Δηκτικά

12/02/2019 - 15:09 Ενημερώθηκε 18/02/2019 - 15:41

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO, είναι ένας μαθητικός πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική-Χημεία-Βιολογία) όπου συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη Λέσβο στην πρώτη φάση, στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου και το ΕΚΦΕ Λέσβου επιλέχθηκε η τριμελής ομάδα μαθητών από το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης η οποία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση «Πανελλήνιος διαγωνισμός Νότιας Ελλάδας» διεξήχθη στην Αθήνα και συμμετείχαν οι μαθητικές ομάδες που προκρίθηκαν από τους τοπικούς Διαγωνισμούς των Ε.Κ.Φ.Ε. των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδος, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

 

Ξαφνικά θυμήθηκε το ...σύνταγμα!

Σε ερώτηση για το «σπάσιμο» των Δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «είναι ένα θέμα που μελετά με ιδιαίτερη προσοχή το υπουργείο, κατανοώντας την αγωνία πολλών τοπικών κοινωνιών, αλλά μίλησε για την ανάγκη να μην υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, αλλά και λειτουργικότητας των νέων δήμων, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να λάβουμε οριστικές αποφάσεις, τις οποίες και θα ανακοινώσουμε.» Απέφυγε να δώσει παραδείγματα δήμων που θα «σπάσουν» ωστόσο είπε ότι οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν θα γίνουν με επίκεντρο τη λειτουργικότητα των νέων δομών. Το εντυπωσιακό από την απάντηση αυτή του αρμόδιου υπουργού είναι ότι τώρα λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες ο κ. Χαρίτσης ανοίγει θέμα συνταγματικότητας ή μη για ένα θέμα που είναι γνωστό εδώ και χρόνια και για το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμιά τέτοια αναφορά. Αλήθεια, τώρα που υποτίθεται ότι θα παρθεί η απόφαση για τη διάσπαση θυμήθηκε τα περί αντισυνταγματικότητας; Και επί της ουσίας πού εμπλέκεται το σύνταγμα με το επίμαχο θέμα; Όπως έγινε η συνένωση των δήμων με τον Καλλικράτη και δεν τέθηκε κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας, από τη στιγμή που έγινε νόμος του κράτους, γιατί θα προκύψει ξαφνικά τώρα που υποτίθεται το ίδιο το κράτος επιχειρεί να διορθώσει μια στρέβλωση του νόμου που δημιούργησε ποικίλα προβλήματα και δυσλειτουργίες; Εκτός κι αν η ξαφνική αναφορά περί της αντισυνταγματικότητας, κρύβει άλλες προθέσεις. Και αλήθεια όταν πριν μερικούς μήνες ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωνε ότι το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσει αλλαγές στο χωροταξικό χάρτη ορισμένων εξόφθαλμων περιπτώσεων νησιωτικών δήμων δεν τα είχε σκεφθεί όλα αυτά; Τελικά μήπως στην κυβέρνηση αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να μην προχωρήσει το σπάσιμο των δήμων επικαλούμενοι συνταγματικά θέματα, τα οποία ανακάλυψαν αιφνιδίως κυριολεκτικά στο παραπέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών; Επιτέλους αυτό το ...κρυφτούλι πρέπει να τελειώνει, είναι ντροπή και εκθέτει την κυβέρνηση!

Μα.Μ.

 

Εμβόλιο έστω και τώρα

Τουλάχιστον για όσους ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες». Δηλαδή κυρίως άτομα άνω των 60 ετών ή με προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων, καθώς και εκείνα που παίρνουν κορτιζόνη. Μέσα στον καταιγισμό κεντρικών ανακοινώσεων για την προστασία από την έως και θανατηφόρα γρίπη, θελήσαμε να το διασταυρώσουμε και από πιο «κοντινό μας» πλην εξίσου έγκυρο άνθρωπο. Απευθυνθήκαμε λοιπόν στον έμπειρο γιατρό παθολόγο κ. Γιάννη Ζερδελή, που μας εξήγησε με απλά λόγια και το γιατί της χρησιμότητας έστω και τώρα του εμβολίου. «Δοθέντος ότι η επιδημία αναμένεται λογικά να διαρκέσει ως τα τέλη Μαρτίου και το εμβόλιο δημιουργεί συνήθως αντισώματα στον οργανισμό σε 15 -20 μέρες, κάποιος που ανήκει στο πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, καλό είναι να εμβολιαστεί».

Π.Μ.

 

Δώρισε σωστική λέμβο

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Θοδωρής Βαλσαμίδης, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα κ. Γιώργου Καμπούρη, παρέδωσαν σήμερα στον Λιμενάρχη Μυτιλήνης Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Κωνσταντίνο Φλουρή και στον κυβερνήτη Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Γαβριήλ Καλφόπουλο μία λέμβο (tender) μήκους 3,5 μέτρων.

Η σωστική αυτή λέμβος αγοράστηκε με πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και μετά από σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Α.Ω.

 

Ο Γ. Μπουρνούς μόνιμος συνοδός!

Σε μόνιμο συνοδό του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στα ταξίδια του τελευταίου εκτός Ελλάδας, έχει αναδειχθεί ο δικός μας Γιάννης Μπουρνούς. Μετά την πρωθυπουργική αποστολή κατά την υπογραφή στις Πρέσπες, όπου ο Γ. Μπουρνούς ήταν στην ολιγομελή συνοδεία του κ. Τσίπρα για το γεύμα στη γειτονική χώρα, προχθές ήταν παρόν και στην αποστολή του πρωθυπουργού στην Τουρκία και στις επισκέψεις σε Αγία Σοφία και Χάλκη και μάλιστα στην πρώτη γραμμή. Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης πέρα από υπεύθυνος των διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους στενούς συνεργάτες του Τσίπρα στο Μαξίμου και με την ιδιότητα αυτή, βρίσκεται στο πλευρό του! Η γνωριμία του Γ. Μπουρνού με τον Αλ. Τσίπρα ανάγεται στα φοιτητικά τους χρόνια τότε που και οι δύο ήταν στελέχη της νεολαίας του τότε Συνασπισμού, με τον σημερινό πρωθυπουργό να είναι πρόεδρος της νεολαίας. Ο Γιάννης είναι από τους συμπατριώτες μας που είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και με τη σχέση του αυτή ενδεχομένως μπορεί να τον επηρεάζει για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

(η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη στην Αγιά Σοφία, με τον Γ. Μπουρνού να διακρίνεται στα αριστερά)

Α.Ω.

 

Έμειναν με την προσδοκία...

Πριν ένα περίπου χρόνο με «τυμπανοκρουσίες» ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια η ένταξη στο ΠΔΕ του έργου του δρόμου Αμπελικού-Σταυρού, που ενώνει την περιοχή του ορεινού Πλωμαρίου με τα Βατερά και τον Πολιχνίτο. Την εξέλιξη αυτή υποδέχτηκαν με τα καλύτερα λόγια οι φορείς της περιοχής, αλλά και ο τοπικός Τύπος, αφού ένα ταλαιπωρημένο έργο φαινόταν ότι έμπαινε σε μια τροχιά υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών που και αυτές πέρασαν από ...χίλια κύματα. Σε δηλώσεις που επακολούθησαν της ένταξης του έργου στο ΠΔΕ υπήρχε η εκτίμηση ότι άμεσα θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και ότι μετά το καλοκαίρι -αυτό που πέρασε- θα προχωρούσε και η δημοπράτηση του έργου, ώστε ο δρόμος που ενώνει τις δυο αυτές περιοχές του νότιου μέρους του νησιού επιτέλους να ασφαλτοστρωθεί, αναβαθμίζοντας ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο. Δυστυχώς έκτοτε δεν υπήρξε καμιά περαιτέρω ενημέρωση, οι εκτιμήσεις που λέχθηκαν από τα πιο επίσημα χείλη της περιφερειακής αρχής έμειναν εκτιμήσεις και η περιπέτεια του εν λόγω οδικού άξονα εξακολουθεί να παραμένει στα αζήτητα. Κρίμα στα εύσημα και στα καλά λόγια μας, που διατυπώσαμε τότε, που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το υπ. Εσωτερικών και εξαγγέλθηκε από την περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου. Οι προσδοκίες ότι επιτέλους το έργο που εδώ και δυο δεκαετίες σχεδιάζεται και μελετάται θα πραγματοποιηθεί αποδείχτηκαν κενού περιεχομένου και από την εξέλιξη των πραγμάτων η περιπέτεια του έργου θα συνεχιστεί. Κρίμα!

Μα.Μ.

 

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων έχουν εμπειρία!

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, σε τέτοιο βαθμό που νιώθουμε πια ότι υπήρχαν ανέκαθεν στις ζωές μας. Το Facebook για παράδειγμα έκλεισε πολύ πρόσφατα, στις 4 Φλεβάρη, το 15ο έτος του, έχοντας μπει στη μέση εφηβεία… Υπό αυτό το πρίσμα, ας έχουν υπόψη τους όσοι πρόσκαιρα επιλέγουν προεκλογικά να στραφούν προς τα δημοφιλή αυτά μέσα, προκειμένου να «μετρήσουν» και να «μετρηθούν», πως η πλειοψηφία των παραδοσιακών χρηστών, που όντως τα χρησιμοποιεί καθημερινά, ούτε χαζή είναι, ούτε ξεχνάει εύκολα. Κι αυτό ισχύει επίσης, για όσους έχουν τελευταία επιδοθεί σε μια ακατάσχετη φλυαρία, σχολιάζοντας δημόσια επί παντός επιστητού. Ας τους υπενθυμίσουμε, ότι στο facebook υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να περιηγηθεί κανείς σε παλαιότερες δημοσιεύσεις τους. Οπότε οι συγκρίσεις των όσων έγραφαν πριν 2-3 χρόνια, με τα όσα καταθέτουν ως απόψεις σήμερα, είναι και αναπόφευκτες…

Β.Παπ.

 

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών του ΕΚΑΒ πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Άγρα. Τέτοιες δράσεις φυσικά και είναι επαινετές, όπως και τα ευχαριστήρια σε όσους συνέβαλλαν στο όλο εγχείρημα, αρχή γενομένης από τη Ζαχαρώ Δαλδαρά που με δικές της προσπάθειες αγοράστηκε ο απινιδωτής και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ανθρώπους του ΕΚΑΒ και συγκεκριμένα στον Παναγιώτη Χαμαλέλλη, Γεώργιο Καυλακώνη, και Πιέρο Χρόνο που με υπομονή ζήλο και περίσσιο ενθουσιασμό έδωσαν τα «φώτα τους».

 

Το ρίσκο με τις low cost αεροπορικές εταιρείες

Πιθανότατα, πολλοί να έχουν να διηγηθούν κάποια «περίεργη» ιστορία από την πρόσφατη low cost ταξιδιωτική τους εμπειρία. Κρυφές χρεώσεις, περίεργες τοποθεσίες αεροδρομίων, κακή εξυπηρέτηση πελατών, είναι μερικές μόνο από τις βασικές αιτίες παραπόνων. Υπάρχουν κι εκείνοι βέβαια, που θα ισχυριστούν ότι οι αεροπορικές χαμηλού κόστους συμφέρουν. Πολύ απλά, διότι προσφέρουν τα πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια! Μια από αυτές ήταν και η «Germania», που την περσινή τουριστική σεζόν εκτέλεσε δεκάδες δρομολόγια από τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο προς το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, μεταφέροντας κυρίως Γερμανούς, αλλά και Ελβετούς, ταξιδιώτες. Πριν λίγες ημέρες, η «Germania» κήρυξε πτώχευση. Εν πρώτοις, αυτό ίσως να μην αγγίζει και πολύ την τοπική κοινωνία του νησιού. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, θα αντιληφθεί κανείς, ότι τέτοιου είδους εξελίξεις δεν γίνονται για καλό. Η Λέσβος, που αναζητά με το… κιάλι κάθε νέα πιθανή και απίθανη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό, προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες, έχασε όλα όσα της πρόσφερε ένας low cost αερομεταφορέας σε μια αγορά, από την οποία προσδοκούσε φέτος να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο. Μακάρι, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει κάτι τέτοιο Φλεβάρη μήνα, να προκύψουν εναλλακτικές εν όψει τουριστικής σεζόν, ώστε η απουσία της «Germania» αυτό το καλοκαίρι από τη Λέσβο να περάσει απαρατήρητη.

Β.Παπ.

 

Απαραίτητες, συνεργασία και συναίνεση!

Ευχάριστα ήταν τα νέα για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του στίβου, μετά τις εγκρίσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα νέα ταρτάν σε Μυτιλήνη και Καλλονή, αλλά και τη συνολική αναβάθμιση του Σταδίου Πολιχνίτου. Τρανή απόδειξη, πως αν υπάρχει συνεργασία και συναίνεση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, είναι εφικτό να προχωρήσουν σημαντικά έργα ανάπτυξης, που θα λύσουν πολλά προβλήματα για τη νεολαία μας, που επιμένει να αθλείται και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, κόντρα σε κάθε είδους αντιξοότητα. Είναι αλήθεια ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μεταξύ της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού βρίσκονταν στον… πάγο! Όμως τελικά πρυτάνευσε η λογική για το καλό του νησιού μας. Έτσι, χάρη στους ιδιαίτερα δραστήριους θεσμικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Βαλσαμίδη και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αμβλύνουν τις όποιες αντιπαραθέσεις, η Λέσβος σήμερα μετρά αντίστροφα για τρία νέα ταρτάν τουλάχιστον. Η σύμπραξη Περιφέρειας και Δήμου σε επίπεδο αθλητικών έργων είχε αναδειχθεί μέσω του «Ε» ως εξαιρετικά συμφέρουσα εξέλιξη για τον αθλητισμό του νησιού μας. Πρέπει μάλιστα να αποτελέσει οδηγό και για άλλους κρίσιμους τομείς, αφού η Λέσβος έχει ελλείψεις, που δεν της πρέπουν εν έτει 2019. Επειδή λοιπόν πλησιάζουν εκλογές και κανείς δεν έχει «συμβόλαιο» με τις θέσεις ευθύνης, ας το έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι θα διεκδικήσουν τους αυτοδιοικητικούς θώκους τον προσεχή Μάιο. Το νησί μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά και τέτοιους είδους συμπλεύσεις και συνεργασίες, με αποδεδειγμένα κοινωνικό όφελος, είναι αναγκαίο να έχουν συνέχεια.

Β.Παπ.

 

«Ευχές» Πάλλη για τη διάσπαση!

Εδώ και μέρες έντονη είναι η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση της διάσπασης του δήμου, με τις διαρροές και τις σιβυλλικές δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων να συσκοτίζουν την υπόθεση ενώ βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και ενώ θα περίμενε κανείς από τους τοπικούς παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος και κυρίως από τον κυβερνητικό βουλευτή να ξεκαθαρίσουν το τοπίο έρχεται μια χθεσινή δήλωση του Γιώργου Πάλλη να εντείνει την ανησυχία της κοινής γνώμης.

«Είναι αγωνία όλων μας», σημειώνει ο Γ. Πάλλης στη δήλωσή του, «η διάσπαση του Δήμου Λέσβου να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και να λύνει, παρά να δημιουργεί, προβλήματα για τους δήμους που θα προκύψουν. Άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις μας στον αρμόδιο Υπουργό, τόσο για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων κατά τη μεταβατική περίοδο.» Και προσθέτει: «Η διάσπαση του Δήμου Λέσβου είναι ένα θέμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μιας και για το νησί μας έχει κοινωνικές, πολιτικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες θα ξεπεραστούν και η διάσπαση του Δήμου Λέσβου θα θεσμοθετηθεί άμεσα.» Ο κυβερνητικός βουλευτής, λοιπόν, τρεις μήνες πριν τις εκλογές επικαλείται κι αυτός το ...σύνταγμα και ...πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Καμιά κατηγορηματική βεβαιότητα, μόνο ευχές. Πολύ φοβόμαστε ότι τελικά το μωρό μάλλον είναι ...κόρη!

Μα.Μ.

 

«Φλερτάρει» με πρόσωπα εκτός χώρου

Μπορεί η νυν περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου να έχει θέμα και μάλιστα αρκετά σοβαρό με τα επώνυμα στελέχη του κόμματος της εν όψει της υποψηφιότητας της στις επικείμενες εκλογές, όπου διεκδικεί την επανεκλογή της, αλλά φαίνεται ότι τα πάει καλά με πρόσωπα που δεν ανήκουν στον πολιτικό της χώρο και τα οποία είναι πολύ πιθανόν να τα δούμε να στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό της. Και μιλάμε για πρόσωπα που σε μια πρώτη ανάγνωση δεν υποψιάζεσαι ότι είναι πιθανό ενδεχόμενο να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και γιατί σε προηγούμενες εκλογές ήταν ...αλλού και γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν εκτέθηκαν σε εκλογές. Αυτή η εξέλιξη αν τελικά ευοδωθεί και δεν χαλάσει, θα αποτελεί επιτυχία της Καλογήρου, που απ’ ότι φαίνεται μάλλον τα πάει καλύτερα στις σχέσεις της με πρόσωπα πέραν του δικού της πολιτικού χώρου. Τα ποια είναι αυτά τα πρόσωπα δεν θα το αποκαλύψουμε αυτήν την ώρα, το βέβαιο ωστόσο είναι ότι οι δυνατότητες που παρέχει η θέση της περιφερειάρχη διευκολύνει την προσέγγιση με τέτοια πρόσωπα που διευρύνουν την εμβέλεια ενός αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου που φιλοδοξεί να κερδίσει, έχοντας και την στήριξη ενός μεγάλου κόμματος, έστω και με σοβαρές ενστάσεις και αποστασιοποιήσεις. Πλησιάζοντας προς τις κάλπες θα γίνουν και τα ...αποκαλυπτήρια των παραπάνω περιπτώσεων.

Α.Ω.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey