Οι εξ ανατολών...γείτονες

08/12/2017 - 12:56

Εργασίες συντήρησης στο Τελωνείο του Αϊβαλί

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έναν περίπου μήνα, οι εργασίες συντήρησης και επισκευών στο Τελωνείο του Αϊβαλί. Οι εργασίες στο κτίριο που ανήκει στον Δήμο Αϊβαλί, κρίθηκαν επιβεβλημένες και εκτελούνται τώρα που λόγω χειμώνα υπάρχει μειωμένη επιβατική κίνηση. Προς τούτο τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του κτιρίου, προκατασκευασμένοι οικίσκοι για την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών, όσο χρόνο διαρκέσουν οι επισκευές. Δεν προβλέπεται να υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των πλοιαρίων με την Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος Rahmi Gençer, που επισκέφτηκε το εκτελούμενο έργο, δήλωσε: «Ο Δήμος έχει αρχίσει ένα ευρύ πρόγραμμα επισκευών σε κτίρια της αρμοδιότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό δώσαμε προτεραιότητα στο κτίριο του Τελωνείου, που αποτελεί θαλάσσια συνοριακή πύλη, για να ανταποκριθεί στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών. Στις επισκευές - διαρρυθμίσεις που εκτελούνται, περιλαμβάνονται επεμβάσεις για ζητήματα ασφαλείας αλλά και για εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι οι τουαλέτες, η στεγανοποίηση της οροφής, η επέκταση του χώρου του Freeshop, κ.ά. ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

 

Στην Ιερουσαλήμ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να παραστεί στην 10η Συνάντηση Διαλόγου που συνδιοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Διεθνή Ιουδαϊκή Επιτροπή για τις Διαθρησκειακές Διασκέψεις με αφορμή τα 40 χρόνια διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τον Ιουδαϊσμό. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβαίνοντας το πέρασμα Αλ Χαλίλ προς την παλιά πόλη (κατεχόμενα) συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, προσκύνησε στον Πανάγιο τάφο ενώ ηχούσαν οι καμπάνες των εκκλησιών. Η σύμπτωση της παρουσίας του Πατριάρχη εκεί με την δήλωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εγκρίνοντας τη μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και πολιτική χροιά στην πατριαρχική επίσκεψη. Κατά την κήρυξη των εργασιών της διάσκεψης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κάθε πράξη βίας, μισαλλοδοξίας, αδικίας δεν είναι απλώς μία προσβολή στην ανθρωπότητα, αλλά μια αμαρτία ενάντια στον Δημιουργό μας». Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

 

Ξεκίνησαν οι δίκες των ακαδημαϊκών που κατηγορούνται ως τρομοκράτες

Ξεκίνησε προχθές η πρώτη δίκη ομάδας καθηγητών πανεπιστήμιων απ’ όλη την Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικά εγκλήματα!!! Δηλαδή πέρσι τον Γενάρη υπέγραψαν έκκληση για την ειρήνη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας! Οι 1.128 αυτοί ακαδημαϊκοί σταδιακά εκδιωχθήκαν από τις δουλειές τους με αποφάσεις των επί μέρους πρυτανικών αρχών και τώρα αρχίζει και η ποινική τους δίωξη. Οι εισαγγελείς σε πρώτη φάση έκριναν ότι 148 από αυτούς άσκησαν προπαγάνδα για το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). Στην προχθεσινή δίκη των 10 πρώτων ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο Galatasaray της Πόλης, παρέστησαν στο ακροατήριο πολλοί ξένοι πανεπιστημιακοί και διπλωμάτες, όπως ο Γάλλος πρόξενος κ.ά., μηνύματα δε συμπαράστασης έφθασαν απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει αυτό του Αμερικανού φιλόσοφου - γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκυ, που και αυτός υπέγραψε την έκκληση για την ειρήνη. Κάθε κατηγορούμενος είχε στην διάθεσή του 10 λεπτά για να απολογηθεί! Τελικά μετά την κατακραυγή, η δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Απριλίου ΄18, αφού όμως το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό των δικηγόρων ότι η επιστολή ήταν απλώς «κριτική της κυβέρνησης» και όχι «προσβολή». Εκτός του δικαστηρίου, συγκεντρώθηκαν πολλοί φοιτητές για να υποστηρίξουν τους καθηγητές τους, εκθέτοντας πανό με συνθήματα, όπως: «Μην αγγίζετε τον καθηγητή μου»! Εάν οι ακαδημαϊκοί καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή έως και 7,5 χρόνια στη φυλακή.

 

Ο καταναλωτισμός φέρνει τα Χριστούγεννα και στην Τουρκία

Μολονότι η Τουρκία είναι μουσουλμανική χώρα, στα αστικά κέντρα τουλάχιστον, οι δρόμοι, οι βιτρίνες αλλά και πάρα πολλά σπίτια άρχισαν να φορούν τα χριστουγεννιάτικα τους για να υποδεχτούν τον Noel Baba. Ο Noel Baba είναι η τουρκική έκδοση του Santa Claus, του Père Noël των δυτικών και του δικού μας Αϊ Βασίλη, παγκόσμια αναγνωρισμένη φιγούρα ταυτισμένη με τον εορτασμό των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Ο Noel Baba είναι ο κουβαλητής των δώρων σε παιδιά και ενήλικες, που θα τα αφήσει την Πρωτοχρονιά κάτω από το δένδρο, ακριβώς όπως και σε μας. Ασφαλώς και δεν αντιπροσωπεύει για τους Τούρκους θρησκευτικό πρόσωπο, αλλά απλώς μια κοσμική φανταστική φιγούρα. Η τουριστική Αττάλεια, στην ευρύτερη περιοχή της οποίας υπάγεται και το χωριό Demre, τα Μύρα της Λυκίας, γενέτειρα του Αγίου Βασιλείου, προβάλλει φέτος το σλόγκαν: «Εδώ γεννήθηκε ο Αϊ Βασίλης και όχι στον Βόρειο Πόλο» προσδοκώντας την προσέλκυση επισκεπτών. Αλλά και στο Μαρμαρίς όπου διαμένουν μόνιμα πολλοί ξένοι Δυτικοευρωπαίοι και έχουν τους συλλόγους τους, ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι ντόπιοι, κατά τα άλλα μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Ήδη από την περασμένη Κυριακή στην κωμόπολη Koycegiz, ο τοπικός σύλλογος αλλοδαπών μαζί με τον Δήμο διοργάνωσαν για 6η συνεχή φορά το γιορτινό μπαζάρ «Noel Pazar», στο οποίο συμμετείχαν ξένοι και Τούρκοι κι από το Μπόντρουμ, Κουσάντασι, Μούλα, Αϊδίνι κ.ά.. Υπήρχαν διάφορα χάπενινγκ, διαγωνισμοί, παιχνίδια, και στα πωλητήρια εκτέθηκαν ρούχα από δεύτερο χέρι, γλυκά, είδη χειροτεχνίας κλπ.. Τα έσοδα διατέθηκαν σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε φορείς περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας και αποδοχής της γιορτής ήταν ότι ενώ πέρσι υπήρχαν 50 πάγκοι πωλητηρίων, φέτος ξεπέρασαν τους 600! Ο δήμαρχος, που μάλιστα εκλέγεται με το ισλαμιστικό κόμμα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι είμαστε μέρος της Ευρώπης, τόσο οι ξένοι μας όσο και οι Τούρκοι πολίτες είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την εκδήλωση που θέλουμε να γίνει θεσμός στην περιοχή». Τι κάνει ο παράς και ο τουρισμός!

 

 

Εμφανίστηκαν τα γουφάρια στο Τσανάκκαλε

Με το που κρύωσε ο καιρός πλήθυναν τα αλιεύματα στις ψαραγορές του Τσανάκκαλε, καθώς τα κοπάδια των ψαριών κατεβαίνουν από την Μαύρη Θάλασσα στην Προποντίδα και στο Αιγαίο. Αυτήν την εβδομάδα είναι σε αφθονία τα γουφάρια, με τιμή 100 λίρες το κιλό, οι παλαμίδες, το χαψί (20 με 25 λίρες) τα σαυρίδια (20) και οι σαρδέλες με 10 λίρες το κιλό. Ιδιαίτερα τα γουφάρια είναι «θρεμμένα» με βάρος έως και 4 κιλά το κομμάτι, έτσι που χορταίνει μια πολυμελής οικογένεια, μαγειρεύοντας το στο φούρνο όπως το συνηθίζουν οι γείτονες. Η συνταγή είναι απλή: Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω σε στρώση από φύλλα δάφνης. Στην επάνω πλευρά του απλώνουμε λεπτές φέτες λεμονιού, ντομάτας και κόκκινου κρεμμυδιού και το ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών.

 

Μοιράζει καυσόξυλα ο Δήμος Δικελί

Αποτελεί συνήθεια στην Τουρκία οι δήμοι αλλά και η κυβέρνηση (μάλιστα επί Ερντογάν αποτέλεσε λαϊκιστική δράση που αξιοποιήθηκε δεόντως πολιτικά) κατά την χειμερινή περίοδο να διανέμουν στις πτωχές οικογένειες της υπαίθρου, καυσόξυλα και πετροκάρβουνο για την θέρμανση. Ο Δήμος Δικελί για τρίτη χρονιά φέτος, εφαρμόζει το πρόγραμμα «Ανάβουν τα τζάκια, αυξάνεται η αγάπη»!!! Έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους τα ξύλα από τα κλαδέματα των δένδρων συγκεντρώνονται στις αποθήκες του Δήμου όπου κόβονται σε τεμάχια και φυλάσσονται σε τσουβάλια 30 κιλών. Με το που κρυώνει ο καιρός, συνεργεία του Δήμου μαζί με ποσότητες τροφίμων και είδη ρουχισμού, τα μοιράζουν σε φτωχές αγροτικές οικογένειες στα ορεινά χωριά ανάμεσα σε Δικελί και Τσανταρλί. Πέρσι μοιράστηκαν σε 250 οικογένειες, 45 τόνοι καυσόξυλα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey