FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 28-3-18

Μεσογειακό πρωινό στους παιδικούς

Αρκετά ακούγονται και διακινούνται τις τελευταίες εβδομάδες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου. Κι αυτό γιατί πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι κόπηκε από το πρωινό των παιδιών η μερέντα, το βούτυρο και τα μπισκότα. Αυτό που λέγεται είναι ότι ο Δήμος δεν έχει πληρώσει τους προμηθευτές και άρα μειώνονται τα προσφερόμενα γεύματα στα παιδιά. Δεν έχουν παρατηρήσει, όμως, όσοι τα διακινούν, ότι επιτέλους τα μπισκότα και μια σειρά ζαχαρούχα παραπανίσια γλυκίσματα, που ουδεμία αξία προσφέρουν στον παιδικό οργανισμό, έχουν αντικατασταθεί με φρούτα, μέλι, ψωμάκι και τυράκι. Ό,τι δηλαδή θα έπρεπε να έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια σε όλα τα σχολικά κυλικεία, από τη στιγμή που οι έρευνες βοούν για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, πάντως, ρωτήσαμε την αρμόδια αντιδήμαρχο, Αναστασία Αντωνέλλη και μας απάντησε: «Είναι ψευδέστατα τα σενάρια που κυκλοφορούν. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας δεν χρωστά σε καθέναν. Ειδική εγκύκλιος εξηγεί ότι η σίτιση πρέπει να είναι απόλυτα μεσογειακή. Και γι’ αυτό και έχει αλλάξει το μενού.»

Αν.Παζ.

 

Για την Ημέρα Θεάτρου

Γι’ άλλη μια φορά η διοργάνωση της «ΘΕΣΙΣ», της Ένωσης Θεατρικών Σωματείων Λέσβου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου ήταν άψογη. Κι αυτό, παρόλο που εμπλέκονταν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 10 θεατρικές ομάδες, με τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα φώτα και βέβαια τους ηθοποιούς τους. Αυτό που προβλημάτισε, ωστόσο το κοινό, αλλά και τους συμμετέχοντες ήταν ότι το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης δεν γέμισε όπως τις προηγούμενες χρονιές. Κάποιοι το απέδωσαν στο «επεισόδιο» που διαδραματίστηκε με τη μη ένταξη της θεατρικής «Comedia dell Arte» στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, και ίσως αυτά τα γκρίζα σημεία, και μάλιστα λίγο πριν την πυρετώδη προετοιμασία της Ημέρας Θεάτρου να πρέπει να αποφευχθούν την επόμενη χρονιά. Από την άλλη κι επειδή η συμμετοχή των ομάδων είναι μεγάλη, ενδεχομένως οι διοργανωτές να πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο οι παραστάσεις να επεκτείνονται σε δύο ημέρες. Καθώς δέκα παραστάσεις- έστω και μικρού μήκους- «μονορούφι»,  όπερ σημαίνει πολλές εναλλαγές, άλλα σενάρια κλπ να κουράζουν το κοινό. Το οποίο σε κάθε περίπτωση κάθε τέτοια μέρα ευχαριστιέται θέατρο!

Αν.Παζ.

 

Και ο Αρμενάκας στις επάλξεις

Από την απόλυτη ησυχία, από χθες ο «Καλλικράτης» και ειδικότερα η πιθανότητα χωροταξικής του αναθεώρησης, έχει κινητοποιήσει ξανά τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης (και όχι μόνο) για μία απέλπιδα(;) προσπάθεια να εξασφαλιστεί η διάσπαση. Και όχι μόνο η διάσπαση καθ΄ αυτή, αλλά εύλογα και η εξασφάλιση συγκεκριμένων δήμων ανά δημοτική ενότητα. Μετά τη δυναμική επανεμφάνιση του από την Καλλονή ορμώμενου Άρη Ελευθερίου, χθες έκανε το ίδιο και ο σημερινός αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας. Ο οποίος ενημέρωσε κι αυτός διαδικτυακά για τη συνάντησή του με μέλη του συμβουλίου της ΔΚ Πλωμαρίου, πρόεδρων συλλόγων της πόλης, ποτοποιών, εθελοντών και πολλών άλλων κατά την οποία ο ίδιος και οι συμμετέχοντες: «διαπιστώσαμε και καταγράψαμε τους λόγους και την αναγκαιότητα δημιουργίας ξεχωριστού Δήμου στη Νότια Λέσβο. Αναγκαιότητα που πηγάζει από την μορφολογία του εδάφους, το μέγεθος του πληθυσμού, την υφιστάμενη οικονομία της περιοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης, τα έσοδα της περιοχής, την καταβολή φόρων στο Κράτος, την ανάγκη ίσης αντιμετώπισης των κατοίκων της νότιας Λέσβου -ισονομια- με τους λοιπούς κατοίκους του νησιού ειδικότερα, την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον Ν. 3852/2010 αλλά και την επί έναν αιώνα τουλάχιστον, ύπαρξη τριών επαρχιών στη Λέσβο και την συμβολή των Πλωμαριτών στην απελευθέρωση του νησιού». Μάλιστα ο κ. Αρμενάκας, που είναι διαχρονικά υπέρμαχος της αναγκαιότητας για ύπαρξη και τρίτου δήμου, προανήγγειλε και αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και ειδικότερα μία ακόμη αυτοδιοικητική συνάντηση την Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου όπου θα υπογραφεί σχετικό κείμενο των θέσεων για τη δημιουργία νέου δήμου.

Μ.ΟΡΦ

 

Για αυτό ακούμε μόνο σενάρια

Πολύ σωστά ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου, Προκόπης Σινάνης που έχει κρατήσει με συνέπεια, αλλά και με ξεκάθαρες θέσεις που έτυχαν μάλιστα της αναγνώρισης (και υιοθέτησης) από την κυβέρνηση, ψηλά το θέμα του «Καλλικράτη» από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η πρόθεση της αναθεώρησης, σχολίασε στο «Ε» πως είναι φυσιολογικό να ακούγονται μόνο σενάρια για το χωροταξικό της Λέσβου. «Αν όντως προκύψει χωροταξική αναθεώρηση μετά το Πάσχα, θα βρεθούμε προς εκπλήξεως γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει επ΄ ακριβώς το τι πραγματικά θέλουμε από τη διάσπαση», είπε χαρακτηριστικά. Υπονοώντας ίσως ότι η κυβέρνηση αφού διαβλέπει διάσταση απόψεων μεταξύ των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης ως προς τον αριθμό (και τις έδρες) των νέων δήμων (σ.σ. τούτο συμβαίνει και σε άλλους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους), αν και εφόσον σπάσει τελικά το δήμο, θα το κάνει με τον… δικό της τρόπο. Και εδώ που τα λέμε, άδικο θα έχει;

 

Ο Ταμβακέλλης αντιδήμαρχος (και) Δόμησης

Η αρμοδιότητα της Δόμησης και η υπηρεσία της φυσικά, φεύγει από την ευθύνη του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστα Κατσαρού και περνά σε αυτή τη Μιχάλη Ταμβακέλη. Ο οποίος είναι επιφορτισμένος σήμερα με την αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού. Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες από τον δήμαρχο Λέσβου, με τη συναίνεση και των δύο αντιδημάρχων και ειδικά του κ. Κατσαρού, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Θα έλεγε κανείς πως αυτή η αλλαγή σκυτάλης μπορεί να ήταν προϊόν… εξελίξεων στο πλαίσιο της γνωστής εσωστρέφειας που επικρατεί στη δημοτική αρχή. Όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι επιβεβαιώνουν πως η «αναδιάταξη» αυτή στη δημοτική αρχή, έγινε στην κατεύθυνση βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των αντιδημάρχων, με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, που «τρέχει» τα προγράμματα αλλά και τα έργα, να έχει ζητήσει εδώ και καιρό την αποφόρτισή του από την υπηρεσία της Δόμησης.

Μ.ΟΡΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 16:58
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 27-3-18 Δηκτικα 29-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top