Δηκτικά 18-5-18

18/05/2018 - 18:08

Στόλος 30ετίας, έστω και ανακαινισμένος!

Αναμφίβολα, το γεγονός πως η γραμμή Πειραιάς -Χίος-Μυτιλήνη θα εξυπηρετείται πλέον από δύο βαπόρια μιας κάποιας ηλικίας, δεν μοιάζει εκ πρώτης όψης ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ως γεγονός. Τόσο το «Νήσος Ρόδος» (έτος ναυπήγησης το 1987), όσο και το «Νήσος Σάμος» (1988) αποτελούν τα δύο εκ των τριών πιο παλιών πλοίων στο στόλο της HSW (το παλαιότερο είναι το «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» που ναυπηγήθηκε το 1977).

Συγκριτικά δηλαδή με τα πλοία που εκτελούσαν το σχετικό δρομολόγιο τα προηγούμενα χρόνια, είναι δεδομένη η μελαγχολία που νιώθουν πλέον Μυτιληνιοί και Χιώτες για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ακτοπλοΐα. Ειδικά, όταν μόλις το 2005 η HSW έφερνε στη γραμμή το νεότευκτο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», στο πρώτο ουσιαστικά δρομολόγιο της καριέρας του ή έπειτα από δύο χρόνια το επίσης νεότευκτο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ». Μέχρι πέρυσι τουλάχιστον, τη σύνδεση με τον Πειραιά κάλυπτε το αρχοντοβάπορο «ΑΡΙΑΔΝΗ», που ναυπηγήθηκε έστω το 1997.

Μυτιλήνη και Χίος επιστρέφουν σε πλοία 30ετίας και αυτό σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο, ούτε να μη χρεωθεί στη συνένωση των δύο εταιρειών και την απουσία του υφιστάμενου ως σήμερα ανταγωνισμού. Φυσικά, μια άλλη παράμετρος που δε δύναται να… χρυσώσει το χάπι των νησιωτών, είναι οι μετασκευές που έγιναν τόσο στο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» (2010) όσο και στο «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ» (2016), τα οποία καλύπτουν την απόσταση Πειραιάς - Μυτιλήνη (με ενδιάμεση στάση στη Χίο) σε 10 ώρες 45 λεπτά και 11 ώρες 25 λεπτά, αντίστοιχα.

Β. Παπ.

 

«Σιγά μη σου κάνω δήλωση»! 

Με ανοιχτό το στόμα μείναμε χτες όταν καλέσαμε στο τηλέφωνο τον υπεύθυνο Μυτιλήνης της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ να μας σχολιάσει την εκλογική νίκη της φοιτητικής παράταξης κατά τις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη. Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να τον ρωτήσουμε και για την καταγγελία που έκαναν εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ εναντίον της ΔΑΠ, αλλά δεν προλάβαμε να φτάσουμε ως εκεί. Ο -κατά τ’ άλλα- υπεύθυνος της παράταξης, χωρίς να μας γνωρίζει προσωπικά ανέφερε «σιγά μη σου κάνω δήλωση» και όταν ρωτήσαμε τον λόγο (σ.σ. δεν προλάβαμε καν να κατανοήσουμε πώς ο πληθυντικός έγινε ενικός, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει) μας απάντησε ότι «λέτε και γράφετε τα χειρότερα για τη ΔΑΠ» και το έκλεισε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλήσαμε νωρίτερα με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Γρηγόρη Μπεκατώρο, ο οποίος μας είχε παραχωρήσει κάποια εκλογικά αποτελέσματα και τον ευχαριστήσαμε, και αφού μείναμε με το τηλέφωνο στο χέρι με τον «υπεύθυνο», ξανακαλέσαμε τον κ. Μπεκατώρο. Ο τελευταίος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο και στη συνέχεια αυτός μας έστειλε μήνυμα στο Facebook με τη δήλωση που ήθελε εκείνος και με μεσάζοντα τον κ. Μπεκατώρο να μπει και… αυτούσια! Κι ενώ εμπεριείχε σκληρή καταγγελία κατά της ΠΑΣΠ, για την οποία ο κ. «υπεύθυνος» μας είχε αφαιρέσει το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε μαζί του. Ο κ. Μπεκατώρος μας είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί ο υπεύθυνος είχε αυτή τη στάση κι ότι ήταν δικαίωμά του να μην κάνει δήλωση.

Θα ήταν όμως ποτέ δυνατό να δημοσιεύσουμε αυτούσια μια δήλωση χωρίς εξηγήσεις από τον καταγγέλλοντα, η οποία περιλαμβάνει κατηγορίες που σηκώνουν μέχρι και συκοφαντική δυσφήμιση από πλευράς κατονομασμένων μελών της ΠΑΣΠ;

Πολλά λόγια από σπασμένα τηλέφωνα και για να μπούμε στην ουσία: Αν αυτό θέλει η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ να είναι το πρόσωπο που την εκπροσωπεί στη Μυτιλήνη, κι αν αυτή η στάση ικανοποιεί την τοπική ΝΟΔΕ και τη ΝΔ συνολικά, εμείς δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα. Απλώς προβληματιζόμαστε! Για ό,τι «προηγούμενα» μπορεί να έχει κανείς, όπως πάντα και όλοι γνωρίζουν ότι η εφημερίδα αυτή φιλοξενεί χωρίς δεύτερες σκέψεις την όποια κριτική γίνεται, όσο σκληρή και αν είναι.

Αν.Παζ.

 

Ποινή χωρίς αναστολή

Στις 20 Μαρτίου 2014, ο 75χρονος Π.Μ. χτύπησε με μεταλλικό σωλήνα μια αδέσποτη γάτα η οποία είχε μπει στον κήπο του, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το περιστατικό είδαν δύο αυτόπτες μάρτυρες (τις οποίες δεν είχε αντιληφθεί ο 75χρονος) οι οποίες έτρεξαν να σώσουν το ζώο (το οποίο ευτυχώς επέζησε) και να καταγγείλουν το δράστη.

Χτες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης εκδίκασε την καταγγελία και καταδίκασε τον δράστη (ο οποίος δεν παρέστη στο ακροατήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο του) σε 18 μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο. Επίσης, καθώς δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, η ποινή φυλάκισης δεν ανεστάλη, αλλά μετατράπηκε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η Δικαιοσύνη δεν χαϊδεύει αυτιά σε τέτοιου είδους περιστατικά, θέτοντας το πλαίσιο, ώστε να γίνουμε όλοι πιο προσεκτικοί, υπεύθυνοι, αν όχι φιλόζωοι…

Αν.Παζ.

 

Χατζηβασιλείου και Προβατάς στο ΚΙΝ.ΑΛ

Πλήρης είναι από χθες, η σύνθεση της νεοσύστατης νομαρχιακής επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ στη Λέσβο, με τα δύο άτομα που «ανήκαν» στο «αναλογικώ δικαίω» της επιλογής του Ποταμιού, να προτείνονται έστω και με καθυστέρηση και να αναλαμβάνουν κανονικά τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Χατζηβασιλείου και Νίκο Προβατά, οι οποίοι προστίθενται στην 11μελή νομαρχιακή επιτροπή. Ας σημειωθεί ότι μετά από αίτημα αρκετών μελών της νομαρχιακής και ενόσω αγνοούνταν η εισήγηση του Ποταμιού για τον καταρτισμό της νομαρχιακής, είχαν «παίξει» τα ονόματα των Παναγιώτη Χριστόφα και Βάσως Χοχλάκα για να κλείσουν τις θέσεις της επιτροπής. Όμως τελικώς, βρέθηκαν τα πρόσωπα της επιλογής του Ποταμιού, με τα δύο προαναφερθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να δηλώνουν εξάλλου πως δεν επιθυμούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να βρίσκονται μέσα στη νομαρχιακή του ΚΙΝ.ΑΛ. Από και έπειτα, άπαντες εντός του ΚΙΝ.ΑΛ επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά και να αφήσουν πίσω τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του διορισμού των μελών, στρέφοντας το ενδιαφέρον στις πολιτικές εξελίξεις. Και εν προκειμένω στην ύστατη προσπάθεια διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, στην οποία έτσι κι αλλιώς πρωτοστατούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού.

Μ.ΟΡΦ

 

1,3 εκ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Ενίσχυση, ύψους 104,2 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Ελλάδα, τις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, και τους τυφώνες στη Γαλλία, όπως ενέκρινε η επιτροπή προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παροχή βοήθειας θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ στις 30 Μαΐου, ενώ έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Η συνολική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ περιλαμβάνει: 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την επισκευή υποδομών μετά το σεισμό που έπληξε το νησί της Λέσβου τον Ιούνιο του 2017, 50,6 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας Centro στην Πορτογαλία μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2017, 3,2 εκατ. ευρώ στην Ισπανία για την αποκατάσταση στην περιοχή της Γαλικίας, 49 εκατ. ευρώ στη Γαλλία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι τυφώνες Irma και Maria στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα και κοινότητες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης το Σεπτέμβριο του 2017. Πάντως η εκτίμηση είναι πως το ποσό που δίνει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ελλάδα και ειδικότερα για τις ζημιές του σεισμού στη Βρίσα, είναι πολύ μικρό για τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Α.Ω.

 

Προσπάθεια να έρθει στην Ελλάδα η Μελισσαροπούλου

Ποινική δίωξη κατά της Ειρήνης Μελισσαροπούλου, που συνελήφθη ως γνωστόν πριν από λίγους μήνες να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, άσκησε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, προσφέροντας ένα επιπλέον «όπλο» στη νομική φαρέτρα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή της στην Ελλάδα. «Μετά την άσκηση της ποινικής διώξεως θα διεξαχθεί κυρία ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί αρμοδίως, ο οποίος και θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες και ευελπιστούμε στη σύλληψη και τιμωρία των πραγματικών ενόχων», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας της νεαρής από τη Μυτιλήνη, Σάκης Κεχαγιόγλου και πρόσθεσε: «Η υποβληθείσα από την υπεράσπιση της Ειρήνης αναφορά, η οποία οδήγησε στην άσκηση της ποινικής διώξεως, έχει σαν σκοπό να ενισχύσει το νομικό μας οπλοστάσιο στην ιδιαίτερα δυσχερή προσπάθεια και επιδίωξη να εκδοθεί η Ειρήνη και να δώσει λόγο στην Ελληνική Δικαιοσύνη (άρθρα 6 και 8 του Ποινικού Κώδικα), είτε κατά προτίμηση πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Χονγκ Κονγκ, είτε μετά τη δίκη που πρόκειται να διεξαχθεί εκεί και που η επόμενη ακρόαση έχει ορισθεί για την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018».

Α.Ω.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey