Οι εξ ανατολών...γείτονες

21/07/2017 - 18:19

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, αλλά...

Ούτε φέτος θα λειτουργήσει στη Μονή Σουμελά

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοινώθηκε ότι καθώς οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να εκτελούν ανακαινιστικά έργα, τα οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Αύγουστο του 2018, ούτε φέτος θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα τον 15Αύγουστο. Αντιθέτως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στα ερείπια της ΙΜ Παναγίας Φανερωμένης, κοντά στην Αρτάκη Erdek (Προποντίδα) στις 23 Αυγούστου, «επί τη αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου». Πάντως οι αρχές της Κερασούντας (Giresun) στην Μαύρη Θάλασσα, καταβάλλουν προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του Μοναστηριού της Παναγίας που βρίσκεται κοντά στην πόλη τους, στο βουνό Kayadibi, το οποίο θεωρείται το δεύτερο μετά του Σουμελά, σημαντικό χριστιανικό μνημείο του Πόντου. Στόχος, μετά τις εργασίες αναστηλώσεων και εξωραϊσμού που ολοκληρώθηκαν το 2013, να αναδειχθεί το μοναστήρι της Κερασούντας σε πόλο έλξης των ορθόδοξων επισκεπτών προσδοκώντας αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Στο μεταξύ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την περασμένη Κυριακή μετέβη στην Πρώτη των Πριγκιποννήσων και πέρασε πολλές ώρες κοντά στα παιδιά τής εκεί κατασκήνωσης του Πατριαρχείου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα (25-26 Ιουλίου) της Αγίας Παρασκευής, προγραμμάτισε επίσκεψη του στην Τένεδο, ενώ στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονος, θα τελεσθεί από τον Μητροπολίτη Προύσας, Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ομώνυμου ναού στην Απολλωνιάδα.

 

Ανακάμπτει ο τουρισμός των αερόστατων στην Καππαδοκία

Μετά την κακή περσινή χρονιά για τον τουρισμό της Τουρκίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φαίνεται πως σημειώνεται ανάκαμψη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται την Καππαδοκία και κάνουν χρήση αερόστατου στις διακοπές τους. Από τις αρχές του χρόνου, υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 120 χιλ. οι τουρίστες που κάνουν από αέρος περιήγηση, συνεισφέροντας γύρω στα 20 εκατ. δολάρια στην οικονομία της περιοχής. Παρά τα θανάσιμα ατυχήματα, που και φέτος σημειώθηκαν με τα αερόστατα, φαίνεται πως οι τουρίστες δεν πτοούνται, γεγονός που δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ως το τέλος του χρόνου, ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 300 χιλ.. Στην Καππαδοκία λειτουργούν 25 γραφεία που διοργανώνουν πτήσεις με αερόστατο και εξασφαλίζουν περίπου 2,5 χιλ. θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι η τιμή ανά ώρα πτήσης είναι γύρω στα 100 ευρώ (αρκετά «αλμυρή») και γίνονται πάντα τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου υπάρχει κρύο για να ανεβαίνει εύκολα το αερόστατο θερμού αέρα. Πάντως οι κυριότεροι «πελάτες» των υπερπτήσεων προέρχονται από χώρες της Άπω Ανατολής, οι οποίοι βρίσκουν τις τιμές προσιτές.

 

Αισιοδοξεί ο δήμαρχος Αϊβαλιού

Για την αξιοποίηση του ελαιουργικού συγκροτήματος Kırlangıç

Στέκεται από τον καιρό των Ελλήνων το βιομηχανικό συγκρότημα ελαιολάδου και σαπουνιού στην παραλιακή ζώνη του Αϊβαλιού, λίγο πιο πέρα από το Τελωνείο στην κατεύθυνση προς το Μοσχονήσι. Το εργοστάσιο μετά το 1922 μετατράπηκε από τον Fazıl Doğan σε ραφιναρία. Κατά την δεκαετία του ’50, τα προϊόντα του θεωρούνταν κορυφαία στην Τουρκία με την επωνυμία «Kırlangıç» που σημαίνει χελιδόνι, το οποίο ήταν και το σήμα της εταιρείας. Σταμάτησε την λειτουργία του, το 2001 και αγοράστηκε αργότερα από τον Δήμο Αϊβαλιού επί δημαρχίας Ahmet Tüfekçi. Ο σημερινός δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ στα τρία χρόνια της θητείας του, έχει θέσει την αναστήλωση - αξιοποίηση του συγκροτήματος ως πρωταρχικό του στόχο, με ιδιαίτερη εμμονή, τόσο που πολλοί τον κατηγορούν ότι παραμελεί άλλες ζωτικής σημασίας λειτουργίες και υποδομές της πόλης. Αυτές τις ημέρες το ζήτημα του «Kırlangıç» παρουσίασε πρόοδο καθώς η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εδρεύει στην Προύσα, έκανε δεκτή την μελέτη ανακαίνισης που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου, ο βραβευμένος με το «Mimar Sinan Grand Prix», φημισμένος αρχιτέκτονας Ersen Gürsel. Ανακοινώνοντας προχθές την εξέλιξη, ο δήμαρχος δήλωσε: «Είναι καθήκον μας να εκτελέσουμε το έργο τώρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το έργο δεν είναι μόνο για το Αϊβαλί αλλά για όλη την Τουρκία, γιατί πιστεύω ότι η αλλαγή χρήσης που προτείνουμε, μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά στη διαχείριση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς». Η πρόταση του Δήμου προβλέπει ένα πλήρες κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο με εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια τέχνης, ανοιχτές και κλειστές αίθουσες συναυλιών, εστιατόρια, εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο κ.ά.. Με βάση την μελέτη, η μετατροπή του ελαιουργικού συγκροτήματος θα γίνει χωρίς να πειραχτεί η αρχιτεκτονική των κτιρίων και χωρίς άλλες επεκτάσεις. Μέχρι στιγμής ο δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στο πού θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι! Θα δείξει!

 

Καταρρέει ορθόδοξο μοναστήρι στο Μαρμαρίς

Στην επικαιρότητα αυτής της βδομάδας βρέθηκε το νησάκι Kameriye (Kamelya - Καμέλια) που βρίσκεται κοντά στο Μαρμαρίς απέναντι από την δική μας Σύμη. Ακατοίκητο με μερικά ελαιόδεντρα και κατάφυτο από θυμαριές, αποτελεί κατά την θερινή περίοδο, αγαπημένο προορισμό ημερήσιας κρουαζιέρας, όπου οι τουρίστες απολαμβάνουν την ησυχία, την αμμουδιά του και την επίσκεψη στα ερείπια ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας - μοναστήρι. Μάλιστα από τους 1.000 περίπου επισκέπτες ημερησίως, οι Τούρκοι έχουν την συνήθεια να απλώνουν κλωστές από το σημείο που αποβιβάζονται μέχρι την εκκλησία και να κρεμάνε ένα κουρέλι στην παρακείμενη ελιά. Κάτι σαν τον δικό μας Αϊ Γιάννη τον «Τζατζαλιάρη», τάμα στον άγιο για εκπλήρωση ευχών. Από το 2013, το Επιμελητήριο του Μαρμαρίς έχει εκπονήσει μελέτη αναστήλωσης τής 1.800 ετών (όπως ισχυρίζονται) εκκλησίας, με την προσδοκία να αυξηθούν οι επισκέψεις Ελλήνων τουριστών, να γίνονται γάμοι και άλλες τελετές, για να έχουν οικονομικό όφελος. Η γραφειοκρατία όμως, κυρίως λόγω των αλλαγών στη διοικητική δομή, που επέφερε ένα σύστημα συνενώσεων (βλέπε τον δικό μας «Καλλικράτη») δεν επέτρεψε μέχρι τώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης. Αποτέλεσμα να λεηλατούνται οι αρχαιότητες, ολοένα και περισσότερο να καταρρέει η εκκλησία και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον από την έλλειψη μέτρων προστασίας. Αυτό εξαγριώνει τους παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι τα βάζουν με τον Μητροπολιτικό Δήμο της Μούλας, όπου μετά τις συνενώσεις υπάγεται διοικητικά η όλη περιοχή.

 

Ανησυχία στην Τουρκία από την Xylella Fastidiosa (Ξυλέλλα) της ελιάς

Η νέα ασθένεια της ελιάς που προκαλείται από το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella Fastidiosa «Σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς», εντοπίστηκε και στην Τουρκία και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Το βακτήριο αυτό εμφανίστηκε στην Σανλιούρφα (στα Ν.Α. της χώρας) σε αμυγδαλιές και δόθηκαν οδηγίες για αποτέφρωση των δένδρων. Στα προσβεβλημένα ελαιόδεντρα (αλλά και σε άλλες καλλιέργειες, όπως αμυγδαλιές, κερασιές, μυρτιές, ροδοδάφνες κ.ά.), παρατηρούνται νεκρώσεις των κορυφών με χλωρώσεις και ξηράνσεις των φύλλων, εξασθένηση και ξήρανση της βλάστησης που επεκτείνεται σε όλο το δένδρο. Το βακτήριο εγκαθίσταται στα αγγεία του ξύλου των φυτών και προκαλεί απόφραξη αυτών, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα κακά νέα ήλθαν πριν μερικά χρόνια από την Ισπανία και τη Ν. Γαλλία και τελευταία και από την Ιταλία, όπου η Ε.Ε. παρά τις κατά τόπους αντιρρήσεις, δίνει εντολή για κοπή και αποτέφρωση στη συνέχεια, των πληγέντων από την ασθένεια, δένδρων. Χρειάζεται επιτήρηση και αν (ο μη γένοιτο) εκδηλωθεί η ασθένεια, σχολαστική εφαρμογή των μέτρων που ορίζουν οι γεωπόνοι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey