FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Επέτειος της Άλωσης

«Αποφράς» ημέρα η προχθεσινή για τον απανταχού ελληνισμό που τίμησε την μαύρη 566η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Πόσοι και πόσοι θρύλοι του γένους μας έχουν την αφετηρία τους στην Πόλη, την Βασιλεύουσα όλων των πόλεων, που για περισσότερα από 1.000 κυριάρχησε στον τότε κόσμο. Σημαντική βέβαια και για τους Τούρκους η προχθεσινή επέτειος, πολλές οι εκδηλώσεις, σε μερικές μάλιστα περίσσεψαν οι εθνικιστικές φανφάρες, αλλά και οι δηλώσεις προσωπικοτήτων στις οποίες φέτος κυριάρχησε ιδιαίτερα η προβολή του Σουλτάνου Μεχμέτ, ως ηγέτη που σεβάστηκε την διαφορετικότητα φυλής και θρησκείας των κατοίκων της Πόλης, για να το συνδέσουν με την σημερινή πραγματικότητα κατά πως βολεύει τον καθένα! Έτσι ο Ερντογάν μεταξύ άλλων ανέφερε πως με την ανοχή και δίκαιη διοίκηση του Σουλτάνου Μεχμέτ η Ιστάνμπουλ μετατράπηκε σε ένα κέντρο όπου συμβιώνουν οι διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί. Ο άλλος πάλι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο εκλεγείς, παυθείς και ξανά στις 23 Ιουνίου, διεκδικητής του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλης, αναφερόμενος στην επέτειο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός απέναντι στους ψηφοφόρους του, λέγοντας ότι θα κάνει μία Κωνσταντινούπολη δίκαιη για όλους, ανεξάρτητα από γλώσσα ή θρησκεία, γιατί έτσι θέλησε κι ο Μωάμεθ ο Πορθητής, «Φατίχ» όπως τον αποκαλούν οι γείτονες!

Αρκετοί Μυτιληνιοί τον Ιούνιο στην Πόλη

Το επόμενο και μεθεπόμενο σαββατοκύριακο πολλοί συμπατριώτες μας αναμένεται να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη χάρις τις σχετικά χαμηλές τιμές που προσφέρουν πρακτορεία της Μυτιλήνης. Μεταξύ 7 και 10 Ιουνίου, με την ευκαιρία της ενθρόνισης του Λέσβιου στη καταγωγή επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου ως Ηγούμενου της Μονής Χάλκης, όπου οι εκδρομείς μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν και τα νησιά Πρίγκηπο και Χάλκη και θα έχουν την ευκαιρία και να συναντηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το επόμενο σαββατοκύριακο 14-17 Ιουνίου, με την ευκαιρία της αργίας του Αγ. Πνεύματος πολλοί Μυτιληνιοί θα βρεθούν στην Πόλη. Και στις δύο εκδρομές προβλέπονται 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της περιοχής του Σουλτάν Αχμέτ στην Πόλη.

Οικολογικές γέφυρες στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Τσεσμέ

Με σκοπό να περιοριστούν τα ατυχήματα και να προστατευτεί η πανίδα της περιοχής στον μήκους 70 χλμ αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Τσεσμέ, προγραμματίστηκε η κατασκευή τριών οικολογικών γεφυρών που θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος δάσους - χαμηλής θαμνώδους βλάστησης, το οποίο χώρισε στα δύο η κατασκευή του δρόμου. Ήδη κοντά στο χωριό Ζεϊτίνκλερ ξεκίνησε η κατασκευή της 1ης γέφυρας και η τροχαία προέβη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Εκτός από τα τεχνικά έργα (υπογείωση - κρύψιμο δρόμου) για να έχει συνέχεια το δάσος, προβλέπονται και φυτεύσεις και εμπλουτισμός της υφιστάμενης βλάστησης με ελιές, πεύκα, σκίνους και άλλα. Έτσι τα άγρια ζώα, όπως αλεπούδες, αγριόχοιροι, ελάφια, λαγοί, τσακάλια κλπ θα περνούν τον μεγάλης κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο και δεν θα κινδυνεύουν, ούτε θα ενοχλούνται απ’ τα φώτα τις βραδινές ώρες. Μπράβο τους.

Η Αδριανούπολη φροντίζει τους έλληνες και βούλγαρους επισκέπτες της

Καθόλη την περασμένη εβδομάδα οι Υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων και οι αγορανομικές αρχές της Αδριανούπολης (Εντίρνε) διενήργησαν εντατικούς ελέγχους σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, παζάρια όπου συχνάζουν για ψώνια έλληνες και βούλγαροι τουρίστες. Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων αποσύρθηκαν 300 περίπου πεντάλιτρα δοχεία ελαιολάδου που δεν έφεραν στοιχεία παραγωγής-προέλευσης κλπ. Τους προσέχουν στους μουσαφίρηδές τους στο Εντίρνε για να τους επισκέπτονται συχνά! Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινούν δρομολόγια τραίνων προς την βουλγαρική πόλη Φιλιππούπολη (Πλοντίβ). Η νέα συγκοινωνιακή σύνδεση στοχεύει στην αύξηση του εμπορίου και στην ευκολία διακίνησης επισκεπτών στις δύο συνοριακές πόλεις. Τα τρένα θα αποτελούνται από τρία βαγόνια και θα μεταφέρουν 226 επιβάτες. Θα καλύπτουν την απόσταση των 184 χλμ σε 4 ώρες και 15 λεπτά, σε πρώτη φάση με δύο δρομολόγια ημερησίως. Η τιμή των εισιτηρίων Α’ θέσης θα είναι €10,36 ενώ της Β’ θέσης €6,86.

Φεστιβάλ αναβάλλεται για την ωοτοκία της καρέτα-καρέτα

Το φεστιβάλ ποπ μουσικής που είχε προγραμματιστεί στις 5-7 Ιουνίου, στο παραλιακό χωριό Μετζιτλί της Μερσίνας στη νότια Τουρκία, ύστερα από πιέσεις και διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων τελικά αναβάλλεται. Η ανακοίνωση διοργάνωσης του φεστιβάλ προκάλεσε κατακραυγή στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με τους περιβαλλοντολόγους να ισχυρίζονται ότι η ηχητική και φωτεινή ρύπανση θα έπληττε σοβαρά τις carretta carettas που γεννούν τα αυγά τους στην ακτή αυτή την εποχή του έτους. Η περίοδος επώασης της Caretta carettas γενικά ξεκίνησε τον Μάιο, οπότε οι χελώνες έθαψαν τα αυγά τους στην άμμο σε βάθος 50-60 εκατοστών και θα διαρκέσει σχεδόν 50 ημέρες, ώσπου τα νεογέννητα χελωνάκια να τρέξουν στη θάλασσα. Διάσημοι τούρκοι τραγουδιστές όπως ο Murat Dalkılıç και ο Haluk Levent αρνήθηκαν να εμφανιστούν, εναρμονισμένοι στις κατευθύνσεις της κοινής γνώμης. «Το PopFest 2019, μέσα στις γιορτές του Μπαϊράμ, το οποίο διαφημίστηκε σε όλη την Τουρκία, θα πρόσφερε σημαντικό εισόδημα στα τοπικά καταστήματα και θα ανέβαζε τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία μας. Ωστόσο, το δικαίωμα στη ζωή όλων των ζωντανών πλασμάτων προηγείται γι’ αυτό και προσωρινά το ακυρώσαμε», δήλωσαν (εκόντες-άκοντες) οι διοργανωτές!

Ξεκινά από σήμερα το 9ήμερο του Μπαιράμ

Τελευταίες πια ημέρες της νηστείας του Ραμαζανιού και τα Ιφταρ τα κοινωνικού χαρακτήρα δείπνα αμέσως μετά την λήξη της ημερήσιας αποχής από φαγητό είναι σε καθημερινή διάταξη. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μέσα στη βδομάδα που πέρασε την μεν Δευτέρα παρέθεσε ιφτάρ για τα μέλη του συλλόγου παραπληγικών Τουρκίας και είχε την ευκαιρία να μιλήσει προς τους πολυπληθείς συνδαιτυμόνες, ενώ την επομένη Τρίτη 28 Μαΐου παρέστη στο ιφτάρ που παρέθεσε στο πτωχοκομείο Darülaceze ο Νομάρχης της Πόλης Ali Yerlikaya. Μολονότι η τελευταία ημέρα νηστείας στο Ραμαζάνι είναι η 4η Ιουνίου από σήμερα οι γείτονες μας με την επιμήκυνση που καθιέρωσε το διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, βρίσκονται σε διακοπές! Οι πληροφορίες απ’ το Αϊβαλί λένε πως τα δρομολόγια προς Μυτιλήνη είναι υπερπλήρη και θα εκτελεστούν και έκτακτα. Άνοιξε και η πύλη για έκδοση βίζας των τούρκων επισκεπτών στο τελωνείο Μυτιλήνης, γεγονός που διευκολύνει αρκετά. Βέβαια οι τιμές είναι υψηλές, λαμβανομένου υπόψη και της χαμηλής ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ. Ενδεικτικά γίνεται γνωστό ότι ο τούρκος επισκέπτης για την έκδοση βίζας εδώ κατά την άφιξη του στο Τελωνείο, καταβάλλει 55 ευρώ και αυτό ισχύει μόνο για ένα ταξίδι. Αν περίμενε κάποιες ημέρες και έβγαζε την βίζα από προξενική μας αρχή στην Τουρκία μπορούσε με 130 ευρώ να εξασφαλίσει βίζα για πολλαπλά ταξίδια. Επίσης η τιμή εισιτήριου Αϊβαλί-Μυτιλήνη-Αϊβαλί είναι 30 ευρώ και 25 αν το εκδώσει κανείς μερικές ημέρες πριν μέσω ίντερνετ. Άντε και του χρόνου καλό Μπαϊραμ γείτονες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top