Δηκτικά 17-5-18

17/05/2018 - 16:33

Δεν έβαλε «αυτογκόλ»...

Η τροπολογία της ΝΔ για το ΦΠΑ, που κατατέθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, δεν έγινε τελικά αποδεκτή από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα, με το επιχείρημα ότι είναι... λάθος να συνδέεται η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 5 νησιά  με το προσφυγικό! Το επιχείρημα αυτό «μπάζει» από παντού, γιατί δυο φορές που υπήρξε παράταση στη διατήρηση του νησιωτικού ΦΠΑ, την πρώτη φορά για έναν χρόνο στα 32 νησιά και τη δεύτερη ένα εξάμηνο μόνο στα πέντε νησιά του προσφυγικού, ο βασικός λόγος ήταν για το βάρος που σηκώνουν από την προσφυγική κρίση. Όταν μιλάμε για παράταση του ισχύοντος καθεστώτος και όχι για επαναδιαπραγμάτευση των μειωμένων συντελεστών που η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές -με δική της πρόταση όπως σημειώνουν οι ίδιοι- και αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση, τότε τα επιχειρήματα είναι τα ίδια και των δυο προηγούμενων παρατάσεων που εδράζονται στις επιπτώσεις στα πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών και λειτουργούν σ’ αυτά Hotspots. Ασφαλώς και είναι κατανοητό, στα πλαίσια του πολιτικού παιχνιδιού, ότι ήταν αναμενόμενο να απορριφθεί η τροπολογία της ΝΔ από την κυβέρνηση, διαφορετικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αυτογκόλ», αν τελικά γινόταν αποδεκτή η πρωτοβουλία αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Αλλά μπορεί να βάλει «γκολ»!

Όμως το θέμα είναι υπαρκτό και επείγει η αντιμετώπιση του, δεδομένης της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία των νησιών αυτών, που φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει επαρκώς! Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια αδιαφορία για ένα τέτοιο αίτημα, ούτε να αντιμετωπίζεται με «τιμωρητική» εμμονή για όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη και τη διάσταση που πήραν οι αντιδράσεις. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργικός «θυμός» για την υποδοχή του στο νησί από τους φορείς του, έπαιξε το ρόλο του και στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος. Όπως κι αν έχουν όμως τα πράγματα, όσο υπάρχει καιρός, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε το αίτημα της παράτασης να γίνει αποδεκτό. Και οι πρωτοβουλίες θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να παρθούν από τους ίδιους τους κυβερνώντες, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν πάνω τους το θέμα και να ικανοποιήσουν τις νησιωτικές κοινωνίες  που συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να «πλήττονται» από το προσφυγικό. Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνητικοί βουλευτές των «5» νησιών του Αν. Αιγαίου, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρέπει να εξαντλήσουν όλη την επιχειρηματολογία και τις αναγκαίες επαφές, με στόχο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να παραμείνουν και μετά την 30η Ιουνίου. Η κυβέρνηση οφείλει να τα ξανασκεφθεί και θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η φωνή της λογικής και της δικαιοσύνης σε μια περιοχή που αξίζει να «ανταμειφθεί» για όσα βάρη σήκωσε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να σηκώνει. Είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για το οποίο η κυβέρνηση, βάζοντας το «γκολ», μόνο όφελος μπορεί να έχει!

Μα.Μ.  

 

Η Βασούλα, μεγάλωσε και θύμισε… Θεόδωρο!

Με μία δήλωση που ήδη συζητείται και καταδεικνύει πως το μείζον ζήτημα για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, δεν είναι το ιδεολογικό πολιτικό στίγμα που καλείται να βγάλει, αλλά το να ξεπεράσει τους προσωπικούς του «δαίμονες» και να αποτινάξει τα πλείστα «καρκινώματα» από πάνω του, η Βάσω Χοχλάκα σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις με την στελέχωση των νομαρχιακών του ΚΙΝΑΛ. Η πρώην δημοτική σύμβουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ούσα διαχρονικά μέλος του μεγάλου κόμματος στο ΚΙΝ.ΑΛ. περίμενα, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο νέος φορέας στο ξεκίνημά του όχι μόνο θα ακολουθούσε δημοκρατικότερες διαδικασίες αλλά, παράλληλα, θα εξέφραζε μια δυναμική ύστερα από τη μαζικότατη συμμετοχή του κόσμου στη νέα προσπάθεια. Άλλωστε, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων όφειλε να μας οδηγήσει εκεί». Και συνέχισε: «Δυστυχώς, όμως, από τη πρώτη μέρα, δηλαδή από το ιδρυτικό συνέδριο μέχρι και σήμερα, παρακολουθούμε άναυδοι και αμέτοχοι ΜΟΝΟ διορισμούς, γιατί φαίνεται εκείνο που προέχει είναι η πολιτική επιβίωση συγκεκριμένων προσώπων. Όσο μου αναλογεί, αρνούμαι πεισματικά να ενταχθώ σε ξεπερασμένες λογικές και πρακτικές που και η προσωπική μου παράδοση δεν μου επιτρέπει ν' ανεχθώ». Η δήλωση τώρα αυτή, που δείχνει καταρχήν μία πολιτική ωριμότητα εκ μέρους της, συγκεντρώνει από χτες πολλούς υποστηρικτές γιατί έχει διπλό συμβολισμό, που ικανοποιεί και το (φαινομενικά αντιμαχόμενο εντός του χώρου) «παλιό» και «νέο». Καθώς θυμίζει εκ πρώτοις στους «παλιούς» τα γεγονότα της νομαρχιακής Λέσβου στις αρχές της δεκαετίας του 80΄, όταν ο αείμνηστος πατέρας της, Θεόδωρος Χοχλάκας έδινε μία… αντίστοιχη μάχη για την στελέχωση της τότε νομαρχιακής και  τα οποία γεγονότα περιγράφονταν για χρόνια μετά ως τα «της Μυτιλήνης» στην Αθήνα, αλλά και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ! Αλλά ικανοποιεί και τους «νέους», καθώς τα όσα υπερασπίζεται η Βάσω Χοχλάκα, παραπέμπουν σε ουσιαστική «αλλαγή» στα πάντα εντός του χώρου.

Μ.ΟΡΦ

 

Εδώ δεν θα έχει και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα…

Ένας μήνας και κάτι μέρες απέμειναν μέχρι την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και στα πέντε τελευταία νησιά. Και μπορεί ο πολύς ο κόσμος, που έχει τρελαθεί τα τελευταία χρόνια από τα φορολογικά και πάσης φύσεως «δημοσιονομικά» χτυπήματα που έχει δεχτεί, να τα έχει χαμένα και να μην συνειδητοποιεί ακόμα τις επιπτώσεις που θα έχει από την απώλεια του ΦΠΑ, όμως αυτό μάλλον πρέπει να ανησυχεί εκείνους που αποφασίζουν, παρά να τους καθησυχάζει. Μέχρι σήμερα, η υπόθεση του ΦΠΑ έχει (επιχειρηθεί να) περάσει ως μία «κομματική» αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να ξεχνούν (και τα δύο «κομματικά» στρατόπεδα) ότι σίγουρα συμφωνούν πως μιλάμε σε κάθε περίπτωση για μία μεγάλη απώλεια για τα νησιά. Και να ξεχνούν πως σε βάθος χρόνου, οι αντιδράσεις είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσουν… Και να εκφράζονται «συλλογικά» (όπως θεωρεί ιδανικό ο ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε) και όχι μέσω «καταστηματαρχών» ή εκπροσώπων φορέων. Εξάλλου, για τη Λέσβο, δεν προβλέπεται και έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα που δόθηκε σε Λήμνο και Άη Στράτη για κάθε κάτοικό του, που διασκέδασε κάπως τις εντυπώσεις για έναν τουλάχιστον χρόνο…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey