Δηκτικά 24-5-18

24/05/2018 - 13:53 Ενημερώθηκε 24/05/2018 - 13:57

Μικτή η παράσταση της «Μεγάλης Χίμαιρας»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου στην εφημερίδα μας με αφορμή την παράσταση της «Μεγάλης Χίμαιρας» που ανεβαίνει σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Δυστυχώς ο χώρος της εφημερίδας μάς περιόρισε και δεν μπορέσαμε να την παραθέσουμε όλη. Δεν θεωρεί τον εαυτό του νέα ή παλιά γενιά. Ξεκίνησα να σκηνοθετεί πριν από περίπου 8 χρόνια. Οι παραστάσεις του διαφέρουν αρκετά η μία από την άλλη.

Στη σημερινή παράσταση λοιπόν εκτός από τους ηθοποιούς επί σκηνής θα δούμε και έναν μεγάλο θίασο 50 ανθρώπων, καθώς η θεατρική παράσταση έχει και το στοιχείο του κινηματογράφου. «Το μυθιστόρημα δεν είναι φτιαγμένο να αναπαρίσταται, αλλά να διαβάζεται» μας εξηγεί και γι’ αυτό παραδέχεται ότι οφείλει πολλά στον Στρατή Πασχάλη που διασκεύασε τη «Μεγάλη Χίμαιρα»: «Προσέγγισε προσεκτικά τη χίμαιρα, κι έτσι έχουμε έναν μικτό τρόπο αφήγησης μέσω θεάτρου και κινηματογράφου, και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δώσουμε την παραίσθηση, το όνειρο της πρωταγωνίστριας που μετατρέπεται σε εφιάλτη. Οι ήρωες του Καραγάτση έχουν κάτι το κινηματογραφικό έτσι κι αλλιώς. Επίσης εισάγουμε πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να είναι επί σκηνής μέσω του κινηματογράφου»

Αν.Παζ.

 

Η Ραχήλ Μακρή… χωρίς σχόλια!

Τι να πει κανείς για την απίστευτη δήλωση της Ραχήλ Μακρή με αφορμή την ψεύτικη «είδηση» που αναστάτωσε όλο το νησί και αφορά στην παρουσίαση ενός θεατρικού έργου, όπου τα παιδιά αλλάζουν… φύλο (βλ. σχόλιο 2).

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βιάζει την ψυχή των παιδιών μας για να υπηρετήσει το σχέδιο γενοκτονίας των Ελλήνων που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας σαν χιονοστιβάδα που παρασύρει όλους τους θεσμούς, τις αξίες, τις παραδόσεις, τα ιερά και τα όσια, το Σύνταγμα και τους Νόμους που κάποτε προστάτευαν το Άβατο της Οικογένειας και της Παιδικής Αθωότητας. Το «Μέτωπο Νίκης» (σ.σ. η πολιτική κίνηση που ηγείται), ζητά την απομάκρυνσή της από τα σχολεία τα οποία πληρώνουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι για να διδάσκουν σωστά τα παιδιά μας, αντί να παραβιάζουν τις επιταγές του Συντάγματος» αυτά και άλλα πολλά ψευδή και ανυπόστατα -που ειλικρινά θα λερώσουν και αυτή την εφημερίδα αν γραφτούν- σχολίασε η πρώην βουλευτής και δεν υπάρχουν λόγια να τα χαρακτηρίσει κανείς. Τα παραθέσαμε όμως, μια που επίσης κυκλοφορούν παντού πλάι στα ψευδή δημοσιεύματα για να δει ο καθένας και καθεμιά την τεράστια ζημιά που προκαλεί η παραδημοσιογραφία και η… αντιποίηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος!

 

Έξαλλοι και οι γονείς

Εκτός από την τοπική Κοινότητα Λουτρών που όπως ανακοίνωσε θα κινηθεί νομικά απέναντι στα ψευδή δημοσιεύματα που ήθελαν στη γιορτή του σχολείου της περιοχής τα αγόρια να φορέσουν φούστες και τα κορίτσια… παντελόνια (σ.σ. δεν ξανάγινε!), το ίδιο δήλωσε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών που δήλωσε τη στήριξή του στην κοινότητα. Οι γονείς σημειώνουν τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσαν οι ψευδείς «ειδήσεις» στις οικογένειες, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τόνισαν ότι διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα. «Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μια θεατρική παράσταση (ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη) που με όρεξη και κέφι παρουσιάζουν τα παιδιά μας, έφτασε να παρουσιαστεί με τέτοιο άθλιο τρόπο» επισημαίνουν και τονίζουν ότι «κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει εμάς ή τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας».  Και δηλώνουν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» ότι «σ’ αυτό το σχολείο η αγάπη, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη είναι αξίες για τις οποίες δουλεύουμε όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί και το μόνο μας μέλημα είναι να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας». Εμείς να σημειώσουμε ότι είναι πράγματι αξιοθαύμαστη η ομοψυχία όχι μόνο εντός της σχολικής κοινότητας, αλλά στη σύνδεσή της με την τοπική κοινότητα και τον Σύλλογο Γονέων. Οπότε αυτές οι ψευδείς «ειδήσεις», οι οποίες, εννοείται, πρέπει να εξαλειφθούν, έδειξαν την ενότητα των μαθητών, των δασκάλων, των γονιών και του χωριού. Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η ενότητα που εκδηλώθηκε ανοιχτά αυτές τις ημέρες, θα… αποθεώσει και την περίφημη σχολική παράσταση!

Αν.Παζ.

 

Εδώ ο Πάλλης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Έχει «κατηγορηθεί» από τον τοπικό Τύπο, αλλά και από τη ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, σε πολλές περιπτώσεις πως λειτουργεί ίσως παραπάνω απ΄ όσο θα έπρεπε, απόλυτα «ευθυγραμμισμένος» με τη «γραμμή Μαξίμου», αγνοώντας την ειδική κατάσταση της Λέσβου. Τόσο στα θέματα του προσφυγικού, που έχει καλύτερη εικόνα και εμπειρία της κατάστασής του από τους εκάστοτε Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στα θέματα του σεισμού ή του ΦΠΑ. Ειδικά για το τελευταίο, η κριτική που του ασκείται, έχει να κάνει με το γεγονός πως είχε (και έχει) αδικαιολόγητα «αναιμική» (στην καλύτερη) αντίσταση στην πρόθεση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, τη στιγμή που γνωρίζει σίγουρα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στην κυβέρνηση, το πόσο σημαντικό είναι το μέτρο για έναν νομό σαν κι αυτόν της Λέσβου. Η Ερώτηση ωστόσο που κατέθεσε χθες για την κωλυσιεργία που παρατηρείται γύρω από την αποκατάστασης των ζημιών των «κόκκινων» σχολείων της Λέσβου από το σεισμό, με το όνομά του πρώτο,-προφανώς η ερώτηση έγινε με δική του πρωτοβουλία- από άλλα 28, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να του αναγνωριστεί. Εξάλλου και η προτροπή της εφημερίδας μας πριν λίγες ημέρες, ήταν ακριβώς αυτή. Ναι μεν να είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αλλά πρωτίστως της Λέσβου, γιατί την τοπική κοινωνία εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο και σε αυτήν κυρίως θα πρέπει να λογοδοτεί!

Μ.ΟΡΦ 

 

Τα σκουπίδια βγήκαν… πάνω από το χαλί

Ο κακός χειρισμός -κατά πως φαίνεται- εκ μέρους του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου της επαναφοράς της εφαρμογής της «νυχτερινής πεζοδρόμησης» στα Λαδάδικα και στην Κουμιδιά και κυρίως η απουσία της όποιας εγγύησης πως τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν πέρυσι με την εναπόθεση και διακομιδή σκουπιδιών, ή και την εξασφάλιση της μη υπερκάλυψης του πεζόδρομου από τραπεζάκια, δεν θα εμφανιστούν ξανά, βάζουν τα πολύ δύσκολα στο όλο εγχείρημα. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός πως το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας της Μυτιλήνης, δεν είναι σύσσωμο στη φετινή εισήγηση για την εφαρμογή της νυχτερινής πεζοδρόμησης, όπως ήταν πέρυσι, που έτρεχε μάλιστα μέχρι και για «εθελοντικές περιπολίες» για την σωστή εφαρμογή του. Με χαρακτηριστικές τις διαφοροποιήσεις φέτος κάποιων εκ των μελών του, από τις προτάσεις του κ. Πίτσιου. Μ΄ αυτά και με εκείνα, από τη στιγμή που θίγεται ανοιχτά πια η νομιμότητα του μέτρου (δεν ήταν μυστικό πως η εφαρμογή του εξάλλου έγινε ως «συμφωνία κυρίων», μετά από το περσινό αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής), θα πρέπει ίσως να ιδωθεί το όλο ζήτημα, μια και καλή κατάματα και χωρίς αστερίσκους και βιαστικές κινήσεις. Και να γίνει η μελέτη πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου -όπως ζητήθηκε από περίοικους και καταστηματάρχες στην προχθεσινή συνάντηση- που να εξασφαλίζει όλους τους εμπλεκομένους, αλλά και το να είναι απόλυτα λειτουργικό το ίδιο το μέτρο. Να πάψει δηλαδή να είναι κι αυτό ένα… ημίμετρο, όπως σημειώναμε από το χθεσινό μας σχετικό ρεπορτάζ.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey