Εποχιακή συνταγή: Αρνάκι καβουρμάς

10/05/2019 - 16:08

Τούτες τις μέρες, μετά το Πάσχα, συνήθως υπάρχουν στα σπίτια μας υπόλοιπα αρνίσιου κρέατος είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. Τα ίδιο συμβαίνει και στην Τουρκία μετά τον εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά μας έδωσε ιδέες.

Καβουρμάς

Σε παλαιότερες εποχές, που δεν υπήρχαν ψυγεία, το καβούρντισμα ήταν συνηθισμένη μέθοδος συντήρησης του κρέατος. Σήμερα στην Τουρκία (όπως παλιότερα και σε μας ιδιαίτερα στην Θράκη) ο καβουρμάς παρασκευάζεται για την απόλαυση της νοστιμιάς του. Πολύ απλό το μαγείρεμά του, κόβουμε σε κύβους 1 εκατ. περίπου το κρέας και το καβουρντίζουμε με ελάχιστο λάδι, μαύρο πιπέρι και κύμινο. Το τρώνε ως μεζέ ή όπως αλλιώς τους αρέσει ακόμη και για πρωινό! Επίσης προστίθεται δίνοντας, γεύση, νοστιμιά και άρωμα σε ζυμαρικά, πίτες, σαγανάκι και ομελέτα, αναδεικνύοντας τα πιάτα στα οποία συμμετέχει.

Σουφλέ με πασχαλινά περισσεύματα

Αρέσει πολύ στα παιδιά. Κόβουν σε φέτες μπαγιάτικο ψωμί και το στρώνουν σ ένα ταψί. Από πάνω ρίχνουν τα κρέατα τις ντομάτες γενικά ό,τι αξίζει απ’ τα περισσεύματα. Βάζουν και δεύτερη στρώση μπαγιάτικου ψωμιού και περιχύνουν με δυο ποτήρια γάλα, στο όποιο μέσα έχουν κτυπήσει δύο αυγά και ελάχιστο λάδι. Το αφήνουν για δύο περίπου ώρες στο ψυγείο να μουλιάσουν τα υλικά και μετά το ψήνουν στον φούρνο 180 oC για μία περίπου ώρα.

Ενθουσίασε στην Άγκυρα το μπαλέτο «ο Χορός του Ζορμπά»

Την περασμένη Δεύτερα 29 Απριλίου, που από το 1982 η Unesco καθιέρωσε να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, και τη Λαμπροτρίτη 30 Απριλίου οι φιλόμουσοι της Άγκυρας απόλαυσαν το «Χορό του Ζορμπά». Πρόκειται για διασκευή της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964) με το σενάριο του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, σε παράσταση σύγχρονου μπαλέτου του ορχηστικού τραγουδιού. Με μουσική Μίκη Θεοδωράκη, όπως συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας. Το παγκόσμιο δημοφιλές μπαλέτο «Zorba the Greek» παρουσιάστηκε αυτό το διήμερο για τελευταία φορά μετά από έξι χρόνια που κυριαρχούσε το ρεπερτόριο της Κρατικής Όπερας της Άγκυρας, όπως δήλωσε ο διευθυντής της Volkan Ersoy, που επεσήμανε ότι, όπως και σε προηγούμενες παραστάσεις «Το φινάλε με τη ζωντανή παράσταση του λαϊκού χορού, του ελληνικού συρτού, επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και, τελικά, το κοινό χορεύει μαζί μας»! Ξεχώρισε με την ερμηνεία της στο ρόλο της Μαρίνας (που τελικά σκοτώνεται από αγάπη) η τουρκάλα χορεύτρια Mine İzgi και ο Burak Kayıhan, στο ρόλο του Ζορμπά. Συμμετείχαν 3000 χορευτές με διευθυντή ορχήστρας τον Bujor Hoinic, χορογράφο την Lorca Massine, ενώ τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από τον Gürcan Kubilay.

Στην Σμύρνη τρέχουν για καλό σκοπό

Αύριο η παγκόσμια οργάνωση «Wings for Life World Run» διοργανώνει σε 12 χώρες του κόσμου αγώνες δρόμου για να συλλέξει κεφάλαια απ’ το τέλος συμμετοχής που καταβάλλουν όσοι παίρνουν μέρος. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να τρέχουν μια συγκεκριμένη απόσταση όπως σε άλλους αγώνες. Γραμμές τερματισμού υπάρχουν κάθε λίγο, ώσπου να ολοκληρώσουν το τρέξιμο όλοι οι δρομείς. Το τρέξιμο πραγματοποιείται σε 34 πόλεις σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία μόνο στην Σμύρνη. Οι αγώνες μεταδίδονται σε παγκόσμια κλίμακα ζωντανά στην τηλεόραση Red Bull. Είναι αφιερωμένοι σ’ αυτούς που λόγω ατυχημάτων συνήθως είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια ή παράλυτοι στο σπίτι τους, γι’ αυτό και το σλόγκαν της διοργάνωσης είναι «Τρέχω γι αυτούς που δεν μπορούν να τρέξουν». Με τα έσοδα που προκύπτουν βοηθούν ανάπηρους ανθρώπους να θεραπευτούν.

Το Πάσχα της ομογένειας στην Τουρκία

Στο Φανάρι με την δέουσα λαμπρότητα, με επώνυμους επισήμους επισκέπτες (όπως ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και μεγάλο πλήθος εκδρομέων απ’ την Ελλάδα, γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η αυτονόμηση της Ουκρανικής Εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Πατριάρχη μετά την λειτουργία της Ανάστασης: «Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αντιπαλαίει χρόνια τώρα με όλα αυτά, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό, που πολλοί ψευδοπροφήται προβλέπουν την χρεωκοπία και το τέλος του. Διότι, λέγουν, δεν έχει κοσμικήν ισχύν, δεν έχει πολλά εκατομμύρια πιστών, δεν έχει συσσωρευμένους θησαυρούς επί της γης. Ευτυχώς που δεν τα έχει όλα αυτά. Ευτυχώς που είναι η Εκκλησία των του Χριστού πενήτων. Αυτή είναι η γνησιότητα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, η αυθεντικότητά της, η καλυτέρα απόδειξις ότι βαδίζει τον δρόμο του Χριστού, ο οποίος ουκ είχε πού την κεφαλήν κλίνη» .Ιδιαίτερα συγκινητική η ατμόσφαιρα στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Στην Τένεδο το Πατριαρχείο έστειλε αυτές τις ημέρες ιερέα και οι λιγοστοί έλληνες του νησιού είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στα Πάθη του Χριστού και να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Αϊβαλί: Τα χρέη του Δήμου στο «Μεϊντάνι»!

Στην κυριολεξία ο νέος Δήμαρχος του Αϊβαλιού Μεσούτ Εργκίν, κρέμασε στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην πλατεία (μεϊντάνι) μπροστά απ’ το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, στο λιμάνι, ένα τεράστιο πανό στο οποίο αναγράφονται τα χρέη που βαρύνουν τον Δήμο! Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην γειτονική μας πόλη. Προφανώς ο νέος Δήμαρχος προσπαθεί να πείσει τους δημότες ότι παρέλαβε «καμένη γη», απ’ τον προκάτοχό του Ραχμί Γκεντσέρ για να τύχει της ανοχής τους. Απ’ τα αναγραφόμενα ποσά τα περισσότερα είναι απλήρωτοι φόροι και δόσεις δανείων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey