Ημέρα της αγάπης, στατιστική των λουλουδιών

22/02/2019 - 16:11

 

Περίπου 2,5 δις λίρες (475 εκατ. δολάρια) δαπανώνται για λουλούδια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής ένωσης ανθοκηπίων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι : «τα λουλούδια που παράγουμε σε έναν μήνα πωλούνται σε μία ημέρα στις 14 Φεβρουαρίου». Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία το ένα απ’ τα τέσσερα δώρα που προσφέρονται είναι λουλούδι. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα τριαντάφυλλο και έπονται ορχιδέες, κρίνοι και μαργαρίτες. Οι τιμές των λουλουδιών το 2019 αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ένα τριαντάφυλλο πωλείται σήμερα για 10 τουρκικές λίρες (1,9 δολάρια) και ένα μπουκέτο για 20 τουρκικές λίρες (3,8 δολάρια) έως 100 (σχεδόν 19 δολ.).

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απ τον Αγ. Χαράλαμπο του Τσεσμέ

Την ανάγκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, διακήρυξε την περασμένη Κυριακή απ’ τον Τσεσμέ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συλλειτούργησε στην εκκλησία του εορτάζοντος Αγίου Χαραλάμπους με τους Μητροπολίτες Ιουστίνο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και Βαρθολομαίο Σμύρνης, παρουσία και της Προξένου μας στη Σμύρνη Αργυρώς Παπούλια. Στην γεμάτη από προσκυνητές εκκλησία, που ήλθαν κυρίως απ την Ελλάδα -οι περισσότεροι απ’ την γειτονική Χίο- αλλά και από την Τουρκία, ο Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση προς τη νέα γενιά της Ελλάδας να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία, τα έθιμα και το ήθος της Ρωμιοσύνης που διέμενε επί αιώνες και δημιούργησε στα μικρασιατικά παράλια. Ακόμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις τουρκικές αρχές και όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο. Τέλος απαντώντας σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου αν στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας θα ήταν δυνατό να προσευχηθούν κατά το Ραμαζάνι τούρκοι μουσουλμάνοι στο παλιό τζαμί της Χίου, απάντησε ότι «Πρώτα ο Θεός το καλοκαίρι που είναι το Ραμαζάνι, αν ζητηθεί είμαι σύμφωνος», μάλιστα επεσήμανε στον δημοσιογράφο, ότι: «είναι η τρίτη φορά που μου κάνετε την ίδια ερώτηση, την οποία μετέφερα στον αρμόδιο Μητροπολίτη Χίου, αλλά δεν πήρα απάντηση μέχρι τώρα»!

 

Αυξάνεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Πόλη

Η Κωνσταντινούπολη κατατάσσεται ως η δεύτερη πόλη παγκοσμίως με την μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές ο Global Traffic Scorecard INRIX, διεθνής οργανισμός που ασχολείται με τις μεταφορές. Με τους οδηγούς να χάνουν κατά μέσο όρο 157 ώρες (6,5 ημέρες) σε περιόδους κορυφής της κίνησης το 2018, η Κωνσταντινούπολη είναι από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη συμφόρηση παγκοσμίως σε σύνολο 220 πόλεων. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η Μόσχα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με μέγιστη συμφόρηση 210 ωρών το 2018, ενώ ακολουθούν Μπογκοτά, πρωτεύουσα της Κολομβίας, Πόλη του Μεξικού, και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

 

Παρέμβαση Ερντογάν στο εμπόριο λαχανικών

Πολίτες περίμεναν ώρες στις ουρές, έξω από τους δημοτικούς πάγκους στην συνοικία Μπαϊράμπασά της Πόλης, για να αγοράσουν ντομάτες, κρεμμύδια και πιπεριές, που πωλούνταν στη μισή τιμή σε σύγκριση με τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ. Ανάλογες καταστάσεις βίωσαν οι πολίτες σε όλες σχεδόν της πόλεις ύστερα απ την πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης να εγκαταστήσει κρατικές λαϊκές αγορές, προκειμένου να τιθασεύσει την εκτίναξη κατά 31% των οπωροκηπευτικών και λοιπών τροφίμων τον περασμένο μήνα Ιανουάριο. Οι έμποροι αποδίδουν στην κακοκαιρία, που έπληξε τη νότια Τουρκία τις αυξήσεις στις τιμές αλλά και στα αυξημένα εργατικά και μεταφορικά κόστη. Οι αρχές αποκαλούν τους εκβιασμούς των εμπόρων «Τρομοκρατία στα τρόφιμα» και με εντολή Ερντογάν αντέδρασαν οργανώνοντας τις δημοτικές αγορές. Βάσει της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, οι δημοτικές αρχές θα πωλούν λαχανικά στο 50% των τιμών που κατέγραψε η τουρκική στατιστική υπηρεσία τον Ιανουάριο. Επιπλέον, θα επιτρέπεται η μάξιμουμ αγορά τριών κιλών προϊόντος ανά πολίτη. Οι καταναλωτές σπεύδουν να επωφεληθούν, μολονότι αντιλαμβάνονται ότι όλα τούτα έχουν να κάνουν με τις επικείμενες εκλογές της 31ης Μαρτίου και την προσδοκία του Ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ, να υποστηριχθούν οι προσκείμενοι σ αυτό υποψήφιοι δήμαρχοι.

 

Ενδιαφέρουσες κλαδικές εκθέσεις στην Σμύρνη

22-25 Φεβρουαρίου: H FIT 2019 (Future Industrial Technologies Fair) για πρώτη φορά στο Φουάρ της Σμύρνης. Η έκθεση ασχολείται με την αυτοματοποίηση στις ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, στην ενέργεια, στα υδραυλικά έργα έως την αυτοματοποίηση των κτιρίων και την επεξεργασία μετάλλων.

6-9 Μαρτίου: Η έκθεση Gurme Izmir Olivtech 2019, που ασχολείται με την ελιά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και το κρασί και την τεχνολογία της παραγωγής και τυποποίησής τους. Προβλέπεται η λειτουργία δοκιμαστηρίων και γαστρονομίας από διάσημους σεφ, καθώς και έκθεση βιολογικών προϊόντων.

27-30 Μαρτίου: Marble 2019, 25th Natural Stone and Technologies Fair όλα τα σχετικά που αφορούν στο μάρμαρο και την φυσική πέτρα

24-26 Απριλίου: Η Shoexpo Ιzmir 2019 για τα υποδήματα, τσάντες κλπ.

Και μια εικαστική έκθεση στο ξενοδοχείο Buyuk Efes Swiss hotel (23-24 Φεβρουαρίου) όπου ο φίλος Τσετίν Οζέρ απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών απ την Πόλη, φωτογράφος μέλος του Λοζάν Βακφί, μαζί με τους Feza Guvenal, Talin Mert και τον έλληνα εικαστικό Κωνσταντίνο Βαλαή εκθέτουν τις τελευταίες τους δημιουργίες στο πλαίσιο των ημερών τέχνης που διοργανώνει το γνωστό ξενοδοχείο της Σμύρνης.

 

10ο φεστιβάλ θεάτρου στο Αϊβαλί

Ανακοινώθηκε προχθές η διοργάνωση του 10ου ερασιτεχνικού φεστιβάλ θεάτρου στο Αϊβαλί, το οποίο θα διεξαχθεί από 25 έως 28 Απριλίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί αρχές Μαρτίου. Οι διοργανωτές καταβάλλουν προσπάθεια μετάκλησης ερασιτεχνικών θιάσων και απ’ το εξωτερικό, ώστε να ’ρθούν κοντά διαφορετικές ιδέες και πολιτισμοί. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια θεατρικό ερασιτεχνικό σχήμα απ’ την Λέσβο να ανεβάσει έργο του στο Αϊβαλί. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, όμως, που πρέπει να διευθετηθούν όπως ο χρόνος, γιατί συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, η μετάφραση κ.ά.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey