Κωνσταντινούπολη: Κυριακή της Ορθοδοξίας στη σκιά της διένεξης με την Μόσχα

20/03/2019 - 11:07

Τόσο σήμερα στον Μ. Εσπερινό, όσο και αύριο στο Φανάρι θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με Συνοδική Θεία Λειτουργία και κάθε Βυζαντινή λαμπρότητα. Ο εορτασμός αναφέρεται στην επέτειο του 843 μ.Χ. τότε που η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ’, έθεσε τέρμα στην διένεξη, εικονολατρίας-εικονομαχίας, που για εκατό χρόνια βίωσε το Βυζάντιο και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Φέτος όμως ο εορτασμός σκιάζεται απ’ το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που δυσαρέστησε τη Μόσχα και διέκοψε την ενότητα των ορθοδόξων. Μέσα στην εβδομάδα στην επικαιρότητα ήταν και ανταλλαγή επιστολών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αλβανίας Αναστασίου, ο οποίος με αφορμή το Ουκρανικό ζητά την σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου, που ως φαίνεται ενόχλησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Εποχιακή νηστίσιμη συνταγή: ζερντές

Παραδοσιακό, φθηνό, αλλά θρεπτικό και εύπεπτο γλυκό, με λίγα υλικά, εύκολο στην παρασκευή του, νόστιμο και αρωματισμένο με ανθόνερο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως «είναι ρυζόγαλο χωρίς γάλα»! Παλιά ήταν συνηθισμένο και στα χωριά της Λέσβου το μοίραζαν αντί για μπομπονιέρες σε βαφτίσια, αρραβώνες αλλά και σε… μνημόσυνα. Η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά μας έστειλε την δική της συνταγή για Ζερντέ.

Υλικά

Μισό φλιτζάνι ρύζι, 6 ποτήρια νερό, 11/2 φλ. ζάχαρη, 2 κ.σ. νισεστέ, 10 γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν), 10 γρ. κουρκουμάς, ένα μικρό φλιτζάνι ροδόνερο, σταφίδες και κουκουνάρια για διακόσμηση.

Εκτέλεση

Αφήνουμε απ’ την προηγούμενη ημέρα το σαφράν στο ροδόνερο. Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι και το βράζουμε με το νερό και τη ζάχαρη, φροντίζοντας να μην διαλυθεί τελείως και γίνει λαπάς. Αραιώνουμε τον νισεστέ μέσα σε 2 κ.σ. νερό και το ρίχνουμε μέσα στο ρύζι, προσθέτοντας και το ροδόνερο με το σαφράν, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5’ ακόμη. Μοιράζουμε το μείγμα σε γυάλινα μπολάκια και όταν κρυώσει το διακοσμούμε με τις σταφίδες και τα κουκουνάρια.

Οι «Ροβινσώνες» του Αϊβαλιού

Ο 78χρονος Χουσεΐν Αφακάν και η 75χρονη σύζυγός του Αϊσέ εδώ και 15 περίπου χρόνια ζουν ολομόναχοι το νησάκι Çiçek (Τσιτσέκ σημαίνει λουλούδι). Το νησάκι αυτό ανήκει στο σύμπλεγμα των Μοσχονησίων, έχει έκταση 275 στρέμματα, βρίσκεται 6 χλμ βόρεια του Αϊβαλιού και απέχει 600 μέτρα απ την στεριά, λόγω δε του σχήματός του στα χρόνια των ελλήνων λεγόταν Αγκίστρι. Η οικογένεια Αφακάν για25 χρόνια ζούσε στην Γερμανία, επέστρεψαν στο Αϊβαλί, όπου με τις οικονομίες τους ο γιος τους, μόλις αποφοίτησε απ’ το Πανεπιστήμιο εγκατάστησε ένα ιχθυοτροφείο, κοντά στο νησάκι Τσιτσέκ. Η δουλειά τους δεν πήγε καλά, μετά δε από μία μεγάλη φουρτούνα το 2003,το ιχθυοτροφείο καταστράφηκε, ο δε γιος τους απ’ το άγχος και την στενοχώρια του αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τότε έχασαν όλη τους την περιουσία και το ζευγάρι ζήτησε άδεια από τον ιδιοκτήτη του νησιού και εγκαταστάθηκε εκεί επισκευάζοντας το πέτρινο σπίτι που υπήρχε από τον καιρό των ελλήνων. Έφτιαξαν λαχανόκηπο και μια μικρή φάρμα εκτρέφοντας κοτόπουλα, πάπιες και πρόβατα για να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Εγκατέστησαν ανεμογεννήτρια για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποίησαν το παλιό πηγάδι για λάτρα και πότισμα, αλλά πόσιμο νερό παίρνουν απ’ το Αϊβαλί, το οποίο επισκέπτονται κατά διαστήματα για αγορά εφοδίων και τις άλλες ανάγκες τους. Οι σύγχρονοι αυτοί Ροβινσώνες λένε ότι είναι χαρούμενοι, παρά τις δυσκολίες της ζωής του νησιού, ότι ποτέ δεν βαριούνται γιατί οι συγγενείς τους έρχονται συχνά και τους επισκέπτονται.

Τουρκία 31 Μαρτίου, Δημοτικές Εκλογές με πρωταγωνίστρια την οικονομία

Όπως παντού και πάντοτε η πορεία της οικονομίας και οι ανησυχίες του κόσμου γύρω απ’ αυτήν, αποτελούν κριτήριο της ψήφου ακόμη και σε τοπικές εκλογές. Αυτό επικαλείται καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση καλώντας τους τούρκους ψηφοφόρους να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους προς την Κυβέρνηση, αυτό φοβίζει και τον Ερντογάν, που παρεμβαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών, είτε στήνοντας λαϊκές αγορές για φθηνά τρόφιμα είτε περιοδεύοντας ο ίδιος ή στέλνοντας τους υπουργούς του σε κάθε γωνιά της χώρας μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις. Όμως τι μέλει γενέσθαι μετά την 31η Μαρτίου; Θα μπορέσει έστω να κρατηθεί ο πληθωρισμός γύρω στο 20% που είναι σήμερα; Το νόμισμα θα μείνει υποβαθμισμένο αλλά σταθερό εκεί γύρω στις 6 λίρες με το ευρώ και στις 5,5 με το δολάριο; «Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας», δήλωσε εμψυχωτικά προχθές ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, φορτώνοντας την κακοδαιμονία σε κερδοσκοπικές επιθέσεις και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας! Όμως οι ειδήμονες προειδοποιούν για το τεράστιο ιδιωτικό χρέος της χώρας, το οποίο καιροφυλακτεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει η αιτία να επιστρέψει και πάλι το ΔΝΤ. Το ΑΕΠ της χώρας χρόνο με το χρόνο μειώνεται όπως και το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα που από 12.480 δολάρια το 2013, υποχώρησε στα 10.620 το 2017, ενώ το 2018 έφθασε τα 9.632 δολάρια. Την περασμένη βδομάδα οι συνταξιούχοι της Σμύρνης κατέβηκαν πάλι στον δρόμο με κατσαρόλες και τηγάνια και σύνθημα «Στην κουζίνα υπάρχει φωτιά», διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές σε σχέση με τον πληθωρισμό αυξήσεις που δόθηκαν, οι οποίες εξανεμίζουν τις συντάξεις και την αγοραστική τους δυνατότητα. Επισημαίνουν δε, πως τα 13 εκατ. των συνταξιούχων όλης της χώρας θα εκφράσουν με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές την δυσαρέσκειά τους.

Αφρικανός υποψήφιος Δήμαρχος στην Έφεσο

Ένας επιχειρηματίας με σουδανέζικες ρίζες ο 47χρονος Mesut Mercan θα γίνει ο πρώτος μαύρος δήμαρχος της Τουρκίας, εάν το μικρό κόμμα που τον υποστηρίζει (DP) κερδίσει τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Έφεσο (Σελτσούκ).Oι πρόγονοί του από τη φυλή Dinka του Σουδάν ήρθαν στην Τουρκία πριν από 400 χρόνια και οι περισσότεροι απόγονοί τους ζουν σήμερα στην Σμύρνη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος δήλωσε ότι θα ήθελε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του τουρκικού λαού και των αφρικανών. Ο Mercan παρότι έγχρωμος είναι αγαπητός στον κόσμο και στα τοπικά ΜΜΕ, που χαρακτηριστικά τον αποκαλούν ως «Ομπάμα» του Σελτσούκ!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey