Δηκτικά 22-5-18

22/05/2018 - 16:57

Από μεταμφιέσεις, άλλο τίποτα!

Λέει η έκφραση ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Αν είναι έτσι, τι άλλο περιμένουμε να δούμε από τις ψεύτικες «ειδήσεις» που κυκλοφορούν που κάνουν και πολιτικά πρόσωπα- πανάθεμά τα- να προχωρούν και σε δηλώσεις και καταγγελίες;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που γέμισαν το διαδίκτυο, γι’ άλλη μια φορά από το νησί μας, μια δασκάλα σε Δημοτικό σχολείο της Λέσβου αποφάσισε η ετήσια σχολική γιορτή να είναι «ιδιαίτερη» και τα παιδιά να «αλλάξουν φύλλο». Ασχολίαστο το ανορθόγραφο της υπόθεσης. Και προχωρούμε. Στη θεατρική παράσταση της έκτης τάξης, υποτίθετο, ότι «τα αγόρια θα ντυθούν κορίτσια και φορέσουν… φούστες και τα κοριτσάκια θα ντυθούν αγόρια και θα φορέσουν… παντελόνια».

Κι αφού δεκάδες σάητ αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση, η αρχική πηγή ζητούσε συγνώμη, αλλά ήταν αργά. Εν τέλει αποδείχτηκε ότι το εν λόγω σχολείο θα ανεβάσει Αριστοφάνη. Από πότε, όμως, σε μια θεατρική παράσταση είναι κακό οι άντρες να υποδύονται γυναίκες; Το οποίο συνέβαινε κατά κόρον στην Αρχαία Ελλάδα; Εδώ οι κύριοι που το αναπαρήγαγαν σάστιζαν με το ότι τα κοριτσάκια φορούν παντελόνια!

Οι αρμόδιοι δεν θα σαστίσουν ποτέ, που κάποιοι συστηματικά υποδύονται τους δημοσιογράφους;

Αν.Παζ.

 

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος...

Ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης ήταν ο βασικός εισηγητής από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα σχετικά ζητήματα του ασύλου. Και ως εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία υπερασπίστηκε την κυβερνητική γραμμή και δικαιολόγησε την επιχειρηματολογία της για τις προτεινόμενες αλλαγές στην απονομή ασύλου, όπως και το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού, που μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι η αποσυμφόρηση των νησιών θα είναι πιο γρήγορη. Δυστυχώς η... χαρά αυτή κράτησε λίγα εικοσιτετράωρα και ο περιορισμός επανήλθε, μαζί με τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία. Ο Γ. Πάλλης μιλώντας και για το θέμα αυτό υπερασπίστηκε τη λογική, ότι δυστυχώς η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν επιτρέπει τη μετακίνηση στην ενδοχώρα, πλην των ευάλωτων και άρα ο γεωγραφικός περιορισμός και ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, μέχρι να κριθεί η αίτηση ασύλου τους, καθίσταται αναγκαίος και υποχρεωτικός. Την άποψη αυτή ενδεχομένως να την έχει ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγοντας και κάποιος που δεν έχει σχέση με τα νησιά και την εικόνα που βιώνουν.

 

Αλλά πρωτίστως της Λέσβου!

Δεν μπορεί όμως να την εκφράζει, με τόση «ευκολία» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λέσβου, ναι της Λέσβου στην οποία η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει με τον υπερπληθυσμό που φιλοξενεί, και να θέλει να εκπροσωπεί το νησί. Εκτός από βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ο Γ. Πάλλης είναι και βουλευτής Λέσβου και αυτό δεν πρέπει ούτε να το ξεχνά, ούτε και να το παραβλέπει στο όνομα της όποιας κομματικής γραμμής. Αν δεν αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, ή αν δεν αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι, σε σταθερή όμως βάση, για την αποσυμφόρηση του νησιού, τα προσδοκώμενα μετά τις αλλαγές για το άσυλο, που εισηγήθηκε και ο κ. Πάλλης από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεσμεύεται και ο ίδιος ο κ. Βίτσας, δεν θα επιτευχθούν, εκτός και αν είναι σε θέση να ξέρουν ότι οι ροές από απέναντι θα μηδενιστούν. Και επειδή κάτι τέτοιο δεν αναμένεται, ας φροντίσει ο Γ. Πάλλης να λειτουργήσει πρωτίστως ως βουλευτής Λέσβου, αναζητώντας τρόπους σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, για την συνεχή αποσυμφόρηση του νησιού, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Διαφορετικά, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, που δεν είναι άλλωστε και πολύ μακριά, η κάλπη ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις και αυτό θα πρέπει όλους τους εμπλεκόμενους να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα του νησιού, όσο είναι ακόμη καιρός...

Μα.Μ.   

 

Ζητείται ευαισθησία, έστω και παραπέντε!

 «Στις δύσκολες παρεμβάσεις της τέταρτης αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα φέρουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ανατροπές σε κοινωνικά επιδόματα (εκπαιδευτικά, στέγασης κ.ά.) και αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, ώστε να γίνει εξαιρετικά αυστηρό το πλαίσιο εισόδου αλλά και παραμονής στο προστατευτικό καθεστώς. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν ψηφιστεί ως τις 20 Ιουνίου, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει την επομένη στις Βρυξέλλες για το Eurogroup χωρίς εκκρεμότητες». Αυτά σημειώνουν τα ρεπορτάζ των κεντρικών μέσων ενημέρωσης, που θέλουν να βλέπουν το δάσος και όχι το... κλαδί του δένδρου! Διότι περί αυτού πρόκειται η περίπτωση του ΦΠΑ των 5 νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που καίγονται για να μην αυξηθεί μετά τον Ιούνιο, γεγονός που θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην πληττόμενη οικονομία των νησιών μας. Αν αυτή η... εξαίρεση, για την οποία άλλωστε υπάρχει και σχετική κινητικότητα στη Βουλή από σύσσωμη την αντιπολίτευση, τελικά γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση σε συμφωνία ενδεχομένως και με τους δανειστές, θα είναι ευχής έργο, για το οποίο αξίζει τον κόπο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και όλες οι δυνατότητες. Για την τελική συμφωνία, η συμβολή της μη εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά, θα είναι μηδαμινή, για την οικονομία των νησιών αυτών η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών θα είναι τεράστια ανακούφιση, που σε τελική ανάλυση αξίζουν μετά τα όσα βιώνουν τα τελευταία χρόνια και λόγω προσφυγικού. Από την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης θα φανεί αν υπάρχουν ακόμη ευαισθησίες στην πολιτική ηγεσία του τόπου που μπορεί να αφουγκράζεται την κοινωνία και να διορθώνει, έστω στο παραπέντε... ανορθογραφίες!

Α.Ω. 

 

Η τακτική Αθανασίου απέναντι στο ΚΙΝ.ΑΛ

Όσοι ήταν παρατηρητικοί στην πρώτη ανακοίνωση του νεοσύστατου ΚΙΝ.ΑΛ Λέσβου, θα είδαν την ολομέτωπη επίθεση για το θέμα του ΦΠΑ στη ΝΔ, χωρίς καμία αναφορά στην κυβέρνηση, με αφορμή τη μη συζήτηση της τροπολογίας που κατέθεσε για το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση. Δίνοντας λαβές για… σχόλια τόσο εντός, όσο και εκτός του κινήματος, αφού έτσι κι αλλιώς πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να εκμαιεύσουν το προς τα πού «κοιτάζει» το ΚΙΝ.ΑΛ: προς ΝΔ ή προς ΣΥΡΙΖΑ. Και αν και από το ΚΙΝ.ΑΛ, βγαίνει προς τα έξω πως η συγκεκριμένη κριτική προς τη ΝΔ, εκφράστηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας… εμπέδωσης από όλους, πως ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς εκφέρει αυτόνομο λόγο και αντίστοιχη πορεία, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου έπιασε επιδέξια τη μη… αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της νομαρχιακής Λέσβου και δεν πήγε στην κόντρα, αλλά έτεινε χείρα φιλίας. Όπως κάνει και κεντρικά η ΝΔ. Και «μάλωσε» με το «γάντι» τα «ικανά στελέχη» της νομαρχιακής, δείχνοντας πως η συμπόρευση των δύο κομμάτων τουλάχιστον απέναντι στον ΦΠΑ, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη. Εξάλλου προανήγγειλε και τη στήριξη της ΝΔ στην πρόταση νόμου του ΚΙΝ.ΑΛ για τον μειωμένο ΦΠΑ, που σημαίνει ότι πράγματι δύναται να δημιουργηθεί ένα κοινοβουλευτικό μέτωπο για την διάσωση του ειδικού μέτρου για τα νησιά.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey