Δηκτικά 11-4-18

16/04/2018 - 18:37 Ενημερώθηκε 16/04/2018 - 18:40

Ασθενοφόρο σε ακινησία επί μακρόν!

Από την ίδρυση τους τα κέντρα υγείας δημιουργήθηκαν για να αποκεντρώσουν τις υπηρεσίες υγείας και να τις φέρουν πιο κοντά στην περιφέρεια της κάθε περιοχής, προκειμένου να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό άλλωστε πέρα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φρόντισαν να τα ενισχύσουν με υποδομές και εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να προστρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής ευθύνης τους και να μη χρειάζεται να τρέχουν στην πόλη. Αυτά όμως είναι σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί στην πραγματικότητα η απαξίωση των Κ.Υ. βαίνει από το κακό στο χειρότερο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα του λόγου το αληθές περιστατικό που συνέβη την Δευτέρα του Πάσχα με ηλικιωμένη σε χωριό του ορεινού Πλωμαρίου, που έπεσε κάτω και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Επικοινώνησαν οι συγγενείς με το Κ.Υ. Πλωμαρίου για να ζητήσουν ασθενοφόρο για την μετακίνηση της και βρέθηκαν προ της δυσάρεστης έκπληξης ότι το ασθενοφόρο δεν μετακινείται εδώ και καιρό! Και ευτυχώς που η πρόσκληση στο ΕΚΑΒ ήταν άμεση και η ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τα περαιτέρω. Το ερώτημα όμως παραμένει, γιατί το ασθενοφόρο του Πλωμαρίου είναι σε αχρηστία; Και τι κάνουν οι υπεύθυνοι και της 2ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Κ.Υ. Πλωμαρίου ώστε το ασθενοφόρο να εξυπηρετεί την περιοχή και οι κάτοικοι της να μη βρίσκουν... τοίχο - πόρτα, όποτε το χρειάζονται; Τι περιμένουν δηλαδή για να διορθώσουν αυτήν την «ανορθογραφία» που εκθέτει το δημόσιο σύστημα υγείας, που κατά τ’ άλλα το υπουργείο θέλει να το αναβαθμίσει, μη μπορώντας να λειτουργήσει αυτά που ήδη υπάρχουν. Εξηγήσεις πάντως, για το γεγονός ότι δεν κινείται το ασθενοφόρο περιμένουμε!
Μα.Μ.

 

Σούβλισαν με τους πρόσφυγες
Μεγάλη επιτυχία είχε η γιορτή που διοργάνωσαν η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», η Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, το Jesuit Refugee Service, η «Αλληλεγγύη για Όλους», το Help International και το Movement on the ground, με την ευκαιρία του Πάσχα, στο ξενοδοχείο «Βότσαλα» της Παραλίας Θερμής τη Λαμπροδευτέρα.
Συμμετείχαν πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες από όλες τις δομές. Χαιρέτισαν εκπρόσωποι των διοργανωτών και χορωδία έψαλλε ύμνους. Ακολούθησε γεύμα με πασχαλινά φαγητά, ζωντανή μουσική και τραγούδια. Το γλέντι ολοκληρώθηκε με χορούς από τις πατρίδες των προσφύγων.
Τα αρνιά ήταν προσφορά κτηνοτρόφων της Λέσβου .
«Η Ανάσταση έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τους πρόσφυγες, που έχουν υποστεί τα δεινά των πολέμων και της βίας και ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή», τονίζουν τα μέλη της «Συνύπαρξης».
Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν με πρωτοβουλία της εν λόγω κίνησης έχουν διοργανωθεί ανάλογες Γιορτές με την ευκαιρία της λήξης του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων, στον ίδιο χώρο.
Αν.Παζ.

Επιχείρηση πάρκινγκ στο «Οδ. Ελύτης»
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το παρκάρισμα στο Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, από τότε που ανέλαβε τη λειτουργία του η Fraport Greece. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η εξεύρεση μιας θέσης πάρκινγκ για επιβάτες ή επισκέπτες, που βρίσκονται εκεί είτε για να ταξιδέψουν είτε για να παραλάβουν δικούς τους ανθρώπους, θεωρείται ένα μικρό θαύμα κι αυτό γιατί με τους τόσους περιορισμούς που υπάρχουν, πλέον, έχουν ελαχιστοποιηθεί οι διαθέσιμες θέσεις. Μια λύση που θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση θα ήταν η δρομολόγηση ειδικού λεωφορείου, που θα μεταφέρει από και προς τη Μυτιλήνη τους υπαλλήλους του αεροδρομίου, ανάλογα με τις βάρδιες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να «ελευθερωθούν» οι περίπου 30-35 θέσεις που προορίζονται αυτή τη στιγμή για εκείνους. Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για τους ίδιους, εξοικονομώντας χρήματα εφόσον θα περιορίζονταν οι προσωπικές τους μετακινήσεις με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Ας μην ξεχνάμε, πως υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν «σπαστό» ωράριο μέχρι και σήμερα, όντας αναγκασμένοι να πηγαίνουν ως και δύο φορές στο αεροδρόμιο καθημερινά. Ας μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι, γιατί με τα έργα ανακατασκευής του αεροδρομίου το ζήτημα του πάρκινγκ θα έρθει ξανά, αργά ή γρήγορα, ως ύψιστης προτεραιότητας στο προσκήνιο.
Β.Παπ.

 

Τις πταίει με τα του Καλογρίτσα;

Δεν είναι μόνο ο οδικός άξονας «Καλλονής - Σιγρίου» που έχει καθηλωθεί χωρίς να προβληματίζεται πραγματικά κανείς εκ των αρμοδίων. Από το «Βήμα» έρχονται παράλληλα πληροφορίες περί αναζήτησης ενός «από μηχανής σωτήρα» και για το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο του δρόμου «Πάτρας-Πύργου» όπου ομοίως έχει μειοδοτήσει κοινοπραξία συμφερόντων Καλογρίτσα. Το σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα, ισχυρίζεται πως οι αμφιβολίες για τη λειτουργία του εν λόγω έργου έχουν εκφραστεί  -ακόμα και από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- για τη δυνατότητα υλοποίησης του άξονα Πάτρα - Πύργος, λόγω των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων και στις οκτώ εργολαβίες και καθρεφτίζουν ένα κυρίαρχο πρόβλημα που θέτει εν αμφιβόλω την ποιότητα των έργων. Βέβαια αν για την περίπτωση του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου, κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μεγάλων εκπτώσεων, για αυτόν του Καλλονής - Σιγρίου, θεωρητικά πρόβλημα με τα χρήματα (μετά την συμπληρωματική σύμβαση) δεν φαίνεται να υπάρχει… Τις πταίει όμως πραγματικά ποιος θα μας πει;

Μ.ΟΡΦ

 

Τα κτήρια έχουν ιστορία (1)

Το ζήτημα της μη αξιοποίησης κενών και εγκαταλελειμμένων ιστορικών κτηρίων σε μια εποχή κρίσης και ραγδαίων αλλαγών (και άρα αναγκών), στερεί πολύτιμους οικονομικούς πόρους από τις πόλεις και τα χωριά ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει έννοιες όπως η συλλογική μνήμη και ταυτότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεσμικό, πολεοδομικό, οικονομικό, νομικό, μη υγιούς συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και κοινωνικό. Ποτέ δεν υπήρξε σοβαρό κοινωνικό αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία για αναξιοποίητα κτήρια. Το Restory ξεκινά έτσι από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες τοπικές κοινότητες, θεωρώντας ότι οι ίδιες μπορούν να είναι οι φορείς και εκκινητές αλλαγής για τον τόπο τους καταπολεμώντας έννοιες όπως ο τοπικισμός, ο ωχαδερφισμός και η κοινωνική αδράνεια.

Σε μια Ανοιχτή Εκδήλωση το Σάββατο 14 Απριλίου στις 19:00, στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Παππάδος Γέρας), το Restory συστήνεται στο ευρύ κοινό και γνωστοποιεί την έως τώρα δράση του με την τοπική κοινότητα της Γέρας. Για το ζήτημα των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και το μέλλον τους, θα μιλήσει ο αρχιτέκτων μηχανικός  Στρατής Φραντζέσκος.

 

Τα κτήρια έχουν ιστορία (2)

Restory σημαίνει «ξανά-ιστορία». Με Ανοιχτές Συναντήσεις πολιτών, Ομάδες Έρευνας, Επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένα κτήρια που ανοίγουν για το κοινό, Ομάδες Συνεντεύξεων από πρώην εργαζόμενους και χρήστες των χώρων και άλλα συμμετοχικά εργαλεία, δημιουργεί στα μέλη των τοπικών κοινοτήτων καινούριες οπτικές γι’ αυτά τα «ερείπια», ώστε να λάβουν δράση από κοινού προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το υλικό που συλλέγεται οπτικοποιείται σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο μέσα σε ένα από τα εν λόγω κτήρια που παρουσιάζεται στο τέλος στο ευρύ κοινό. Οι ομάδες που δημιουργούν οι ίδιοι οι πολίτες, τροφοδοτούν η μία την άλλη, ώστε η τελική παράσταση είναι αποτέλεσμα όλης της κοινότητας. Έτσι, δίνεται ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της αξίας, της δύναμης και του πρακτικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι γνώμες και προτάσεις των πολιτών για τα κτήρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, θα υλοποιηθούν και πρακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα καταγραφή των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και σχετικός χάρτης.

Αν.Παζ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey