FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Εξαναγκάζονται σε παραίτηση ισλαμιστές δήμαρχοι

Πρόκειται για δημάρχους μεγάλων πόλεων που προέρχονται μεν από το κόμμα του Τούρκου προέδρου, αλλά θεωρείται ότι είχαν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Γκιουλέν. Ενόψει των εκλογών του 2019 (ή και νωρίτερα πολύ πιθανόν), ο Ερντογάν θέλει καθαρό απ’ τους Γκιουλενιστές το κόμμα του και την ανάδειξη νέων στελεχών, γι’ αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος τούς καλεί έγκαιρα να παραιτηθούν από μόνοι τους.

Ήδη απ’ τον περασμένο μήνα έχει παραιτηθεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τορμπάς, που όρισε ο ίδιος ο Ερντογάν διάδοχό του στη δημαρχία και είναι ο ιδιοκτήτης της μεγάλης αλυσίδας πρόχειρου φαγητού «Σιμίτ Σεράι», υποκαταστήματα της οποίας υπάρχουν και στην Ελλάδα. Τυπικά ο δήμαρχος επικαλέστηκε ως λόγο της παραίτησής του διαφωνίες με τους συμβούλους του για πολεοδομικό σχεδιασμό, στην ουσία όμως οι πάντες γνωρίζουν ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά μάλιστα την εμπλοκή του γαμπρού του με τους Γκιουλενιστές.

Παραίτηση έχει ζητηθεί κι από άλλους δημάρχους, μεταξύ των οποίων και της Άγκυρας Μελίχ Γκοκτσέκ, που θεωρείται φερέφωνο του Ερντογάν, της Προύσας, του κοντινού μας Μπαλίκεσιρ κ.ά. Προχθές παραιτήθηκε με το ίδιο σκεπτικό και ο δήμαρχος της Νίγδης, ενέργεια που ερμηνεύεται ως ιδιαίτερη πίεση προς τον δήμαρχο Άγκυρας να πράξει το ίδιο. Κατά τ’ άλλα, από προχθές στη χώρα παρατάθηκε για πέμπτη φορά η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015 με στόχο «να παραμείνουν για ένα ακόμη τρίμηνο σε ισχύ τα μέτρα που θα επιτρέπουν να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας», όπως τονίζεται σε προχθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση!

 

Τουρκοκρητικός ελαιοπαραγωγός κατέκτησε διεθνείς διακρίσεις

Ένας νέος άνθρωπος απ’ το Αλτίνολουκ, ο Firat Askin, σπουδαγμένος με τρία πτυχία (Οικονομικά, Στατιστική και Αρχιτεκτονική), αφιερώθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια αναδεικνύοντας τα οικογενειακά του κτήματα. Ο προπάππούς του απ’ τα Χανιά εγκαταστάθηκε στο Αλτίνολουκ το 1924 με την ανταλλαγή και του έδωσαν απ’ τα ανταλλάξιμα άγονα ορεινά χωράφια στην πλαγιά του Κάζνταγ, τα οποία εκχέρσωσε και φύτεψε ελιές, όπως είχε και στην Κρήτη. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει τα λιόδεντρά του να καρπίζουν, γιατί πέθανε.

Σήμερα ο απόγονός του τέταρτης γενιάς, Τουρκοκρητικός, που μεγάλωσε με τις παραδόσεις της οικογένειας, εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας, παράγει και τυποποιεί βρώσιμες αδραμυττινές ελιές και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, στο οποίο έδωσε το όνομα «Ηanya» για να τιμήσει τον καταγόμενο απ’ τα Χανιά πρόγονό του, στον οποίο οφείλει τα κτήματα που καλλιεργεί. Τα προϊόντα πήγαν και στο εξωτερικό, όπου η πρώτη διάκριση ήλθε απ’ τον Οργανισμό Γευσιγνωσίας της Ιταλίας (ΟΝΑΟΟ). Πρόσφατα το Ινστιτούτο Διεθνών Γεύσεων και Ποιότητας στις Βρυξέλλες, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε με τη συμμετοχή 135 σεφ απ’ όλη την Ευρώπη τού απένειμε το βραβείο «Ανώτερης Γεύσης» της Μισελέν, ήταν μάλιστα ο μοναδικός παραγωγός που πήρε βραβείο και στα δύο προϊόντα του, και στο λάδι και στις ελιές.

 

Πλημμύρισαν με παλαμίδες οι απέναντι ψαραγορές

Προχθές δύο αδέλφια ψαράδες απ’ την Καλλίπολη μέσα σε μία νύχτα έπιασαν 2.400 παλαμίδες! Τόσα πολλά ψάρια δεν είχαν δει ποτέ στα δίχτυα τους όλα τα χρόνια που ψαρεύουν. Η αφθονία έριξε τις τιμές στην αγορά. Αυτήν την εβδομάδα πουλιόντουσαν στο Τσανάκκαλε οι παλαμίδες προς 7,5 λίρες, ενώ τον περασμένο μήνα προσφέρονταν με 30, αλλά πέρυσι την ίδια εποχή ήταν ακόμη πιο φθηνές (5 λίρες) το κομμάτι. Υπάρχει βέβαια διαβάθμιση ως προς το μέγεθος, αφού οι μεταξύ 600 και 700 γραμμ. παλαμίδες κοστίζουν 10 λίρες η μία, οι δε μεγαλύτερες, γύρω στο κιλό, 20 με 25 λίρες το κομμάτι. Τα γουφάρια είναι ακόμη ακριβά (στις 90 λίρες το κιλό) και λιγοστά, περιμένουν όμως να εμφανιστούν μαζικά μόλις κρυώσει κάπως ο καιρός. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των άλλων ψαριών, στο Τσανάκκαλε διατίθενται αυτήν την εβδομάδα οι τσιπούρες και τα λαβράκια προς 40 με 60 λίρες, το σκουμπρί προς 30, το χαμψί προς 15 και οι σαρδέλες 10 λίρες το κιλό.

 

Ανακούφιση στο Αϊβαλί για τα δρομολόγια

Η συνεννόηση της περασμένης βδομάδας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, του Έλληνα Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Τούρκου Αχμέτ Αρσλάν, έφερε ανακούφιση και στο Αϊβαλί, αφού εξέλιπε η απειλή της διακοπής εκτέλεσης των δρομολογίων με τη Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος του Αϊβαλί Ραχμί Γκεντσέρ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Χαίρομαι που και οι δύο υπουργοί έδειξαν κατανόηση στο πρόβλημα που προέκυψε. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Μυτιλήνη επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές».

Ο πλοιοκτήτης Εσρέφ Ζαλέ, τα πλοία του οποίου εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Αϊβαλί - Μυτιλήνη, δήλωσε: «Ως ασχολούμενος με τον τουρισμό, θεώρησα δικαιολογημένη την αντίδραση του Τούρκου υπουργού απέναντι στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς και την απειλή να περάσουν στη γκρίζα σημαία τα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Σήμερα είμαι ικανοποιημένος που επήλθε συμφωνία, ώστε να συνεχίσουμε να εκτελούμε τα δρομολόγια και με την ευκαιρία ευχαριστώ τους επιχειρηματίες του Αϊβαλί και της Μυτιλήνης για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους».

 

Φεστιβάλ μανιταριών στο Αδραμύττι

Μολονότι, όπως κι εδώ, καθυστερούν ακόμη οι βροχές, στην Πέργαμο μάλιστα τις τρεις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά, οι γείτονες όπως κι εμείς μανιτάρια ονειρεύονται! Αύριο και μεθαύριο λοιπόν διοργανώνεται στο Αδραμύττι το 1ο φεστιβάλ μανιταριών, στο οποίο έχουν προσκληθεί επιστήμονες και ειδικοί από διάφορα μέρη της Τουρκίας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και περιηγήσεις στο βουνό Κάζνταγ, ώστε να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τα διάφορα είδη και να προστατεύονται απ’ τα δηλητηριώδη.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται απ’ το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης του Μπαλίκεσιρ, το οποίο διαθέτει ένα πρότυπο αγρόκτημα έκτασης 114 στρεμμάτων για την επιμόρφωση των αγροτών. Στο αγρόκτημα αυτό εκτός των άλλων καλλιεργούνται αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ρίγανη, λεβάντα, μέντα κ.ά.) και συχνά γίνονται σεμινάρια για την εφαρμογή της τεχνολογίας στις εναλλακτικές αυτές καλλιέργειες με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών, ώστε με την κατάκτηση και διάδοση της γνώσης γύρω απ’ τα φυτά αυτά να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

 

Μισό κιλό λάδι πουλήθηκε σε δημοπρασία 22.000 λίρες!

Στο Σεφερίχισαρ, νότια της Σμύρνης, η αρχαία Τέως της Ιωνίας, σε δημοπρασία που διενήργησε ο Δήμος για τη διάθεση ελαιολάδου παραχθέντος από αιωνόβιες ελιές διατέθηκαν συνολικά 137 λίτρα ελαιολάδου και κατέβαλλαν οι αγοραστές 49.200 λίρες. Στο τέλος της δημοπρασίας, το μπουκάλι που έμεινε με ελαιόλαδο από το δέντρο ηλικίας των 1.800 χρόνων πωλήθηκε στην παραπάνω τιμή και αγοράστηκε από έναν εργολάβο, ο οποίος δικαιολόγησε το ποσό ως συνεισφορά του στον φιλανθρωπικό σκοπό που απέβλεπε η δημοπρασία. Το λάδι αυτό «μυρίζει ιστορία», τόνισαν οι διοργανωτές της δημοπρασίας, και παρήχθη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Στο Σεφερίχισάρ υπάρχουν διακόσια περίπου ελαιόδεντρα ηλικίας 500 ετών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top