FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Η εισβολή της Τουρκίας στο Συριακό έδαφος

Με το που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα οι αψιμαχίες και η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Συριακό έδαφος έχει αυξηθεί ο αριθμός των συλλήψεων δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, με την κατηγορία ότι έχουν σχέση με το εκτός νόμου ΡΚΚ. Συλλήψεις πολιτών προσκείμενων στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP (κυρίως για αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο) έγιναν και στο Αϊβαλί. Απ’ την ημέρα της εισβολής επικρατεί ατμόσφαιρα εθνικισμού στη χώρα, ενώ τα μεγάλα αντιπολιτευόμενα κόμματα μέχρι στιγμής σιωπούν. Το Κεμαλικό CHP επέκρινε τον χρόνο στον οποίο αποφασίστηκε η εισβολή ενώ το κοινοβούλιο είναι κλειστό λόγω χειμερινών διακοπών!

Κατά τα αλλά τους απασχολεί περισσότερο το συνέδριό τους που θα γίνει στις 3 - 4 Φεβ. στο οποίο θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος. Ο περισσότερος κόσμος φαίνεται να επικροτεί τη στρατιωτική επιχείρηση και δημοσιεύονται συνεχώς στυλιζαρισμένες φωτογραφίες στρατιωτών και μαχητικών αεροπλάνων. Προσευχές σε τζαμιά όλης της χώρας μέχρι και μπάντες με στολές οθωμανικής εποχής δραστηριοποιούνται για να ενθαρρύνουν τον Στρατό, ενώ στις περισσότερες εφημερίδες γράφονται διθύραμβοι με φόντο τον πόλεμο, όπως ακριβώς το επιθυμεί η κυβέρνηση. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και ότι η επιχείρηση διεξάγεται με βάση το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ο Στρατός λένε ότι «αποδίδει μεγάλη σημασία» να μην βλάψει τους αμάχους, αλλά διερωτάται κανείς αν αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στην τουρκική εισβολή στο Αφρίν, γεγονός που κάνει τους Κούρδους να αισθάνονται και πάλι προδομένοι στη διεκδίκηση των εθνικών τους δικαίων. Χαρακτηριστικά ο Γενικός Στρατιωτικός Διοικητής των Κούρδων (YPG της Συρίας που πολέμησαν εναντίον του ΙΣΙΣ) Σιπάν Χέμο, μεταξύ άλλων είπε: «Η Ρωσία, δίνοντας άδεια στην Τουρκία να εισβάλει στο Αφρίν, πρόδωσε τους Κούρδους». Για να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν και αν η εισβολή των Τούρκων στη Συρία θα είναι «περίπατος» ή θα επιφέρει τον εγκλωβισμό και την απαρχή του τέλους της παντοδυναμίας Ερντογάν, όπως κάποιοι ξένοι αναλυτές σημειώνουν.

 

Αυξημένοι οι επισκέπτες των Μουσείων το 2017

Κατά 17% αυξημένος παρουσιάζεται φέτος σε σχέση με πέρυσι (που ήταν πολύ κακή χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό) ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με βάση τα εισιτήρια που εκδόθηκαν, αγγίζοντας τα 20.5 εκατ. άτομα. Το Μουσείο Μεβλανά στο Ικόνιο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 2.5 εκατ. επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους Τούρκοι, ξεπερνώντας τα παγκοσμίως γνωστά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όπου παρατηρείται λόγω τρομοκρατίας μεγάλη τουριστική ύφεση. Στις επόμενες θέσεις από πλευράς επισκεψιμότητας είναι το παλάτι του Τοπ- καπί (1.9 εκατ. εισιτήρια), όπως και ο ναός της Αγιάς Σοφιάς και ακολουθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Παμούκ - καλέ (Ιεράπολις). Στην 5η θέση βρίσκεται η αρχαία Έφεσος με σχεδόν 1 εκατ. επισκέπτες, παρόλο που ήταν θεαματικά μειωμένες πέρσι οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Κουσάντασι.

 

Πανελλήνιος διαγωνισμός βιβλίου για τη Μ. Ασία

Η ΕΣΤΙΑ Ν. Σμύρνης προκηρύσσει πανελλήνιο διαγωνισμό για τη βράβευση βιβλίων, με περιεχόμενο αναφερόμενο στην Ιστορία-Παράδοση-Λαογραφία-Ήθη-Έθιμα κ.λπ. των αλησμόνητων πέραν του Αιγαίου Ελληνικών Πατρίδων (Μικράς Ασίας, Πόντου, Ανατ. Θράκης και Κωνσταντινουπόλεως). Τα βραβεία αφορούν στην περίοδο 2016 - 18, τα δε έπαθλα απονέμονται στη μνήμη του πρώτου Προέδρου και δημιουργού της ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Πάνου Χαλδέζου.

Όπως ανακοινώθηκε θα απονεμηθούν: Α΄ Β΄ και Γ΄ Βραβείο καθώς και έπαινοι στο 4ο, 5ο και 6ο καλύτερο έργο. Τα έργα θα ταξινομηθούν σε 4 κατηγορίες χωριστά: Α. Λογοτεχνικό (πεζό ή ποιητικό), Β. Λαογραφικό, Γ. Ιστορικό, Δ. Θεατρικό σενάριο, Ε. Ιστορικό ντοκιμαντέρ χρονικής διάρκειας μέχρι 10 λεπτά. Οι συγγραφείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, παρακαλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση και να καταθέσουν μέχρι 31/01/2019 στην ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, (Κων/νου Παλαιολόγου 1, 17121, Νέα Σμύρνη Αττικής) τέσσερα (4) αντίτυπα των βιβλίων τους, εκδοθέντων κατά την τριετία 2016, 2017 και 2018, για να τεθούν υπόψη της αρμόδιας επιτροπής. Εκτιμάται πως η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει την κρίση της μέχρι τέλος Μαΐου 2019, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία απονομής βραβείων και επαίνων σε ειδική τιμητική εκδήλωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από την Εστία Νέας Σμύρνης. Τηλ: 210 9333702 & 210 9330274 Φαξ: 210 9333694 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <mailto:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>.

 

Το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στο Μοναστήρι Σουμελά

Καθώς λόγω εργασιών συντήρησης στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας εξακολουθεί να παραμένει κλειστό στους επισκέπτες και δεν αναμένεται ν’ ανοίξει πριν τον Δεκαπενταύγουστο του ’18, οι τοπικές αρχές στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή προβάλλουν ιδιαίτερα το κοντινό στη μονή ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο εξωράισαν πρόσφατα. Το σημείο που βρίσκεται το ξωκλήσι είναι σήμερα και το μοναδικό προσβάσιμο από το χώρο που παρκάρουν τα οχήματα κοντά στη μονή Σουμελά και δίνει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη Μονή Σουμελά από πιο κοντά και να πραγματοποιήσουν τρισδιάστατη περιήγηση στη Σουμελά με εικονικά γυαλιά.

 

Ειδήσεις απ το Αϊβαλί:

Καμπάνια για τις πλαστικές σακούλες: Όπως και σε μας, απ’ τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται και στην Τουρκία η χρέωση της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στη βδομάδα νεαροί εθελοντές απ’ την οικολογική οργάνωση ΤΕΜΑ ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης για την αποτροπή χρήσης της πλαστικής σακούλας και διένειμαν δωρεάν 3.000 χιλ. υφασμάτινες τσάντες στους διερχόμενους πολίτες της πόλης. Το ύφασμα με το οποίο έφτιαξαν τις τσάντες πρόσφερε εταιρεία απ’ την Πόλη.

Απογραφή αιωνόβιων ελαιόδεντρων:


Για πρώτη φορά στην περιοχή του Αϊβαλί με τα 2 εκατ. περίπου λιόδεντρα και παραγωγή 10 χιλ τόνων ελαιολάδου τον χρόνο, γίνεται προσπάθεια καταγραφής των αιωνόβιων δέντρων της ελιάς, ώστε να θεσμοθετηθεί στη συνέχεια η προστασία τους ως μνημεία της φύσης. Η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε απ’ τον Σύλλογο για την προστασία οικοσυστήματων του Αϊβαλί και την Ένωση κοινωνικής ευθύνης και επιστήμης Karsiyaka στη Σμύρνης. Ήδη οι εθελοντές των ως άνω οργανώσεων ξεκίνησαν τις έρευνές τους για εντοπισμό, καταγραφή των δέντρων αυτών απ’ τα Μοσχονήσια.

 

Σε διακοπές οι μαθητές στην Τουρκία

Απ’ τη Δευτέρα που μας πέρασε και ως τις 5 Φεβ τα σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν κλειστά και οι μαθητές απολαμβάνουν τις χειμερινές τους διακοπές ή τις «διακοπές του εξαμήνου» όπως λέγονται. Παρόλο που στις φετινές χειμερινές μαθητικές διακοπές εκδηλώνεται βαρυχειμωνιά, η Κωνσταντινούπολη ήδη ντύθηκε στα «λευκά», δεν είναι λίγες οι προσφορές για οικογενειακά πακέτα διακοπών. Εκτός απ’ τα γνωστά θέρετρα (Αττάλεια - Μπόντρουμ κ.ά.) όπου αυτή την περίοδο σχολάζουν οι τουριστικές υποδομές, τα χειμερινά κέντρα όπως της Προύσας του Μπόλου της Καππαδοκίας προσφέρουν ελκυστικά πακέτα με δωρεάν φιλοξενία των παιδιών κάτω των 6 ετών και για τα μεγαλύτερα εκπτώσεις έως και πάνω από 50%. Ας το έχουν υπόψη τους και οι δικοί μας τουριστικοί παράγοντες για του χρόνου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top