FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Μάχη μέχρις εσχάτων

Είναι πολύ πρόσφατη η αρθογραφία από αυτή τη στήλη, που εξέφραζε ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών (όποτε κι αν γίνουν) την προσδοκία να δούμε επιτέλους και μία προγραμματική αντιπαράθεση μεταξύ κυρίως των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Για να βοηθηθούμε, μεταξύ άλλων, άπαντες να καταλάβουμε αν το εννοούν κιόλας οι σημερινοί κυβερνώντες πως «βγαίνουμε από τα μνημόνια», μέσω ενός αντίστοιχου σχεδίου για την κατά το δυνατόν «εθνική πολιτική» που μπορούν να ασκήσουν, αλλά και πως το εννοούν οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ότι «δε βγαίνουμε από τα μνημόνια». Μία συγκεκριμένη δέσμευση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ενόψει 2019 μάλιστα, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη ΝΔ, θα ήταν πολύ χρήσιμη είχαμε υποστηρίξει, για να πάρουμε μία γεύση του πως μπορεί να είναι η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.

Ωστόσο η προσδοκία αυτή βάσει των όσων ακολούθησαν και ανακοινώθηκαν, μάλλον θα μείνει προσδοκία. Και αφού πλέον μπορούμε να πούμε πως μπήκαμε επίσημα σε προεκλογική περίοδο, μέχρι τον ερχόμενο Μάη που θα περιμένουν σίγουρα τέσσερις κάλπες, με «καβάτζα» την πέμπτη, την «καλή», μάλλον θα δούμε τελικά μία μάχη άνευ προηγουμένου. Με ακόμα πιο έντονο από το υπάρχον διχαστικό κλίμα, μπόλικο ακόμα λαϊκισμό και πόλωση αλλά και αποθέωση του σκοπού που αγιάζει τα μέσα. Στην ανακοίνωση της ταυτόχρονης διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και των εκλογών της αυτοδιοίκησης, η ΝΔ ήδη διείδε την (καταφανή πάντως) προσπάθεια «εργαλειοποίησης» των θεσμών, για το εκλογικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του, η οποία βέβαια «φώναζε» παράλληλα και τον μείζονα καημό της ΝΔ, έτσι όπως τον «φωνάζει» σταθερά η ΚΕΔΕ εδώ και δύο χρόνια μέσω του Γιώργου Πατούλη: η «εργαλειοποίηση» της αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μέσω της ΝΔ και των κραταιών κομματικών της αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, εξακολουθεί βέβαια να παραμένει παράγοντας «Χ» ο Πάνος Καμμένος. Που στα χέρια του κρατάει και θα συνεχίζει να κρατάει την οικονομία της όλης συζήτησης για την προκήρυξη των εκλογών, δίνοντας εκτός ίσως από τον τελικό χρόνο των εκλογών και τον τόνο της προεκλογικής περιόδου. Ο συγκυβερνήτης πρόεδρος των ΑΝΕΛ, εκτός από την απειλή για Σκοπιανό προς τους εταίρους του, έβαλε εξάλλου προχθές και μία ακόμη απειλή ανατροπής της κυβέρνησης ακόμα και στον «Κλεισθένη». Με το περίφημο 3% για πλαφόν στην εκλογή των δημοτικών παρατάξεων στις εκλογές με απλή αναλογική, που έθεσε ως όρο για να ψηφίσει το νομοσχέδιο η παράταξή του. Η απειλή αυτή βέβαια είναι (μία ακόμη) κρότου λάμψης, αφού το νομοσχέδιο θα βρει τις επιζητούμενες συναινέσεις στην αντιπολίτευση για να ψηφιστεί, αλλά είναι ενδεικτική ως λογική με την οποία θα βαδίσει ο πολιτικός μας κόσμος ως τις εκλογές. Με απέραντη ανοησία.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία περί του τι πρόκειται να παρακολουθήσουμε μέχρι να πάμε στις κάλπες. Τα όπλα και των δύο θα μπουν όλα στο πεδίο: και η απλή αναλογική και η ψήφος των ομογενών και ο μειωμένος ΦΠΑ και οι συντάξεις και οι Ευρωεκλογές και ο Μοσχοβισί και ο Ζάεφ και το παρελθόν του εμφυλίου και το προσφυγικό και ο Σαββίδης αλλά και ο Μαρινάκης. Τα επιτελεία και των δύο είναι πανέτοιμα να εξαπολύσουν επικοινωνιακή επίθεση στο λαό, αναβάλλοντας την ανάπτυξη (και ανάδειξη) των προγραμματικών τους θέσεων και η μάχη θα γίνει μέχρις εσχάτων με το κλίμα να θυμίζει ελληνικό ντέρμπι ποδοσφαίρου. Που στο τέλος χάνει πάντα το… ποδόσφαιρο και μόνο κάποιοι φανατικοί οπαδοί απολαμβάνουν και θυμούνται το ποιος τελικά κέρδισε το ντέρμπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top