FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Τουριστική έκθεση ΕΜΜΙΤ στην Πόλη

Από τις 25 ως τις 28 Ιανουαρίου διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού & Ταξιδιών Ανατολικής Μεσογείου, EMITT, που θεωρείται ως μία από τις πέντε κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως. Η έκθεση εκτιμάται ότι θα προσελκύσει και φέτος σχεδόν 50 χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου αλλά και τουρίστες, για τους οποίους επιτρέπεται η είσοδος μόνο κατά το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου, που αναζητούν νέες και συναρπαστικές ευκαιρίες ταξιδιών.

Στη φετινή 22η ΕΜΜΙΤ θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 950 εκθέτες από 80 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και 600 φιλοξενούμενοι αγοραστές από 106 χώρες. Η πλειοψηφία της έκθεσης είναι αφιερωμένη στον τουρκικό τουρισμό, όπως σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδοχεία, ξενοδοχειακές ενώσεις και υπηρεσίες μεταφορών επικεντρωμένες στον εισερχόμενο και εγχώριο τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια ισχυρή παρουσία στην ΕΜΜΙΤ είχαν τα νησιά του Αιγαίου και η Λέσβος, μάλιστα το 2015 το περίπτερό μας κατέκτησε τιμητικές διακρίσεις. Φέτος θες η οικονομική κρίση, θες η υποβάθμιση της σημασίας συμμετοχών σε εκθέσεις, θες η κούραση των ιθυνόντων του τουρισμού μας δεν επέτρεψε τη λεσβιακή παρουσία. Πάντως άλλες περιοχές όπως π.χ. η Θάσος και πόλεις της βόρειας Ελλάδας κυρίως, που προσδοκούν μερίδιο στην πίτα της έλευσης Τούρκων τουριστών, θα εκπροσωπηθούν.

 

Σημαντικό παραγωγικό και εξαγωγικό κέντρο το Αλίαγα

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, κατά το 2017 εξήχθησαν απ’ το λιμάνι του κοντινού μας Αλίαγα προϊόντα αξίας 10 δις δολ. που αντιπροσωπεύουν το 52% του συνόλου των εξαγωγών της Τουρκίας στην περιοχή του Αιγαίου (Σμύρνη, Μανίσα, κ.λπ.). Στα είδη που εξάγονται το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν τα προϊόντα χημικής βιομηχανίας, ακολουθούν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά και τα προϊόντα σιδήρου και ατσαλιού. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές υποδομές στο Αλίαγα διαρκώς εξελίσσονται και επεκτείνονται. Μέσα στο 2018, εκτός απ’ τις βιομηχανίες σιδήρου - πετρελαίου και των παραγώγων του, την ηλεκτροπαραγωγή, τα διαλυτήρια πλοίων, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κ.λπ. που διαθέτει η περιοχή, αναμένονται να λειτουργήσουν και τα διυλιστήρια πετρελαίου της ΣΟΚΑΡ, κοινοπραξίας Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Η σύνδεση της πόλης αλλά και του κοντινού λιμανιού του Τσανταρλί, που κατασκευάζεται, με τους αυτοκινητόδρομους Σμύρνης - Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης - Τσανάκκαλε καθώς και η σιδηροδρομική σύνδεση με την Πέργαμο και Μενεμένη καθιστούν την ευρύτερη περιοχή του Αλίαγα δελεαστική για τους επιχειρηματίες.

 

Εξωραϊσμοί στο παραδοσιακό κέντρο του Αϊβαλί

Προχθές ο Δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ με τους συνεργάτες περιόδευσε στο κέντρο της πόλης, στα σοκάκια όπου γίνεται το παζάρι κάθε Πέμπτη και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους. Πολλά τα προβλήματα ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα με τα δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων, που συχνά πλημμυρίζουν και γεμίζουν λάσπες οι κεντρικοί δρόμοι, το κυκλοφοριακό κ.ά. Πάντως ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα βάλει στέγαστρα σε όλα τα σοκάκια του παζαριού, ώστε οι έμποροι να προστατεύουν την πραμάτεια τους αλλά και οι πελάτες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι απ’ τη βροχή και το κρύο. Ακόμη παρουσίασε τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας των αραμπάδων (Arabarlar meydan), γύρω απ’ την οποία στήνεται το παζάρι της Πέμπτης.

Τα έργο που θα εκτελεστεί σε 90 ημέρες και θα κοστίσει 600 χιλ λίρες, περιλαμβάνει τον εξωραϊσμό των προσόψεων των κτιρίων της πλατείας, την υπογείωση των καλωδίων ηλεκτρικού και τηλεφώνου και σωλήνων νερού, φυσικού αερίου και αποχέτευσης, λιθόστρωση με πλάκες γρανίτη, 1.300 τ.μ. του οδοστρώματος, τη δημιουργία παρτεριών και φύτευση πρασίνου κ.λπ. Πάντως δεν είναι και λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται για ένα ακόμη έργο βιτρίνας, τη στιγμή που η πόλη στερείται βασικές υποδομές. Άλλοι ζητούν να χρησιμοποιηθούν στην ανακατασκευή των λιθόστρωτων οι παλιές υφιστάμενες πέτρες, που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της πόλης, επικαλούμενοι μάλιστα το παράδειγμα του Μολύβου στο νησί μας!

 

Περαιτέρω υποβάθμιση της τουρκικής λίρας

Το νόμισμα της Τουρκίας έχει αποδυναμωθεί τόσο έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση, που ρισκάρει πλέον η Τουρκία στην περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας. Με το Αφρίν υπό τον έλεγχο των Κούρδων, ο Ερντογάν φοβάται πως μια μεγάλη περιοχή της ΝΑ Τουρκίας από το Kilis έως το Hatay θα υφίστατο άμεση απειλή ασφάλειας. Κάτω από μια τέτοια κατάσταση, θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολο να σταματήσει η διείσδυση του ΡΚΚ. Ακόμα χειρότερα, με το Afrin υπό έλεγχο του PKK οι Κούρδοι θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και, επομένως, ευκολότερο εφοδιασμό.

Η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω της προσέγγισής τους με τους Κούρδους της Συρίας, που επίσημα η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες - συνεργάτες του ΡΚΚ, η συγκέντρωση στρατού αλλά και μισθοφόρων στα σύνορα και εντός συριακού εδάφους δημιουργούν αρνητικό κλίμα τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στις ισοτιμίες. Στο 1 ευρώ =4,65 λίρες και 1 δολάριο (ΗΠΑ)= 3,82 λίρες διακυμάνθηκαν περίπου οι ισοτιμίες αυτής της εβδομάδας, στα πιο χαμηλά επίπεδα έναντι των δύο νομισμάτων απ’ τον Νοέμβριο του 2017.

 

Η Σμύρνη γιορτάζει τον Άγιο Βουκόλο

Διήμερος θα είναι φέτος ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη. O Άγιος Βουκόλος έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, κατά την παράδοση χειροτονήθηκε επίσκοπος Σμύρνης από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και προτού πεθάνει όρισε ως διάδοχό του τον ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, που έμελλε να γίνει ο πολιούχος της Σμύρνης. Ο Βουκόλος ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου.

Φέτος ο εορτασμός θα είναι προεόρτιος το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την παρουσία του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και την έλευση του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, ο οποίος θα παραδώσει στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης τμήμα των ιερών λειψάνων του Αγίου Βουκόλου που έως τώρα φυλάσσονταν στον Λαγκαδά. Προς τούτο δόθηκε απ’ τις αρχές άδεια για να λειτουργήσει η εορτάζουσα εκκλησία του αγίου και παραχωρήθηκε απ’ τον Δήμο του Κονάκ η αίθουσα εκδηλώσεων (Konak Belediyesi Turkan Saylan Kultur Merkezi), στην οποία χορωδία, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Ιωάννη Χαβρανλή, θα αποδώσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα.

 

Και Μητροπολίτης Βρυούλων (Βουρλών)

Πριν από λίγες ημέρες η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέλεξε ως Μητροπολίτη Βρυούλων ( Βουρλά - Urla) τον 81χρονο θεολόγο απ’ τη Θεσσαλονίκη Παντελεήμονα Σκλάβο, που επί σειρά ετών υπηρέτησε ως εφημέριος στην Αυστραλία και έφερε τον τίτλο του Επισκόπου Θεουπόλεως. Έτσι η περιοχή της Σμύρνης που έως πριν από λίγα χρονιά δεν είχε ούτε έναν ορθόδοξο ιερωμένο σήμερα έχει δύο Μητροπολίτες κι έναν Επίσκοπο, βέβαια το «ποίμνιο» είναι λιγοστό, αλλά ως φαίνεται αυτό δεν απασχολεί το Φανάρι.

 

Το κρύο έφερε πληθώρα αλιευμάτων στον Πόντο

Τα κοπάδια του γαύρου επέστρεψαν στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας καθώς η θερμοκρασία ολοένα πέφτει, προκαλώντας και την πτώση των τιμών στις λαϊκές ψαραγορές. Η τιμή του γαύρου στην Τραπεζούντα μειώθηκε σε μόλις 10 λίρες ανά κιλό αυτή την εβδομάδα από 25 λίρες που ήταν την προηγούμενη, καθόσον είχαν γίνει εισαγωγές από Ρωσία και Γεωργία. Όπως ισχυρίζονται οι ντόπιοι, αυτήν την εποχή ο γαύρος της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ νόστιμος, δεν έχει καμία σχέση με τον γαύρο της θάλασσας του Μαρμαρά και πολύ πιο φθηνός από όσο πουλιέται στους πάγκους της Κωνσταντινούπολης. Πάντως αυτές τις ημέρες προβλήθηκε ιδιαίτερα στον τουρκικό Τύπο ο τόνος - ορκίνος που αλιεύτηκε από ψαρά του Τσεσμέ και πουλήθηκε σε μανάβικο της Κούλας - Μανίσα. Το ψάρι είχε μήκος 3,5 μέτρα και βάρος 523 κιλά και διατέθηκε προς 20 λίρες το κιλό. Σπάνια τόσο μεγάλοι τόνοι αλιεύονται στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top