Δηκτικά 11-5-18

11/05/2018 - 17:22 Ενημερώθηκε 11/05/2018 - 17:28

Μήπως να αναζητηθούν άλλα κίνητρα;

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τον κοινωνικό τουρισμό 2018, ωστόσο σε αντίθεση με όσα περιλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν υπάρχουν (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) κάποια έξτρα κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξαργυρώσουν τα δελτία τους στο νησί μας. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, όχι ότι πέρυσι το πρόγραμμα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν, αφού το κόστος μεταφοράς στη Λέσβο παρέμενε σχετικά ακριβότερο συγκριτικά με άλλους προρισμούς, τόσο στην ηπειρωτική , όσο και στη νησιωτική χώρα. Επομένως για τους ωφελούμενους του προγράμματος το να κάνουν διακοπές στο Βόρειο Αιγαίο αποτελούσε μη ελκυστική επιλογή, την ίδια στιγμή που άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας «βούλιαζαν» από κόσμο. Δεν χρειάζεται να αναλυθούν εκτενώς οι λόγοι που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η τακτική του Υπουργείου, ώστε να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα προς τη Λέσβο, έστω και μέσω τέτοιων προγραμμάτων. Αρκεί το γεγονός ότι αποτελεί αναγκαιότητα. Οφείλει λοιπόν η πολιτική ηγεσία να βρει διεξοδικές λύσεις, ώστε να καλύψει - σε ένα βαθμό έστω- τις σημαντικές απώλειες που μετρά τα τελευταία χρόνια το νησί μας τουριστικά. Δεν αρκεί η προσέλκυση ξένων τουριστών, μέσω των διαφόρων συμμετοχών σε εκθέσεις του εξωτερικού, όταν υπάρχουν προγράμματα και εντός των συνόρων, με χιλιάδες μάλιστα ωφελούμενους δικαιούχους.

Β.Παπ.

 

Η Φώφη Γεννηματά για ΦΠΑ και προσφυγικό

Η πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ήταν από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της Λέσβου. «Η στήριξη της οικονομίας των νησιών  μας, είναι εξόχως εθνικό ζήτημα, δεν είναι μόνο αναπτυξιακό. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι προκλήσεις αυξάνονται και η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές οδηγεί σε επικίνδυνα φαινόμενα», ήταν η χαρακτηριστική της δήλωση που δημοσιοποιήθηκε και κατέληξε ως εξής: «Κατά την πρόσφατη απόβαση του κ. Τσίπρα στην Λέσβο οι νησιώτες του γύρισαν την πλάτη. Ενώ ο ίδιος επανέλαβε τον γνωστό εαυτό του, με τα κούφια λόγια και τις  ανέξοδες υποσχέσεις. Ως εδώ. Είναι ώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα -όπως έχουμε προτείνει- για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και η Ευρώπη να συμβάλλει ουσιαστικά. Επιβάλλεται να στηριχθεί έμπρακτα η οικονομία τους. Η Κυβέρνηση να αφήσει τις υπεκφυγές και να δεχθεί την πρόταση Νόμου που έχουμε υποβάλλει, για να μην εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά».

Α.Ω.

 

Μια φρέσκια ιστοσελίδα

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε και λειτουργεί ο νέος ιστότοπος του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη διεύθυνση 6ogymnasiomitilinis.blogspot.gr/.

Στον ιστότοπο υπάρχουν μια σειρά από αναρτήσεις για την ιστορία του κτηρίου που στεγάζεται το διδακτικό προσωπικό, οι δραστηριότητες, τα πολιτιστικά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Επίσης,  έχουν αναρτηθεί τα δύο πρώτα φύλλα της σχολικής εφημερίδας «COPANA»,  που γράφτηκαν στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος εκμάθησης και εξάσκησης της γαλλικής γλώσσας. Τα άρθρα είναι γραμμένα στα γαλλικά και στα ελληνικά  και αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου, το περιβάλλον, συνταγές, κά!

Αν.Παζ.

Όλοι… με τον Πατούλη!

Το ένα μετά το άλλο (και μετά και το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου), δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα υιοθετούν το ψήφισμα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1». Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 14 Μαΐου. Ενώ χθες αναμενόταν να συνεδριάσουν εκτάκτως για το θέμα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ και σήμερα θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη 1». Στη Λέσβο πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί απορία η άκριτη ταύτιση με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, όπως και το γεγονός πως κανείς -πλην της Μαρίας Νικολάρα- δεν έχει σχολιάσει δημόσια την εμπρηστική για τις επιδιώξεις του δήμου Λέσβου, δήλωση  Πατούλη, κατά των διασπάσεων στους δήμους, που τουλάχιστον για τη Λέσβο είναι το μείζον!

Α.Ω.

 

Οι συναντήσεις έφεραν αποτέλεσμα!

Την υπόθεση του βιολογικού της Νότιας Πόλης, ο δήμαρχος Λέσβου την προωθεί συστηματικά προς τα κυβερνητικά στελέχη από το 2016. Ωστόσο φαίνεται πως μετά και την αδυναμία (πιθανής) ένταξης του έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό όπως είχε ζητήσει η δημοτική αρχή από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Οικονομίας, που διαχειρίζεται αυτό το πρόγραμμα, τα δύο τελευταία ραντεβού του Σπύρου Γαληνού με τον Αλ. Χαρίτση, ήταν καθοριστικά. Το ένα στα μέσα Μάρτη, στο περιθώριο της ανακοίνωσης του υπερδιπλασιασμού του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού εκ μέρους της κυβέρνησης και το άλλο την περασμένη εβδομάδα. Στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Μυτιλήνη. Ο αν . υπουργός Ανάπτυξης «έδειξε» τον «Φιλόδημο» ως τη λύση στο θέμα της χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου, κάτι που έσπευσε να ενισχύσει και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ελπίζουμε πράγματι πια να παίρνει το δρόμο του.

Μ.ΟΡΦ

 

Ζητείται φιλοξενία

Κάποιο… «δίποδο», όπως εκνευρισμένοι μας λένε οι υπάλληλοι των δικαστηρίων παράτησε στο πάρκινγκ απέναντι από τα δικαστήρια σε έναν κουβά και μέσα σε μία σακούλα τέσσερα νεογέννητα κουτάβια. «Μάλλον για να θυμίσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι η εγκατάλειψη ζώων πρέπει να γίνει κακούργημα και όχι ένα απλό πλημμέλημα όπως είναι τώρα» σχολιάζει η «Κιβωτός». Δικηγόροι και υπάλληλοι των δικαστηρίων τα φροντίζουν, πηγαίνοντας τρεις φορές τη μέρα για να τα ταΐσουν γάλα με σύριγγα. Τα μικρά είναι κάτω του ενός μηνός, βρίσκονται στον δρόμο και κινδυνεύουν. Χρειάζονται άμεσα προσωρινή φιλοξενία έως ότου βρεθεί μόνιμο σπίτι. Όποιος μπορεί να βοηθήσει καλείται να επικοινωνήσει με την «Κιβωτό» στέλνοντας μήνυμα στο inbox της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης στο FB ή στο kivotosmitilini@gmail.com.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey