FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 24-3-18

Ανησυχία για την ΕΔΕ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κύκλους των εκπαιδευτικών η θετική απόκριση του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη ότι Πειθαρχική διαδικασία διεξάγει το υπουργείο Παιδείας για ανώτερο στέλεχος της εκπαίδευσης στη Λέσβο. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπαξεβανάκης σημείωσε: «Έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση από το υπουργείο, η οποία έχει ανατεθεί σε διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άλλης περιοχής- όχι του Βορείου Αιγαίου- πριν από 10 ημέρες» χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του. Ανώτεροι παράγοντες της εκπαίδευσης διέψευσαν τις πληροφορίες που ακούστηκαν στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού, οι οποίες έκαναν λόγο για ερώτημα πλαστογραφίας που εμπίπτει σε ποινικό αδίκημα. Παράλληλα απόρησαν πώς είναι δυνατόν μια διαδικασία στενά εσωτερική που συνδέεται με κώδικες των δημοσίων υπαλλήλων έγινε γνωστή από τον υφυπουργό. Εύλογο ενδεχομένως το ερώτημα, αλλά η απάντησή του θα πρέπει να δοθεί από τον υφυπουργό!

Αν.Παζ.

 

Το φοιτητικό επίδομα

Με αφορμή πλήθος ερωτημάτων που απευθύνουν στο Υπουργείο Παιδείας, φοιτητές και γονείς σχετικά με την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κατέβαλε τα απαιτούμενα ποσά στους λογαριασμούς των Ιδρυμάτων εντός 20ημέρου από την ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης. Σχετικό ζήτημα είχε προκύψει και με τους δικαιούχους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μάλιστα από την ίδια στήλη το είχαμε επισημάνει.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 καταβλήθηκαν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 33,325 εκ. ευρώ, δηλαδή το 100% όσων αιτημάτων χρηματοδότησης υποβλήθηκαν μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους 2017.

Παρά το γεγονός ότι επισπεύτηκε η διαδικασία με ηλεκτρονική εφαρμογή αιτήσεων για πρώτη φορά και παρά το ότι εξασφαλίστηκαν οι σχετικές πιστώσεις, οι υπηρεσίες γίνονται συχνά αποδέκτες διαμαρτυριών για μη έγκαιρη καταβολή του επιδόματος των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους.

Το υπουργείο, πάντως, ανακοίνωσε το ύψος και την ημερομηνία εξόφλησης των ποσών ανά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Έτσι φαίνεται καθαρά ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καταβληθεί την 18η Δεκεμβρίου 2017 το ποσό των 22.000 ευρώ και στις 19 Δεκεμβρίου το ποσό του 1,510 εκατ. ευρώ, σύνολο 1,532 εκατ. ευρώ.

Αν.Παζ.

 

Τα παράπονα στον υφυπουργό Παιδείας

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου συναντήθηκε χτες με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Ένωση δήλωσε την δυσαρέσκεια της, διότι παρότι ζητήθηκε να έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας με βασικό θέμα την εφαρμογή της ποσόστωσης για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών του 2018 για το νησί μας, δεν έγινε αποδεκτό με αιτιολογία το φορτωμένο πρόγραμμα του Υφυπουργού.

     Η πρόθεση της Ένωσης  ήταν να ζητήσει να ισχύσει για ακόμη μία χρονιά η ποσόστωση για του υποψηφίους των Πανελλαδικών όλου του νησιού (παρά τις δηλώσεις του υφυπουργού ότι το ευνοϊκό μέτρο θα ισχύσει μάλλον μόνο για τους υποψηφίους της Βρίσας) και ζητήθηκε να υπάρξει στήριξη από την Περιφερειακή Διεύθυνση της όλης αυτής προσπάθειας. Γιατί προφανώς μέσα στην ατυχία του περσινού σεισμού, υπήρχε και ...σωσμός για τους υποψηφίους ,αφού πέρασαν με το μπόνους που υπήρξε και σε καλύτερες σχολές.

Η Ενωση ωστόσο είχε να θέσει και άλλα θέματα στον υφυπουργό, όπως της στέγασης του Μουσικού σχολείου, της ένταξης παιδιών προσφύγων στα σχολεία του νησιού, ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και απαιτούν τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Α.Ω.

