Οι εξ ανατολών...γείτονες

25/08/2017 - 14:35

Νωρίτερα φέτος η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης

Ως μεθαύριο Κυριακή 27 Αυγούστου θα παραμείνει ανοικτή η 86η Διεθνής Έκθεση Σμύρνης, που φέτος διοργανώθηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές, για να μην συμπέσει με τον εορτασμό του Μπαϊράμ. Αποτελεί την παλαιότερη και πιο ολοκληρωμένη εμπορική έκθεση της Τουρκίας, εφάμιλλη της δικής μας στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), η οποία θα γίνει από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου. Το κύριο θέμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης της Σμύρνης, είναι η Ενέργεια, τιμώμενη πόλη η Μούλα και τιμώμενη χώρα η Ρωσία. Πληθωρική φέτος ήταν η παρουσία των Ρώσων με επικεφαλής τον υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, τον οποίο συνόδευε αντιπροσωπεία από 300 Ρώσους επιχειρηματίες. Ακόμη προβλέφτηκε ειδική τιμητική εκδήλωση στην μνήμη του Ρώσου πρεσβευτή, που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στην Άγκυρα. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται πολλές άλλες θεματικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.. Ο χώρος διοργάνωσης είναι στο «Φουάρ» στο κέντρο της Σμύρνης. Τα περίπτερα είναι επισκέψιμα από τις 16.00 έως τις 23.00, και το εισιτήριο κοστίζει 3 TL.

 

Επιμηκύνονται οι γιορτές του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Η τουρκική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των ξενοδόχων και λοιπών επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, αποφάσισε την επιμήκυνση των αργιών του Μπαϊραμιού, του οποίου φέτος ο εορτασμός θα είναι 10ήμερος αντί 4ήμερος! Επίσημα ο δημόσιος και ευρύτερα δημόσιος τομέας θα κλείσει από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου αντί από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου, που είναι η θρησκευτική γιορτή. Στην πράξη, ήδη από σήμερα αρχίζει η μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα, με την οποία αναμένεται να «πέσουν» επιπλέον στην αγορά περίπου 1 δις λίρες! Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (Eid al-Adha - γιορτή της θυσίας) είναι η δεύτερη πιο μεγάλη γιορτή στην Τουρκία και στον μουσουλμανικό κόσμο, στην οποία τιμάται η θυσία του Αβραάμ. Τις ημέρες αυτές εκατομμύρια ζώα (κυρίως αρνιά) σφάζονται και το κρέας τους διατίθεται κατά το έθιμο, το 1/3 στην οικογένεια, το 1/3 στους συγγενείς και φίλους και το άλλο 1/3 στους φτωχούς. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους του τουρισμού, το μέτρο της επιμήκυνσης των αργιών που εφαρμόστηκε και πέρυσι, απέδωσε σημαντικά οφέλη στον κλάδο. Η αύξηση των αργιών λογικά θα φέρει και στα νησιά μας περισσότερους Τούρκους επισκέπτες, οπότε ας προετοιμαστούν έγκαιρα οι ξενοδόχοι μας και λοιποί εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό. Τούτες μάλιστα τις μέρες, η μεγαλύτερη τουρκική εφημερίδα, «Χουριέτ», είχε αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά με έμφαση στην Λέσβο και ιδιαίτερο αναλυτικό οδοιπορικό στον Μόλυβο.

 

Βάθυνε το κανάλι κάτω από τη νέα γέφυρα των Μοσχονησίων

Τις μέρες αυτές συντελέστηκε η εκβάθυνση κάτω από τα τόξα της νέας γέφυρας που συνδέει την ηπειρωτική χώρα (Αϊβαλί) με τα Μοσχονήσια. Έτσι πλέον ρέει απρόσκοπτα το θαλασσινό νερό από το πέλαγος στον κλειστό κόλπο του Αϊβαλιού και όλοι ελπίζουν πως αυτό θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση και απορρύπανση του ήδη βεβαρυμμένου κόλπου. Παράλληλα κάτω από την νέα γέφυρα μπορούν πλέον να διέρχονται μικρά πλοιάρια αναψυχής και αλιευτικά, που δεν γινόταν πριν με την οδογέφυρα. Μάλιστα από την δημοτική εταιρεία του Μπαλίκεσίρ (BADO) υπάρχει σχεδιασμός για δρομολόγηση μικρών πλοίων (θαλάσσια ταξί) που θα συνδέουν το Αϊβαλί με λιμάνια του Αδραμυτινού Κόλπου. Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε η σύνδεση με το Αλτίνολουκ με δύο δρομολόγια ημερησίως και κόστος εισιτηρίου 5 λίρες.

 

Μεγάλη η παραγωγή και ζήτηση της αποξηραμένης ντομάτας

Νότια της Σμύρνης στην αγροτική περιοχή γύρω από την πόλη Τόρμπαλι, (Μητρόπολις των Βυζαντινών) καλλιεργούνται συστηματικά οι ντομάτες και έχουν μεγάλη απόδοση χάρη στις κρατούσες κλιματικές συνθήκες. Αυτήν την περίοδο είναι στο φόρτε οι διαδικασίες για την αποξηραμένη ντομάτα (kuru domates στα τουρκικά). Από τις ντομάτες που παράγονται, το 20% καταναλώνεται νωπό, το 30% γίνεται σάλτσα και το 40% αποξηραίνεται. Δέκα βιομηχανίες ασχολούνται με την επεξεργασία της ντομάτας και κατέστησαν την περιοχή πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή (60 χιλ. τόνους ετησίως) αποξηραμένης ντομάτας. Υπολογίζεται ότι για κάθε κιλό αποξηραμένης ντομάτας, χρειάζονται 13 κιλά νωπές. το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό, όπου χρησιμοποιείται κυρίως στις πίτσες. Η τιμή ανά κιλό της λιαστής ντομάτας υπολογίζεται στις 27 λίρες, δηλαδή 11 δολ. περίπου. Ένα άλλο αγροτικό προϊόν που αυτή την εποχή γίνεται η συλλογή και η επεξεργασία του, είναι τα περίφημα σύκα ποικιλίας Αϊδινίου, που φέτος αναμένεται η σοδειά να φτάσει στους 78.200 τόνους, οι περισσότεροι των οποίων προορίζονται για εξαγωγή.

 

Για τους Έλληνες της κρίσης:

Υγειονομική περίθαλψη στην Τουρκία!

Πρόσφατα στα τουρκικά ΜΜΕ υπάρχουν συχνές αναφορές για τις επιπτώσεις στην υγεία και περίθαλψη που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μεσούσης της οικονομικής κρίσης και την επιλογή πολλών από αυτούς να νοσηλευτούν στην Τουρκία. Ειδικότερα γίνεται λόγος για την Αδριανούπολη, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της οποίας προσέφυγαν πέρσι 914 ασθενείς από την Ελλάδα, ενώ τους πρώτους 6 μήνες του 2017, ο αριθμός αυτός ήταν 650. Σύμφωνα με δήλωση του υπευθύνου της Επαρχιακής Διεύθυνσης Υγείας, Edirne Muhsin Kisioglu, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες που διασχίζουν τα σύνορα και φέρνουν τον ασθενή στο νοσοκομείο. Ο κ. Kizioğlu επισημαίνει ότι προτιμάται η Τουρκία, ειδικά για χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, ογκολογία ή για θεραπεία πιο εκτεταμένων διαταραχών ή χειρουργικών παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, το κόστος της ανοικτής καρδιοχειρουργικής επέμβασης στην Ελλάδα, είναι περίπου 12 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή περίπου 50 χιλιάδες ΤL, ενώ στην Τουρκία, το κόστος ανέρχεται στις 23 χιλιάδες λίρες. Επεσήμανε ακόμη ότι οι Έλληνες ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν γλωσσικά προβλήματα, χωρίς να διευκρινίζει αν διαθέτουν στα νοσοκομεία τους μεταφραστές ή αν οι Έλληνες αυτοί πολίτες είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και γνωρίζουν τουρκικά. Πάντως και στο νησί μας, τα χρόνια της κρίσης παρατηρείται δειλά - δειλά κάποια μετακίνηση ασθενών απέναντι στο Αϊβαλί, ιδιαίτερα για οδοντιατρικά περιστατικά. Όσοι το επεχείρησαν και ρίσκαραν την ποιότητα της εργασίας (λένε πως χρησιμοποιούνται εκεί φθηνά κινεζικής προέλευσης υλικά), είχαν σημαντικό όφελος. Τελευταία μάλιστα οδοντίατροι στο Αϊβαλί συμβλήθηκαν με ειδικευμένους στις εμφυτεύσεις, συναδέλφους τους από τη Σμύρνη, οι οποίοι κάθε Πέμπτη έρχονται στο Αϊβαλί για την εξυπηρέτηση Ελλήνων πελατών τους. Αν οι πληροφορίες τους είναι ακριβείς, το κόστος εμφύτευσης είναι 340 ευρώ, έναντι των 1.500 που ισχύει στην Μυτιλήνη και 1.000 περίπου στην Αθήνα. Το ίδιο λένε ισχύει και για άλλες εργασίες, όπως γέφυρες και προθετικά. Το προσιτό των επισκέψεων στο Αϊβαλί και οι ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές ίσως οδηγήσουν κι άλλους Λέσβιους στα οδοντιατρεία της γειτονικής πόλης. Ας το προσέξουν οι οδοντογιατροί μας κι ας «βάλουν νερό στο κρασί τους», στα…. τιμολόγιά τους, θα έλεγε κανείς. Καθώς πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν για οδοντιατρικές δαπάνες, τι άλλο μένει: ή να βάλεις πρόωρα μασέλα ή να αναζητήσεις οδοντιατρική περίθαλψη στο Αϊβαλί!

 

Δωρεάν ίντερνετ στη Σμύρνη

Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης παρείχε από πρόπερσι την ευκολία της δωρεάν σύνδεσης με το ιντερνέτ σε ορισμένα κεντρικά σημεία της πόλης. Σε 3 εκατ. άτομα (Σμυρνιοί και επισκέπτες) υπολογίζουν τους χρήστες που επωφελήθηκαν από την υποδομή αυτή. Από τον επόμενο μήνα Σεπτέμβριο διευρύνεται η παροχή σε 34 σημεία (πλατείες, σταθμούς, αποβάθρες κλπ.) της Σμύρνης αλλά και των πέριξ πόλεων, όπως Πέργαμος, Τσεμές, Φώκια, Δικελί κ.ά.. Ο χρήστης που για πρώτη φορά θα κάνει χρήση της παροχής, πρέπει να δώσει τα στοιχεία του για να λάβει τον κωδικό αριθμό (pin) εισόδου στο ιντερνέτ. Στη συνέχεια κάθε φορά που κάνει χρήση, εισέρχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey