FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Νέα θητεία, νέα ρίσκα του Ερντογάν

Αναμφισβήτητα ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με άστρο και στρατηγική. Απλοποιεί όσο γίνεται τα προβλήματα και μετά παίρνει ρίσκο και τα επιλύει. Του βγαίνει αυτό; Συνήθως ναι. Ωστόσο έχει και τις αποτυχίες του, όπως αυτή με την υποτίμηση του τέως συμμάχου του Γκιουλέν, την λανθασμένη θεώρηση επίλυσης του κουρδικού, που τα πλήρωσε με το σε βάρος του πραξικόπημα  στις 15 Ιουλίου και την απώλεια πλειοψηφίας στην Βουλή. Τώρα οι ειδικοί θεωρούν ότι τα νέα ρίσκα, είναι η συνεργασία με τον εθνικιστή Μπαχτσελί, αλλά και αρκετά πρόσωπα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ επικεφαλή του ενοποιημένου πλέον υπουργικού τομέα των οικονομικών και του μέχρι πρότινος Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας. Ιδιαίτερα για τον γαμπρό του υπάρχουν πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που του καταλογίζουν την ευθύνη της περαιτέρω κατρακύλας της τουρκικής λίρας, αμέσως με το που ανέλαβε καθήκοντα! Οι ισοτιμίες αυτής της βδομάδας ξεπέρασαν τα όρια ασφαλείας και κυμάνθηκαν γύρω στο 1 ευρώ = 5.6 τ.λ. και 1 δολάριο= 4,8 τ.λ. Η κυβερνητική παρέμβαση μέσω του κεντρικού τραπεζίτη θα απαιτήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, γεγονός όμως που είναι έξω απ’ την λογική των ισλαμιστών. Θα του βγει και αυτή την φορά του Ερντογάν ή θα στραφεί αναγκαστικά στην αγκάλη του ΔΝΤ;

Πεζοδρομείται και εξωραΐζεται το Κεμέρ - Αλτί της Σμύρνης

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Σμύρνη, σίγουρα θα έχουν περιηγηθεί στα στενάκια της αγοράς, πίσω απ την πλατεία του Κονάκ, με τον πύργο του ρολογιού. Όλα αυτά το δαιδαλώδη σοκάκια που αντί για όνομα έχουν αριθμούς αποτελούν το Κεμέρ - Αλτί, την αγορά της Σμύρνης, που θεωρείται μια απ’ τις μεγαλύτερες του κόσμου. Ο Δήμος Σμύρνης εκπόνησε μελέτη για παρεμβάσεις στην περιοχή ώστε να αναδειχθεί η ιστορικότητα αλλά και να εξασφαλιστεί η άνεση των επισκεπτών. Επιβάλλεται λοιπόν πεζοδρόμηση από ώρα 10.30 έως 17.30 με απαγόρευση κυκλοφορίας ακινήτων πλην των απαραίτητων για τροφοδοσία των καταστημάτων, τα οποία όμως θα είναι ηλεκτρικά και θα κινούνται με ταχύτητα 20 χλμ/ώρα. Τοποθετούνται «έξυπνες» μπάρες που θα αναγνωρίζουν ηλεκτρονικά το όχημα και θα ανοίγουν μόνο αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Το Κεμέρ - Αλτί προσελκύει και πολλούς Έλληνες επισκέπτες - καταναλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές αυξήθηκαν στην Σμύρνη κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

Στο θερινό Αιβαλί:

Η Διεθνής Μουσική Ακαδημία ( Α.Ι.Μ.Α.). Καθ’ όλο τον μήνα Ιούλιο έχει προγραμματίσει ποικίλες εκδηλώσεις κλασσικής μουσικής οι οποίες κορυφώνονται στο τετραήμερα 27 - 30/7/18. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στην αναστηλωμένη εκκλησία - Μουσείο του Ταξιάρχη του Αιβαλιού.

Διεθνές Θερινό Τουρνουά Σκάκι. Από 1 έως 4 Αυγ. σε 2 κατηγορίες των 75 συμμετοχών με βραβεία ύψους 10 χιλ. λιρών. Το τουρνουά θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο Ισμέτ Ινονού, λίγο μετά το Τελωνείο και για όσους τυχόν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πληροφορίες στο: e-posta: μέχρι 30/7/18.

Τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στο Αιβαλί: όπως περιγράφεται στον πίνακα οι Αιβαλιώτες καταβάλλουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη απ’ όλες τις πόλεις του νομού Μπαλίκεσιρ και έχουν μάλλον την χειρότερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η απορία των δημοτών είναι τι γίνονται αυτά τα χρήματα και αν παραμένουν στον τοπικό ή στον μητροπολιτικό δήμο.

Ούτε φέτος τον 15αύγουστο θα λειτουργήσει η Παναγία του Σουμελά

Όπως έγινε επίσημα γνωστό ούτε φέτος θα καταστεί εφικτή η Πατριαρχική λειτουργία στο Μοναστήρι του Σουμελά τον 15Αύγουστο, καθόσον όπως ισχυρίζεται η Νομαρχία Τραπεζούντας στην επιστολή της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα συντήρησης. Η απόφαση της νομαρχίας στηρίζεται σε ομόφωνη γνώμη των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών. Διαμαρτυρίες υπάρχουν απ’ τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, για την καθυστερημένη ενημέρωση, η δημοσιοποίηση της οποίας δημιουργεί ακυρώσεις σε κρατήσεις ελλήνων αλλά και άλλων ορθοδόξων τουριστών. Η μονή, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, είναι κλειστή για το κοινό από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι αρχές προκειμένου να δελεάσουν τους επισκέπτες προσφέρουν ως εναλλακτική λύση την μετάβαση στην παραπλήσια μονή της Αγία Βαρβάρας που αναστηλώθηκε πρόσφατα και στοχεύουν να την επιβάλλουν ως νέο τουριστικό αξιοθέατο. Απ’ τις βεράντες του μοναστηριού της Αγίας Βαρβάρας μπορούν οι τουρίστες να θαυμάζουν την Παναγία του Σουμελά με κιάλια ή χωρίς...

Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο

Απ’ τον καιρό των Ελλήνων, η Ίμβρος γιόρταζε τον 15αύργουστο της Παναγιάς και η Τένεδος της Αγίας Παρασκευής, με πανηγύρι στο εξωκκλήσι έξω απ’ το χωριό, όπου γινόταν και το παραδοσιακό αντάμωμα των Τενεδίων της διασποράς. Φέτος ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων «Το Κοινόν των Τενεδίων» και ο Σύλλογος Τενεδίων «Ο Τέννης» συνδιοργανώνουν την καθιερωμένη εκδρομή στην Τένεδο από τις 23 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2018. Η αναχώρηση θα γίνει την Δευτέρα στις 23 Ιουλίου το μεσημέρι από Αθήνα και στις 21:00 το βράδυ από την Νέα Τένεδο Χαλκιδικής. Άλλες χρονιές στο πανηγύρι συμμετείχαν και λεσβιακά μουσικά ή χορευτικά συγκροτήματα. Φέτος μέχρι στιγμής δεν έγινε κάτι γνωστό, ούτε αν θα υπάρξει εκδρομή. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που επιθυμούν να μεταβούν στην Τένεδο της Αγίας Παρασκευής, όπου θα λειτουργήσουν μαζί ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος και ο συμπατριώτης μας Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Συκής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top