Ειδήσεις από καρσί

20/11/2018 - 14:36 Ενημερώθηκε 20/11/2018 - 14:39

Αλίαγα η πιο νεανική πόλη στην Τουρκία

Το κοντινό μας Αλίαγα -η πόλη των βιομηχανιών του Αιγαίου- σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας θεωρείται η κατ εξοχήν πόλη των νέων ανθρώπων. Σε σύνολο 94.000 κατοίκων, οι 12.500 ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα 15 έως 24 ετών! Στην ευρύτερη πληθυσμιακή ομάδα των 15 έως 44 ετών υπολογίζονται 48.000 άνθρωποι ,εξ αυτών οι 28.000 είναι άνδρες και οι 20.000 γυναίκες, ενώ οι υπέργηροι, άνω των 90 ετών δηλαδή, μόλις που αγγίζουν τα 110 άτομα! Οι άνδρες υπερτερούν αισθητά των γυναικών γιατί είναι εργάτες που έρχονται από άλλα μέρη της Τουρκίας για να δουλέψουν στις βιομηχανίες του Αλίαγα. Εκτός από τις τεράστιες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής όπως οι Tüpraş, Petkim, Star Refinery και ALOSBİ, το Aliağa, φιλοξενεί σημαντικές λιμενικές επιχειρήσεις, διαλυτήρια πλοίων κλπ. Όσο αυξάνουν οι ενεργειακές και βιομηχανικές επενδύσεις τόσο αυξάνει και ο πληθυσμός της πόλης!

 

Το τελευταίο Κρουαζιερόπλοιο για φέτος στο Κουσάντασι

Μέσα στην εβδομάδα κατέπλευσε το τελευταίο για φέτος κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι. Ήταν το ελληνικών συμφερόντων -με σημαία Μάλτας- «Celestyal Olympia», που μετέφερε 1.300 επιβάτες και 800 άτομα πλήρωμα! Η άφιξη του πλοίου (το πρωί της 10ης Νοε.) συνέπεσε με την ημέρα που σ’ ολόκληρη την Τουρκία τιμάται η επέτειος του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ. Φέτος εορτάσθηκε η 80η επέτειος και οι τουρίστες εξερχόμενοι του πλοίου στάθηκαν αμήχανοι καθώς στις 09:05 (που ήταν η ώρα του θανάτου του Κεμάλ, το 1938) για ένα λεπτό σταμάτησε κάθε κίνηση ανθρώπων και τροχοφόρων! Οι τουρίστες ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και αρκετοί τούρκοι που είχαν περιηγηθεί πριν τα ελληνικά νησιά, επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου. Η τελευταία αυτή προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου στο Κουσάντασι ήταν η 152η για φέτος, που θεωρείται χρονιά όπου ανέκαμψε κάπως ο τουρισμός. Για να υπάρχει σύγκριση: στην Σαντορίνη, στον όρμο των Φηρών, εκτιμούν ότι φέτος θα φθάσουν στις 439 οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ πέρυσι ήταν 405 και για το 2019 υπολογίζουν στις 451. Σε μας εδώ στην Λέσβο, που είμαστε στην ρότα των κρουαζιερόπλοιων με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, οι φετινές προσεγγίσεις ήταν ελάχιστες, αφού πια η Πόλη τα τελευταία χρόνια, λόγω τρομοκρατικών συμβάντων, βγήκε απ τα δρομολόγια.

 

Αγριογούρουνα στο Μπόντρουμ!

Ακούγεται παράξενο, αλλά το θέρετρο του Αιγαίου, η πόλη του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), εκτός απ τις χιλιάδες των τουριστών, στις ακριανές συνοικίες της δέχεται τακτικά και επισκέψεις αγριογούρουνων! Τα ζώα έχουν μάθει να κατεβαίνουν απ’ τους κοντινούς λόφους στην πόλη για αναζήτηση εύκολου φαγητού, ψάχνοντας γύρω απ τους κάδους των σκουπιδιών. Η παρουσία τους, κατά αγέλες, φοβίζει τους κατοίκους που ζητούν την λήψη μέτρων και να επιτραπεί το κυνήγι τους, το οποίο βέβαια απαγορεύεται εντός κατοικημένων περιοχών. Να μην ξεχνάμε ότι κατά την παράδοση των μουσουλμάνων τα γουρούνια είναι απεχθή - μιαρά ζώα. Με ανακοίνωσή τους οι τοπικοί οικολογικοί σύλλογοι καθησυχάζουν τους πολίτες και παρέχουν οδηγίες συμπεριφοράς και πληροφορίες για τα άγρια αυτά ζώα. Τα αγριογούρουνα είναι άκακα και ακίνδυνα, λένε, μόνο δε αν πρόκειται για μητέρες που συνοδεύουν τα μικρά τους, πρέπει οι άνθρωποι να είναι προσεκτικοί να μην τα πλησιάζουν. Οι οικολόγοι επίσης αναφέρονται στα έσοδα που προκύπτουν απ’ την έλευση ξένων τουριστών που έρχονται στην περιοχή ειδικά για το κυνήγι των αγριογούρουνων αλλά και για την προσφορά τους στην ανανέωση της φύσης. Τα αγριογούρουνα σκάβοντας συνεχώς προς αναζήτηση της τροφής τους ανακατεύουν τους σπόρους με το χώμα και συμβάλλουν έτσι άθελά τους στην αναδάσωση, εργασία που θα μας κόστιζε αρκετά, ισχυρίζονται οι οικολόγοι του Μπόντρουμ!

 

Αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και στην Τουρκία

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ - WHO) η Τουρκία κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη χρήση αντιβιοτικών. Στην Τουρκία η κατανάλωση ανά 1000 άτομα υπολογίζεται στις 38 καθορισμένες ημερήσιες δόσεις (DDD) ενώ στην Ευρώπη είναι 17,9. Την υψηλότερη θέση στην λίστα της ΠΟΥ κατέχει η Μογγολία με 64,41 ημερήσιες δόσεις ανά 1000 άτομα. Αλλά και σε μας και στην Τουρκία η πυκνότητα κατανάλωσης της υποομάδας β-λακταμικών αντιβακτηρίων είναι απ’ τις μεγαλύτερες της ΠΟΥ με: 8,0 DDD και 12,4 DDD ανά 1000 κατοίκους ημερησίως αντίστοιχα. Η μεγάλη διαφορά στη χρήση αντιβιοτικών παγκοσμίως υποδηλώνει ότι ορισμένες χώρες κάνουν υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ενώ άλλες χώρες ενδέχεται να μην έχουν επαρκή πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. «Η υπερβολική χρήση και η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι οι κύριες αιτίες της αντιμικροβιακής αντοχής. Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα, θα χάσουμε την ικανότητά μας να θεραπεύουμε κοινές λοιμώξεις όπως η πνευμονία», δήλωσε η Suzanne Hill, διευθυντής του Τμήματος Βασικών Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας στην ΠΟΥ.

 

Μουσικά δρώμενα σε Αθήνα και Πόλη

Το «Ζωγράφειο» Λύκειο Κωνσταντινούπολης γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό. Ξεχωριστή παρουσία φέτος στο μεγάλο πάρτι των αποφοίτων (1968 -1978), που θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στην Πόλη θα ’ναι η εμφάνιση του μουσικού Τέρη Ιερεμία. Οι 60άρηδες και 70άρηδες σίγουρα θα θυμούνται το ροκ συγκρότημα της εποχής τους, τους «Charms» (Τρελλοκόριτσο, κ.ά.) του οποίου μέλος ήταν (είναι) ο ομογενής από την Πόλη Τέρης Ιερεμίας. Οι «Καφέ Αμάν» στο Μεγαρο Μουσικής Αθήνας το μεικτό (έλληνες - τούρκοι) αυτό σχήμα απ την Κωνσταντινούπολη θα δώσει συναυλίες στις 21 και 22 Νοέμβρη. Οι Café Aman Istanbul με τραγουδιστές τον Στέλιο Μπερμπέρη και την Πελίν Σουέρ θα παρουσιάσουν τη

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey