Δηκτικά 9-8-17

09/08/2017 - 15:05 Ενημερώθηκε 09/08/2017 - 19:52

Άλλα 9,3 εκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί επιπλέον 9,3 εκατ. ευρώ για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στην Ύπατη Αρμοστεία (UNHCR) προκειμένου να παράσχει στοχευμένη στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Η επιχορήγηση, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια των υπηρεσιών στα νησιά, καλύπτει δραστηριότητες όπως είναι η μεταφορά, η παροχή καταλυμάτων και βοηθητικές υπηρεσίες για υποψήφιους μετεγκατάστασης, η προστασία και η μη τυπική εκπαίδευση για παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε πιλοτικό δίκτυο για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων), η διερμηνεία, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στήριξη για τα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας και κακοποίησης.
Το συνολικό τώρα ποσό της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης που διατίθεται στις ελληνικές αρχές και σε διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα φθάνει πλέον τα 371,16 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 509,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.
Α.Ω.

H εκδήλωση που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο Οθωμανικό Λουτρό (Τσαρσί Χαμάμ), το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Πανσέληνος του Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους» ήταν όχι απλώς εξαιρετική, αλλά και από τις καλύτερες του καλοκαιριού. Μικροί και μεγάλοι γέμισαν το χώρο και απόλαυσαν μια παράσταση καραγκιόζη υψηλού επιπέδου, με ζωντανή μουσική και ρεμπέτικο τραγούδι, ευρηματικότατο κείμενο με πολλές λεσβιακές πινελιές που χάρισαν άφθονο γέλιο. Καραγκιοζοπαίχτης ο Άκης Τσαβαρής με βοηθό τον Metin Kodalak. Μουσικοί ο Αντώνης Μυλωνάς και ο Δημήτρης Καρπούζης.

Γραφειοκρατική τρέλα!
Δικαιούταν η κοπέλα να εισπράξει κάποια χρήματα από το Δημόσιο. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά τής ζήτησαν και ασφαλιστική ενημερότητα. Πήγε στην αρμόδια υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι δεν οφείλει εισφορές και έτσι ο αρμόδιος υπάλληλος εξέδωσε τη βεβαίωση αυθημερόν. Πλην όμως με ένα μικρό... προβληματάκι! Η βεβαίωση φέρει ημερομηνία την ημέρα που εκδόθηκε, δηλαδή 1 Αυγούστου. Έλα όμως που στο κάτω μέρος γράφει ότι ισχύει μέχρι... 31 Ιουλίου! Και τούτο διότι, κατά τον υπάλληλο που την εξέδωσε, «έτσι τη βγάζει αυτόματα το σύστημα».
Άντε τώρα η δυστυχής πολίτης να εξηγήσει στον άλλο υπάλληλο, της υπηρεσίας από την οποία κάνει να παίρνει χρήματα, ότι δεν πήγε με «ληγμένη» ασφαλιστική ενημερότητα!
Π.Μ.

 

Θα… «καρνιάσουν» Αλυφαντά και λοιποί!
Από τη ΔΕΥΑΛ ανακοινώνεται ότι «λόγω υπερβολικών καταναλώσεων στην περιοχή των Αλυφαντών και την μη επάρκεια της δυνατότητας υδροδότησης της παραπάνω περιοχής», θα γίνεται διακοπή υδροδότησης κατά τις νυχτερινές ώρες (23:00 έως 7:00) εναλλάξ με το εξής τρόπο:
Α. Βόρειο τμήμα της κοινότητας Αλυφαντών, Παγανή και Στρατόπεδα Παγανής και
Β. Νότιο τμήμα Αλυφαντών, Άγιος Νεκτάριος Αλυφαντών, Γαϊδαρανήφορος, Πυργί, Λακέρδα.
Α.Ω.

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά

Πολύ υψηλός παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος (δείκτης 4) για τα νησιά Ψαρά, Λέσβος και Χίος. Παράλληλα, υψηλός (δείκτης 3) είναι για τα νησιά Λήμνος, Ικαρία, και Σάμος. Προσέχουμε για να έχουμε κοινώς και, όσο κι αν δεν διαψεύδεται η περίπτωση εμπρησμού στην τελευταία φωτιά μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου, προσέχουμε και παρατηρούμε… διπλά.
Α.Ω

Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες

Σε γενικές γραμμές και με μια γενίκευση που γίνεται εξαιτίας και των δύο (που αδικεί πάντως και τους δύο) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας σχολιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως «η Περιφέρεια κρατά τα λεφτά που παίρνει από την κυβέρνηση, γιατί ο δήμος δεν καταδέχεται να τα… ζητήσει». Το περιεχόμενο εξάλλου της επιστολής του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τους λόγους που δεν χρηματοδοτείται ο δήμος απευθείας από την κυβέρνηση προς τον αν. υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίστη, με αιχμές κατά της Περιφέρειας και η απάντηση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτή την προαναφερθείσα… γενίκευση.
Η συνεδρίαση όμως της «Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Π.Ε. Λήμνου» χθες, παρουσία της περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, των αρμοδίων αντιδημάρχων και του έπαρχου Λήμνου, ήλθε να καταδείξει πως τρόπος συνεργασίας… υπάρχει και πως για να βρεθεί πρέπει προηγουμένως να πέσουν οι τόνοι και οι εγωισμοί και να βρεθεί διάθεση συνεργασίας. Για το καλό πρώτα απ’ όλα του τόπου. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια εξάλλου, είναι πολυτέλεια να μένουν πόροι που δεν απορροφούνται στις μέρες μας και δεν το χωρά ο νους του πολίτη της Λέσβου να μη βλέπει συνεργασία των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης, παρά μόνο κοινή προσπάθεια να διαψευστεί η πασιφανής κατά τα άλλα κακή σχέση δημάρχου και περιφερειάρχη…
Μ.ΟΡΦ

Η Δρότα ως εναλλακτικός προορισμός
Ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένεια του και φίλους, κάνει αυτές τις μέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης στη γραφική Δρότα. Η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για εναλλακτικές διακοπές και ξεκούραση μακριά από τον πολύ κόσμο και τις πολυτελείς παροχές. Αν και φέτος, πέρα από την καταπληκτική παραλία και τη θάλασσα, η Δρότα διαθέτει μετά από πολλά χρόνια, και ένα εξαιρετικό στέκι για καφέ, πρωινό και πολύ καλό φαγητό, που έρχεται να καλύψει με το παραπάνω, αυτό το υπαρκτό κενό, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή. Βέβαια ο δρόμος πρόσβασης στη Δρότα εξακολουθεί να είναι σε κακά χάλια και να αποτρέπει όσους θα ήθελαν να την επισκεφθούν και να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές της. Δεν γνωρίζουμε αν η επίσκεψη αυτή του κυβερνητικού βουλευτή, έστω και για ολιγοήμερες διακοπές, μπορεί να βοηθήσει ώστε το χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για το δρόμο, επιτέλους δρομολογηθεί. Όμως είναι κρίμα ένα τέτοιο μέρος να παραμένει απομονωμένο από τον κόσμο γιατί η πολιτεία εδώ και δεκαετίες δεν έκανε τίποτα για να υπάρχει μια ανεκτή πρόσβαση στον οικισμό.
Μα.Μ.

Μαφιόζικος εκβιασμός
Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περίπτωση εκβίασης σε βάρος 48χρονου καταστηματάρχη στη Λέσβο και συνελήφθησαν δύο δράστες, ηλικίας 45 και 47 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα κατά περίπτωση, για το αδίκημα της εκβίασης, αλλά και για παραβάσεις, της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων και του εθνικού τελωνιακού κώδικα. Η καταγγελία που είχε γίνει στις αστυνομικές αρχές, έλεγε πως οι δύο συλληφθέντες απειλούσαν για τρία χρόνια τον 48χρονο καταστηματάρχη και του απέσπασαν συνολικά περί τις 3.300 ευρώ. Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθη προχθές ο 45χρονος, ο οποίος προσήλθε σε προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβει χρηματικό ποσό, το οποίο αξίωναν εκβιαστικά οι δύο δράστες, από το θύμα. Και στη συνέχεια πιάστηκε και ο 47χρονος συνεργός του.
Α.Ω.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey