FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Δηκτικά 16-3-18

Τραπεζικά χαράτσια…

Aυτό που συμβαίνει με τις προμήθειες στις τράπεζες ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία. Πας να πληρώσεις τα χίλια δυο χαράτσια που έχουν επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία στην καμπούρα μας και ζητάνε οι τράπεζες έξτρα χαράτσι 1, 5 ευρώ για κάθε συναλλαγή.  Τραπεζική προμήθεια, το λένε ευγενικά οι υπάλληλοι. Οι λέξεις όμως και το ευγενικό ύφος δεν αλλάζουν τίποτα στον νέο φόρο που σκαρφίστηκαν οι τραπεζίτες  με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για να γεμίζουν τα ταμεία τους, αυτά τα ταμεία που τα έκαναν γιούργια την προηγούμενη δεκαετία με τα θαλασσοδάνεια και τις κάρτες.

Φίλος καλός πήγε να πάρει χθες ένα παράβολο τριών ευρώ από την τράπεζα και ο ταμίας ζήτησε και την προμήθεια του 1,5 ευρώ. Όπως το διαβάζετε για 3  ευρώ χαράτσι 1, 5 ευρώ. Εάν αυτά γινόταν επί επαράτων Σαμαροβενιζέλων και όχι επί της πρώτης φορά  Αριστεράς κάποιοι θα καίγανε τις τράπεζες. Τώρα δεν προλαβαίνουν. Συσκέπτονται για το  πιο θα είναι το επόμενο χαράτσι που θα το εμφανίσουν ως προσφορά στους αδυνάτους και συμβολή στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Α.Ω.

 

Και η διάσταση του προβλήματος!

Χωρίς να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με το προσφυγικό και ιδιαίτερα όσοι ασκούν κριτική να αναγνωρίσουν ότι σε σχέση με το 2017, όπου μετρήσαμε θύματα την πρώτη εβδομάδα της χρονιάς, η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Ενδεχομένως γιατί δεν είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας. Και ειδικά ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν θα πρέπει να πέφτει σε παγίδες κινδυνολογίας που βλέπουν «σοκ» και «χάος» παντού. Μια ενημέρωση από τα στελέχη του Κέντρου για το τι συμβαίνει κάθε φορά, είναι απαραίτητη για να τονίζονται οι καταστάσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για να γίνεται ξεχωριστό κάθε φορά τι είναι «τρομακτικό» ή «παραβατικό» και τι διαχειρίσιμο και ελεγχόμενο.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Ή ότι δεν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές ή και απελπισία και απόγνωση λόγω του πολύμηνου εγκλωβισμού, και άρα το όποιο πρόβλημα λύθηκε. Έχει σημασία όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αν.Παζ.

 

Αν τα κάνει, να πανηγυρίσει 

Η χθεσινή ημέρα αναμφίβολα εκτοξεύει τις προσδοκίες για μία ακόμη φορά της δημοτικής αρχής, στην κατεύθυνση να παράξει έργο και σε πρώτη φάση δικαιώνει αφενός τις επαφές του δημάρχου σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αφετέρου τον προγραμματισμό (σε παραγωγή μελετών και ωρίμανση γενικά των έργων) του αρμοδίου αντιδημάρχου του Κώστα Κατσαρού. Δεν είναι λίγο εξάλλου σε περιόδους που πέφτουν χρήματα, να έχεις ώριμες περιπτώσεις έργων να εντάξεις… Το στοίχημα για τη δημοτική αρχή όμως παραμένει το να καταφέρει να υλοποιήσει τα έργα και τούτο τίθεται ταυτόχρονα και ως το… πρόβλημα της κυβέρνησης για να δικαιώσει και αυτή τις πανηγυρικές εξαγγελίες της. Αφού αν δεν γίνουν τα έργα αυτά, οι πανηγυρικές εξαγγελίες για την εκτόξευση των προγραμμάτων θα μείνουν κενό γράμμα. Και τα προβλήματα των δήμων να απορροφήσουν τους πόρους, παραμένουν άλυτα.

Μ.ΟΡΦ

 

Κουβέντα για τη χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου

Το κολυμβητήριο ξεπέρασε άλλο ένα περίεργο γραφειοκρατικό εμπόδιο και με τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση της γνωστής πια 11μελους επιτροπής που αποφαίνεται για το αν επηρεάζονται τα ιαματικά σε περιπτώσεις γειτνίασης με ένα έργο σαν κι αυτό του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ουσιαστικά έφτασε ακόμα πιο κοντά στο να αποκτήσει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Παρ΄ όλα αυτά, μέσα στο χθεσινό πανηγυρικό κλίμα εξαγγελιών από την κυβέρνηση, δεν ακούστηκε, ούτε διέρρευσε κάτι σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου. Με δεδομένο λοιπόν πως ο δήμος προχωρά τις εναπομένουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να φτάσει κοντά στην δημοπράτηση και έχουμε πιάσει ήδη Μάρτη, μήπως το βασικότερο θέμα για την κατασκευή του κολυμβητηρίου πρέπει να μπει πιο επιτακτικά;

Μ.ΟΡΦ

 

Το Παλιό Λιμεναρχείο ...πάει δήμο!

Με νέα επικοινωνία του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Γιώργο Τερζάκη, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο δήμαρχος έμαθε τα ευχάριστα που αφορούν στο Παλιό Λιμεναρχείο. Χωρίς να είναι κάτι ακόμα ανακοινώσιμο, φαίνεται πως η ΕΤΑΔ μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, καταλήγει στο να δώσει έναντι ενοικίου το κτήριο στον δήμο Λέσβου για 20 χρόνια και την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Σπύρος Γαληνός θα περάσει ξανά από τα γραφεία της εταιρίας, μπορεί να έχουμε και… υπογραφές.

Μ.ΟΡΦ.

 

Από τον Μαυραγάνη στον Λαμπρόπουλο

Την προεδρία του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου φαίνεται ότι ανέλαβε ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, στη θέση του Ξενοφώντα Μαυραγάνη, που όπως είχαμε γράψει σε αυτή τη στήλη, παραιτήθηκε «σιωπηρά». Την ανακοίνωση ότι το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου θα δεχτεί οικονομικές προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για το βάψιμο του κτιρίου του στο Πλωμάρι, υπέγραψε ο κ. Λαμπρόπουλος ως πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας. Ο κ. Μαυραγάνης δεν βρήκε σύμφωνα με πληροφορίες ανταπόκριση από την ηγεσία της 2ης ΥΠΕ  και παραιτήθηκε, αλλά το γεγονός ότι στη θέση του μπήκε ο συνεργάτης του κυβερνητικού βουλευτή είναι από τα αξιοσημείωτα, που δεν περνά ασχολίαστο , αν και μιλάμε για άμισθες θέσεις!

Α. Ω.

 

Εκλογές στον Σύλλογο Καρκινοπαθών

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου προσκαλεί όλα τα τακτικά μέλη να λάβουν μέρος στις εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στον 1ο όροφο του Ξενοδοχείου Λέσβιον, όπου μεταξύ άλλων θα γίνει και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Απριλίου την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά 15-3-18 Δηκτικά 17-3-18 »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top