FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Οι εξ ανατολών...γείτονες

Οι Κωνσταντινουπολίτες της Αθήνας συναντήθηκαν με τον Τσαβούσογλου

Αντιπροσωπείες απ’ τους συλλόγους Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω), Ιμβρίων και άλλων ομογενειακών οργανώσεων συνάντησαν τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης της Τουρκίας κ. Χακάν Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω. τέθηκαν λεπτομερώς δύο ενότητες θεμάτων (α) τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα (Βακούφια) και (β) το πάγιο αίτημα της Οι.Ομ.Κω. η Κυβέρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει ενεργά την παλιννόστηση Κωνσταντινουπολιτών νέας γενιάς στη γενέτειρα των προγόνων τους για να υπάρξει αναζωογόνηση της Ρωμιοσύνης της Πόλης.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα αιτήματα της Οι.Ομ.Κω. που αφορούν το Αρχείο του Ελληνικού Συλλόγου της Πόλης και την ίδρυση Αντιπροσωπείας στην Τουρκία βρίσκονται στη φάση έγκρισης, και ζήτησε την υποβολή καταλόγου εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που δεν έχουν επισκεφθεί την Πόλη για πολλά χρόνια για να φιλοξενηθούν. Για τα υπόλοιπα θέματα δεσμεύτηκε να εξεταστούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της Οι.Ομ.Κω. στην Άγκυρα να δώσει απαντήσεις σε αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

 

Ο Δούρειος Ίππος ήταν λέει… πλοίο! Αντιδράσεις στην Τουρκία

Την περασμένη βδομάδα σε πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε η θεωρία του αρχαιολόγου FrancescoTiboni αναφορικά με τον Δούρειο (ξύλινο) Ίππο των Αχαιών στην Τροία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα ήταν ξύλινη βάρκα και όχι άλογο. Η είδηση δημιούργησε αντιδράσεις στην Τουρκία, με πρώτο τον αρχαιολόγο RastemAslan, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλε, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Τροία, ο οποίος επικαλούμενος πηγές απ’ τον Όμηρο αμφισβητεί τον Ιταλό αρχαιολόγο. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι ισχυρισμοί του Tiboni δεν θα αλλάξουν τον θρύλο του Δούρειου Ίππου που έχει γοητεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια», για να καταλήξει: «Τα ομηρικά έπη είναι σημαντικά από την άποψη της πολιτιστικής ιστορίας και πολλοί ερευνητές προτείνουν τέτοιες θεωρίες μόνο και μόνο για να ακουστεί το όνομά τους»! Στο Τσανάκκαλε, την πλησιέστερη στην αρχαία Τροία πόλη της Τουρκίας, ενοχλούν τέτοιες θεωρίες που αν μη τι άλλο ανατρέπουν τον παγκόσμιο θρύλο, ο οποίος φέρνει τουρισμό και χρήμα. Γι’ αυτό και αξιοποίησαν το ξύλινο άλογο απ’ την ταινία με τον ΜπραντΠιτ, που κοσμεί κεντρική πλατεία της πόλης απ’ το 2004, για να προσελκύουν τους τουρίστες.

 

Αντιδράσεις στο Αϊβαλί από εξορυκτική σιδήρου

Η εταιρεία «DERSAN MINING» («Orhan Kandemir») με έδρα το Αλίαγα ζήτησε και ως φαίνεται έλαβε άδεια απ’ την κυβέρνηση για έρευνα και εξόρυξη σιδήρου απ’ τον άμμο της θάλασσας σε περιοχή 10 χλμ. Ν.Α. στην Αλτίνοβα. Η σχετική πληροφορία προέκυψε από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης την 1η Νοεμβρίου και, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ απ’ το βήμα της έκθεσης ελαιολάδου και ελιάς την περασμένη Κυριακή ζήτησε ακριβή και υπεύθυνη ενημέρωση καθώς και αναλυτική παρουσίαση των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θίγεται το περιβάλλον, το πλοίο της θα λειτουργεί ως ηλεκτρική σκούπα, θα αναρροφά δηλαδή την άμμο απ’ τον βυθό και με ειδικό μηχάνημα θα κατακρατούνται οι κόκκοι σιδήρου ενώ τα άλλα πετρώδη υλικά της άμμου θα εναποτίθενται πάλι στη θάλασσα. Η εταιρεία ζήτησε τη διενέργεια διαχωρισμού της άμμου σε περιοχή 1.608 εκταρίων, με άμεση έναρξη των εργασιών της σε έκταση 23 εκταρίων ανοιχτά της Αλτίνοβας. Οι οικολόγοι και οι σύλλογοί τους ζητούν άμεση ανάκληση της άδειας, επισημαίνοντας ότι απειλείται το περιβάλλον σε ακτογραμμή 15 χλμ. που επηρεάζει τη χρυσή αμμουδιά και τη θάλασσα της Αλτίνοβας καθώς και την εύφορη γη του Αϊβαλιού.

 

Η Γενική μας Πρόξενος στη Σμύρνη

Ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Δημάρχου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου του Αϊβαλιού, την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου η Αργυρώ Παπούλια, Γενική μας Πρόξενος στη Σμύρνη, επισκέφθηκε το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ ελιάς και ελαιόλαδου που διοργανώθηκε εκεί. Απευθυνόμενη στον κόσμο και στους συνέδρους μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ελιά είναι σύμβολο σοφίας και ειρήνης. Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο από τη Λέσβο αλλά και από περιοχές όπως το Αϊβαλί, το Burhaniye και το Αδραμμύτιο θα μπορούσε να αποτελεί βάση συνεργασίας με κοινό στόχο τις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας. Ανάλογη συνεργασία θα μπορούσε να γίνει με κοινά τουριστικά πακέτα για τη Λέσβο, το Αϊβαλί και την Πέργαμο». Η Γενική Πρόξενος επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης με τα προϊόντα της ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, τυριά, μέλι, πίτες κ.ά.) και αυθημερόν επέστρεψε στη Σμύρνη.

Τη Δευτέρα 6-11-17 συναντήθηκε στο προξενείο με τον Πρόεδρο Hakki Karadeveci και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων τής εξέθεσαν ζητήματα του κλάδου τους. Όπως είπε η Γενική Πρόξενος, σε λίγο «κλείνει» το 2017 με το ύψος των θεωρήσεων (visas) του Γενικού Προξενείου Σμύρνης στο υψηλότερο ιστορικό επίπεδο από ποτέ, όπως βέβαια και ο τουρισμός από τα παράλια της Δυτικής Τουρκίας προς τα μεγαλύτερα (Χίος, Λέσβος, Σάμος, Κως, Ρόδος) αλλά και στα μικρότερα νησιά (Κάλυμνος, Καστελλόριζο, Λέρος, Πάτμος, Σύμη) του ανατολικού Αιγαίου. Ο πήχης είναι πλέον πολύ ψηλά για το 2018».

Η συζήτηση με τους τουριστικούς πράκτορες επικεντρώθηκε στις προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού Τούρκων τουριστών προς ελληνικούς προορισμούς, αλλά και για την αύξηση των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται τη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Ο Νίκος Ανδρίκος με τους «Motivation» στη Σμύρνη

Την περασμένη Παρασκευή το μουσικό σχήμα «Motivation» χάρισε στους Σμυρνιούς μια μοναδική συναυλία που δόθηκε μέσα στην Εκκλησία - Μουσείο του Αγίου Βουκόλου και διοργανώθηκε απ’ τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης. Η συναυλία είχε τίτλο «Egeyi syrederken» («Αγναντεύοντας το Αιγαίο») απ’ την ομώνυμη σύνθεση του Νίκου Ανδρίκου και τον πλαισίωσαν οι επίσης Λέσβιοι μουσικοί Γιάννα Μαϊστρέλλη και Αλέκος Καφούνης. Απέδωσαν σκοπούς απ’ τη Λέσβο, τα παράλια της Μ. Ασίας, τούρκικα και ελληνικά δημοτικά και αστικά τραγούδια και συνθέσεις του Νίκου Ανδρίκου.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο Λέσβιος συνθέτης και μουσικός θα ξαναβρεθεί στη Σμύρνη στις 30 Νοεμβρίου όπου θα μιλήσει για την Εκκλησιαστική Μουσική της Σμύρνης και θα αποδώσει τόσο έργα Σμυρνιών ψαλτών του 19ου αιώνα όσο και συνθέσεις απ’ το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Sedef», το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Τουρκία απ’ την εταιρεία «Κalan Muzik».

 

Ημερίδα για τον ελληνοτουρκικό τουρισμό

Στο πλαίσιο της «33ης PHILOXENIA», που διοργανώνεται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει αύριο το πρωί ημερίδα στον χώρο της ΔΕΘ σε συνεργασία με το Εργαστήρι Marketing «MARLAB» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστεί η έρευνα του Εργαστηρίου «Η εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού όπως την αντιλαμβάνονται οι Έλληνες», ενώ θα παρέμβουν φορείς του τουρισμού από την Ελλάδα και την Τουρκία συζητώντας τα πιθανά πεδία συνεργασιών με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και στις δύο χώρες. Η ημερίδα υποστηρίζεται από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Χρήσιμο θα ήταν οι εκπρόσωποι του λεσβιακού τουρισμού που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την «PHILOXENIA» να επωφεληθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top