 

Αναγκαίος ο «συμβιβασμός»

Είναι φανερό, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η συνοχή της δημοτικής αρχής έχει κλονιστεί με απρόβλεπτες παρενέργειες, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα αποτελέσουν μια μόνιμη «πληγή» στο δημοτικό έργο που ξεπερνά ενδεχομένως και την παρούσα θητεία. Γιατί αν η δημοτική αρχή, τώρα που έχουν δρομολογηθεί μια σειρά μεγάλα έργα, καταναλωθεί με τα εσωτερικά της, τα έργα αυτά κινδυνεύουν να ακυρωθούν! Ανεξαρτήτως λοιπόν των όποιων «δίκιων» που μπορεί να θεωρεί ότι έχει ο κάθε δημοτικός παράγοντας και αντιδρά και εξανίσταται έτσι, το μείζον είναι να μη χαθούν οι ευκαιρίες που εμφανίστηκαν, για να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις που περίμεναν χρόνια για να δρομολογηθούν. Και επειδή τα «πάθη» και οι αντεκλήσεις είναι μέσα στη ζωή και πολλές φορές παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη συμπεριφορά των ανθρώπων, το ζητούμενο είναι στο όνομα αυτών των αντεκλήσεων να μη χαθεί ο στόχος, γιατί τότε η μήνις του κόσμου θα πέσει επί «δικαίων και αδίκων» και θα έχει δίκιο! Και ο στόχος πρέπει να είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που παρά τις δεδομένες διαφορές μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας και ενδεχομένως και της διαφορετικής διαδρομής που προτίθεται να ακολουθήσει ο καθένας για την επόμενη μέρα, ώστε να μην «ναρκοθετηθεί» η όποια παραγωγή έργου, την κρίσιμη αυτή περίοδο. Αυτός είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός για το επόμενο διάστημα, μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, που πρέπει να απαιτήσει ο δήμαρχος, ως επικεφαλής της δημοτικής πλειοψηφίας, για να... λειτουργήσει το «σκάφος» του δήμου, δεδομένου ότι μετά την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα υπάρξουν κι άλλες αποκλίνουσες καταστάσεις, που θα δημιουργήσουν περαιτέρω... φουρτούνες στο όλο εγχείρημα. Σε τελική ανάλυση και οι δημοτικοί μας «άρχοντες» θα κριθούν όχι μόνο για τα έργα τους, αλλά και για τις συμπεριφορές τους!

Μα.Μ.

 

Τα δύο πρόσωπα του Βίτσα

Αν πολλοί ποντάρουν στο ότι ο νέος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας που υποσχέθηκε μεταξύ άλλων πως σύντομα θα δρομολογήσει λύση στο θέμα της διάθεσης των λυμάτων του Κέντρου της Μόριας, έχει καλύτερες πιθανότητες να τα… καταφέρει απ΄ ότι ο προκάτοχός του, Γιάννης Μουζάλας, υπάρχουν δύο δεδομένα που χρήζουν (διαφορετικής) ανάλυσης: Εκ πρώτοις λοιπόν ότι ο κ. Βίτσας υπήρξε Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας και άρα, λόγω του ότι την ευθύνη του Κέντρου την έχει ο Στρατός, θα έχει λογικά τη γνώση να κινήσει τις διαδικασίες μέσω ενός πόστου που το ξέρει καλά. Στον αντίποδα όμως, ακριβώς λόγω του ότι ήταν στο Υπουργείο Άμυνας, που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή του αγωγού, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ήδη ο κ. Βίτσας, έχει ένα μερίδιο ευθύνης στη… μη διευθέτηση των λυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε αυτή η παραφωνία, που δυστυχώς δείχνει πολλά απ΄ όσα αφορούν στην προβληματική διαχείριση του προσφυγικού, να διευθετηθεί πράγματι τις επόμενες ημέρες, όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός…

Μ.ΟΡΦ

 

Η παραταξιακή του Γαληνού

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χθες επρόκειτο να γίνει και η περίφημη «παραταξιακή» που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λέσβου, προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα μεταξύ των συνεργατών του στη δημοτική αρχή. Η συνεδρίαση αυτή, είναι από τις πιο κρίσιμες που έχουν γίνει στην παράταξη του Σπύρου Γαληνού και όπως λένε πολλοί εκ των μελών της δημοτικής αρχής και η πιο δύσκολη. Καθώς ο δήμαρχος έχει αποδείξει πως είναι καλός στο να κάνει κατά καιρούς αποτελεσματικό… «μασάζ» στους παραπονεμένους συνεργάτες του, κερδίζοντάς τους ενόψει της (κοινής) συνέχειας, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα απαιτούν πολύ πιο επιδέξιους χειρισμούς. Και δεν αποκλείεται μάλιστα ο δήμαρχος να χρειαστεί να πάρει και… θέση ανάμεσα σε πράγματα και καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα στην συνοχή της παράταξης, με το ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το μήνυμα που θα πέρναγε χτες στη δημοτική αρχή ήταν απλό: ή δουλεύουμε όλοι μαζί ή όποιος διαφωνεί, φεύγει. Μέση οδός, είναι φανερό πως δεν μπορεί συνεχίσει να υπάρχει…

Μ.ΟΡΦ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 23-3-18 Δηκτικά 27-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top