Δηκτικά

07/11/2017 - 12:01

Κώστας Μουτζούρης: Πρύτανης ή περιφερειάρχης;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε σε εφημερίδες και ιστοσελίδες , ο συμπατριώτης μας, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, θεωρείται επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής τού υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο κ. Μουτζούρης διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει καταρχήν θετική απάντηση για τη θέση αυτή.

Τον Κώστα Μουτζούρη, παρότι δεν ανήκει στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παιδείας τον θεωρεί ως τον πλέον κατάλληλο γι’ αυτό το εγχείρημα. Ο στόχος του Κώστα Γαβρόγλου είναι από 1η Ιανουαρίου ή εντός του Ιανουαρίου να αρχίσει να λειτουργεί η Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αττικής με θητεία δύο ετών, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο. Άρα, με δεδομένο αυτό, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι φιλοδοξίες του Κώστα Μουτζούρη για κάθοδό του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές -στην Περιφέρεια συγκεκριμένα- παραμένουν ή μήπως λόγω των νέων δεδομένων έχουν αλλάξει. Βέβαια υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μέχρι τις εκλογές και προφανώς μέχρι τότε ο Κ. Μουτζούρης θα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Σ.Σ.

 

Ο Σύλλογος Πολιχνιατών στη Χίο...

Καταχειροκροτήθηκε η θεατρική παράσταση «Η επίσκεψη» από τον Σύλλογο Πολιχνιατών Λέσβου το βράδυ του Σαββάτου στο «Ομήρειο», με την ευγενική χορηγία του ομίλου εταιρειών Τσάκος και του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί χάρισαν μια ξεχωριστή βραδιά με ένα έργο που «δοκίμαζε» τις ανθρώπινες αντοχές και άξιες. Πόσο εύκολο είναι ένας εξαθλιωμένος και πεινασμένος άνθρωπος να κρατήσει τις αξίες και την αξιοπρέπειά του; Πόσο ισχυρές πρέπει να είναι ριζωμένες μέσα του για να μην «ξεπουληθούν» με αντάλλαγμα μια ζωή χωρίς στερήσεις;

Το έργο του Ντύρρενματτ, που με εξαιρετικό τρόπο ερμήνευσε η θεατρική ομάδα του συλλόγου Πολιχνιατών, έδειξε τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο πρέπει και στο θέλω. Στη δικαιοσύνη και τη συγκάλυψη. Στην απόγνωση αλλά και τη λύτρωση. Ελπίζουμε να δοθεί η ευκαιρία η παράσταση να παιχτεί και στη Μυτιλήνη.

Σ.Σ.

 

Πίσω στον 19ο αιώνα...

Σε αντίθεση με πολλές περιοχές όπου εδραζόταν η ελληνική κοινότητα, η Λέσβος τον 19ο αιώνα, ας την πούμε καλύτερα χριστιανική για να συμβαδίζουμε με την ιστορία, επεφύλασσε μεγάλο μέρος της εξουσίας στις γυναίκες, και ειδικότερα στις οικογένειές τους. Αφορμή για την αναδρομή το μυθιστόρημα που κρύβει μεγάλο μέρος της ντόπιας ιστορίας της Πηνελόπης Κουρτζή «Δεκατρία Μπαλώματα».

Η διαφορά με τις άλλες περιοχές εντοπίζεται στη μητροτοπική εγκατάσταση. Στο ότι δηλαδή το νέο ζευγάρι εγκαθίστανται στην οικία ή πλησίον της οικίας της οικογένειας της νύφης και σε περιουσία που ανήκε στην ίδια και όχι στον γαμπρό.

Στην κοπιώδη έρευνα της Κλειώς Χατζηδανιήλ για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, όπου σπούδασε, εντοπίζονται όλα αυτά τα στοιχεία μέσα από δικαστικές αποφάσεις της εποχής, που τεκμηριώνουν ακόμα και τη νομική υπόσταση αυτού που αργότερα ονομάστηκε μητροτοπική εγκατάσταση: «Το σύνολο σχεδόν των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του νέου ζευγαριού προέρχεται από την πλευρά της γυναίκας. Απολύτως απαραίτητη είναι η ύπαρξη προικώας οικίας, καθώς γάμος χωρίς σπίτι δεν νοείται. Ο υποψήφιος σύζυγος, που ζητά εγκατάσταση μακριά από τις σταθερές του γυναικείου κόσμου, απορρίπτεται. Σύζυγοι - υπάλληλοι που η εργασία τους επιβάλλει μετακινήσεις δεν είναι προτιμητέοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ευκατάστατου κτηματία από τον Μεσαγρό που εμνήστευσε την κόρη του Ειρήνη με συγχωριανό του, υπάλληλο υπηρεσίας. Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι συζούσε για τέσσερις μήνες στην “οικογενειακή εστία” της κοπέλας, η τελευταία και η οικογένειά της αρνούνται τον γάμο από τη στιγμή που ο μνηστήρας μετετέθη στην Πέργαμο (Α.Ε.Δ.Μ. 387). Σε μια άλλη περίπτωση, (Α.Ε.Δ.Μ 545) του 1896, το δικαστήριο κρίνει ως παράλογη τη μετά τον αρραβώνα απαίτηση του γαμπρού για γάμο στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάζεται».

 

Με τους ιστορικούς (2)

Συζητήσαμε στη συνέχεια με την επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ιστορίας Μαρία Σταματογιαννοπούλου, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει διαβάσει όλη την επιστολογραφία και τα απομνημονεύματα των αντρών της γνωστής οικογενείας που πραγματεύεται το βιβλίο. Μας εξήγησε ότι, πράγματι, δεν συγκρίνεται η θέση των γυναικών των νησιών με της ηπειρωτικής χώρας. Μας έκανε εντύπωση αυτό που μας είπε, ότι εκδίδονταν ακόμη και διαζύγια επί οθωμανικής αυτοκρατορίας που δικαίωναν τις γυναίκες!

Εξίσου ενδιαφέρουσα και η συζήτηση που είχαμε με τον Δρα, ιστορικό, Στρατή Αναγνώστου, ο οποίος μας εξομολογήθηκε ότι ένα από τα πρώτα ερεθίσματα που τον έκαναν να ερευνά την ιστορία του νησιού μας είναι ότι πριν από πολλά χρόνια βρήκε πεταμένα σε φρεάτια έγγραφα προξενείων! Σημαντική και η τριβή της Μαρίας Γρηγορά, λάτρη της ντόπιας ιστορίας, από τη δημόσια βιβλιοθήκη με διάφορα έγγραφα της εποχής. Μέχρι και περιοδικά μόδας έχει ξετρυπώσει. Πολλά δε αρχεία έχουν ψηφιοποιηθεί και βρίσκονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

Ελπίζουμε όλη αυτή η έρευνα, εκτός από το μυθιστόρημα που διαβάζουμε της κ. Κουρτζή, να γίνει και ιστορικός τόμος, αξίζει να τη μάθουμε!

Αν.Παζ.

 

Δεν καταργούνται οι τοπικές κοινότητες

Θετικό πρόσημο λαμβάνει το αποτέλεσμα της συνάντησης του προεδρείου του Δικτύου Τοπικών Κοινοτήτων της Λέσβου με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία και ενός εκ των βασικών «συντακτών» του νέου νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», Αλέξανδρου Νικολούζου. Ως γνωστόν τα μέλη του Δικτύου που με τις γνωστές -αποφασιστικής σημασίας- παρεμβάσεις τους, ανέδειξαν πριν λίγους μήνες έγκαιρα την σχεδιαζόμενη κατάργησης των τοπικών κοινοτήτων από το νέο «Καλλικράτη», εξασφαλίζοντας (τους πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό) μάλιστα και την διατήρησή τους, την περασμένη Πέμπτη, είχαν νέα συνάντηση με ένα νέο στόχο: να διεκδικήσουν πλέον ενισχυμένες αρμοδιότητες, ξεχωριστό προϋπολογισμό και γενικά ενίσχυση του ρόλου τους μέσα στο νέο νόμο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Με τον Προκόπη Σινάνη, Συντονιστή του Δικτύου, να σχολιάζει στο «Ε» μετά τη συνάντηση, πως οι ενδείξεις των προθέσεων (βάσει αυτών που συζητήθηκαν με τον κ. Νικολούζο) είναι θετικές. Και να αποκαλύπτει σε πρώτη φάση, πως η κυβέρνηση βλέπει με πολύ θετικό μάτι και την προοπτική των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των προέδρων στα χωριά. Προς επιβεβαίωση μάλιστα πως οι συζητήσεις του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου -που ομολογουμένως έχει πρωτοστατήσει σε πανελλαδικό επίπεδο στο ζήτημα διατήρησης των τοπικών κοινοτήτων- έχουν πράγματι αξία, έρχεται και η προχθεσινή δήλωση του ιδίου του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη  Κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Ο οποίος σημειώνει ξεκάθαρα πως «δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια - αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους».

Μ.ΟΡΦ

100 περιπτώσεις «χωροταξικού»!

Αντίθετα όμως με τις εξελίξεις αναφορικά με τη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων, δεν καταγράφηκαν από τη συνάντηση  του Δικτύου στο Υπουργείο Εσωτερικό ιδιαίτερα ευοίωνες ενδείξεις, για το «χωροταξικό» που «καίει» τη Λέσβο. Με τον κ. Σινάνη να μεταφέρει στο «Ε» την εκτίμησή του πως το Υπουργείο δεν σκοπεύει στα σίγουρα να «περάσει» μέσα στον επόμενο μήνα στο νομοσχέδιο κάτι που να αφορά στο χωροταξικό. Αφήνοντας όμως παράθυρο -βάσει πάντα αυτών που άκουσε από τα αρμόδια χείλη- για τη συνέχεια. Εξάλλου όπως ειπώθηκε από τους «συντάκτες» του νομοσχεδίου,  αλλά και από συνεργάτες του Πάνου Σκουρλέτη, από τη στιγμή που άνοιξε θέμα (και) «χωροταξικού» στον «Καλλικράτη», έχουν ήδη φτάσει στο γραφείο του Υπουργού 100 αιτήματα διάσπασης, αντίστοιχα με εκείνο της Λέσβου. Και ενδεχομένως το θέμα αυτό δεν είναι περαιτέρω συζητήσεων , τουλάχιστον αυτήν την περίοδο...

Μ.ΟΡΦ

 

Συνταξιούχος ο Μάκης Αξιώτης!

Μ΄ ένα κουτί γλυκά εθεάθη χτες το πρωί να γυρίζει στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ο γνωστός γιατρός (και όχι μόνο) Μάκης Αξιώτης. «Προς τι τα κεράσματα» τον ρωτήσαμε όταν μας πλησίασε για να μας κεράσει. «Ήρθε η ώρα της σύνταξης» μας είπε. «Πέρασα ήδη τα 67. Έφτασε η ώρα και για μας» μας είπε μ’ ένα πικρό χαμόγελο. Μάκη, γερός να είσαι να τη χαρείς, συνεχίζοντας πιο ελεύθερα τις τόσες και τόσες ενδιαφέρουσες και αξιόλογες δραστηριότητές σου…

Σ.Σ.

 

Αύριο το τελικό τεστ για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Δεν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η γενική δοκιμή του συστήματος για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, που είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Από τη μια απαιτήθηκε περαιτέρω τεχνολογικός εξοπλισμός και από την άλλη δεν έχει ακόμα στελεχωθεί πλήρως η όλη διαδικασία με τα απαιτούμενα πρόσωπα. Υπολογίζεται ότι μόνο για τη Λέσβο θα συμβάλλουν γύρω στα 40 άτομα προκειμένου να γίνει ομαλά η όλη διαδικασία. Η γενική δοκιμή για τους χειριστές θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, όπου και θα γίνει και το τελικό τεστ, έτσι ώστε η όλη διαδικασία της Κυριακής να γίνει ομαλά και δίχως προβλήματα.

Σ.Σ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey