«Κοντράρονται» για τη Μόρια -όχι για την ουσία, αλλά- για τις εντυπώσεις!

25/11/2018 - 14:26

Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική ισχυριζόμενοι ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα μείζον θέμα για τα νησιά μας, που τα τελευταία χρόνια έχει άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική-οικονομική-κοινωνική ζωή των νησιών μας και των τοπικών κοινωνιών. Και απ’ ότι φαίνεται θα εξακολουθεί και το επόμενο διάστημα να μας επηρεάζει και να μας απασχολεί, αφού κατά γενική εκτίμηση το μεταναστευτικό ήρθε για να παραμείνει! Δυστυχώς τα νησιά μας -και ειδικά η Λέσβος- λόγω της γεωγραφικής θέσης και της εγγύτητας με τις απέναντι ακτές αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και γενικώς αιτούντων ασύλου. Αποτέλεσμα τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, ειδικά της Μόριας και τους τελευταίους μήνες και της Σάμου, φιλοξενούν υπεράριθμους από αυτούς που αντέχουν οι υποδομές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαμονής να είναι ανεπίτρεπτες, γεγονός που δυσφημεί τη χώρα μας αφού η κατάσταση ειδικά στη Μόρια αποτέλεσε αντικείμενο ρεπορτάζ των πιο έγκυρων και μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης!

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η εικόνα στη Μόρια, για να περιοριστούμε στα του «οίκου μας»,  ειδικά την περίοδο που φιλοξενούσε τριπλάσιους από αυτούς που μπορούσε, προσέβαλε τον ανθρωπισμό μας και έβαζε σε κίνδυνο χιλιάδες ταλαίπωρους ανθρώπους και μικρά παιδιά, που υποχρεώνονται να ζουν σε συνθήκες ντροπής. Οι υπάρχουσες υποδομές που δημιουργήθηκαν για να υποδεχθούν τους αιτούντες ασύλου δεν επαρκούν και πάντως δεν έγιναν για να φιλοξενούν για πολλούς μήνες εγκλωβισμένους ανθρώπους και πολλά μικρά παιδιά. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι αρμόδιοι αποδέχονται και ανέχονται να παραμένουν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι και μικρά παιδιά, κάνοντας τα «στραβά μάτια» και παραπέμποντας τις όποιες λύσεις αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης στις καλένδες. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας έχει κρεμαστεί στα ...μανταλάκια των διεθνών μέσων ενημέρωσης κατηγορούμενη για το «κολαστήριο» της Μόριας, που όμοιο του, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις, δεν υπάρχει σε κανένα καταυλισμό προσφύγων του κόσμου, ούτε στην Αφρική!

Με τη διεθνή αυτή διαπόμπευση εδέησε επιτέλους και η κυβέρνηση να ψελλίσει ότι θα επιχειρήσει να αποσυμφορήσει τα νησιά από τον υπερπληθυσμό που συνωστίζεται στα κέντρα υποδοχής και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης. Προσθετικά στη διεθνή πίεση ήρθε, με μεγάλη καθυστέρηση και η παρέμβαση της Περιφέρειας διά των αρμοδίων υπηρεσιών της να απαιτήσει βελτιωτικές παρεμβάσεις στη Μόρια επικαλούμενη τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία για τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ, αλλά και για τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό. Έδωσε μάλιστα και τελεσίγραφο, που έπρεπε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Το τελεσίγραφο ταρακούνησε στιγμιαία τους αρμοδίους, έδωσαν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι πράγματι θα βελτιώσουν την κατάσταση και για το χρονίζων πρόβλημα με τη διευθέτηση των λυμάτων που αποτελεί μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία, υπήρξαν κάποιες κινήσεις αλλά το έργο των δικτύων και της σύνδεσης με το βιολογικό καρκινοβατεί ακόμη.

Επί της ουσίας όμως το αρμόδιο υπουργείο  φρόντισε να εξωραΐσει την κατάσταση θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα «βαίνουν καλώς» και δεν υπάρχει πρόβλημα! Για όλες τις παρατηρήσεις είχε τον αντίλογο διά της υπογραφής του διοικητή του ΚΥΤ της Μόριας Γ. Μπαλμπακάκη και για όσα δεν ήταν της δικής του αρμοδιότητας, όπως το υπάρχων camp στον παρακείμενο ελαιώνα, παρέπεμψε για τα περαιτέρω στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, παίρνοντας αποστάσεις!

Όμως η κατάσταση παρά την επιχείρηση εξωραϊσμού των αρμοδίων παραμένει ακόμη οριακή και θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι έρχεται χειμώνας και κακοκαιρίες, αν δεν επισπευστούν άμεσα περαιτέρω κινήσεις και κυρίως δεν αποσυμφορηθεί κι άλλο. Η Περιφέρεια από τη δική της πλευρά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη κατάσταση, ομολογουμένως όμως με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ ήταν ...απούσα από τη διαχείριση του προβλήματος όταν αυτό διογκωνόταν κάθε μέρα, προφανώς και για λόγους εντυπώσεων, αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και το προσφυγικό εκ των πραγμάτων θα... παίξει στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις. Και το αρμόδιο υπουργείο, διά του διοικητή του ΚΥΤ, εξωραΐζοντας εν πολλοίς την εικόνα και ενώ γνωρίζει ότι όσο παραμένουν πολλαπλάσιοι από αυτούς που μπορεί να φιλοξενεί στις υπάρχουσες υποδομές, η κατάσταση θα είναι προβληματική και θα δυσφημεί τη χώρα.

Δυστυχώς η διελκυστίνδα μεταξύ φορέων της Πολιτείας -της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης και της Κεντρικής διοίκησης- δεν γίνεται για την ουσία του πράγματος,  αλλά για τις εντυπώσεις, με θύματα τους εγκλωβισμένους στη Μόρια, τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ και την τοπική κοινωνία, που διαπιστώνουν ότι οι εμπλεκόμενοι με τον έναν ή άλλο τρόπο στη διαχείριση του προσφυγικού, περί άλλων τυρβάζουν! Πολύ φοβόμαστε ότι όταν πλακώσουν οι κακοκαιρίες δεν θα εκτεθούν στις καιρικές συνθήκες μόνο οι φιλοξενούμενοι στη Μόρια και στα πέριξ του κέντρου, αλλά και όσοι ...στρουθοκαμηλίζουν με μια κατάσταση που τρία χρόνια μετά την έκρηξη του προσφυγικού, δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με το ίδιο αφήγημα! Τότε όμως θα είναι αργά για δάκρυα και δικαιολογίες...

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey