Οι εξ ανατολών...γείτονες

27/10/2017 - 16:44

Την Κυριακή η επέτειος της Δημοκρατίας στην Τουρκία

Εθνική γιορτή μεθαύριο, όπου οι γείτονες εορτάζουν την 94η επέτειο από την κατάργηση του Χαλιφάτου, όταν το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου του 1923, ο Μουσταφά Κεμάλ αποφάσιζε να ανακηρύξει την Δημοκρατία ως το επίσημο πολίτευμα της χώρας. Η Δημοκρατία για την οποία ο Τούρκος αριστερός συγγραφέας Αζίζ Νεσίν είχε τόσο εύστοχα επισημάνει: «Δυο πράγματα δεν ευδοκιμούν στη χώρα μας: το ένα είναι το δέντρο του καφέ και το άλλο η Δημοκρατία. Και τα δύο μας έρχονται από το εξωτερικό!» (Αζίζ Νεσίν, «Ο καφές και η δημοκρατία» εκδ. Θεμέλιο, σελ. 182). Στα τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε, ασφαλώς και προόδευσαν οι γείτονες, έμαθαν να επεξεργάζονται και τον καφέ και την Δημοκρατία, για να την φέρνουν στα μέτρα των εκάστοτε κυβερνώντων! Καλή ώρα, Δημοκρατία με πρόεδρο τον Ερντογάν και κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πάντως η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία του κράτους, μόνο που φέτος πέφτει Κυριακή και χάνουν τις διακοπές τους οι εργαζόμενοι! Θα γίνουν παντού εορτές και παρελάσεις με αποκορύφωμα την Σμύρνη, την μοναδική μεγαλούπολη που ελέγχει η αντιπολίτευση, όπου θεωρούν καθήκον και υποχρέωσή τους να είναι πληθωρικός ο εορτασμός για να στείλουν μήνυμα στον «σουλτάνο» Ερντογάν. Την Κυριακή λοιπόν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης θα μεταφέρουν δωρεάν τον κόσμο στις εκδηλώσεις, δωρεάν θα είναι και οι σημαίες στους συμμετέχοντες, θα γίνει παρέλαση όπου θα περάσει μια γιγάντια σημαία μήκους 350 μέτρων, συναυλίες, ομιλίες κλπ..

 

Νεκροταφείο του Σισλί στην Πόλη

Με την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών αλλά και πολλών Κωνσταντινουπολιτών κυρίως από την Αθήνα, έγιναν το περασμένο Σάββατο τα θυρανοίξια στο παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο νεκροταφείο του Σισλί στην Πόλη. Το νεκροταφείο του Σισλί ιδρύθηκε το 1859 και μεταφέρθηκε εκεί το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο από την περιοχή του Πέρα, υπολογίζεται δε ότι φιλοξενεί 82.000 νεκρούς. Θεωρείται το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας ελληνορθόδοξο νεκροταφείο στον κόσμο. Εδώ και πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί λόγω αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του από το Δημόσιο και των βανδαλισμών που κατά καιρούς είχε υποστεί. Πριν από τέσσερα χρόνια η κοινότητα των ομογενών του Σταυροδρομίου (Τακσίμ) ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης του ναού με την οικονομική συμβολή χορηγών, κλήθηκαν ειδικοί μαρμαροτεχνίτες από την Ελλάδα και την Τουρκία, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ειδικοί αρχιτέκτονες που αποκατέστησαν το ναό αλλά και δεκάδες ταφικά μνημεία. Πρόκειται για μικρή λωρίδα γης, μια νησίδα πρασίνου 38 στρεμμάτων, μέσα στο «δυναμικό», νέο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Τουρκίας, κάτω από ουρανοξύστες, όπως το «Trump Towers Istanbul» και το «Key Plaza».

 

Προς γενική απαγόρευση αυτοκινήτων στην Τένεδο

Με το κλείσιμο και τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου, ο Δήμος Τενέδου (Bozcaada) σχεδιάζει τώρα να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων, εξαιρουμένων εκείνων που ανήκουν στους ντόπιους. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο μόλις 38 τ.χλμ. νησί, με ένα μόνο οικισμό, το καλοκαίρι δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες, καθώς η Τένεδος έχει γίνει πλέον ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Τουρκία. Με προχθεσινές δηλώσεις του, ο δήμαρχος Χακάν Καν Γιλμάζ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο τουρισμός αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για το νησί. Γνωρίζουμε όμως ότι υπήρξε νησί παραγωγής για αιώνες. Ένα νησί με σταφύλια και κρασί. Οι φυσικές του ομορφιές του πρέπει να είναι πάντα προστατευμένες». Επεσήμανε ότι πολλά τουριστικά θέρετρα στην Τουρκία αναβίωσαν οικονομικά για αρκετό καιρό και μετά εγκαταλείφτηκαν. «Δεν θέλουμε να δούμε αυτό να συμβαίνει στην Τένεδο γι’ αυτό και λαμβάνουμε μέτρα να διατηρηθεί ισχυρή η αμπελουργία και η φυσική ζωή εδώ». Το ’15 και το ’16 κατά τον μήνα Αύγουστο και σε περιόδους Μπαϊραμιού, ήδη ίσχυσε απαγόρευση αποβίβασης των αυτοκινήτων των τουριστών στο νησί. Το μέτρο απέδωσε καθώς ο Δήμος διέθετε δύο ηλεκτρικά 8θέσια αυτοκίνητα μεταφοράς των τουριστών από το λιμάνι στα ξενοδοχεία τους κατά την άφιξη, ενώ κατά την αποχώρησή τους δεν σπαταλούσαν τον χρόνο των διακοπών τους σε ατελείωτες ουρές στα πορθμεία. Ανάλογα μέτρα εξήγγειλε ο δήμαρχος ότι θα ισχύσουν και τα επόμενα χρόνια για τις μετακινήσεις των επισκεπτών και στους όρμους με τις γραφικές παραλίες. Πάντως όσοι επισκέφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια την Τένεδο, θα διαπίστωσαν πως σχεδόν όλα πλέον τα ελληνικά σπίτια έχουν μεταβληθεί σε ξενώνες και ταβέρνες και τα σοκάκια πλημμύρισαν από τραπεζοκαθίσματα. Άρα δεν αρκεί μόνο η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων, αν πραγματικά η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η προστασία και ο σεβασμός του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της ιστορικότητας του οικισμού. Μέτρο χρειάζεται στον αλόγιστο υπέρ-επαγγελματισμό και κανόνες χρήσεων γης, που να εφαρμόζονται, ώστε να διατηρηθούν τα αμπέλια και να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση της υπαίθρου και των αιγιαλών.

 

Μεταναστευτικό: Αυξημένες οι αφίξεις αλλά και οι αποτροπές τον Σεπτέμβριο

Όπως επίσημα ανακοινώνεται από την Τουρκία, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2017, η Ακτοφυλακή τους, απέτρεψε 3.408 πρόσφυγες - μετανάστες που επιχειρούσαν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Εξ αυτών 2.930 στο Αιγαίο, ενώ 15.470 είναι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών το 9άμηνο του ’17. Ο αριθμός αυτός (του Σεπτεμβρίου) είναι ο μεγαλύτερος που σημειώνεται από τον Οκτώβριο του ’16. Αντίστοιχα τα επίσημα ελληνικά στοιχεία αναφέρουν 3.519 αφίξεις προσφύγων - μεταναστών στα ελληνικά νησιά κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2017 (οι 2.170 στην Λέσβο). Και πού να ανακοινώσουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου! Δεν διευκρινίζεται ο αριθμός και η τύχη αυτών που συνελήφθησαν στην μεθόριο του Έβρου. Ασφαλώς και θα είναι πολύ λιγότεροι, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως εκεί συχνά επιχειρούν ανάμεσα στους μετανάστες, να περάσουν το ποτάμι και Τούρκοι αντιφρονούντες. Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα, συνελήφθηκαν κοντά στην Αδριανούπολη, δύο ανώτατοι Τούρκοι δικαστές γνωστοί από την δίκη της «Εργκένεκον», για τους οποίους υπήρχε ήδη ένταλμα σύλληψης. Οι δύο φυγάδες, με διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν κατά το κατηγορητήριο, έφεραν πλαστά έγγραφα παριστάνοντας τους Πακιστανούς μετανάστες! Γι’ αυτό ίσως και η αστυνόμευση στον Έβρο είναι πιο εντατική, γι’ αυτό και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στις συνομιλίες που είχε προχθές με τον Έλληνα ομόλογό του, Κοτζιά, έθεσε κατηγορηματικά το ζήτημα να μην δίνει η χώρα μας άσυλο στους Τούρκους αντιφρονούντες. Εκτός από τους 8 στρατιωτικούς υπολογίζουν ότι 1.000 περίπου Τούρκοι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη βρει καταφύγιο στη χώρα μας.

 

Γιορτές για την ελιά και το λάδι στο Αϊβαλί

Από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 5 του μήνα, διοργανώνονται στο Αϊβαλί για 13η συνεχή χρονιά, οι γιορτές για την ελιά και το λάδι, από το Επιμελητήριο της πόλης με την συμμετοχή του Δήμου. Το Αϊβαλί παρήγαγε πέρσι 4.600 τόνους λάδι και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.500. Στόχος των διοργανωτών στην εσωτερική αγορά, είναι η λέξη «Αϊβαλί» να γίνει ταυτόσημη της λέξης «ελαιόλαδο» και να κατακτήσουν περισσότερες αγορές στο εξωτερικό. Βέβαια απευθύνονται σε μια μεγάλη αγορά καταναλωτών και ευελπιστούν κατά το τριήμερο των εορτών, να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες στην πόλη. Στην πλατεία του λιμανιού θα στηθεί έκθεση με περίπτερα, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν όλα τα σχετικά για την καλλιέργεια της ελιάς και την έκθλιψη - τυποποίηση του ελαιολάδου και βέβαια να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν λάδι, ελιές, σαπούνι κλπ.. Προγραμματίζεται ακόμη βόλτα στους ελαιώνες του χωριού Ακτσαπινάρ και γιορτές για το λιομάζωμα με διανομή φαγητού, ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, παιδικές εκδηλώσεις, παρελάσεις κλπ..

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey