FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Η Ομογένεια γιορτάζει

 

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη:

 «Το «Χριστός γεννάται» ακούεται, δυστυχώς, και πάλιν εις ένα κόσμον πλήρη βιαιοτήτων, επικινδύνων ανταγωνισμών, κοινωνικής ανισότητος και καταπατήσεως των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προσθέτει: «Το 2018 συμπληρούνται εβδομήκοντα έτη από την Οικουμενικήν Διακήρυξιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία, μετά από τας φοβεράς εμπειρίας και καταστροφάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέδειξε τα κοινά υψηλά ιδανικά, τα οποία οφείλουν να σέβωνται απαρεγκλίτως όλοι οι λαοί και τα κράτη. Όμως, η αθέτησις της Διακηρύξεως αυτής συνεχίζεται, ποικίλαι δε καταχρήσεις και σκόπιμοι παρερμηνείαι των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποσκάπτουν τον σεβασμόν και την πραγμάτωσίν των. Συνεχίζομεν να μη διδασκώμεθα από την ιστορίαν η να μη θέλωμεν να διδαχθώμεν. Ούτε αι τραγικαί εμπειρίαι βίας και η καταρράκωσις του ανθρωπίνου προσώπου, ούτε η διακήρυξις υψηλών ιδανικών, απέτρεψε την συνέχισιν της βίας και των πολέμων, την αποθέωσιν της ισχύος και την εκμετάλλευσιν του ανθρώπου από τον άνθρωπον. Ούτε, βεβαίως, η ισχύς των τεχνικών μέσων και αι εκπληκτικαί κατακτήσεις της επιστήμης, ούτε η οικονομική πρόοδος, έφερον κοινωνικήν δικαιοσύνην και την πολυπόθητον ειρήνην. Τουναντίον, εις την εποχήν μας ο ευδαιμονισμός των κατεχόντων αυξάνεται και η παγκοσμιοποίησις καταστρέφει τους όρους της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης». Για να καταλήξει απευθύνοντας παραίνεση προς τους πιστούς κα όλους τους καλής θέλησης ανθρώπους για την ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καλλιέργεια κλίματος εμπέδωσης της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης.

Στην Κωνσταντινούπολη: Σήμερα στις 7.30 μμ στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Τακσίμ, το Christmas Carol Concert, παράσταση από την ουκρανική χορωδία Blahovist. Στην εκδήλωση, που τελείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα παραστεί και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την Κυριακή (παραμονή των Χριστουγέννων) η χορωδία του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου θα τραγουδήσει τα κάλαντα απ το μεσημέρι ως τις 6 το απόγεμα στο Σισμανόγλειο, στην πολυσύχναστη λεωφόρου Ιστικλάλ του Πέραν, για 9η συνεχή χρόνιά, στο Πατριαρχείο στο Φανάρι και θα καταλήξει στο Νοσοκομείο - Γηροκομείο του Μπαλουκλί. Ανήμερα τα Χριστούγεννα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι, Θεία Λειτουργία με Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία. Ακόμη η Ρωμαίικη Κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος του Βοσπόρου, ανακοίνωσε ότι μια χαρούμενη συντροφιά παιδιών από την Αθήνα και την Πόλη θα τραγουδήσουν τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, πόρτα - πόρτα, σε όλες τις γειτονιές Πόλης όπου ζουν Ρωμιοί. Στην Ίμβρο: Κοντά στους εναπομείναντες στο νησί έλληνες θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι Ίμβριοι της Αθήνας με την εκδρομή που διοργανώνει ο Ομογενειακός Σύλλογος Ιμβρίων από σήμερα έως τις 29 Δεκ. Στην Τένεδο: Οι Έλληνες της Τενέδου θα εκκλησιαστούν τα Θεοφάνεια. Προς τούτο θα βρίσκονται στο νησί ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και ο συνονόματός του συμπατριώτης μας Επίσκοπος Ερυθρών. Με την ευκαιρία τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στην Τένεδο. Όσοι μπορέσουν να συμμετάσχουν ίσως να ταλαιπωρηθούν λίγο λόγω χειμώνα, αλλά θα αποζημιωθούν απ την χειμερινή ατμόσφαιρα και ζωή του νησιού, την κατάνυξη στην λειτουργία, με τους λιγοστούς χριστιανούς που απέμειναν, και, την συμμετοχή τους στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Τενέδου. Στη Σμύρνη: όλες οι λειτουργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα τελεστούν στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής χοροστατούντος του Μητροπολίτης Βαρθολομαίου. Τα Θεοφάνεια θα λειτουργήσει ο Άγιος Βουκόλος και θα επακολουθήσει η κατάδυση του τιμίου σταυρού στο Αλσαντσάκ.

 

  

Συγκίνηση απ’ τον ξαφνικό θάνατο της Χατιτζέ Αργκά στο Αϊβαλί

Έφυγε απ’ τη ζωή στα 60 της χρόνια μια ιδιαίτερα δημοφιλής γυναίκα, η Χατιτζέ Αργκά, ιδιοκτήτρια της πανσιόν «Bonjour», πρόεδρος του συλλόγου γυναικών και του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων και για μια δεκαετία 2004 -14 Δημοτική Σύμβουλος στο Αϊβαλί. Λόγω της ιδιότητάς της ήταν γνωστή και αγαπητή και μεταξύ των Ελλήνων που φιλοξενούνταν στην πανσιόν της (το αρχοντικό του γαλλικού υποπροξενείου στον καιρό των Ελλήνων). Η κηδεία της έγινε στο Σαατλί Τζαμί (εκκλησία του Άη Γιάννη) με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ανάμεσά τους ο νυν (Ραχμί Γκεντσέρ ) και τέως Δήμαρχος (Χασάν Τουρκοζέν) και εκπρόσωποι αρχών και κοινωνικών φορέων της πόλης. Στεφάνι κατέθεσε και η «Συνύπαρξη» απ’ τη Μυτιλήνη.

 

Απ’ τα μεγαλύτερα στο κόσμο θερμοκήπια στο Δικελί

Η εταιρεία «Agrobay» παράγει ετησίως 15 χιλ τόνους τομάτας στα θερμοκήπιά της μεταξύ Δικελί και Περγάμου, όπου εκμεταλλεύονται την μεγάλη ηλιοφάνεια της περιοχής και το γεωθερμικό της πεδίο. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 2001 απ’ τον πατέρα Senturk Hasan ως οργανικό γεωθερμικό αγρόκτημα με θερμοκήπια 15 στεμμάτων. Σήμερα τα θερμοκήπια απασχολούν 1.000 περίπου εργαζόμενους, διαθέτουν υπερσύγχρονα συσκευαστήρια, θεωρούνται δε τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο αφού καταλαμβάνουν έκταση 700 στρεμμάτων και ο υιός Arzu Senturk φιλοδοξεί να τα κάνει 1.000 για να κατακτήσει την πρώτη θέση στον κόσμο ξεπερνώντας αυτά του Μεξικού. Η «Agrobay» αποτελεί τον πρώτο εξαγωγικό φορέα ντομάτας στην Τουρκία διαθέτοντας το 90% της παραγωγής σε Ρωσία και Ε.Ε.

 

Σε μπελάδες ο Δήμαρχος Δικελί

Μετά την από εισαγγελική παρέμβαση μπήκε σε μπελάδες ο Δήμαρχος Δικελί Μουσταφά Τοσούν, εξαιτίας καταγγελίας για λεκτική και σωματική παρενόχληση από 33χρονη γυναίκα εποχιακή αστυνομικό, πρώην υπάλληλο του Δήμου. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Ιούλιο, στο γραφείο του Δημάρχου. Κατά τα λεγόμενά της ο Δήμαρχος της είπε: «Είσαι πολύ όμορφη και σέξι!» Προέβη τότε σε δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο, που όμως δεν διαφωτίζει την καταγγελία την οποία και αναίρεσε μετά. Στη συνέχεια όμως και, μετά την απόλυση της ίδιας και του αδελφού της απ’ την εργολαβική εταιρεία όπου εργαζόταν για λογαριασμό του Δήμου Δικελί, η καταγγέλλουσα επανήλθε στο θέμα και η υπόθεση από προχθές πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ίδιος ο Δήμαρχος μιλάει για δολοπλοκία και ψεύδη, που αποσκοπούν να τον βλάψουν, με τις θέσεις του συντάσσεται και ο αντιπρόεδρος του CHP του κόμματος της Αντιπολίτευσης με το οποίο εκλέχτηκε στη Δημαρχία. Όμως, δεν λείπουν και οι διαφορετικές απόψεις που του επιρρίπτουν ευθύνη και ζητούν την παραίτησή του. Να δούμε αν θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

Ανασκαφές με φυλακισμένους εργαζόμενους στο νησί Μαρμαρίς

Οι αρχαίες Κεδριές ήταν μια ελληνική νησιωτική πόλη της Καρίας κτισμένη στο ομώνυμο νησί (σήμερα Sedir ή νησί της Κλεοπάτρας) στο κόλπο της Μαρμαρίδος, απέναντι απ’ τη Ρόδο. Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα, συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, ο πληθυσμός της αποτελούνταν από Έλληνες και «βαρβάρους» και καταστράφηκε απ’ τον Σπαρτιάτη Λύσανδρο το 405 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο και αποτελεί προστατευμένο αρχαιολογικό χώρο. Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της Μαρμαρίδος τα τελευταία χρόνια δέχεται ημερησίως πολλούς επισκέπτες που περιηγούνται τις αρχαιότητες και ιδιαίτερα το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο 2.500 θέσεων και τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Απ’ τις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται εκεί ανασκαφές με την ευθύνη του καθηγητή αρχαιολογίας Πανεπιστημίου της Mugla, Adnan Diler. Το ενδιαφέρον των φετινών ανασκαφών είναι ότι απ’ τους 25 εργαζόμενους οι 15 είναι κατάδικοι που μεταφέρονται με πλοιάριο καθημερινά εκεί. Στο εκτελούμενο φέτος ανασκαφικό - σωστικό έργο στόχος είναι η αποκάλυψη της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου και η ολοκλήρωση των διαδρομών στο νησί, ώστε να προστατεύονται οι αρχαιότητες απ’ τις επισκέψεις των περιηγητών του καλοκαιριού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top