FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Ο Κώστας Μουτζούρης επιμένει: «Θα είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης»

Στη Λέσβο βρίσκεται από χτες Παρασκευή ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ως γνωστόν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Όπως μας διαβεβαίωσε, η βούλησή του αυτή είναι δεδομένη, έστω κι αν από τη νέα χρονιά αναλαμβάνει πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Θα εξασκήσει τα νέα του καθήκοντα μέχρι εκεί που ορίζει ο σχετικός νόμος και κατόπιν θα παραιτηθεί προκειμένου να ριχτεί στη μάχη του σταυρού. Τον Αλέξη Τσίπρα τον είχε μαθητή στο Πανεπιστήμιο και, όταν ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε το όνομά του στον Πρωθυπουργό, εκείνος το δέχτηκε σημειώνοντας μόνο: «Έστω κι αν το τελευταίο καιρό με στενοχωρεί». Κι αυτό λόγω της σκληρής κριτικής που άσκησε ο Κώστας Μουτζούρης στην κυβέρνηση σχετικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού.

Σειρά συναντήσεων είχε προγραμματίσει για χτες ο Κώστας Μουτζούρης αρχής γενομένης με τον Δημήτρη Βουνάτσο, από τον οποίο προσδοκά τη στήριξή του. Επίσης, χτες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τον Δήμο. Τέλος, χτες το βράδυ επρόκειτο να συναντήσει πολλούς φίλους του στη Γέρα ώστε να προωθήσει την υποψηφιότητά του. «Θα σε στηρίξει η Ν.Δ.;» τον ρώτησα. «Με στηρίξει δεν με στηρίξει εγώ θα κατέβω» μου απάντησε. Για να δούμε, αν τελικά η πρόθεση του για υποψηφιότητα γίνει και οριστική απόφαση.

Σ.Σ.

 

Βιβλίο για τον Ηλία Ηλιού

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων. Αφορά την πολιτική βιογραφία του Ηλία Ηλιού που ως γνωστόν καταγόταν από τη Λήμνο και πολιτεύθηκε στον Νομό Λέσβου. Πρώτη φορά που έβαλε υποψηφιότητα ήταν το 1932 με το Αγροτοεργατικό κόμμα, αλλά δεν εκλέχθηκε. Εκλέχτηκε όμως ο 1951 αλλά η εκλογή του ακυρώθηκε επειδή ήταν εξόριστος. Το 1956 όμως εκλέγεται πρώτος βουλευτής του συνδυασμού Δημοκρατική Ένωσης με 11.281 ψήφους και έκτοτε εκλεγόταν στον Ν. Λέσβου. Μετά τη μεταπολίτευση ήταν βουλευτής μέχρι το 1981.

Το βιβλίο είναι έργο του έγκριτου πολιτικού επιστήμονα, καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου, που επισημαίνει πως «υπήρξε σημαντικότατο στέλεχος της Αριστεράς, με πλούσια κοινοβουλευτική παρουσία και δράση, άνδρας με άρτια νομική κατάρτιση αλλά και ευρύτατη παιδεία, λάτρης των γραμμάτων και μαχητικός δημοτικιστής, με μεγάλη αγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα και με μειλίχιο χαρακτήρα, για τον οποίο έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα». Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Σ.Σ.

 

Κολατσιό από την «Αλληλεγγύη για όλους»

Το καθημερινό πρόγευμα (κολατσιό) των 52 παιδιών του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της σεισμόπληκτης Βρίσας στη Λέσβο ανέλαβε και χρηματοδοτεί, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς η οργάνωση «Αλληλεγγύη για όλους». Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Κατερίνα Βόλτσιου εξήγησε ότι το πρόγευμα θα αποτελείται από προϊόντα που η «Αλληλεγγύη για όλους» προμηθεύεται από τοπικές επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνει είδη με προδιαγραφές που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Αν.Παζ.

 

Δεν δέχτηκαν να πληρωθούν

Το ευχαριστώ του στους υπαλλήλους του Δήμου εξέφρασε μέσω του «Ε» ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσουπής για το ότι έμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης για να ολοκληρώσουν τα εντάλματα προς υπογραφή για τα προνοιακά επιδόματα. Μάλιστα μας είπε ότι δεν δέχτηκαν να πληρωθούν τις υπερωρίες που δούλεψαν. Χθες πάντως αναμενόταν να πιστωθούν τα προνοιακά επιδόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αν.Παζ.

 

Σκουρλέτης για απλή αναλογική (1)

Υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι αυτή «βοηθάει στις συγκλίσεις. Και οι τοπικές κοινωνίες είναι κατεξοχήν πεδίο για συγκλίσεις». Χαρακτήρισε, μάλιστα «επιεικώς απαράδεκτο το σημερινό εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση καθώς δεν αποτυπώνει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών» και περιέγραψε το σύστημα που θα προτείνει: -Στον α΄γύρο θα γίνεται εκλογή του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου με απλή αναλογική και στο β΄γύρο μεταξύ των δύο πρώτων θα εκλέγεται δήμαρχος/περιφερειάρχης αυτός που παίρνει 50%=1. Αυτό, κατά τον υπουργό, σημαίνει ότι  «οι αυριανές διοικήσεις θα στηρίζονται σε δύο και τρεις συνδυασμούς. Και οι συνεννοήσεις θα γίνονται πάνω από το τραπέζι», επισημαίνοντας ότι «θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι και από τον δεύτερο και από τον τρίτο συνδυασμό».

Σκουρλέτης για απλή αναλογική (2)

Όσον αφορά τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην οδηγηθούμε σε «ακυβερνησία», σύμφωνα με την κριτική που ασκείται απέναντι στην απλή αναλογική, ο κ. Σκουρλέτης πρότεινε «η έγκριση διαφόρων αποφάσεων, ακόμη και του προϋπολογισμού, μετά από δύο-τρεις άκαρπες συνεδριάσεις να γίνεται με σχετική πλειοψηφία». Επίσης, για τον προϋπολογισμό είπε ότι μπορεί να «σπάει», και να ψηφίζονται ξεχωριστά για παράδειγμα οι δαπάνες μισθοδοσίας ή άλλες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δήμου. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να τα δούμε αναλυτικότερα στα συνέχεια και ειδικά εκείνοι που φιλοδοξούν να πολιτευτούν με τα νέο… σύστημα. Ένα σχόλιο πάντως που μπορεί να γίνει, βάσει του πως λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο της Λέσβου σήμερα, είναι πως μας είναι ακόμη πολύ δύσκολο να φανταστούμε τον δήμο μας να διοικείται με δημοτική αρχή που θα προκύψει από απλή αναλογική… Όταν οι συγκλίσεις των παρατάξεων ακόμα και για τα πιο απλά, είναι απειροελάχιστες.

Μ.ΟΡΦ

 

Έχει και ο Τζιμής μερίδιο

Το συγκρότημα της «Ακαδημίας», που εντάχθηκε προχθές στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, φέρει τη σφραγίδα και του απελθόντα αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή. Καθώς επί των ημερών του ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, προκειμένου να είναι έτοιμο να μπει το έργο είτε στο ΠΕΠ, είτε στην ειδική πρόβλεψη ενεργειακής αναβάθμισης. Το σημειώνουμε λοιπόν, για να γλυκάνουμε και λίγο το… τεταμένο κλίμα μεταξύ δημάρχου και Στρατή Τζιμή αλλά και ενόψει…  απλής αναλογικής. Όπου πικρίες και εγωισμοί, θα πρέπει προς όφελος της παραγωγής έργου, να μένουν (όσο γίνεται) πιο πίσω.

Μ.ΟΡΦ

 

Αγωνία για τις συμβάσεις

Εν βρασμώ βρίσκονται οι υπάλληλοι της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το αν τελικά θα προσληφθούν με ατομικές συμβάσεις, όπως οι αρμόδιοι είχαν δεσμευτεί ή αν τελικά το Πανεπιστήμιο θα επιλέξει εργολάβο για την καθαριότητα. Κι ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη έρευνα από τμήμα του Πανεπιστημίου ότι συμφέρει πολύ περισσότερο το Ίδρυμα να προσλάβει άτομα με συμβάσεις, η διαδικασία αργεί, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φοβούνται ότι η καθαριότητα θα ανατεθεί σε εργολάβο. Από τις αρχές Νοεμβρίου έχουμε απευθυνθεί στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανο Γκρίτζαλη, όμως λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα μας απαντήσει τις επόμενες ημέρες. Το θέμα βέβαια δεν είναι αν θα πάρουμε απάντηση εμείς, αλλά οι υπάλληλοι, καθώς και να πραγματοποιηθεί η συμφερότερη οικονομικά για το Ίδρυμα σύμβαση.

Αν.Παζ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top