Δηκτικά

07/10/2017 - 11:02

Τι περιμένουν;

Όσα περιέγραψαν για δυόμισι ώρες στη Βουλή, πρώτα στην υποεπιτροπή για τα Άτομα με Αναπηρία και στη συνέχεια στην ΕΠΕΚΑ ΣΥΡΙΖΑ Δικαιοσύνης και Προσφυγικού, οι Εύα Κοσσέ και Εμίνα Τσερίμοβιτς από τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch, που επισκέφτηκαν τη Μόρια από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, προκαλούν σοκ. Τα τραγικά προβλήματα που οδήγησαν πέρσι στον θάνατο προσφύγων εξαιτίας των ακατάλληλων συνθηκών όχι μόνο επιμένουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά επιδεινώνονται, τη στιγμή που πλησιάζει ο χειμώνας. Μάλλον κάποιοι έχουν στο νου τους ότι και φέτος μπορούμε να γίνουμε «σοφότεροι".Αν στις παραπάνω περιγραφές προστεθούν και οι παρεμβάσεις των τριών κυβερνητικών βουλευτών του βορείου Αιγαίου κατά τη συνάντηση τους με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα , μπορεί να αναμένονται κάποιες πρωτοβουλίες το άμεσο διάστημα ,πριν πλακώσει δηλαδή ο χειμώνας με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών που ήδη ζουν σε κατάσταση ...συμφόρησης; Πάντως από παντού τα μηνύματα προς τους αρμοδίους είναι να κάνουν κάτι έγκαιρα και αποτελεσματικά για να μη ξαναζήσουμε τις τραγικές καταστάσεις του περσινού χειμώνα ,που εκτός των άλλων δυσφήμισαν και τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες και είχε και ανθρώπινα θύματα.

Α.Ω.

Στη Σάμο για την κατάθλιψη 

Στην Σάμο θα βρεθεί τούτο το Σαββατοκύριακο ο Σταμάτης Μαλέλης προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή». Οι ημερίδες αυτές πραγματοποιούνται εδώ και πολύ καιρό στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης» του kontasou.com και του Σταμάτη Μαλέλη. Ως γνωστόν ανάλογη ημερίδα πραγματοποιήθηκε πριν από μήνες και στη Μυτιλήνη στο Δημοτικό Θέατρο. Τώρα πλέον ο Σταμάτης Μαλέλης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου έχει έναν ακόμα λόγο να βρίσκεται στα νησιά μας. Άλλωστε οι ζυμώσεις και οι διεργασίες έχουν αρχίσει με κυρίαρχο βέβαια τις βολιδοσκοπήσεις προκειμένου να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια. Βασικός στόχος του Μαλέλη στις εκλογές για την Περιφέρεια είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο. Από εκεί, γνωρίζοντας τη δύναμη της Ν.Δ., προσδοκά πέρα από καλά ποσοστά που φιλοδοξεί να κερδίσει, να εκμεταλλευτεί και τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα γίνουν μεταξύ Ν.Δ. και της Κεντροαριστεράς στις εκλογές των Περιφερειών που κατά βάση θεωρούνται πολιτικές. Πάντως, όπως μας έλεγε τοπικό στέλεχος της Ν.Δ., ο Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, είναι ενήμερος, συνιστώντας ψυχραιμία στα μέλη του κόμματος που ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λέσβο. Ένα πάντως είναι το σίγουρο. Ότι και σε τούτες τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα πλήξουμε...

Σ.Σ.

 

Ψήφισμα για τα ΕΠΑΛ 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), που κατέθεσε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ομόφωνα ζητάει  από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα αυτό, που έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

«Ζητάμε την έγκριση της λειτουργίας όλων των τμημάτων και επαναφορά της σχολικής ζωής στα περσινά επίπεδα. Ζητάμε από το Υπουργείο να επανεξετάσει το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα» αναφέρει το ψήφισμα.

Αν.Παζ.

 

Γιατί τόση ησυχία για το χωροταξικό;

Θα περίμενε κανείς αυτή την περίοδο, εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου της Λέσβου, η περίπτωση της αναθεώρησης του «Καλλικράτη», να ήταν ψηλά στην ατζέντα του προβληματισμού όλων των παρατάξεων, αλλά πλην του «Άλλου Δρόμου», που πρότεινε μεταξύ άλλων και σχετικό δημοψήφισμα για τη διάσπαση του δήμου, καμία άλλη πρωτοβουλία ή δράση, δεν έχει καταγραφεί. Ούτε φυσικά και εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Την ίδια ώρα, από τα χείλη του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, στις όποιες αναφορές του για τον «Καλλικράτη», λείπει πλέον το «χωροταξικό», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ή να μη… σημαίνει. Και αυτό το σημειώνουμε γιατί μέχρι και πριν το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Υπουργός με τις δηλώσεις του, έτρεφε τις προσδοκίες για διάσπαση του δήμου Λέσβου, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για κάποιες «καραμπινάτες περιπτώσεις» δήμων. Τι συμβαίνει λοιπόν άραγε μεταξύ των σημερινών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, αλλά και μεταξύ εκείνων που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την ψήφο των Λέσβιων στις επόμενες εκλογές; Μήπως κάποιοι με αυτή την τακτική να κρατούν χαμηλά το όλο θέμα, βολεύονται (για δικούς τους λόγους) με την προοπτική να μείνουν τα πράγματα όπως είναι και να ρίξουν μετά την ευθύνη στην… κυβέρνηση, ή πρόκειται για μία στάση, αντίστοιχη με εκείνη του πρόσφατου παρελθόντος, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου κάποιοι επιχείρησαν να δώσουν λύση στο «χωροταξικό» με κρυφές συναντήσεις με κορυφαίους Υπουργούς την… τελευταία στιγμή;

Μ.ΟΡΦ

 

Δέσμευση για μη κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων

Μπορεί πάντως από το στόμα του Πάνου Σκουρλέτη να λείπει τελευταία η κουβέντα για το «χωροταξικό», αλλά στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Καλαμάτα και στη συνάντησή του με τους δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας, αναφέρθηκε σε ένα άλλο μείζον ζήτημα και για τη Λέσβο: εκείνο που αφορά στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Με τον Υπουργό να δεσμεύεται ότι δεν προτίθεται τελικά να καταργήσει το θεσμό των τοπικών κοινοτήτων. «Σταθήκαμε στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και από κοινού συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τον κάνουμε πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό. Βγήκαν κι άλλες ειδήσεις: Υπήρξε η απόλυτη δέσμευσή μας, από την μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Αυτό θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου», τόνισε και καταγράφεται ως μία θετική εξέλιξη για το νέο… αυτοδιοικητικό χάρτη και μοντέλο που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Πάντωςαξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα αυτό το ...σήκωσε το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου αναδεικνύοντας το ως μείζονος σημασίας εξέλιξη ,που από τα λέγόμενα του αρμόδιου υπουργού φαίνεται τελικά να παραμένει ως έχει ,αν και το ζητούμενο είναι να αναβαθμιστούν οι κοινότητες που έχουν να παίξουν κάποιο ρόλο!

Μ.ΟΡΦ

 

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συνταγματική κατοχύρωση προστασίας της στέγης, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους. «Ενόψει της διενέργειας ηλεκτρονικών πλέον πλειστηριασμών κρίνεται αναγκαία, κυρίως για λόγους κοινωνικής συνοχής αλλά και κοινωνικής πρόνοιας, η προστασία της κυρίας κατοικίας οφειλετών με χαμηλά εισοδήματα και έλλειψη εναλλακτικών στεγαστικών δυνατοτήτων», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Απ. Κατσιφάρας, ενώ σημείωσε ότι -«αφ’ ενός στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας -κι αφ’ ετέρου από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προκύπτει ότι δεν υφίσταται επαρκής νομοθετική κάλυψη για την προστασία της κυρίας κατοικίας των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών». Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία αυτή, στηρίζει και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου η οποία στη συνεδρίαση που διεξήχθη στην Αθήνα, επεσήμανε την ανάγκη προστασίας της οικογενειακής στέγης, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά οικογένειες σε όλη τη χώρα, από τα ακριτικά νησιά μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μ.ΟΡΦ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey