FOLLOW US

Τα Δηκτικά

Να μη... πέσουμε αμαχητί!

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να ισχυρίζονται ότι το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ το έθεσαν στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων  με τους θεσμούς στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης,  αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν το υπερασπίστηκαν με τη θέρμη που έδειξαν για άλλα ζητήματα που ήταν στις προτεραιότητες τους. Ετσι  έμεινε στις εκκρεμότητες,  με τη διαρροή  από μέρους των θεσμών να ισχυρίζεται ότι δεν έγινε αποδεκτό γιατί οι δήθεν διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ δημιουργούν προϋποθέσεις φοροδιαφυγής  και γι΄αυτό  το προτιμότερο είναι  για τη στήριξη των νησιών να υπάρξουν άλλα μέτρα που να τονώσουν την οικονομία τους. Προφανώς οι άνθρωποι μας θεωρούν κρετίνους , αφού μετά από δεκαετίες που ισχύει το καθεστώς αυτό στα νησιά ανακάλυψαν ότι  είναι λόγος …φοροδιαφυγής! Και μπορεί  για άλλους εντός και εκτός Ελλάδας  το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών να είναι ήσσονος σημασίας , αλλά για εμάς τους νησιώτες αυτής της εσχατιάς του Αιγαίου είναι τεράστιας σημασίας  θέμα που δεν μπορεί να περάσει στο …ντούκου, γιατί αλλάζει  άρδην  τα δεδομένα  επί το χείρον! Στην επιχειρηματολογία  που διατυπώνεται  από τους θεσμούς ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  είναι μνημονιακή υποχρέωση και ως τέτοια πρέπει να υλοποιηθεί  υπάρχει ο σοβαρός αντίλογος,  ότι το δημοσιονομικό όφελος στα δημόσια ταμεία είναι ελάχιστο  και άρα μπορεί να αναζητηθεί εναλλακτική κάλυψη αυτής της απώλειας και σε τελική ανάλυση , ας παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο και βλέπουμε για τη συνέχεια , δεδομένης της συνεχιζόμενης  κατάστασης στα νησιά που  υπαγόρευσαν πέρυσι  την αναστολή  εξίσωσης με την υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες  δεν ασχολήθηκαν με την υπόθεση και το δυστύχημα είναι ούτε και τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος , μηδέ των βουλευτών τους , δεν πίεσαν αρκούντως για να καταστεί σαφές ότι δεν ...παίζει θέμα κατάργησης του ισχύοντος καθεστώτος. Ισως οι διαβεβαιώσεις  που υπήρξαν  να εφησύχασαν όλους, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους, όμως τώρα λίγες μέρες πριν  τη λήξη της παράτασης  δεν μπορεί κανείς να επαναπαυτεί και να μην εξαντλήσει  τις πιέσεις  προς κάθε κατεύθυνση  για  να μη χαθεί  το ισχύον καθεστώς. Σε αυτόν τον αγώνα , έστω και τώρα, οι κυβερνητικοί  βουλευτές  των νησιών μας -και ο δικός μας Γ. Πάλλης - έχουν τη δική τους βαρύτητα. Θα είναι κρίμα να χάσουμε αυτή τη μάχη χωρίς να εξαντλήσουμε  όλες τις δυνατότητες  και όλα τα επιχειρήματα μας!

Μα.Μ.

 

Εκλογές των γιατρών

Σήμερα, Πέμπτη θα διεξαχθούν οι εκλογές της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, στο φουαγιέ της νέας πτέρυγας από τις 10πμ ως τις 3μμ.

Θα αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή καθώς και αντιπροσώπους για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και για την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι γιατροί που εργάζονται στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το Π.Ε.Δ.Υ.

Αν.Παζ.

 

Δηλαδή πρώτη φορά θα μας κοροϊδέψουν; (1)

Κύκλοι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και μέσω του -αξιόλογου το έχουμε ξαναπεί σε κάθε περίπτωση- διαδικτυακού τόπου που εκφράζει τις θέσεις του, κακοκαρδίζουν όταν χρεώνεται εκ μέρους των φορέων και του Τύπου «κοροϊδία» της κυβέρνησης στο θέμα του ΦΠΑ. «Όταν λοιπόν και με δεδομένη την, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής άρνηση των δανειστών να δεχτούν την παράταση η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στο θέμα, ενώ αυτό παραμένει ανοιχτό και ταυτόχρονα , όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στην συνάντηση του με τους δημάρχους, έχει προετοιμάσει και τις εναλλακτικές λύσεις, αυτό το γεγονός μερικοί το αντιλαμβάνονται ως «κοροϊδία» , τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα κατανόησης της κατάστασης», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δημοσίευμα. Και αφού παραβλέψουμε το γεγονός πως ο τοπικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, λάμπει (προκλητικά) δια της απουσίας του στο μείζον ετούτο ζήτημα για τον τόπο όπου εκλέγεται, (σε αντίθεση ας πούμε με τον αντίστοιχο βουλευτή της Σάμου), αναρωτιόμαστε γιατί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ εκπλήσσονται που οι φορείς και γενικά οι πολίτες των νησιών αντιλαμβάνονται ως «κοροϊδία» το ο,τιδήποτε βγαίνει από το στόμα του πρωθυπουργού;

 

Δηλαδή πρώτη φορά θα μας κοροϊδέψουν; (2)

Θα είναι άραγε η πρώτη φορά σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ που η σημερινή κυβέρνηση θα έχει κοροϊδέψει τον λαό; Και για να μην μας πούνε «λαϊκιστές» αναφερόμενοι διεξοδικά στα περίφημα σκισίματα των μνημονίων, στα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» ή στα κοινωνικά μερίσματα που αίφνης «δεν είναι τα χρήματα που κλέβονται από το τραπέζι του λαού και επιστρέφονται σε ψίχουλα», πότε η κυβέρνηση απέδειξε ότι ο λόγος της είναι… «συμβόλαιο» για τον τόπο μας; Μήπως στη μετασεισμική περίοδο; Μήπως στις αποζημιώσεις των Μοριανών (η μία ήρθε μετά από δύο χρόνια); Μήπως στο προσφυγικό όπου βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη μία απέραντη κοροϊδία, όπως άλλωστε έχουν λίγο έως πολύ ομολογήσει και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με την κριτική τους στον Μουζάλα; Όταν η κα Παπανάτσιου ενημερώνει υπεύθυνα τους φορείς ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς» και τη διαψεύδει δύο ημέρες μετά ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, από πού προέρχεται άραγε το «πρόβλημα κατανόησης της κατάστασης»; Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατάθεση των νομοσχεδίων που θα επισφραγίζουν τα συμφωνηθέντα της 3ης αξιολόγησης, είναι διάστημα στο οποίο πρέπει να δοθεί μάχη και μόνο μάχη. Ευχή όλων είναι ο πρωθυπουργός να μην αποδειχθεί ότι κορόιδεψε (ξανά) και για να πραγματοποιηθεί αυτή η ευχή, πρέπει και οι τοπικοί υποστηρικτές του να βγουν μπροστά και γιατί όχι και να πρωτοστατήσουν. Όχι να αναζητούν ήδη δικαιολογίες, ούτε να μπουν από τώρα στη διαδικασία να χρυσώσουν το χάπι της ενδεχόμενης κατάργησης του ειδικού μέτρου, μιλώντας μας για το… «χρυσοφόρο» Ειδικό Αναπτυξιακό και το γαλαντόμο ΠΔΕ που θα ιάσει πάσα νόσο και πάσα... μαλακία. Αντισταθμιστικό για τον καταργημένο μειωμένο ΦΠΑ δεν υπάρχει!

Μ.ΟΡΦ

 

Παρόντες

Κατά σύμπτωση επιστρέφοντας από Πειραιά προχθές βράδυ με το πλοίο συνταξιδέψαμε με κάποιους από τους αιρετούς και συνεργάτες του Δημάρχου που επέστρεφαν από την κινητοποίηση των Λέσβιων στην Αθήνα για το μεταναστευτικό. Πήγαινε - έλα με το πλοίο, με δικά τους έξοδα όπως μας ξεκαθάρισαν, εμφανώς ταλαιπωρημένοι οι περισσότεροι αλλά και με ...υψηλό φρόνημα! Είδαμε λοιπόν τους Αντιδημάρχους Γιάννη Αμπουλό,  Στέφανο Αποστόλου, Νίκο Καρασάββα και Μιχάλη Ταμβακέλλη, τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δημήτρη Αλεξίου,  τους Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων Μυτιλήνης Πάνο Πίτσιο, Λουτρών Βασίλη Μαμώλη, Παλαιοκήπου Παναγιώτη Χατζηνικολάου  και ...βέβαια Μοριας Νίκο Τρακέλλη και τα στελέχη του γραφείου  του Δημάρχου Μάριο Ανδριώτη, Βασίλη Γκαγκαδέλλη και Δημήτρη Παραδέλλη. Κρίναμε σκόπιμο να ...πάρουμε παρουσίες ελπίζοντας να μην ξεχάσαμε κάποιους, επειδή θεωρούμε ότι οι έχοντες θεσμικό ρόλο οφείλουν να μπαίνουν μπροστά δίνοντας έτσι  το καλό παράδειγμα στους πολίτες να κινητοποιηθούν  μαζικά για τα προβλήματα του τόπου.

Π.Μ.

 

Οι διακινητές… ξέρουν!

Μόνο τον τελευταίο μήνα, 3.515 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα ως ευάλωτοι, πληροφορία την οποία αξιοποίησαν καταλλήλως οι διακινητές στέλνοντας ισάριθμο αριθμό ατόμων με βάρκες στα ελληνικά νησιά... «Παρακολουθούν ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ροές κατευθύνονται ακριβώς στα νησιά από τα οποία τις προηγούμενες ημέρες έχει μεταφερθεί κόσμος προς την ενδοχώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας: «Γιατί οι ροές δεν πηγαίνουν στη Λέρο ή στην Κω όπου υπάρχει χώρος;».

Αν.Παζ.

 

«Χλιαρή κινητοποίηση»

Χλιαρή χαρακτήρισε την κινητοποίηση για το ΦΠΑ, αλλά και για το προσφυγικό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, ανακοινώνοντας τη σημερινή «λαϊκή συνέλευση» που θα γίνει στις 9 το βράδυ στο Επιμελητήριο, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αίολος 92,8». Ο κ. Παπαρίσβας θεωρεί ότι περισσότεροι επιχειρηματίες και πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα. «Αν η κυβέρνηση και οι θεσμοί βλέπουν ότι δεν αντιδρούμε μαζικά, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα», τόνισε. Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς εκτιμά ότι ήταν καλές οι δύο κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 10 ημερών, και καθώς έκλεισε η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων.

Αν.Παζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δηκτικά Δηκτικά »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top