FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Ιστορικό χαμηλό: ισοτιμία λίρας με δολάριο και ευρώ

Συνεχίστηκε απ’ τις αρχές της εβδομάδας η πτώση της Λίρας Τουρκίας απέναντι στο Ευρώ, του οποίου η τιμή προχθές έφτασε τις 4,60 λίρες και αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ και η προσμονή τον Δεκέμβριο το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξηθεί κατά 0,25 μονάδες επέδρασε ώστε η τιμή του δολαρίου να αναρριχηθεί πάνω από τις 3,90 λίρες. Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε υπολογιστεί στο 9,89%, επαναπροσδιορίστηκε στο 10,68.

Οι εξελίξεις αυτές και η άνοδος του πληθωρισμού ασφαλώς και επηρεάζουν τις επισκέψεις και την αγοραστική δυνατότητα των Τούρκων στο νησί μας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι τιμές προσφοράς απ’ τα τουρκικά τουριστικά γραφεία των πακέτων διημέρων η τριημέρων περιηγήσεων στα νησιά είναι σε ευρώ, όπως είναι και οι τιμές σ’ όλα τα τουρκικά ξενοδοχεία.

 

Πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Πληθωρισμένα θα είναι φέτος και τα κέρδη στο πρωτοχρονιάτικο λαχείο (Yilbasi Milli Piyango), το οποίο όπως και σε μας είναι πολύ δημοφιλές και η παρακολούθηση της κλήρωσής του το βράδυ της παραμονής αποτελεί παράδοση στην Τουρκία. Το λαχείο θα αρχίσει να διατίθεται απ’ τις 29 Νοεμβρίου. Ο πρώτος λαχνός κερδίζει 350 εκ. λίρες, κάπου 15,7 εκ. δολάρια. Πωλείται σε τετράδες προς 60 λίρες (15 το τέταρτο) και κατά την περσινή κλήρωση το ποσό (15,4 εκ. δολάρια) μοιράστηκαν τέσσερις τυχεροί.

 

Συνέδριο για τη Σμύρνη απ’ το Ίδρυμα «Hrant Dink»

«Η Σμύρνη και η περιοχή της, εκατό χρόνια (1850 -1950) κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής αλλαγής» είναι το αντικείμενο του συνεδρίου που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος «Hrant Dink» στο Κέντρο τέχνης Ahmed Adnan Saygun, (μικρή αίθουσα) Mithatpasa Caddesi, 1087 - Guzelyali, Izmir. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου από τις 8:30 και θα είναι ανοικτό στο κοινό. Τα panels θα είναι ζωντανά στο διαδίκτυο στα αγγλικά και στα τουρκικά στη διεύθυνση www.hrantdink.org και στο κανάλι τους στο YouTube. Το Ίδρυμα «Hrant Dink Vakfi», που λειτουργεί στην Τουρκία για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη του δολοφονηθέντος (2007) Aρμένιου στην καταγωγή δημοσιογράφου, προάγει τον διάλογο και την ειρήνη μέσω ποικίλων εκδηλώσεων που τακτικά διοργανώνει.

 

«Οι γάτες της Πόλης» («Cats of Istanbul»)

Αυτός είναι ο τίτλος της ταινίας - ντοκιμαντέρ που παίζεται αυτήν την εβδομάδα στους αθηναϊκούς κινηματογράφους. Όπου κι αν προβλήθηκε η ταινία, εντυπωσίασε τους θεατές, ανεξάρτητα αν συμπαθούν ή όχι τις γάτες. Ασχολείται-ακολουθεί 7 διαφορετικούς γατο-χαρακτήρες στις περιπλανήσεις τους στα σοκάκια, τις αγορές, το λιμάνι, τις ταράτσες στην Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μέσα από τις ιστορίες αυτών των εντελώς διαφορετικών 7 γάτο-προσωπικοτήτων αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους «Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης» σκιαγραφούν ένα κοντινό, γεμάτο ζεστασιά πορτραίτο της Πόλης. Η ταινία είναι παραγωγής (2016) Τουρκίας και ΗΠΑ, 79΄ σε σκηνοθεσία της Ceyda Torun.

 

Φεστιβάλ Μανταρινιού στο Σεφερί Χισάρ

Ο δήμαρχος (απ’ το 2009) Τουντς Σογιέρ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, νομικός με καλές ευρωπαϊκές σπουδές, ξενοδόχος στο επάγγελμα, είναι αντιπρόεδρος τoυ διεθνούς δικτύου πόλεων «Slow Food», έχει διατελέσει πρόεδρος της τουρκικής «Συνύπαρξης» και διαρκώς καινοτομεί για την πόλη του. Το Σεφερί Χισάρ, η αρχαία Τέως των Ιώνων, είναι μια μικρή πόλη νότια της Σμύρνης απέναντι απ’ τη Σάμο, με την οποία (Καρλόβασι) τα τελευταία χρόνια κατάφερε να συνδέεται ακτοπλοϊκώς. Στόχος του είναι με σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά και με την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας να αναδείξει την πόλη σε πόλο ποιοτικού τουρισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο το επόμενο Σαββατοκύριακο 25, 26 και 27 Νοεμβρίου διοργανώνεται εκεί το Φεστιβάλ Μανταρινιού για να προβληθούν τα εξαιρετικής ποιότητας μανταρίνια τύπου «σατσούμα» που ευδοκιμούν στην περιοχή. Φέτος, εκτός απ’ τα συνήθη, συναυλίες, παρελάσεις, χοροί και τραγούδια, προβλέπεται διαγωνισμός γαστρονομίας φαγητών και γλυκών με βάση το μανταρίνι αλλά και βραβεύσεις, όπως του νεότερου παραγωγού, με ανάδειξη του «βασιλιά» και της «βασίλισσας» του φεστιβάλ απ’ το κοινό. Προς τούτο τα τουριστικά πρακτορεία της Σμύρνης διοργανώνουν εκδρομές, με 53 λίρες κατ’ άτομο, που περιλαμβάνουν περιήγηση στους οπωρώνες (για να μαζέψουν μόνοι τους τα μανταρίνια) και φαγητό.

Κρίμα που τα χειμερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια είναι έτσι ρυθμισμένα που δεν επιτρέπουν να παραμείνει κανείς το Σαββατοκύριακο απέναντι. Έτσι ούτε στο Σεφερί Χισάρ είναι εύκολο να πάμε ούτε στο κοντινό μας Αϊβαλί, όπου τις ίδιες μέρες διοργανώνεται το «Ayvalik Sirtaki Festival».

 

Φωτίζεται η γέφυρα προς τα Μοσχονήσια

Το ποσό των 1,7 εκ. λιρών θα δαπανήσει ο Δήμος Αϊβαλί για τη φωταγώγηση της νεότευκτης γέφυρας που συνδέει την πόλη με τα Μοσχονήσια. Το έργο ήδη ξεκίνησε και στις 29 Οκτωβρίου (εθνική τους εορτή) άναψαν τα πρώτα φώτα. Έως το τέλος του έτους υπολογίζουν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησης και φωταγώγησης με λευκό και κόκκινο χρώμα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η φωτοχυσία στη γέφυρα να καταστεί σύμβολο της πόλης, που θα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Μάσαλλα, γειτόνοι, Μάσαλλα!

 

Απ’ την Κωνσταντινούπολη:

Νέα καθήκοντα στον Κύριλλο

Τον συμπατριώτη μας Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο Συκή επέλεξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως «Πνευματικό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». Το οφίτσιο αυτό κατείχε ως τώρα ο καταξιωμένος γέροντας Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός που ασθένησε. Στα νέα καθήκοντα του Κύριλλου είναι και η διακονία των παρακείμενων στην Πόλη Μητροπόλεων. Αυτό σημαίνει ότι ο Κύριλλος μοιραία απομακρύνεται απ’ τη Σμύρνη, όπου κατά γενική ομολογία συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της ορθόδοξης κοινότητας.

 

Αναστηλώθηκε η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στο Edirnekapi

Μία ακόμη ιστορική εκκλησία - μοναστήρι της Πόλης, ο Αϊ-Γιώργης κοντά στην Πύλη της Αδριανούπολης (Edirnekapi), αναστηλώθηκε και μεθαύριο Κυριακή 19 Νοεμβρίου έχουν προγραμματισθεί τα θυρανοίξια, παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Τούρκων επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Hakan Cavusoglu. Η εκκλησία, που είναι γνωστή ως Αγία Γιορτή Platea d’ Oignon τον 17ο αιώνα, ανακαινίστηκε το 1726 και το 1730. Λίγο αργότερα η δομή κατέρρευσε και ανοικοδομήθηκε το 1836, ενώ υπέστη τρομερές ζημιές το 1955 (Σεπτεμβριανά).

Στον καιρό των Ελλήνων υπήρχαν κοντά στον ναό πολλοί ανεμόμυλοι, γι’ αυτό τέθηκε υπό την προστασία των συντεχνιών που ασχολούνταν με τα άλευρα, μυλωνάδες, σιτέμποροι, ψωμάδες, σιμιτζήδες κ.λπ. Όλο το συγκρότημα των κτιρίων κατατάσσεται στα κατειλημμένα -Mazbut Vakif- του οποίου κάνει χρήση και εξακολουθεί να διεκδικεί η Ομογενειακή Κοινότητα. Σήμερα οι ομογενείς ενορίτες στην περιοχή είναι πια ελάχιστοι και γι’ αυτό αποφασίστηκε να στεγαστεί εκεί ο Σύνδεσμος Μουσικόφιλων της Πόλης, με σκοπό να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και αναλόγου ύφους μουσικές εκδηλώσεις. Το κόστος της αποκατάστασης, που ξεπέρασε το 1 εκ δολάρια, ανέλαβε και υλοποίησε εξ ολοκλήρου η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Τεράστιο το κόστος τη στιγμή που άλλα ομογενειακά οικοδομήματα όπως π.χ. το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο χρήζουν άμεσης συντήρησης και προστασίας είπαν αρκετοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top