FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Τελικά έγιναν χθες δρομολόγια προς Αϊβαλί

Παρόλο που έως πριν δύο ημέρες τα πρακτορεία δεν εξέδιδαν εισιτήρια για Αϊβαλί, χθες, πρώτη ημέρα υποτίθεται της απαγόρευσης εκτέλεσης δρομολογίων απ’ τα τουρκικά λιμάνια του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, αρκετοί συμπατριώτες μας πήγαν στο παζάρι της Πέμπτης του Αϊβαλιού. Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν βρίσκεται από προχθές στην Αθήνα για να συζητήσει με τους Έλληνες ομολόγους το ζήτημα που έχει προκύψει.

Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, το θέμα για την τουρκική πλευρά είναι να διευθετηθούν οι πλόες των μικρών, έως 24 μέτρα, τουριστικών με τουρκική σημαία σκαφών, που εξυπηρετούν μέχρι 12 επιβάτες στις μίνι κρουαζιέρες που εκτελούν παραλαμβάνοντας τουρίστες απ’ τα ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου. Αύριο θα ξέρουμε αν η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει στους ελέγχους που διενεργεί σ’ αυτά τα σκάφη, όποτε λύνεται το πρόβλημα και επανέρχεται η ομαλότητα στα δρομολόγια και στα άλλα νησιά.

Ίδωμεν! Αλλιώς, μιας που λόγω χειμερινής περιόδου δεν υπάρχει σοβαρή μεταφορική ζήτηση, το παζάρι θα κρατήσει.

 

Το καβγαδάκι με τις ΗΠΑ ρίχνει την τιμή της τούρκικης λίρας

Μετά από την απόφαση των ΗΠΑ για αναστολή των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών, το δολάριο ξεπέρασε στην ισοτιμία τις 3,78 λίρες, ενώ το ευρώ έκανε ρεκόρ όλων των εποχών φτάνοντας τις 4,453 λίρες. Τις ημέρες που ακολούθησαν βελτιώθηκαν κάπως οι ισοτιμίες, ένα δολάριο = 3,64 και 1 € = 4,33 λίρες.

Η νέα αυτή διπλωματική κρίση ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, Τούρκου υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης (του οποίου ο γιος είχε ήδη συλληφθεί για εμπλοκή με το κίνημα Γκιουλέν) με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και αναστολή έκδοσης όλων των μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου απ’ όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, ενώ λίγες ώρες αργότερα η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση για την έκδοση αδειών εισόδου προς Αμερικανούς πολίτες. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε ότι η εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη και δεύτερου Τούρκου υπάλληλου της αμερικανικής πρεσβείας. Χιλιάδες Αμερικανοί και Τούρκοι τουρίστες, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των επιχειρήσεων, εμποδίζονται να μετακινηθούν, με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

 

Πολύνεκρο εργατικό ατύχημα στο Αλίαγα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη δεξαμενής αποθήκευσης πετρελαίου στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της εταιρείας «TUPRAS» προχθές στο κοντινό μας Αλίαγα. Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές» και απλή έκρηξη, χωρίς εκδήλωση πυρκαγιάς ή άλλης διαρροής καυσίμων που θα επηρέαζε την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου. Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού σε δεξαμενή αερίου νάφθας που είχε παραμείνει εκτός χρήσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκλήθηκε δε από την πίεση αερίου σε έναν λέβητα. Επιλήφθηκε ο εισαγγελέας, συνελήφθησαν επτά άτομα, υπεύθυνοι της εταιρείας, ενώ καταγγελτικές ανακοινώσεις για ελλείψεις μέτρων ασφαλείας εξέδωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η «TUPRAS» είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Τουρκίας, με επεξεργασία 28,1 εκατομμύρια τόνων ακάθαρτου πετρελαίου και έσοδα 41 δις τ. λίρες, διαθέτει τρία διυλιστήρια και απ’ το 2006 ανήκει στον όμιλο «Koc - Shell». Το διυλιστήριο του Αλίαγα επεξεργάζεται κατ’ έτος 11 εκ. τόνους ακάθαρτου πετρελαίου.

 

Στην τρίτη θέση οι Τούρκοι αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα Οι Τούρκοι υπήκοοι κατέχουν την τρίτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων πενταετούς άδειας διαμονής από την Ελλάδα μέσω της απόκτησης ακίνητης περιουσίας, μετά από Κινέζους και Ρώσους πολίτες. Από το 2014 η Ελλάδα έχει προσφέρει τις αποκαλούμενες «χρυσές βίζες» που χορηγούν πενταετή διαμονή -και μάλιστα την υπηκοότητα σε ορισμένες περιπτώσεις- σε αλλοδαπούς που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στα μέλη των οικογενειών των αγοραστών, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους και των παιδιών ηλικίας κάτω των 21 ετών, προσφέρεται επίσης η θεώρηση.
Συνολικά 317 Τούρκοι πολίτες εξασφάλισαν τη θεώρηση μέσω της απόκτησης συνολικά 137 ακινήτων στην Ελλάδα. Όσοι αποκτήσουν τη θεώρηση μέσω της αγοράς ακινήτων είναι σε θέση να την ανανεώσουν μετά από πέντε χρόνια και δεν απαιτείται να διαμένουν στην ιδιοκτησία. Οι περισσότεροι Τούρκοι που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα είναι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή συνταξιούχοι, χρησιμοποιούν το ακίνητο ως δεύτερη (εξοχική) κατοικία ή το νοικιάζουν. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση της δυνατότητας που τους δίνει το μέτρο τούς παρέχει και ένα είδος ασφάλειας σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί στην Τουρκία.

 

Επαναπροώθηση μεταναστών στον Έβρο

Μέσα στην βδομάδα 100 μετανάστες, οι περισσότεροι απ’ το Πακιστάν, συνελήφθησαν απ’ τις ελληνικές αρχές και παραδόθηκαν στη συνοριακή πύλη του Καπίκουλε της Αδριανούπολης. Οι μετανάστες συνελήφθησαν μέσα σε πλαστικές βάρκες κατά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν το περιστατικό, καθόσον βάσει των ισχυόντων κανόνων θα έπρεπε να παραδοθούν με πρωτόκολλο στη συνοριακή διάβαση των Κήπων (Ίπσαλα) και όχι ανορθόδοξα στην Αδριανούπολη. Κάποιοι απ’ τους συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και τους αφαιρεθήκαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Μύλος!

Πάντως τελευταία στον Έβρο έχουν ενταθεί οι περιπολίες τόσο απ’ τις ελληνικές όσο κυρίως απ’ τις τουρκικές αρχές, καθόσον ανάμεσα στις ομάδες των μεταναστών που επιχειρούν διάβαση του ποταμού συλλαμβάνονται και πολλοί αντιφρονούντες Τούρκοι υπήκοοι στους οποίους αποδίδονται κατηγορίες για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

 

Προγράμματα για χειμερινό τουρισμό στον Αδραμυττινό Κόλπο

Με το σλόγκαν «Μένεις δύο βραδιές, πληρώνεις για μία», ο σύνδεσμος ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων της απέναντί μας περιοχής, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες «Anadolou Jet» και «Pigasos», προσπαθεί να αναδείξει τον χειμερινό τουρισμό, με κύρια στοιχεία τις θερμές πηγές, τα spa και τις περιηγήσεις στο βουνό Καζ-νταγ. Το αεροδρόμιο του Αδραμυττίου, που έχει επεκταθεί και εκσυγχρονιστεί, εξυπηρετεί τη θερινή περίοδο 16 - 17 εσωτερικές πτήσεις εβδομαδιαίως με Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, οι οποίες τον χειμώνα περιορίζονται σε τρεις μεσοβδόμαδα απ’ την «Anadolou Jet» και δύο τα Σαββατοκύριακα απ’ την «Pigasos», οι οποίες προσφέρουν αλερετούρ εισιτήρια ακόμη και με 120 λίρες (30 περίπου ευρώ), εφόσον έχει προηγηθεί η κράτηση αρκετές ημέρες πριν.

 

 

Τα ελληνικά ρεμπέτικα τραγούδια στο Αδραμύττι

Με πρωτοβουλία του δήμαρχου Αδραμυττίου Καμίλ Σάκα, διοργανώθηκαν την περασμένη βδομάδα εκεί γιορτές πολιτισμού και τέχνης στο πλαίσιο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να κατακτήσει το Αδραμύττι το βραβείο «12 Star City».

Μεταξύ άλλων μουσικών σχημάτων, εμφανίστηκε και το συγκρότημα «Tatavla Keyfi» απ’ την Κωνσταντινούπολη, το οποίο ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια απ’ τον Χάρη Ρήγα και τον Αλπέρ Τσετίν. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει ελληνικά και τούρκικα ρεμπέτικα και παλιούς σκοπούς απ’ την Πόλη. Μάλιστα, σε τούρκικα ρεμπέτικα τραγούδια έβαλαν στίχους ελληνικούς και τα «πάντρεψαν» με τσιγγάνικες μελωδίες. Στη συναυλία που έδωσαν στο Αδραμύττι εντυπωσίασαν το κοινό, παρέστησαν δε προσκεκλημένοι απ’ την Ελλάδα ο αντιδήμαρχος Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η ομόλογός του απ’ τα Χανιά Ελευθερία Ελευθεράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top