Δηκτικά 26-5-18

29/05/2018 - 14:43

Είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ

Οι πρόσφατες αναταράξεις στην πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού συμβουλίου και στη δημοτική αρχή, εκ των πραγμάτων προκαλούν ανησυχία, όχι μόνο στο δήμαρχο Σπ. Γαληνό και στα στελέχη της δημοτικής αρχής, αλλά και στην τοπική κοινωνία που προσδοκά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα να μη μείνουν ανεκτέλεστα λόγω της εσωτερικής γκρίνιας και τυχόν... τρικλοποδιών. Οι καταστάσεις αυτές και οι αντιπαραθέσεις αποπροσανατολίζουν τη δημοτική αρχή από το κύριο έργο που πρέπει να στοχεύει, αφού καταπιάνεται με «μίζερα» θέματα και ισορροπίες που περισσότερο έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα στα αυτοδιοικητικά του νησιού και όχι με το σήμερα. Προφανώς η επόμενη μέρα δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανέναν που ασχολείται με «τα του δήμου» και φιλοδοξεί να ασχοληθεί και μετά τις επικείμενες εκλογές στον έναν ή σε περισσότερους δήμους που θα προκύψουν. Όμως αν χαθεί το... σήμερα και υπονομευτεί εκ των έσω, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες και στις μελλοντικές καταστάσεις, ανεξαρτήτως της όποιας διαμόρφωσης του αυτοδιοικητικού χάρτη του νησιού μας και των πρωταγωνιστών του. Ο χρόνος μέχρι την επόμενη μέρα είναι πάρα πολύς για να υπαγορεύσει τις όποιες κινήσεις εν αναμονή μόνο των εκλογών. Κατά τη γνώμη μας, πολλά και για αρκετούς, για τις μελλοντικές εξελίξεις θα κριθούν από τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς τους αυτό το διάστημα, που θεωρούμε κρίσιμο για το δημοτικό έργο και κατ’ επέκταση και για το νησί μας. Όσοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους και να προλάβουν εξελίξεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αγώνας που έχουν να τρέξουν είναι «μαραθώνιος» και όχι «σπριντ». Η νηφαλιότητα και η υπομονή εν προκειμένω, είναι χρήσιμες αρετές που μπορούν να προσγειώσουν, όσους τις έχουν, στην πραγματικότητα και στην καλύτερη διαχείριση των καταστάσεων. Όσοι επιμένουν πάντως να «βιάζουν» καταστάσεις, και να δημιουργούν τετελεσμένα, δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός... παιχνιδιού, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τους ίδιους και τις επιδιώξεις τους. Είναι κρίμα να «καούν» στο ζέσταμα!

Μα.Μ.

 

Για πρώτη φορά Πρυτάνισσα!

Την μέχρι σήμερα ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέτρεψε η ανάδειξη της καθηγήτριας Χρυσής Βιτσιλάκη σε Πρυτάνισσα, σπάζοντας έτσι την μέχρι πρότινος «ανδροκρατούμενη» κατάληψη της θέσης. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εκφράζοντας τα θερμά της συγχαρητήρια για την εκλογή της.

Η κα Χρυσή Βιτσιλάκη είναι καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής αγωγής και του εκπαιδευτικού σχεδιασμού στη Ρόδο. Παράλληλα, μεταξύ των άλλων ιδιαίτερων ακαδημαϊκών πεδίων ενασχόλησής της, δραστηριοποιείται διδακτικά και ερευνητικά με τις σπουδές φύλου, έχοντας ήδη προσφέρει ένα σπουδαίο συγγραφικό, αλλά και έμπρακτο για το φεμινισμό έργο. Επίσης, είναι Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος της «Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών» («ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή»).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, σημειώνει η Γ.Γ. Ισότητας, ότι γυναίκα υπήρξε και η συνυποψήφια Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Ελένη Θανοπούλου, μέλος της «Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών» («ΑΙΓΑΙΟ 50:50 Ισόρροπη Συμμετοχή»), κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και που μας γεμίζει με αισιοδοξία για την πορεία των κατακτήσεων των γυναικών και της ισότητας στην πράξη. Με την εξέλιξη αυτή στην Πρυτανεία του Παν. Αιγαίου  η Γ. Γ. Ισότητας δείχνει ευτυχής αφού τη θέση κατέλαβε γυναίκα για πρώτη φορά.

Α.Ω.

 

Επιλέχτηκε γιατί το αξίζει!

Δώδεκα Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και εκείνος της Λέσβου, έχουν επιλεγεί από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου λαμβάνει μέρος ως συνδιοργανωτής στις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, αναλαμβάνοντας να καλύψει μέρος του κόστους των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, σήμερα το Σάββατο 26 Μαΐου, ημέρα των εκδηλώσεων στα πλαίσια του εορτασμού και με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών θα γίνει φωταγώγηση του Παλαιού Δημαρχείου στο χρώμα του αίματος, το χρώμα της ζωής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη, αφού συγχαίρει τον πάντα δραστήριο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης  σπεύδει να επισημάνει ότι:« Ως δημοτική αρχή είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό κάθε εθελοντικού συλλόγου αιμοδοσίας, όπου μας ζητηθεί, στρατευμένοι στην κοινή προσπάθεια να είμαστε εκεί για τον άλλον, δίνοντας αίμα, στηρίζοντας τη ζωή».Και πράγματι αξίζει μια τέτοια στήριξη το εθελοντικό κίνημα αιμοδοτών που σώζει κυριολεκτικά ζωές και στο νησί μας έχει μια τέτοια αξιοπρόσεκτη πορεία. Είναι στη πρωτοπορία γι΄αυτό και έχει επιλεγεί να είναι από τις πόλεις που θα συμμετέχουν στον εορτασμό της ημέρας του εθελοντή αιμοδότη!

Α.Ω.

 

«Συνεκτικό» στοιχείο οι ΑΝΕΛ!  ρ5

Το ότι μπορεί ένας «ταπεινός» (βάσει Καλλικράτη) πρόεδρος δημοτικής κοινότητας, όπως ο Ιγνάτης Καραθεοδώρου, να εμφανίζεται διαχρονικά να έχει κατά καιρούς βαρυσήμαντες απόψεις για τη λειτουργία της δημοτικής αρχής, μέχρι και για θέματα (απ΄ όσο έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς) «εξωτερικής πολιτικής» και ο λόγος του «να περνάει», εξηγείται πάντως και πολιτικά. Και μάλιστα από τις απαρχές της σημερινής -σε εσωτερικό «σπαραγμό»- παράταξης, πυλώνας της οποίας ήταν το συνεκτικό στοιχείο της συνοδοιπορίας με τους «ΑΝΕΛ». Οι ΑΝΕΛ, μην ξεχνάμε πως το 2014 κυριάρχησαν, τηρουμένων των αναλογιών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και «ηγεμόνευσαν» πολιτικά αποδεδειγμένα εντός της δημοτικής αρχής, όταν βέβαια ακόμα οι ουρανοί ήταν… ψηλά. «Δηλωμένοι» εξάλλου συνοδοιπόροι του Πάνου Καμμένου, ήταν τότε, πέραν του δημάρχου Λέσβου, οι εξής παράγοντες της δημοτικής αρχής: Μανώλης Αρμενάκας (αντιδήμαρχος), Γιώργος Ψάνης (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου), Προκόπης Σινάνης (Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου), Ιγνάτης Καραθεοδώρου (πρόεδρος Καλλονής) αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα το 2015, Γιώργος Κατζανός (αντιδήμαρχος), Ταξιαρχούλα Πνακά (πρόεδρος ΑΔΕΛ), Νίκος Ψωμάς (αντιδήμαρχος) αλλά και ο Στέφανος Αποστόλου (αντιδήμαρχος), μαζί με άλλα «εξωδημοτικά» στελέχη της παράταξης, όπως ο Νίκος Σέρεσλης. Στην πλειοψηφία τους βέβαια, όλα αυτά τα «βαρβάτα» στελέχη της παράταξης, στην πορεία πήραν αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ. Όμως το «κανάλι» των ΑΝΕΛ και ο άλλοτε κοινός συμβολισμός της πορείας των προαναφερθέντων, φαίνεται πως εξακολουθεί να έχει έρεισμα εντός της δημοτικής αρχής, γεγονός που φαίνεται ακόμη να παίζει ρόλο στις εξελίξεις και να διαμορφώνει καταστάσεις.

Μ.ΟΡΦ

 

Οι δρόμοι τη ελιάς παρακάμπτουν το Β. Αιγαίο; 5

Πριν λίγες ημέρες έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη λειτουργία ενός νέου εθνικού ερευνητικού κέντρου, που θα φέρει την ονομασία «Οι δρόμοι της ελιάς», προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μπορεί να πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά όλες τις περιοχές, όπου καλλιεργείται η ελιά, ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά η παντελής απουσία του βορείου Αιγαίου σε αυτό. Για την υλοποίηση της δράσης πρόκειται να συνεργασθούν έντεκα ιδρύματα από όλη τη χώρα με συγκεκριμένη στόχευση: Την ελιά, που επιλέχθηκε ως εμβληματικό προϊόν. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ωστόσο στην Κορωνέικη ποικιλία, στην Καλαμών, στην Χονδροελιά Χαλκιδικής και στην Κολοβή ελιά, που ως γνωστό κυριαρχεί στον ελαιώνα του νησιού. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν συμμετέχουν σε αυτή τη δράση φορείς και ιδρύματα του νησιού μας, ώστε να αναδείξουν τις αντίστοιχες ποικιλίες της περιοχής μας. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που όσοι λαμβάνουν μέρος στις δράσεις του προγράμματος θα επιχειρήσουν μέσα από εκθέσεις και δραστηριότητες να γίνει διάχυση των συμπερασμάτων προς την κοινωνία, βοηθώντας έτσι και τους ντόπιους ελαιοπαραγωγούς με διάφορους τρόπους να βελτιώσουν το προϊόν και την ποιότητά του. Επειδή πιστεύομε ότι ποτέ δεν είναι αργά, καλό θα ήταν σε πρώτη φάση να διερευνηθούν οι προοπτικές του προγράμματος από το Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Α.Ω.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey