FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Επιδότηση και στα κρουαζιερόπλοια για προσεγγίσεις στην Τουρκία

Με δεδομένο ότι όπως αντικειμενικά εκτιμάται απ’ τους ξένους tour operators ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας χρειάζεται πολύ καιρό για να επιστρέψει στις καλές παλιές μέρες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αρνητικές εξελίξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει τα κρουαζιερόπλοια, όπως ήδη κάνει με τις πτήσεις τσάρτερ απ’ το εξωτερικό.

Όπως ανακοινώθηκε προχθές, η σχετική διάταξη προβλέπει την παροχή ποσού 30 δολ. ανά τουρίστα κρουαζιερόπλοιου χωρητικότητας 750 επιβατών και άνω που προσεγγίζει σε τουρκικό λιμάνι. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να παρουσιάσουν έγγραφα που να δείχνουν ότι μεταφέρουν τους τουρίστες μέσω κρουαζιερόπλοιων στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου να τύχουν της επιδότησης. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τα δικά μας λιμάνια του Αιγαίου, όπου φέτος παρατηρήθηκε κάμψη στις αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας. Η υστέρηση αυτή οφείλεται στην περικοπή προσεγγίσεων, για λόγους ασφαλείας, από τα προγράμματα των διεθνών εταιρειών σε λιμάνια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα όμως και την κατάργηση των ενδιάμεσων σταθμών απο-επιβίβασης σε ελληνικά λιμάνια.

Ενώ λοιπόν στον τομέα της κρουαζιέρας λαμβάνονται μέτρα για προσέλκυση ξένων τουριστών, η τουρκική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της εφαρμογής απ’ τις ελληνικές αρχές διεθνών κανονισμών για τα μικρά μισθωμένα τουριστικά σκάφη (γιοτ) που παραβίαζαν τους κανόνες ασφαλείας και δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα σωστικά μέσα, απαγορεύει τους πλόες επιβατικών σκαφών απ’ τα λιμάνια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά! Είπαν πως και στα ελληνικά επιβατικά σκάφη θα απαγορεύεται να προσεγγίζουν στα τουρκικά λιμάνια! Μύλος! Τελικά όπως πάμε θα δρομολογήσουν πλοία για το Αϊβαλί με σημαία Ονδούρας ή Μάλτας!

Για να δούμε τι θα βγάλει το «παζάρι» μετά την 12η Οκτωβρίου και τι αντισταθμιστικά θα ζητήσουν οι γείτονες για να αναπληρώσουν το συνάλλαγμα (που φαίνεται ότι είναι και το ζητούμενο) το οποίο οι Τούρκοι τουρίστες τα τελευταία χρόνια ξοδεύουν στα ελληνικά νησιά χάρη στην ευκολία πρόσβασης και το χαμηλό κόστος. Πάντως, όποια διοικητικά μέτρα κι αν ληφθούν, τώρα που στην καθημερινότητα των πολιτών στις δύο όχθες του Αιγαίου αποκαταστάθηκε η μεταξύ τους επικοινωνία, πολύ δύσκολα θα ανακοπεί.

 

 

Συνεργασία Δήμων Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και συναυλία Νταλάρα

Αντιπροσωπεία του Δήμου Νέας Σμύρνης Αθήνας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη, θα βρίσκεται στις 3 Οκτωβρίου στη Σμύρνη, όπου με τον ομόλογό τους Αζίζ Κοτζάογλου, Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, θα συζητήσουν τρόπους συνεργασίας με τον γενικό τίτλο: «Izmir - Νέα Σμύρνη: Ιστορικές συνδέσεις, γέφυρα πολιτισμού και παράδοσης».

Παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές επαφές και δράσεις, έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα συναυλία του Έλληνα τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, Σμυρνιού στην καταγωγή απ’ την πλευρά της μητέρας του. Η συναυλία θα δοθεί στο Κέντρο Τέχνης «Ahmed Adnan Saygun» με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Hakan Sensoy. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ενθυμημάτων της Σμύρνης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Δήμου Νέας Σμύρνης, όπου θα εκτεθεί μια σπάνια συλλογή από 60 καρτ ποστάλ εποχής.

Πρέπει να επισημανθεί η συμβολή της Γενικής Προξένου μας στη Σμύρνη, της κας Αργυρώς Παπούλια, για τη διοργάνωση της όλης συνάντησης, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της Νίκο Στεφάνου και το προσωπικό του Προξενείου, στις 24 Σεπτεμβρίου τιμήθηκαν απ’ τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

 

 

Σημαντική η παρουσία Τούρκων βουλευτών στη Γερμανική Βουλή

Στις πρόσφατες γερμανικές βουλευτικές υπήρξαν 92 υποψήφιοι Γερμανοί πολίτες - Τούρκοι στην καταγωγή. Απ’ αυτούς οι 14 κατόρθωσαν να εκλεγούν βουλευτές (έναντι 11 που ήσαν στην προηγούμενη σύνθεση της βουλής). Οι έξι εκλέχτηκαν με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), πέντε με το κόμμα των Πρασίνων, τρεις με το αριστερό κόμμα «Die Linke» και κανένας με τους Χριστιανοδημοκράτες! Σημειώνεται πως το κόμμα «Συμμαχία Γερμανών Δημοκρατών» (ADD), που ιδρύθηκε από πολίτες τουρκικής καταγωγής και χρησιμοποίησε ως έμβλημα την αφίσα του Προέδρου Ερντογάν, έλαβε μέρος στις εκλογές μόνο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έλαβε 41.178 ψήφους, χωρίς να εκλέξει βουλευτή.

Πάντως ο πρόεδρος Ερντογάν για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και τις συχνές αναφορές στην Τουρκία κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε πως θα περάσει τουλάχιστον ένα δίμηνο για να μπορέσουν να κάνουν κυβέρνηση, επικαλούμενος δε ανάλογη κατάσταση στην Ολλανδία, σχολίασε χαιρέκακα πως κι εκεί που είχαν εμπλέξει την Τουρκία δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση!

 

Κατασκευάζεται κανάλι στην Αρχαία Έφεσο

Ο ποταμός Κάυστρος (σήμερα Κιουτσούκ Μεντερές) κατά την ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Αχιλλέα και της βασίλισσας των Αμαζόνων, της Πενθεσίλειας. Γιος του Κάυστρου ήταν ο Έφεσος, ο ιδρυτής της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Ήδη απ’ την αρχαία εποχή οι προσχώσεις του ποταμού κατέστησαν την Έφεσο από παραλιακή σε μεσόγειο πόλη, γι’ αυτό και είχε κατασκευαστεί ένα κανάλι που τη συνέδεε με τη θάλασσα.

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Εφέσου (3 χλμ ΝΔ του Σελτσούκ) έχει μετατραπεί σε κοντινό βάλτο και απέχει πια 6 χλμ. απ’ τη θάλασσα. Η αρχαία Έφεσος, η οποία κατατάσσεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί έναν απ’ τους δημοφιλέστερους και περισσότερο επισκέψιμους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία. Για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής τους εκεί, οι Αρχές αποφάσισαν να ξαναδημιουργήσουν το αρχαίο κανάλι, πλέοντας στο οποίο θα περιηγούνται τις αρχαιότητες. Με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, το κανάλι θα έχει μήκος 6.130 μ. στα προσχωσηγενή εδάφη και θα ακολουθεί τα ίχνη του αρχαίου καναλιού. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2018 και το πρώτο στάδιο των έργων θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, θα κοστίσει δε περίπου 30 εκατ. λίρες.

 

Αδραμύττι: άρχισε η έκθλιψη του φετινού ελαιολάδου

Κάπως πρόωρα λόγω του μαξουλιού ξεκίνησαν προχθές οι απέναντι γείτονές μας, όπου στην ευρύτερη περιοχή του Αδραμυττινού Κόλπου αναμένεται φέτος παραγωγή γύρω στους 20 χιλ. τόνους λαδιού. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης ελαιολάδου δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις πρώτες μέρες. Οι πολυφαινόλες που αποτελούν ουσίες για τις προστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου παρουσιάζονται εξαιρετικά υψηλές στην πρώιμη συγκομιδή».

Ειδικά για τα αγουρόλαδα, που φθάνουν στον καταναλωτή γύρω στις 25 λίρες το κιλό, καταβάλλεται προσπάθεια οι ελιές να αλέθονται το πολύ μέσα σε 24 ώρες αφότου φτάσουν στο ελαιοτριβείο. Μεγάλο μέρος των πρώτων αυτών λαδιών προορίζεται για εξαγωγή, οπότε οι παραγωγοί τηρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι πελάτες τους. Σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητα του ελαιόκαρπου υπολογίζουν ότι 100 κιλά ελιές αποδίδουν 11-12, το πολύ 15 λίτρα λαδιού. Στο Αϊβαλί η ελαιοσυγκομιδή επίσημα ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με γιορτές που διοργανώνουν στους ελαιώνες των κοντινών χωριών, ενώ από 3 έως 5 Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο θα γίνει το «Ayvalik Zeytin Hasat Festival», με όλα τα σχετικά για την ελιά και το λάδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top