Ιερά - Γέρρα - Γέρα 22

Νίτσα και Παλιόκαστρο

01/08/2018 - 14:33 Ενημερώθηκε 01/08/2018 - 15:41

Αυτό το σχετικά ευρύχωρο και άπαρτο οχυρό, μέσα στον θρύλο, έπεσε, όταν οι «επιδρομείς», έκοψαν την ζωή, τα νερά της απέναντι πλαγιάς, που ονομάζεται Ζώσα! Ποιοι και πότε, στον θρύλο δεν έχει σημασία!.

Πότε λοιπόν φύλαξε βιγλίζοντας τους οικισμούς της Γέρρας, τούτο το επιβλητικό κάστρο; Ήταν έτσι ή προστάτευε ίσως συμφέροντα κάποιων τοπαρχών της περιοχής, στην Βυζαντινή ή και Υστεροβυζαντινή εποχή; Ένα σκυφωτό νόμισμα και η κεραμική, το φέρνουν στα Βυζαντινά χρόνια! Όμως εκεί γύρω, κάτω από την σκιά του, στα ΝΔ του, υπάρχει μια ελαιόφυτη περιοχή, που ονομάζεται Νίτσα! Εκεί, το 1973, έχτισαν σ’ ένα αστέγαστο παλιό Ταξιάρχη το εξωκλήσι. Και βρήκανε ένα θησαυρό από ασημένια Γατελούζικα νομίσματα (με τα 4Β), που παραδόθηκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ανάμεσα τους όμως, υπήρχαν και χρυσά και ένα από αυτά, με την ένδειξη SM VENETI, ανήκε στην Γενοβέζικη οικογένεια, των Justiniani της Χίου*. Κάποιος λοιπόν, άρχοντας, κύρης της περιοχής, ίσως και προστατευόμενος του κάστρου, σε κάποια ξοφερή συγκυρία, τα έκρυψε στον ναΐσκο! Τί υπήρχε όμως εδώ, που είχε αξία; Σίγουρα οι γαλαρίες του Αντιμονίτη, του αντιμονίου, απαραίτητου για τις μπάλες των όπλων και τα σκάγια, τα τυπογραφικά στοιχεία, την χρωματουργία και τόσα άλλα. Το 1856, ένας Γάλλος μηχανικός, ο Jourdan, είχε νοικιάσει τα ορυχεία από τον διοικητή του νησιού, Ισμαήλ Πασά!** Αντιμόνιο λοιπόν εδώ, όπως και σε μεγάλες εγκαταστάσεις στην Χίο, πάλι με επινοικιαστές τους Γάλλους του Λαυρίου (Κέραμος)***.

Οι Justiniani λοιπόν της Μαόνα της Χίου (1362 - 1566), πιθανόν να γνώριζαν το αντιμόνιο, όπως και ο δικός μας, πιθανόν άρχοντας, που τα εκμεταλλευόταν, υπό την προστασία του Κάστρου! Γι’ αυτό και τα νομίσματα που έσπευσε να κρύψει κάποτε εκεί, ανήκαν και στην Χιώτικη οικογένεια των Γενοβέζων. Τα Νίτσα**** ( Mezraa - I Nice στον Μεσαγρό), στην πρώιμη Τουρκοκρατία, το 1548, στο γνωστό κιτάπι των φόρων, αναφέρεται σαν Τσιφλίκι, καλλιεργήσιμη γη, με σιτάρι, αμπέλια, ελιές και καρυδιές, που έχει δοθεί σαν μερίδια στους γιούς 4 πυροβολητών του Κάστρου Μυτιλήνης και σε ένα γιο, ανθρώπου του κάστρου! Και το ποσό της φορολογίας δεν είναι ευκαταφρόνητο! 6278 Άσπρα! Σίγουρα λοιπόν το κάστρο είχε φρουρά και επί Γατελούζων! Κάναμε πολλές υποθέσεις για την σπουδαιότητα της περιοχής, με ένα οχυρό που την προστάτευε και όχι σαν ένα γενικό Κάστρο της Γέρρας!

*Στα Χνάρια τα Παλιά, σελ.61.

**Παν.Παρασκευαίδης: Οι Περιηγηταί για την Λέσβο,1973.

***Ορυχεία στο Αιγαίο , Χίος, σελ.248 Μέλισσα 2009

****Καμπουρίδης Κων. Κατάστιχο 1548, σελ.465 - 466

 

Αυτή την έκταση έλεγχε το Παλιόκαστρο (άνω γωνία)...

...παίρνοντας νερό από την Ζώσα...

...με γερά τείχη...

...από τα δικά του λατομεία...

...προστατεύοντας τα Νίτσα...

...που βρέθηκαν τα κρυμμένα νομίσματα...

...και υπήρχαν ορυχεία Αντιμονίτη...

...βιγλίζοντας το κόλπο από ψηλά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey