Εκλογές στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία

20/04/2018 - 18:05 Ενημερώθηκε 20/04/2018 - 18:14

Μία εβδομάδα μετά το Σεκέρ Μπαϊράμ (13 - 17 Ιουν), την μεγαλύτερη γιορτή των Τούρκων, ακριβώς με το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των διακοπών των γειτόνων μας και… σχεδόν 1,5 έτος πριν την καθορισμένη απ’ το σύνταγμα ημερομηνία (3 Νοε 2019). Εκλογές με επικρατούσα στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης απ’ τον Ιούλιο του 2016, με στρατιωτική εισβολή στην Συρία, με την ισοτιμία της λίρας στα χαμηλότερα από ποτέ επίπεδα και με ορατούς πλέον κινδύνους κατάρρευσης της οικονομίας. Εκλογές με την κοινωνία βαθειά διαιρεμένη, όχι μόνο απ’ την πολιτική αλλά και από πολιτιστική θεώρηση. Ίδωμεν! Αν στις 60 περίπου ημέρες της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξει κάποια εκτόνωση στην μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας ένταση ή θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο πλειοδοσίας των πολιτικών σε λεονταρισμούς και άλλες εντυπωσιακές ενέργειες!

 

 

Εκλογές στα Επιμελητήρια, τέλος για τον Εκρέμ Ντεμιρτάς

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων των επιμελητηρίων σε όλη την Τουρκία. Στην Σμύρνη, η παράταξη του γνωστού και στην Λέσβο Εκρέμ Ντεμιρτάς, που για δεκαετίες διοίκησε το επιμελητήριο έχασε την πλειοψηφία, νέος πρόεδρος δε αναδείχθηκε ο Mahmut Özgener. Στο Αϊβαλί αύριο Σάββατο θα συνέλθουν οι εκλεγέντες στο Δ.Σ. του επιμελητηρίου για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο. Επικρατέστερος θεωρείται ο πρωτεύσας στις εκλογές Aydin Sensal, γιος του Ζία Σενσάλ πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου, που υποστηρίχθηκε απ τον έως τώρα πρόεδρο Ιμπραήμ Κανταρτζί.

 

Πλατεία αραμπάδων στο Αϊβαλί

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ανάπλασης στην πλατεία των αραμπάδων (at arabalar meydan) στην οποία πλέον δόθηκε το όνομα «Dr Fazil Dogan», για να τιμηθεί ο Αϊβαλιώτης γιατρός, προσωπικός φίλος του Κεμάλ Ατατούρκ , στο σπίτι του οποίου φιλοξενήθηκε το 1934 όταν επισκέφθηκε το Αϊβαλί. Η πλατεία στην νέα της μορφή έχει εμβαδόν 1.300 τ.μ. είναι στρωμένη με πέτρινες πλάκες, πολλές απ’ τις οποίες υπήρχαν εκεί απ’ την εποχή των Ελλήνων και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Στο κέντρο της τοποθετήθηκε άγαλμα, περιφερειακά δε παγκάκια από φυσικό γρανίτη, κούνιες να παίζουν τα παιδιά και 10 μεγαλωμένες φλαμουριές για να δίνουν τον ίσκιο τους στους περαστικούς. Εξωραΐστηκε η δημόσια βρύση με γλυπτό που απεικονίζει φιγούρες αραμπατζήδων, έγινε και μερική αναμόρφωση των προσόψεων ορισμένων κτιρίων της πλατείας, το ωραιότερο των οποίων, που παλιά εξυπηρετούσε τα συσσίτια, θα αναστηλωθεί για να λειτουργήσει ως γκαλερί.

  

«Μικρό» Μπαϊράμ από αύριο

Ο εορτασμός την Δευτέρα 23 Απρ. της «Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας» και της Ημέρας των παιδιών» ("Ulusal Egemenlik ve Çocuk )που είναι επίσημη αργία, δίνει στους γείτονες την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τριήμερο διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό η απέναντι μας περιοχή του Αϊβαλιού και των άλλων θέρετρων του Αδραμυτινού Κόλπου παρουσιάζει πληρότητα στα τουριστικά της καταλύματα, που αγγίζει το 100% και σηματοδοτεί ουσιαστικά την έλευση της φετινής τουριστικής περιόδου. Κάποια κίνηση αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου στην Λέσβο ειδικά αναμένεται να αφιχθούν το επόμενο 3ήμερο περίπου 700 Τούρκοι επισκέπτες. Θα ήσαν λένε, οι τουριστικοί πράκτορες, πολλοί περισσότεροι αν δεν υπήρχε αυτή η ισοτιμία ευρώ - λίρας.

 

Αστυνόμευση αρχαίας Αφροδισιάδας με αεροπλανάκια drone!

Η αρχαία πόλη και το μουσείο της Αφροδισιάδας στη απομακρυσμένη περιοχή του Καρακάσου Αϊδινίου παρακολουθούνται με τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη τύπου drone, από ομάδες αστυνομικών 24 ώρες την ημέρα. Οι ομάδες παρακολουθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Αφροδισιάδας σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα αλλά και την νύχτα με τις ειδικές κάμερες που φέρουν τα αεροπλανάκια αυτά. Η Αφροδισιάδα που συγκαταλέγεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην λίστα της UNESCO, λόγω του πλήθους των αρχαιολογικών ευρημάτων και των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών φυλάσσεται ιδιαίτερα από έμπειρους αστυνομικούς και λειτουργεί σύστημα από 59 κάμερες ασφαλείας, 4 απ’ τις οποίες είναι θερμικές. Παρ’ όλα αυτά οι κυνηγοί θησαυρών δεν πτοούνται, συχνά δε, εντοπίζονται εκεί τάφοι που συλήθηκαν πριν η αρχαιολογική σκαπάνη τους ανακαλύψει.


Επιδότηση της κρουαζιέρας

Η Τουρκική κυβέρνηση θα προσφέρει επιχορηγήσεις στους τουριστικούς πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων, που φέρνουν ξένους τουρίστες στη χώρα, όπως ήδη κάνει με την επιδότηση πτήσεων τσάρτερ, αφότου λόγω των βομβιστικών επιθέσεων κυρίως το 2016 έχει δεχθεί πλήγμα ο τουρκικός τουρισμός. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε 30 δολάρια για κάθε αποβιβαζόμενο σε τουρκικό λιμάνι τουρίστα από κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας 750 επιβατών και άνω. Να σημειωθεί ότι: το 2015, 1.456 πλοία προσέγγισαν σε τουρκικά λιμάνια αποβιβάζοντας 1.8 εκ τουρίστες. Το 2016, 590 πλοία με 628.000 επιβάτες, ενώ το 2017, μόνο 224 πλοία με 213.000 επιβάτες. Να δούμε αν αποδώσει το μέτρο κι αν θα έχει κάποιο ενδιαφέρον στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιών στην Κωνσταντινούπολη, στην πορεία των οποίων βρίσκεται και η Μυτιλήνη.

 

Δικαστήριο του Αλίαγα καταδικάζει τον αμερικάνο ιερέα.

Στο κοντινό μας Αλίαγα το δικαστήριο εξέτασε προχθές και με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του αμερικανού ιερέα Andrew Craig Brunson, ο οποίος απ’ τον Δεκέμβριο του 2016 βρίσκεται στη φυλακή. Ο Άντριου Μπράνσον, χριστιανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, ζούσε στην Σμύρνη για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται δε ότι είχε σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο ως γνωστόν ο Ερντογάν φορτώνει το σε βάρος του  αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο Μπράνσον, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως 35 έτη. Η εξέταση της επόμενης αίτησης αποφυλάκισης θα γίνει στις 7 Μαΐου, όπως ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο NTV, το οποίο επίσης αναφέρει ότι υπήρξε επιστολή του προέδρου Τράμπ προς τον Ερντογάν για την απελευθέρωση του Μπράνσον. Όπως συμβαίνει και με τους δύο δικούς μας στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, φαίνεται ότι η φυλάκιση του αμερικανού ιερέα θα συνεχιστεί, όσο οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Τουρκία τον Γκιουλέν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey