Δηκτικά

06/09/2017 - 12:15

Αποχωρεί... ανοίγοντας δρόμο στον υιό!

Την απόφασή του να τερματίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία και να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές δημοσιοποίησε ο συμπατριώτης -με καταγωγή από το Πλωμάρι- βουλευτής της Β΄ Πειραιώς Γιάννης Τραγάκης, που εκλέγεται συνεχώς από το 1974 στη Βουλή με τη ΝΔ. Ο κ. Τραγάκης είναι ο παλαιότερος εν ενεργεία βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με έντονη παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου και από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Πάντως, παρά τη λεσβιακή καταγωγή του και τη μακρά κοινοβουλευτική του παρουσία, δεν υπήρξε ποτέ έντονη η δράση του για τα τοπικά ζητήματα της Λέσβου, περιορίζοντας την κοινοβουλευτική του δράση κυρίως στην εκλογική του περιφέρεια, τον Πειραιά, γεγονός που άλλωστε αποτυπώνεται και στη συνεχή εκλογή του και μάλιστα στις πρώτες προτιμήσεις των Πειραιωτών.

Πάντως ο κ. Τραγάκης έσπευσε να δημοσιοποιήσει ότι θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή του θα διεκδικήσει ο γιος του Παναγιώτης, που θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές με τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση της κοινής γνώμης ότι και η βουλευτική έδρα... κληροδοτείται από τους παλαιότερους στους νεότερους γόνους των πολιτικών τζακιών, όπως έχει συμβεί και με πλείστες άλλες περιπτώσεις απ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Μα.Μ.

 

Αναβάλλεται το «Ψέμα»

Η παραγωγή της θεατρικής παράστασης «Το Ψέμα» με τη Σμαράγδα Καρύδη, τον Θοδωρή Αθερίδη, τον Κωνσταντίνο Κάπα και τη Μυρτώ Αλικάκη ενημερώνει ότι η παράσταση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η συγκεκριμένη παράσταση στη Μυτιλήνη, με την πρώτη φορά να είναι την περίοδο του σεισμού.

Στο μεταξύ, ήδη πολλοί Μυτιληνιοί αναμένουν να ανακοινωθεί η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, που αναβλήθηκε από τον περασμένο Αύγουστο, αφού άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς στο Κάστρο Μυτιλήνης. Παράλληλα είχαμε κι άλλες ακυρώσεις, αλλά και υποσχέσεις. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να πιέζουν καταλλήλως για να υλοποιηθούν!

Αν.Παζ.

 

Επιλέγουν ναυτιλία

Σύμφωνα με την έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία» των Θάνου Πάλλη και Ηλία Μπίσια από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι νέοι που επιλέγουν να φοιτήσουν στις ΑΕΝ της χώρας εμφανίζονται όλο και περισσότερο αποφασισμένοι για την επιλογή τους: αν και το 55,5% των νέων που φοιτούσαν στο πρώτο έτος στις δημόσιες ΑΕΝ το 2016 κατάγονται από πόλη με ναυτική παράδοση, εντούτοις μόλις το 16,8% του δείγματος είχαν γονείς με επαγγελματική συνάφεια με τη ναυτιλία. Το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων για να σταδιοδρομήσουν στη θάλασσα αποτυπώνεται επιπροσθέτως στις προτιμήσεις των υποψήφιων μαθητών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Το είδαμε και στη Λέσβο από τις δηλώσεις αρκετών πρωτευσάντων στο Λύκειό τους ότι τραβούσαν για Σχολές Εμπορικού Ναυτικού. Είναι, άλλωστε, και ένα επάγγελμα που επιφέρει σταθερές απολαβές σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τις τσέπες κάθε οικογένειας, πολύ περισσότερο της νεολαίας.

Αν.Παζ.

 

Νέες αφίξεις

Κι άλλες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων υπήρξαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, χτες καταγράφηκαν οι αφίξεις συνολικά 204 ατόμων, από τα οποία 139 στη Λέσβο, 19 στη Χίο και 46 στη Σάμο. Στο μεταξύ, χτες το πρωί εντοπίστηκαν οι αφίξεις άλλων 139 ατόμων, από τα οποία 58 στη Λέσβο και 81 στη Σάμο. Στο σύνολό τους δεν έχουν μεταφερθεί σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Α.Ω.

 

Πάει πολύ να κουνάνε και το δάχτυλο! (1)

Η τοπική κοινωνία, μαζί με τις τοπικές αρχές και κατ’ επέκταση μαζί και με τον τοπικό Τύπο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα γενικότερα, αλλά και ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Λέσβος βίωσε έκτακτες καταστάσεις, έχει επιδείξει ομολογουμένως μια αξιοθαύμαστη υπομονή και ψυχραιμία. Υπομονή και ψυχραιμία, που κατά μια άλλη εκδοχή θεωρήθηκε αδυναμία, αλλά και βασικός λόγος που η κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις κωλυσιέργησε χαρακτηριστικά στο να δώσει λύσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά εξάλλου και δεν υπάρχει λόγος (ξανά και ξανά) να αναφέρουμε τις αποζημιώσεις των Μοριανών (2015 και 2016) ή τις κατά καιρούς καταστάσεις στο κέντρο της Μόριας και άλλα.

 

Πάει πολύ να κουνάνε και το δάχτυλο! (2)

Γιατί γράφονται όμως τούτα; Γιατί στην περίπτωση της μετά σεισμόν εποχής στη Λέσβο τόσο οι τοπικές αρχές όσο και ο Τύπος, όχι μόνο δεν επέτρεψαν «μικροπολιτικά» τερτίπια επάνω στον πόνο των σεισμόπληκτων (σ.σ. χαρακτηριστική η διάψευση των εφημερίδων της Λέσβου για τους… 200 σεισμόπληκτους που βρέθηκαν τάχα μου στο δρόμο στη Βρίσα, σύμφωνα με «μέσο ενημέρωσης», σε μια «είδηση» που υιοθέτησε άκριτα στη συνέχεια ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου), αλλά δεν ανέβασε τους τόνους ούτε όταν οι υπεσχημένες ΚΥΑ διά στόματος Σπίρτζη, όλες τους εκδόθηκαν πολύ καθυστερημένα, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της επιδότησης του ενοικίου, που πήρε ΦΕΚ στις 4 του Σεπτέμβρη!

Επέδειξαν εγκράτεια στην κριτική τους και για όλα όσα αφορούν στα σεισμόπληκτα σχολεία, με τον Δήμο Λέσβου μάλιστα να έχει αποδεχτεί το γεγονός πως θα προπληρώσει τις ζημιές, αναμένοντας (όποτε και αν) να βρεθούν χρήματα από το κράτος για να καλυφθεί το κόστος. Κοινώς θα υποκαταστήσει το κράτος ξανά.

Για το γεγονός όμως πως παραμονές του πρώτου σχολικού κουδουνιού δεν έχει έρθει ούτε μία(!) λυόμενη αίθουσα στο νησί για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των «κόκκινων σχολείων» (και η κυβέρνηση δεν δείχνει ξανά να συγκινείται ιδιαίτερα) πάει πολύ να βγαίνουν τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να κουνάνε το δάχτυλο! Ακόμα κι αν θεωρούν ότι είναι «μικροπολιτική» να ειπωθεί το… αυτονόητο, επειδή το λέει η ΝΟΔΕ Λέσβου (που κι αυτή κατάλαβε… τώρα το ότι υπάρχει πρόβλημα!), δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι η ανακοίνωση αυτή απλά επιβεβαιώνει μια ακόμα αναντιστοιχία των λόγων και των έργων της κυβέρνησής τους.

 

Πάει πολύ να κουνάνε και το δάκτυλο! (3)

Και επειδή μιλάμε και για παιδιά, μπορεί να θεωρηθεί και ξεφτίλα (αν όχι θράσος) για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που (υποτίθεται) έχει και εικόνα και συναίσθηση της δυσκολίας που υπάρχει ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, αντί να πιέζει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, να… «απαντάνε»! Η απάντηση μέσω σχολιασμού λοιπόν του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΟΔΕ δεν… προσβάλλει καμία ΝΟΔΕ που παρακολουθεί κι αυτή μακρόθεν τα προβλήματα, αλλά προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων ημών και προκαλεί και από τη φοβερή αλαζονεία που αποπνέουν όλα όσα υπονοεί: γιατί το έχουμε εμπεδώσει πως ο Δήμος Λέσβου (καλώς ή κακώς, είναι θέμα της δημοτικής αρχής και θα κριθεί) λειτουργεί ως «δορυφόρος» πολλές φορές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αφορούν όμως τον Κατσαβέλλη και τον Γαληνό οι λύσεις που δίνονται πάντοτε -και στην καλύτερη- με χρονοκαθυστέρηση. Τα παιδιά και τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας αφορούν! Και αυτούς θα κληθούν τα τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να δουν στα μάτια αύριο μεθαύριο, όταν θα ξαναζητήσουν την ψήφο τους. Αιδώς...

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey