FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών γείτονες

Μπαϊράμ τέλος, καλό καλοκαίρι γείτονες

Μετά την ολοκλήρωση των γιορτών του 4ήμερου (23-27 Ιουνίου), οι γείτονες επιστρέφουν στην ομαλότητα της καθημερινότητας, αλλά με το κλείσιμο των σχολείων ανοίγει ουσιαστικά η θερινή σεζόν, που η έναρξη της σημαδεύτηκε απ’ την μαζική έξοδο των αστών στα παραλιακά θέρετρα. Στις απέναντί μας ακτές, το αδιαχώρητο βίωσαν ιδιαίτερα το Μοσχονήσι, ο Τσεσμές και η Τένεδος, όπου λόγω του μεγάλου όγκου των οχημάτων, απαγορεύτηκε η αποβίβαση τους στο νησί και ο Δήμος διέθετε αυτοκίνητα του για την μετακίνηση αναπήρων, ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών κατηγοριών επισκεπτών. Βέβαια και στην έξοδο αυτή παρά τα ληφθέντα μέτρα και τις προειδοποιήσεις των αρχών, στις κύριες οδικές αρτηρίες της χώρας, σημειώθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ καταβλήθηκε βαρύς φόρος αίματος, αφού υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 65 άτομα έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο και 500 περίπου τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση προς τα νησιά μας, για τις γιορτές του Μπαϊράμ, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις (λόγω των πρόσφατων σεισμών και όχι μόνο) κρίθηκε τελικά ικανοποιητική. Αισθητή αύξηση στην Σάμο με 3.300 επισκέπτες, 4.300 επισκέφθηκαν την Χίο και γύρω στις 3.500 με 4.000 την Λέσβο. Χάρη στη πύκνωση των δρομολογίων και στα μέτρα που πάρθηκαν, ο χρόνος αναμονής στις πύλες εισόδου στα νησιά μας για την έκδοση βίζας, περιορίστηκε φέτος αρκετά. Στο Τελωνείο του Αϊβαλιού κάποιες ώρες παρατηρήθηκε συνωστισμός και από ρεπορτάζ που έγιναν στις «ουρές», αξίζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι λόγοι που επέλεξαν την Λέσβο για τις διακοπές τους: Η ευκολία και η άνεση πρόσβασης, η αίσθηση ότι εδώ νοιώθουν σαν το σπίτι τους, η ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους, τα διατηρητέα μνημεία και το δομημένο περιβάλλον του νησιού, ότι αρκετοί έχουν προπαππούδες και παππούδες καταγόμενους απ’ την Λέσβο, ότι σεισμούς βιώνουν και στην Τουρκία και…. βέβαια η γαστρονομία μας και οι χαμηλές, σε σχέση με τα δικά τους τουριστικά θέρετρα, τιμές! Ας τα λάβουμε υπόψη μας, ας χαμηλώσουμε τον πήχη και ας κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας για προσέλκυση από απέναντι, του οικογενειακού και γαστρονομικού τουρισμού, που στο κάτω - κάτω είναι αυτός που αφήνει και λεφτά στον τόπο.

 

Εγκιβωτίζονται οι κάδοι απορριμμάτων και στο Αϊβαλί

Μετά το Μπόντρουμ, το Κουσάντασι, το κέντρο της Σμύρνης, το Αδραμύτι κ.α., και στο Αϊβαλί ξεκίνησε η εγκατάσταση τοποθέτησης υπόγειων κάδων σκουπιδιών. Ήδη απ’ την περασμένη βδομάδα άρχισαν να τοποθετούνται οι δέκα πρώτοι με προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές Μοσχονήσι, Altınova, Küçükköy. Με το νέο σύστημα εξασφαλίζεται η υγιεινή και αισθητική των δημόσιων χώρων, αυξάνεται ο όγκος προσωρινής αποθήκευσης των απορριμμάτων και επιπλέον …εξυπηρετείται η ασφάλεια, αφού δεν θα είναι πια τόσο εύκολη η παγίδευση των κάδων απ’ τους τρομοκράτες. Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές σε 24 σημεία του Δήμου Αϊβαλί, και εκτιμούν ότι ως το τέλος του έτους, οι υπογειωμένοι κάδοι θα φθάσουν τους 100.

 

Στο …κόκκινο οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας

Μετά τις εξελίξεις και την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτικών απ’ την βάση του Ιντσιρλίκ, την παραχώρηση ασύλου από το Βερολίνο σε άτομα που η Άγκυρα θεωρεί πως μετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, τις οδηγίες σε Γερμανούς βουλευτές να προσέχουν γιατί πιθανόν να παρακολουθούνται και να γίνουν στόχοι Τούρκων εθνικιστών, έρχεται το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει ότι δεν θα γίνουν δεκτοί οι μπράβοι του Ερντογάν στο Αμβούργο. Την άλλη βδομάδα (7-8 Ιουλίου) συνέρχονται στο Αμβούργο οι αρχηγοί των κρατών των G.20 μεταξύ των οποίων αναμένεται και ο Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην λίστα των 50 αστυνομικών που υπέβαλλε η τουρκική πρεσβεία, οι Γερμανοί εντόπισαν άτομα εμπλεκόμενα στους τραμπουκισμούς που συνέβησαν στην Ουάσιγκτον κατά την πρόσφατη επίσκεψη εκεί του Τούρκου προέδρου. Οι Γερμανοί λοιπόν ξεκαθάρισαν πως το Αμβούργο έχει Αστυνομία!!! Επί πλέον πιεζόμενη απ’ την αντιπολίτευση (σχετικές δηλώσεις Σουλτς), η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ως «ακατάλληλο» το αίτημα του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει ανοιχτές ομιλίες σε γερμανικό έδαφος. Πάντως ο Ερντογάν κατηγορεί το ΡΚΚ και το κίνημα Γκιουλέν ότι διοργανώνει τις εναντίον του διαδηλώσεις στο εξωτερικό και απορεί πώς οι Αμερικανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά των 12 σωματοφυλάκων του, που βιαιοπράγησαν κατά Αμερικανών πολιτών (Κούρδων και Αρμένιων στην καταγωγή) στην Ουάσιγκτον, καλώντας μάλιστα σε απολογία τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα!

 

Προσφυγικό νεκροταφείο στο Αϊβάτζικ

Στο Αϊβάτζικ της Τρωάδας, έδρα επαρχίας όπου υπάγονται διοικητικά οι βόρεια της Λέσβου, τουρκικές ακτές (Κουτσουκουγιού, Άσσος, Μπαμπακαλέ κλπ.), σημεία που επιλέγουν οι διακινητές για να προωθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί μας, με συχνά ναυάγια και πνιγμούς, οι Τούρκοι εγκατάστησαν το πρώτο νεκροταφείο για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι της ελπίδας. Προς το παρόν, στο νεκροταφείο, που αποτελεί ξεχωριστό τμήμα του υφιστάμενου νεκροταφείου της πόλης, βρίσκονται εννιά τάφοι αναγνωρισμένων απ’ τους οικείους τους, συνανθρώπων μας, με αναγραφή στην μαρμάρινη πλάκα, των στοιχείων και συνοπτικών πληροφοριών του καθένα. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές κατά τη διάρκεια της ταφής, πραγματοποιείται τελετή σύμφωνα με το θρήσκευμα του θανόντος. Για όσους δεν υπάρχει αναγνώριση, θάβονται ανώνυμα, ενώ αποστέλλεται σε ειδική υπηρεσία που εδρεύει στην Προύσα, δείγμα DNA ώστε αν στο μέλλον αναζητηθεί απ’ τους οικείους του να δοθούν πληροφορίες.

 

Συνεχίζεται η πορεία του Κιλιτσντάρογλου

Σήμερα είναι η 12 ημέρα της πορείας των 450 χλμ. «για την δικαιοσύνη στην Τουρκία», που επιχειρεί ο αρχηγός του CHP (ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο η «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκαλεί ως «Γκάντι της Τουρκίας» λόγω ίσως της φυσικής ομοιότητας του και του ειρηνικού τρόπου που επέλεξε για να διαμαρτυρηθεί. Η πορεία αναμένεται να τερματιστεί στις 9 Ιουλίου στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο βουλευτής του CHP Ενίς Μπερμπέρογλου (πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Χουριέτ») και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση. Για τον Κιλιτσντάρογλου, η υιοθέτηση μεθόδων κινητοποίησης πρωτόγνωρων για το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αποτελεί έναν τρόπο να επιβεβαιώσει εσωκομματικά την ηγεσία του, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ευρύτερα, το ερώτημα για τον Κιλιτσντάρογλου είναι αν μετά το οριακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τα λοιπά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες, θα καταφέρει να ανανεώσει την φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης και να οδηγήσει το μέτωπο του «Όχι» ενιαίο στις εκλογές του 2019. Ενοχλημένος ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει το CHP ως συνεργαζόμενο με το «τρομοκρατικό» δίκτυο του Γκιουλέν και σπάζοντας τη σιωπή του, χαρακτήρισε την πορεία «μη νόμιμη», παρομοιάζοντας τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του περσινού Ιουλίου. Μάλιστα προειδοποίησε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν, ότι «παραβιάζουν το Σύνταγμα» και κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Απ’ την άλλη, ο Μπαχτσελί του εθνικιστικού ΜΗΡ, στην ουρά τώρα του Ερντογάν, υποστηρίζει ότι η πορεία δικαιοσύνης δυσφημίζει τη χώρα στο εξωτερικό! Ενώ απ’ την φυλακή όπου εδώ και μήνες κρατούνται οι ηγέτες του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επικαλούμενοι την δικαιοσύνη, καταγγέλλουν το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος που διεξήχθη σε καθεστώς ημιπαρανομίας του HDP και συντάσσονται με τον δικό τους τρόπο στην απαίτηση του CHP. Ίδωμεν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top