Ο Φίλης είναι κανονικός ΣΥΡΙΖαίος, στο κόμμα του Τσίπρα

04/10/2018 - 14:39

Μία ακόμα «αιρετική» ή «κανονική» (ότι θέλει ο καθένας παίρνει) παρέμβαση του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά για τη λειτουργία της ΕΡΤ, ήρθε για να κάνει άνω κάτω την κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας σχολίασε σε συνέντευξή του ότι η ΕΡΤ κατά τη γνώμη του, θυμίζει την εποχή πριν το «μαύρο» και έκανε λόγο για ένα «κανάλι που έχει παραδιοίκηση» καθώς και ότι «κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων» επιρρίπτοντας ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά. Ο κ. Φίλης ωστόσο στην τοποθέτησή του δεν έμεινε μόνο στο ειδικό θέμα της ΕΡΤ και γενίκευσε προς την γενικότερη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. «Όσα λέω και κάνω τα εντάσσω στη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ», διευκρίνισε προσθέτοντας με νόημα: «Όσο λειτουργεί βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ζήσαμε μια περίοδο «νεκρών» οργάνων. Και όσο βέβαια μπορεί να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη μεταμφίεση του κυβερνητικού προγράμματος. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει στίγμα αριστερού κόμματος και όχι το στίγμα ενός κόμματος που λειτουργεί υπό τον μανδύα του κυβερνητισμού, της αναγκαστικής υποστήριξης όλων των ενεργειών της κυβέρνησης».

Παραπάνω βέβαια σχολιάσαμε πως οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Φίλη, κάνανε «άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ». Ίσως όμως η παρατήρηση αυτή, είναι λάθος. Γιατί ουσιαστικά ο Νίκος Φίλης με τα όσα καυτηρίασε γύρω από τη λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος, δεν έκανε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να εκθέσει δημοσίως το βασικό ζήτημα-δίλημμα που έχει να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος πασιφανώς τον τελευταίο ειδικά ενάμιση χρόνο, λειτουργεί ως ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία, τρέχοντας με κάθε κόστος το πλάνο/αφήγημα «εξόδου από τα μνημόνια». Και εξαιτίας της απίστευτης αυτής πίεσης που ενέχει το όλο εγχείρημα, έχει μπαχαλέψει κάθε «στίγμα αριστερού προσήμου», αλλά και κάθε «συλλογική λειτουργία». Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, τα αριστερά αντανακλαστικά των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να «ελεγχθούν», αλλά από την άλλη, ο φόβος της απώλειας της εξουσίας, τρομοκρατεί.

Δίνοντάς μας στο πιάτο πια τις δύο παραμέτρους, που συνθέτουν τελικά το ουσιώδες ζήτημα-δίλημμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι καταδικασμένος να πορευτεί υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, μια και έχει αποδειχθεί ότι αυτός, είναι ο μοναδικός που έχει το «χάρισμα» να λειτουργεί μία τέτοια Αριστερά και μάλιστα στην κυβέρνηση. Η λειτουργία αυτή του Τσίπρα που έχει κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά που κανείς άλλος από τον χώρο του δεν θα άγγιζε ποτέ (υπό τον φόβο του αβάσταχτου «αριστερόμετρου»), είναι σαφώς εντελώς κόντρα στη φύση του άλλοτε κόμματος των κινημάτων και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο για όσους συμμετέχουν σε αυτό το μεταλλαγμένο κόμμα σήμερα: Αντέχουν τα στελέχη του να προτάξουν ξανά τις άλλοτε αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες τους μέσα στη λειτουργία του κόμματος ή της κυβέρνησης, όπως γνήσια και με παρρησία το κάνει συχνά πυκνά ο Νίκος Φίλης; Γιατί τούτο ενέχει τον κίνδυνο να επιστρέψουν στο παλαιό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης του 3%. Ή θα επιλέξουν να ακολουθήσουν το μονόδρομο της λύσης Τσίπρα, ο οποίος αποδεδειγμένα, παρά την έως και παρανοϊκή κάποιες φορές κριτική που υφίσταται, είναι -καλώς ή κακώς- ο μοναδικός λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει και θα έχει διψήφιο ποσοστό; Η απάντηση είναι δύσκολη. Η εξήγηση όμως είναι ολοφάνερη και βρίσκεται τόσο στην ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση και γενικά στην κοινωνία, όσο και στο ότι στην πραγματικότητα, όταν αναφερόμαστε στον «ΣΥΡΙΖΑ», τελικά αναφερόμαστε στον «Τσίπρα».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey