FOLLOW US

Δεύτερη σελίδα

Και που λέτε, τρώμε καπάκι και ένα sonic boom!

Μεταξύ 9 με δέκα το βράδυ χθες, (οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι έγινε ακριβώς στις 9.30, ο υπογράφων δεν πήρε χαμπάρι), μία ισχυρότατη βροντή που απ΄ ότι φαίνεται ακούστηκε σε όλο το νησί, προκάλεσε μία μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Κι αυτό αφενός γιατί η ισχύς της ήταν τεράστια σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αλλά κυρίως διότι η προέλευση της ίδιας της βροντής ήταν ανεξήγητη. Αφού δεν ήταν μία συνηθισμένη βροντή από αυτές που ακούμε γενικά συχνά (φυσικά φαινόμενα, μηχανήματα, πυροτεχνήματα κ.α.). Ως εκ τούτου ο θόρυβος παρέμεινε επικίνδυνα για τις μέρες μας για αρκετή ώρα ανεξήγητος, αφού εν τω μεταξύ αγνοούνταν και η… εστία του. Δεν άφησε κοινώς ο θόρυβος πίσω του κάποιο ίχνος.

Αυτό το μυστήριο λοιπόν που προκλήθηκε από την ανεξήγητη ισχυρότατη βροντή, μας οδήγησε αυτόματα σε μία πρόχειρη κοινωνική έρευνα, που εξηγεί κατά πολύ το πόσο λάθος έχουμε φτάσει να αλληλεπιδράμε σήμερα στις μέρες. Αλλά και πόσο οξύμωρο είναι το πώς η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, μας έχει κάνει τελικά (αντιστρόφως ανάλογα δηλαδή) τόσο ελαφρόμυαλους, εύπιστους και ελάχιστα… ευέλικτους. Αφού η επιτόπια έρευνα κάποιου που θα στεκόταν χθες ως παρατηρητής του «φαινομένου βροντής», έβγαζε ότι οι περισσότεροι που προβληματίστηκαν από αυτό και δεν είχαν εύκολη μία… εξήγηση, επέλεξαν να βρουν τις απαντήσεις τους στα social media. Ούτε στις Αρχές ας πούμε (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμος), ούτε στα ΜΜΕ όπως παλαιότερα. Αντίθετα διατύπωσαν κατά χιλιάδες την απορία τους στο facebook κατά βάση και πήραν και από εκεί την ανάλογη απάντησή τους. Όποια κι αν ήταν αυτή.

Μ΄ αυτά και μ΄ εκείνα, όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι μετά τον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας, όπου μέσα από το facebook βγήκε η «αποκλειστική πληροφορία» ότι επίκειται «ισχυρός μετασεισμός στις 5 το απόγευμα», βγάζοντας χιλιάδες κατοίκους του νησιού στους δρόμους(!!!), χθες το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγε δεκάδες εξηγήσεις για την βροντή: Υποβρύχια βόμβα στα ανοιχτά του Πλωμαρίου, πολεμική ελληνοτουρκική (ναυτική όμως) σύρραξη, βόμβα μεταξύ Χρούσου και Ερεσού (σ.σ. και μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές), πτώση αεροπλάνου (αναζητούνται τα συντρίμμια) και άλλα. Κάποια στιγμή, μια πιο αξιόπιστη ας πούμε ενημέρωση, από τα τοπικά ΜΜΕ επιτέλους έφτασε για να μετριάσει τη σύγχυση και έκανε λόγο για «Sonic Boom»!

Και όπου «Sonic Boom» εύλογα, αφού δεν το γνωρίζει ως ορολογία ούτε ο μέσος όρος των πολιτών, βάλτε πολλαπλασιασμό του «μυστηρίου» γύρω από το «φαινόμενο». Μετά τις 10 όμως, το μυστήριο ξεδιάλυνε οριστικά και μας γλίτωσε και από τους «θορυβολόγους» του διαδικτύου. Το sonic boom μεταφράστηκε (σ.σ. διάσπαση φράγματος ήχου) και με την αρωγή και του αξιόπιστου ΣΚΑΪ (sic) πληροφορηθήκαμε ότι ο θόρυβος προήλθε ακριβέστερα από μία σε εξέλιξη αερομαχία που έγινε πάνω από το νησί, μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν φυσικά τον εναέριο χώρο μας. Ο εκκωφαντικός θόρυβος λοιπόν οφείλονταν στο ότι κατά την αναχαίτιση των τουρκικών F-16, τα αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου: Όταν το αεροσκάφος πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου, αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο και έτσι συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Τη στιγμή λοιπόν που το αεροσκάφος πλησιάζει το να πιάσει την ταχύτητα του ήχου, συνοδεύει μια ηχητική έκρηξη την οποία ακούει κάποιος που παρατηρεί το φαινόμενο αυτό.

Παραπάνω βέβαια είπαμε ότι το μυστήριο ξεδιάλυνε οριστικά. Ε, ας το πάρουμε πίσω, αφού στο διαδίκτυο παραμένουν ακόμα πολλοί από αυτούς που γενικά τους συναντάμε να «διαμορφώνουν γνώμη» σε κάθε σταθερή ή έκτακτη κατάσταση (προσφυγικό, σεισμός, πλημμύρες, πολιτική και (γεω)πολιτική) να δίνουν τη δική τους εξήγηση. «Τι μας κρύβουν πίσω από το sonic boom», «μας ψεκάζουν», «ο θεός εκδικείται», «οι μετανάστες φταίνε» που δεν έχουν ικανοποιηθεί από την εξήγηση της αερομαχίας και ψάχνουν ακόμα τα αίτια της βροντής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top