέτησαν οθόνη Led στον υπαίθριο χώρο του μεγάρου «Ahmed Adnan» για να απολαύσουν τη συναυλία εκατοντάδες άλλοι που δεν είχαν θέση.

Παρόντες ο Δήμαρχος Σμύρνης Aziz Kocaoglu, η Δήμαρχος Κονάκ Sema Pekdas, που παρέθεσε και δείπνο προς τιμή των Ελλήνων επισκεπτών, ο Δήμαρχος Καρσίγιακα Huseyin Mutlu Akpınar, ο δήμαρχος της Περγάμου Μεχμέτ Gonenc, ο αντιδήμαρχος του Αϊβαλί Ufuk Ova, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου της Σμύρνης Ekrem Demirtas, η Γενική Πρόξενος Αργυρώ Παπούλια, που πρωτοστάτησε για την επιτυχία της συνάντησης, τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, διπλωμάτες και βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία των θεατών φιλότεχνοι Σμυρνιοί. Την επόμενη ημέρα, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, συνοδευόμενοι από μέλη της κοινότητας Σμύρνης, περιηγήθηκαν στην αρχαία αγορά της πόλης.

 

Φεστιβάλ για… καυτερά μπαχάρια στην Πόλη

Το «ACI FEST - Chili & Chill» είναι το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας της Τουρκίας που διαθέτει μόνο πικάντικα τρόφιμα και διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στο πάρκο «Kucukciftlik», λίγο πιο πέρα απ το Τακσίμ. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει τα καλύτερα πικάντικα τρόφιμα της τουρκικής κουζίνας μαζί με τα καυτερά τρόφιμα άλλων χωρών. Με τα εργαστήρια, τα μπάρμπεκιου, με βαλκανικές μελωδίες και τους παγκοσμίου φήμης σεφ, το «Chili & Chill Fest» υπόσχεται στους επισκέπτες του ό,τι πιο καυτερό απ’ την παγκόσμια κουζίνα. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν για το σπίτι τους τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχάρια με οδηγίες για πικάντικες συνταγές από αναγνωρισμένους σεφ.

 

Ριζικές αλλαγές στην Πατριαρχική Αυλή

Πριν από δύο ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντικατέστησε μια σειρά από στενούς του συνεργάτες που κατείχαν νευραλγικές θέσεις, όπως στην Αρχιγραμματεία, την Πρωτοσυγκελλία και την Αρχιδιακονία κ.ά. Τη θέση του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που κατείχε μέχρι σήμερα ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ανέλαβε ο μέχρι σήμερα Υπογραμματεύς, Διάκονος Ιωακείμ Μπίλης.

Φαίνεται ότι πλέον ο Μητροπολίτης Σμύρνης θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα της περιοχής του. Για τον συμπατριώτη μας Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο ανακοινώθηκε σχετικά: «Στο πλαίσιο των αλλαγών, αποφασίσθηκε όπως ο Επίσκοπος Ερυθρών, βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος είχε διατεθεί στη Μητρόπολη Σμύρνης, κληθεί να συνεχίσει τη διακονία του στο Σεπτό Κέντρο παρά την Α.Θ. Παναγιότητα».

 

Η παρατεταμένη ξηρασία ανησυχεί τους ελαιοπαραγωγούς στο Αδραμύττι

Με χθεσινές δηλώσεις του ο Ali Yilmaz Diker, Πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου Edremit, δήλωσε ότι, εάν καθυστερήσουν κι άλλο οι βροχές, δεν θα είναι δυνατή φέτος η επίτευξη της αναμενόμενης παραγωγής και της ποιότητας στο ελαιόλαδο. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει, είχαμε τα ίδια προβλήματα το περασμένο έτος. Ο ελαιόκαρπος στα δέντρα ήταν καλός, αλλά είχαμε χαμηλή ποιότητα των ελιών μας λόγω ξηρασίας. Γι’ αυτούς που ξεκίνησαν πρώιμη συγκομιδή και έκθλιψη της ελιάς ανέφερε πως πρόκειται για αρδευόμενα χωράφια που έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε «μπουτίκ» πελάτες.

Τα αρδευόμενα χωράφια είναι περίπου 3 με 5% του συνόλου, η δε απόδοση της πρώιμης συγκομιδής είναι πεσμένη κατά 8 με 10%. Επεσήμανε, επίσης, ότι και συγκομιδή της βρώσιμης πράσινης ελιάς που συνήθως γίνεται απ’ τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα πρέπει να καθυστερήσει. Μερικές καλές «ποτιστικές» βροχές χρειαζόμαστε για να έχουμε καλή σοδειά. Ινσαλλάχ γείτονα, το ίδιο περιμένουμε κι εμείς στο νησί.

 

Η πιο όμορφη γάτα της Τουρκίας

Οι ζωόφιλοι όλου του κόσμου γνωρίζουν για τη γάτα ράτσας Βαν της Α. Τουρκίας. Οι γάτες αυτές έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών, πλούσιο λευκό τρίχωμα, είναι δεινοί κολυμβητές και διαθέτουν «προσωπικότητα» που τις καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλείς. Τα τελευταία χρόνια για να προστατευθεί το είδος έχει συσταθεί στο Βαν Κέντρο Έρευνας και Προστασίας που ασχολείται με τα καθαρόαιμα αιλουροειδή μέσω προγράμματος αναπαραγωγής. Χάρη στις προσπάθειές τους ο αριθμός των καθαρών απογόνων φέτος ανήλθε σε 120 από 90 πέρυσι. Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκαν τη περασμένη βδομάδα «καλλιστεία» ως μέρος της εκδήλωσης «Van Tourism and Travel Fair» και νικήτρια αναδείχτηκε η εικονιζόμενη γάτα με το όνομα «χιονομπάλα» (kartopu), στην οικογένεια της οποίας απονεμήθηκε χρυσό νόμισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top