Ξεκίνησε ο 54ος Ποδηλατικός γύρος της Τουρκίας

12/10/2018 - 15:57

Το κορυφαίο για τούρκους και ξένους ποδηλατικό γεγονός στην Τουρκία ξεκίνησε την Τρίτη 9 Οκτ. και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 14 Οκτ. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει 20 ομάδες, 140 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο, σε κούρσα των 6 ΕΤΑΠ - διαδρομών συνολικού μήκους 950 χλμ. Ο φετινός γύρος ξεκίνησε απ’ το Ικόνιο και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Οι 6 διαδρομές του είναι:

1η: Γύρος ευρύτερης περιοχής Ικονίου, Οκτ. 9//149,7 χλμ.

2η: Αλάνια - Αττάλεια, Οκτ. 10//154,1 χλμ.

3η: Φέτιγιε - Μαρμαρίς, Οκτ. 11/137χλμ.

4η: Μαρμαρίς - Σελτσούκ, Οκτ. 12//206,7 χλμ.

5η: Σελτσούκ - Μανίσα, Οκτ. 13//136,5 χλμ.

6η: Προύσα - Κωνσταντινούπολη, Οκτ. 14//166 χλμ.

Ο ποδηλατικός γύρος της Τουρκίας που διοργανώνεται συνεχώς απ’ το 1963, είναι ο μοναδικός στον κόσμο που περιλαμβάνει διαδρομή σε δύο ηπείρους, αφού οι ποδηλάτες θα διέλθουν τη σήραγγα της Ευρασίας που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία κάτω από τον Βόσπορο.

 

Εποχιακές συνταγές: Κυδώνια

Το κυδώνι είναι το κατ’ εξοχήν φθινοπωρινό φρούτο και βρίσκεται σε αφθονία αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στην Τουρκία, που είναι η πρώτη στον κόσμο παραγωγός χώρα. Ως εθνικό της λοιπόν φρούτο είναι λογικό να μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους ως γλυκό αλλά και ως φαγητό. Σε όλα τα καλά τουρκικά ζαχαροπλαστεία και ρεστοράν αναζητείστε το ψητό ροδοκόκκινο κυδώνι, που σερβίρεται ως ημισφαίριο με την κοιλότητα, όπου αφαιρέθηκαν τα σπόρια, γεμιστή με γλυκό (ριτσέλι) κυδώνι πάνω της μια κουτάλια καϊμάκι, πασπαλισμένο στην κορφή με καρύδι! Κόλαση! Στα φαγητά μαγειρεύεται με κρέας κοκκινιστό μοσχάρι ή αρνί, αντικαθιστώντας τις πατάτες. Βγαίνει κάπως ξινό γι’ αυτό κάποιοι προσθέτουν και λίγη ζάχαρη, αν και αντικαθιστώντας την πατάτα γίνεται κατάλληλο για διαβητικούς. Είναι και το γνωστό μας Κυδωνάτο που έφεραν οι πρόσφυγες απ’ το Αϊβαλί, το οποίο λέγεται πήρε τα όνομά του απ’ τις πολλές κυδωνιές (αϊβά) κατ’ άλλους πάλι απ’ τα κυδώνια της θάλασσας, που κι αυτά αϊβά λέγονται. Μια κάπως βαριά, παλιά οθωμανική συνταγή Κυδωνάτου μας έστειλε και η φίλη Πελαγία απ’ την Σμύρνη, όποιος τολμάει ας την εκτελέσει:

Υλικά: 1 κιλό αρνί (σε μικρά κομμάτια χωρίς κόκκαλο),150-200 γρ. μια αρνίσια ουρά, αλάτι, κόλιανδρο, κανέλα, 1 κομμάτι (δάκρυ) μαστίχα, 4-5 κυδώνια, 100 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, 5 γρ. σαφράν, 2 κουταλιές (της σούπας) ροδόνερο.

Εκτέλεση: Βάζουμε το αρνί και την ουρά (που έχουμε κόψει) με ελάχιστο λάδι και νερό στη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά 1 ώρα, έτσι θα γίνει κάτι ανάμεσα καβουρδισμένο και βραστό κρέας. Μόλις λιώνει η ουρά και το κρέας έχει βγάλει όλα τα νερά του, βάζουμε τα κυδώνια μέσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ροδόνερο). Αν χρειάζεται σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Μόλις δέσουν οι γεύσεις (περίπου σε 15΄) σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε το ροδόνερο πριν από το σερβίρισμα. Ταιριάζει να το φάμε με ντοματοπίλαφο.

 

Τούρκοι οι πιο ομιλητικοί στο τηλέφωνο στην Ευρώπη

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία συνεχίζουν να αυξάνονται και μέσα στο 2018. Στο τέλος του 2017, υπήρχαν 77,8 εκ. χρήστες κινητού τηλεφώνου στην Τουρκία, οι οποίοι φέτος, με στοιχεία Ιουλ. ‘18, έγιναν 79,5 εκ. δηλαδή όσο περίπου και ο πληθυσμός της χώρας που είναι 80.810.525 άτομα! Οι Τούρκοι παραμένουν πρώτοι στην Ευρώπη με χρόνο ομιλίας κατά μέσο όρο 453 λεπτά το μήνα. Αμέσως μετά είναι οι Βούλγαροι που μιλάνε στο κινητό κατά μέσο όρο 313 λεπτά τον μήνα.

«Ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά του πληθωρισμού

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών, γαμπρός του προέδρου Ερντογάν Μπεράτ Άλμπαϊρακ, προσδοκώντας στην υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα. Ανάμεσα στ’ άλλα καθιερώνονται οι «εθελοντικές εκπτώσεις» αποσκοπώντας στη μείωση κατά 10% των τιμών ως το τέλος του έτους, με στόχο ο πληθωρισμός από 25% που είναι σήμερα να πέσει στο 20%. Δεν γίνεται σαφές πόσα και ποιά αγαθά θα επηρεαστούν ή πόσες εταιρείες θα συμμετάσχουν, αλλά ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το αγοραστικό κοινό να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες που προωθούν τις περικοπές των τιμών. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πάγωμα των τιμών της ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους και επιτάχυνση των διαδικασιών έκπτωσης στον ΦΠΑ. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Αλμπαιράκ, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν έκπτωση 10% στα δάνεια υψηλού επιτοκίου. Ακόμη ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να αναφέρουν ασυνήθιστες αυξήσεις των τιμών στα καταστήματα! Τώρα πλέον εκτός απ’ τους γκιουλενιστές το «κυνήγι των μαγισσών» θα αφορά και τους μη συμμορφούμενους εμπόρους!

 

Επιπτώσεις στην Αγορά

Στο μεταξύ 300 εφημερίδες και τυπογραφεία έκλεισαν ή αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω της ανατίμησης του χαρτιού. Έως πρότινος το χαρτί πουλιόταν προς 750 ευρώ ο τόνος, σήμερα έφθασε -και ξεπερνάει- τα 900. Ειδικότερα το δημοσιογραφικό χαρτί, έκανε απότομο άλμα από τα 450 δολάρια στα 800. Οι ανατιμήσεις αυτές σε συνδυασμό με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και την εξάρτηση της χώρας σχεδόν 100% από εισαγωγές χαρτιού δημιουργεί μεγάλα οικονομικά προβλήματα σε εφημερίδες, εκδοτικούς οίκους και τυπογραφεία. Πέρα απ’ τα τυπογραφεία το τελευταίο διάστημα πολλές τουρκικές επιχειρήσεις από διάφορους οικονομικούς κλάδους ζήτησαν διακανονισμό χρεών. Ανάμεσά τους ο μεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλων της χώρας, καθώς και μια αλυσίδα μικρεμπορίου με εκατοντάδες υποκαταστήματα. «Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν ότι το 2013 πήραμε δάνειο 9,5 εκατομμυρίων λιρών, σε δολάρια. Δεν φανταζόμασταν ότι κάποτε η συναλλαγματική ισοτιμία θα μας κατέστρεφε», λέει χαρακτηριστικά ο Μουράτ Κασιμπεγιάζ επικεφαλής της διάσημης αλυσίδας εστιατορίων «Κασιμπεγιάζ», η οποία αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση, μιας και δεν μπορούσε πια να αποπληρώσει τα χρέη της. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 εταιρίες έχουν ζητήσει από δικαστήρια διακανονισμό χρεών, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου ο αριθμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε συνολικά 7.000. Τίποτα ωστόσο δεν δείχνει να αντιστρέφει το κύμα πτωχεύσεων στην Τουρκία, το οποίο πέρα απ’ την οικονομική και κοινωνική του διάσταση επιφέρει μπλοκάρισμα στη λειτουργία των δικαστηρίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey