FOLLOW US

Οι εξ ανατολών... γείτονες

Εξ ανατολών... γείτονες

Το νέο Μουσείο της Τροίας

Μετά από 20 χρόνια, αφότου ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας εντάχθηκε στην λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Τροία αποκτά το Μουσείο της, που ανεγέρθηκε στο χωριό Tevfikiye, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, και όπως ανακοινώθηκε απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανοίξει τον προσεχή μήνα Αύγουστο. Άρχισε να χτίζεται απ’ το 2013, έχει εμβαδόν 11 χιλ. τ.μ. εκ των οποίων τα 3 χιλ είναι αποκλειστικά εκθεσιακοί χώροι. Όπως και στο δικό μας Μουσείο της Βεργίνας η είσοδος θα γίνεται από υπόγεια ράμπα - στοά, η οποία θα είναι διακοσμημένη με αγάλματα και φωτογραφίες. Αρχικά είχε προβλεφτεί να εκτεθούν 4 χιλ αντικείμενα, τελικά όμως θα εκτεθούν μόνο τα 2 χιλ. Μάλιστα μεταφέρονται στο νέο Μουσείο εκθέματα που ανήκουν στην Τροία από 4 Μουσεία της Τουρκίας, όπου εκτίθονταν έως σήμερα. Παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν απ’ το αρχαιολογικό μουσείο της Πόλης, όπου απ’ το 1880 εκτίθενται εκεί ευρήματα απ’ τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν, το Υπουργείο Πολιτισμού κατέστησε υποχρεωτική την μεταφορά. Άλλα αντικείμενα μεταφέρονται από το Τοπ Καπί και τα μουσεία Άγκυρας, Σμύρνης αλλά και από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός πολιτισμού δεσμεύτηκε να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν απ’ το εξωτερικό αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί, όπως είναι και το μουσείο Πούσκιν στην Ρωσία με τους θησαυρούς της Τροίας.

 

Μειωμένη η κίνηση τις μέρες του Μπαϊράμ

Παρόλο που εκτελέστηκαν πολλά δρομολόγια το περασμένο σαββατοκύριακο ο αριθμός των τούρκων επισκεπτών ήταν αισθητά μειωμένος σχετικά με τις περσινές αργίες του Μπαϊραμιού. Εκτιμάται ότι κάθε πλοιάριο μετέφερε 50 περίπου επιβάτες κατά μέσο όρο αυτές τις γιορτινές μέρες, αριθμός όμως πολύ μικρός ακόμη και να για βγουν τα έξοδα του καραβιού, λένε οι τούρκοι πλοιοκτήτες . Οι λόγοι της μειωμένης κίνησης ασφαλώς οφείλονται ότι σε μία βδομάδα απ’ το Μπαϊράμι είναι οι εκλογές αλλά και υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ, που καθιστά ακριβά τα νησιά μας. Μειωμένες ωστόσο εμφανίζονται και οι επισκέψεις των ελλήνων στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Αδριανούπολη λόγω και της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του συμβάντος με τους δύο αξιωματικούς μας, αλλά και απ’ τα νησιά, παρά το δέλεαρ των προσφορών και της χαμηλής τιμής της λίρας. Και αυτή την εβδομάδα η λίρα στα χαμηλά της, το Ευρώ ήταν περίπου στις 5,50 λίρες, ενώ το δολάριο στις 4,70. Όμως καλοκαίρι έχουμε μπροστά μας, που θα πάει, θα ηρεμήσουν όπως όλοι εύχονται τα πράγματα μετά τις εκλογές να κινηθεί ο κόσμος άνετα να δουλέψει και ο τουρισμός εδώ κι απέναντι.


Το Μουντιάλ στη Ρωσία έσωσε τα τούρκικα κεράσια

Οι εξαγωγές κερασιών στη Ρωσία, όπου τούτες τις μέρες διεξάγονται οι αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου αυξήθηκαν κατά 117% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο της περασμένης χρονιάς και έφτασαν στους 12 χιλιάδες 900 τόνους. Η Ρωσία αγόρασε το 28% της συνολικής παραγωγής κερασιών της Τουρκίας. Δίκαια λοιπόν ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγών Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών (UYMSİB) είπε: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε θετική επίδραση στις εξαγωγές κερασιών. Οι οπαδοί που έρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου για να παρακολουθήσουν τον Παγκόσμιο Κύπελλο τρώνε τουρκικό κεράσι».

 

Οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία

Αυτές οι εκλογές ήταν να γίνουν Νοέμβριο του 2019, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν τις επίσπευσε για να «ξεπεραστεί η αβεβαιότητα» εν μέσω μάλιστα στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ. Κατά τους επικριτές του προέδρου όμως οι εκλογές γίνονται τώρα επειδή το νόμισμα και η οικονομία της Τουρκίας πάσχουν και ο πρόεδρος ήθελε να προλάβει τα χειρότερα. Οι εκλογές της Κυριακής ίσως είναι οι σημαντικότερες στην νεώτερη ιστορία της χώρας, καθόσον ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί θα αναλάβει ένα αξίωμα με σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες. Υποψήφιοι για την προεδρία είναι: Φυσικά ο Ερντογάν, που παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης στην Τουρκία, όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετούς σημαντικούς αντιπάλους που έχουν πάει απροσδόκητα καλά μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία και, ως αποτέλεσμα, ένας δεύτερος γύρος είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο αποτέλεσμα. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ένας καθηγητής Λυκείου, άνετος και καλός ρήτορας ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει το παρατσούκλι η «λύκαινα». Είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού κόμματος Ιγί και είναι δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ένας χαρισματικός πολιτικός που αποκαλούνταν άλλοτε ο «Κούρδος Ομπάμα» και ηγείται του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που ασκεί την προεκλογική του εκστρατεία απ’ το κελί του στις φυλακές Αδριανούπολης όπου βρίσκεται χωρίς δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατίας!

 

Τι συμβαίνει στο κοινοβούλιο

Οι κύριοι συνασπισμοί που δίνουν μάχη για το κοινοβούλιο είναι δύο. Ο πρώτος περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συνασπισμό με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί (Γκρίζοι λύκοι). Στον αντίποδα είναι μια συμμαχία που περιλαμβάνει τους υποστηρικτές του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους στο CHP, τους αποσκιρτήσαντες με την Μεράλ Ακσενέρ εθνικιστές του κόμματος Ιγί και τους ισλαμιστές του Κόμματος της Ευδαιμονίας. Οι συμπράξεις αυτές προέκυψαν με πρόσφατη ρύθμιση του εκλογικού νόμου για να ξεπεραστεί το όριο του 10% που απαιτείται για να κερδίσει έδρες κάποιο κόμμα στην Βουλή. Το HDP (φιλοκουρδικό) δεν έχει συμπράξει με άλλο κόμμα. Αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει τις επιδόσεις που αναμένεται και το HDP κερδίσει πάνω από το 10% της λαϊκής ψήφου, τότε το κυβερνών AKP θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών, ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου. Αν πάλι Ο Ερντογάν κερδίσει τις προεδρικές, αλλά το κόμμα του, το AKP χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου, τότε η Τουρκία θα βυθισθεί ίσως σε μια περίοδο βαθειάς αβεβαιότητας, που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία και θα προκαλέσει ενδεχομένως νέες εκλογές. Ίδωμεν! Κυριακή κοντή γιορτή !

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 16:44
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι εξ ανατολών... γείτονες 29-6-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top